Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Остеомиелофиброза: Симптоми и третман

Остеомиелофиброза - главните симптоми:

Остеомиелофиброзата е болест врз основа на оштетување на коскената срцевина. Оваа болест припаѓа на групата леукемија. Во текот на прогресијата на болеста, сврзното ткиво во тубуларните коски се размножува, а хематопоетското ткиво се заменува со влакнести и коскени ткива. Во повеќето случаи, остеомиелофиброзата влијае на луѓето помеѓу педесет и седумдесет години.

Етиологија

Остеомиелофиброзата може да се појави и да се развие поради продолжената изложеност на токсични супстанции и / или јонизирачко зрачење. Овие фактори предизвикуваат многу болести, па експертите не ги сметаат за единствените и главните причини за остеомиелофиброза. Во повеќето случаи, оваа болест е компликација на следниве болести:

 • миелоидна леукемија . Ова е туморска болест на крвта, која се карактеризира со постојана и неконтролирана репродукција и зголемување на сите герминативни клетки. Опасноста од болеста е тоа што младите, слабоквалитетни клетки многу брзо зрели за возрасни форми. Миелоидната леукемија има три фази на развој. Хроничната фаза на болеста се карактеризира со фактот дека некое лице понекогаш е загрижено за мали симптоми. Општа слабост, слабост, намален апетит и потење ноќе, пациентот го оправдува вообичаениот замор. За откривање на миелоидна леукемија во хронична фаза на развој е доста тешко, и во повеќето случаи можно е случајно да се случат во текот на процесот на извршување на општ тест на крвта . Оваа фаза трае околу четири години, и ако некое лице не преземе никакви мерки, тоа тече во фазата на забрзување. Во тоа време се активира патолошкиот процес во телото на пациентот, а бројот на незрели бели крвни клетки брзо се зголемува. Тоа е фаза на забрзување на миелоидната леукемија и се смета за почеток на остеомиелофиброза. Ако болеста не се прекине, наскоро започнува терминалната фаза на нејзиниот развој. Ова е последната фаза на миелоидна леукемија, при што црвената коскена срцевина е речиси целосно заменета со клетки со слаб квалитет. Како по правило, во терминалната фаза се умира еден човек.
 • болести на имуниот систем. Намален имунитет, разни дисфункции на имунолошкиот систем се причина за голем број на болести. Многу од овие болести може да предизвикаат остеомиелофиброза.

Патогенеза

Во процесот на развој на болеста, коскената срцевина е зафатена, сврзното ткиво се проширува, а хематопоетичното ткиво се заменува со влакнести и коскени ткива. Покрај тоа, пациентот има зголемување на слезината поради фактот што овој орган е активно вклучен во формирањето на крв. Значи, човечкото тело се обидува да го компензира намалувањето на производството на крвни клетки во коскената срцевина.

Симптоматологија

Нарушувањето на процесите на формирање на крв, кои веќе ја карактеризираат почетната фаза на развој на остеомиелофиброза, доведува до појава на клинички знаци на болеста:

 • општа слабост;
 • замор;
 • зголемување на телесната температура;
 • намалување на отпорноста на заразни болести;
 • бледило на кожата;
 • постепено губење на тежината;
 • брза сатурација, досадна болка во левиот дел на стомакот, присуство на туморска форма која лесно може да се почувствува при палпација. Сите овие симптоми се должат на зголемена слезина;
 • крварење или појава на згрутчување на крвта. Овие симптоми не се многу чести и се должат на нарушена функција на тромбоцити и бели крвни клетки;
 • главоболки, дифузно внимание, вртоглавица, заматен вид, отежнато дишење. Ова исто така не се многу чести знаци поради зголемено згрутчување на крвта.

Дијагностика

При првите знаци на болест, консултирајте се со доктор. Доколку остеомиелофиброзата сеуште не влезе во фазата на забрзување, тогаш пациентот може да се спаси. Прием кај хематологот е како што следува:

 • разговор со пациентот. Специјалистот ќе ве праша за вашата општа благосостојба и за времето на појава на симптоми. Покрај тоа, лекарот може да поставува прашања за постојните хронични болести;
 • палпација на лимфни јазли;
 • палпација на абдоменот. Значи, хематологот дознава колку е зголемена слезината;
 • упат за дополнителни истражувања. Лекарот не може правилно да дијагностицира и да го пропише потребниот третман без да ги испитува резултатите од испитувањата на крвта, ултразвучните испитувања, пункција на коскената срцевина, цитохемиски и цитогенетски испитувања.

Третман

Трансплантација на коскена срцевина

До денес, не постои општо прифатен третман за остеомиелофиброза. Изборот на терапија е под влијание на општата состојба, возраста и болеста на пациентот, како и фазата на развој на болеста.

 • третман со лекови. Фармаколошките агенси го инхибираат растот на малигните клетки и придонесуваат за процесот на нивната природна смрт. Често, пациентите се пропишани со Глевец, произведени во форма на таблети. Несаканите ефекти на оваа дрога тешко се проценуваат поради фактот дека пациентот веќе има изречено нарушувања на различни органи. Сепак, понекогаш се почитуваат гадење, повраќање, лабави столици и мускулни грчеви;
 • хируршка интервенција. Ако некое лице страда од тежок непријатност во стомакот или ако има тромбоцитопенија, лекарот одлучува да ја отстрани слезината. Оваа операција го олеснува текот на остеомиелофиброзата и ја подобрува благосостојбата на пациентот, бидејќи заедно со слезината голем дел од клетките со слаб квалитет се отстранети од телото. Покрај тоа, по хируршка интервенција, ефективноста на третманот со лекови значително се зголемува;
 • трансплантација на коскена срцевина. Се разбира, овој метод дава позитивен резултат, но експертите го користат ретко. Факт е дека трансплантацијата на коскена срцевина може да се изврши само кај пациенти под педесет години кои не страдаат од опасни хронични заболувања. Телото на постара личност едноставно не може да претрпи таква интервенција. Според статистичките податоци, стапката на преживување на лица постари од педесет години по трансплантацијата на коскена срж е околу 14%.

Ако некое лице не преземе мерки или ниту еден од предложените методи на третман не му одговара, тогаш прогнозата е разочарувачка. Остеомиелофиброзата постепено го нарушува функционирањето на имунолошкиот систем, што доведува до сериозни компликации. Како по правило, во такви случаи, очекуваниот животен век на пациентот се движи од шест до осум години.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате остеомиелофиброза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акутна леукемија (појавување симптоми: 8 од 16)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 7 од 16)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 7 од 16)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Леукоцитоза (појавување симптоми: 7 од 16)

Леукоцитоза е промена во апсолутното ниво на леукоцити во крвотокот на една личност. Оваа состојба се карактеризира со поместување лево од леукоцитната формула. Според ICD-10, леукоцитозата не е болест, туку е чудна реакција на телото како целина на негативното влијание на одредени фактори (може да се појави во текот на болеста, со внес на храна, за време на бременост, кај жени по породување и сл.). Брзиот раст на леукоцитите во крвта или урината е еден од значајните дијагностички знаци.

...
Лимфом (појавување симптоми: 7 од 16)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .