Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Буркитовиот лимфом: симптоми и третман

Буркит-лимфом - главните симптоми:

Буркит-овиот лимфом е екстремно висок степен на не-Хоџкиновиот лимфом кој се развива од Б-лимфоцитите. Карактеристика и клучна опасност од овој лимфом е неговата способност да се шири не само во лимфниот систем, туку и надвор од нејзините граници. Како по правило, ако влезе во коскената срцевина или цереброспиналната течност, лицето ќе има разочарувачка прогноза. Без квалификувана помош и правилно пропишана терапија, Буркит-овиот лимфом е фатален.

Меѓу малигните тумори, овој лимфом се рангира на шесто место во смртноста. Се дистрибуира главно во Централна Африка и САД. Во Русија, оваа болест е исклучително ретка. Буркит-овиот лимфом може да се појави и да се развива на која било возраст, но најчесто влијае врз децата и младите мажи. Покрај тоа, често се забележува кај луѓе заразени со вирусот на имунодефициенција.

Етиологија

Научниците сугерираат дека вирусите играат значајна улога во појавата и развојот на Буркит-овиот лимфом, бидејќи тие влијаат врз растот на туморот. Според студиите, околу 95% од африканските момчиња и девојчиња со ендемски лимфом на Беркеит се инфицирани со вирусот Епштејн-Бар.

Овој вирус првпат бил забележан кај африкански пациент кој страдал од само Буркит-ов лимфом во шеесеттите години од минатиот век. Тој е специфично поврзан со рецепторот кој се наоѓа на површинската мембрана на Б-лимфоцитите. Како резултат на тоа, Б-лимфоцитите се стимулираат и експресијата на рецепторот се зголемува. Покрај тоа, некои од Б-клетките ја губат способноста постојано да се размножуваат во културата. Експертите сугерираат дека само овие клетки и почнуваат да напредуваат на малигни начин.

Покрај тоа, вирусот Епштајн-Бар предизвикува инфективна мононуклеоза , а оваа болест е многу слична со абортусната истекување на Буркит-овиот лимфом. Во прилог на овој вирус, постојат и други причини за појавата и развојот на Буркитовиот лимфом:

 • генетска предиспозиција. Оваа болест често се забележува кај мажи родени во такви семејства, чии претставници може да се проследат до несоодветноста на имунолошкиот систем. Овие пациенти имаат генетски дефект во имунорегулацијата, така што нивните тела не можат да се спротивстават на вирусот Епштајн-Бар;
 • мононуклеоза. Дури и ако пациентот е излечен од оваа болест, тој сè уште се смета за носител на вирусот Епштејн-Бар. Како резултат на тоа, Буркит-ов лимфомот има сите шанси да се развие во неговото тело;
 • јонизирачко зрачење, лоша еколошка состојба, хемиски канцерогени. Ова се причините кои се заеднички за развојот на повеќето неопластични заболувања.

Симптоматологија

Буркитските лимфом клетки се акумулираат во лимфните јазли, што доведува до нивно зголемување. Поради тоа што е агресивен не-Хочкинов лимфом , расте многу брзо.

Главни симптоми:

 • тумори на вилицата, кои се протегаат не само на плунковните жлезди, туку и на тироидната жлезда;
 • деформација на носот и вилицата;
 • губење на забите;
 • инфилтрација на меките ткива;
 • тешкотии при голтање и дишење;
 • општ токсичен синдром. Овој симптом е забележан на самиот почеток на развојот на болеста. Некои луѓе не обрнуваат внимание на него, бидејќи лошо здравје и треска се наоѓаат во речиси секоја заразна болест. Таквиот однос кон сопственото тело е полн со тажни последици, бидејќи секоја заразна болест е опасна за некоја личност, особено Буркитовиот лимфом;
 • оштетување на коските, што доведува до фрактури, пареза и парализа. Овие симптоми се забележани со генерализиран тек на болеста.

Најголема опасност е абдоминалната форма на лимфомот. Таа напредува многу брзо и практично не е достапна за дијагноза. Поради ова, прилично е тешко да се одреди прогнозата за нејзиниот развој. Оваа форма на болеста влијае на црниот дроб, цревата, панкреасот, бубрезите. Едно лице има симптоми како што се абдоминална болка, жолтица, треска и тешка губење на тежината. Во некои случаи, забележани се симптоми на диспепсија : непријатност во епигастричната зона, рано ситост, гадење, надуеност.

Симптоми на Буркитовиот лимфом

Дијагностика

Специјализираната дијагноза и пропишува лекување врз основа на резултатите од ваквите студии:

 • аутопсија. Често, Буркит-овиот лимфом е определен во бубрезите, ретроперитонеалните лимфни јазли, панкреасот, вилицата, стомакот и менингите. Како по правило, лимфомот не се развива во периферните и / или медијастиналните лимфни јазли, како и во фарингеално-лимфоидниот прстен. Главната разлика помеѓу Буркит-овиот лимфом и лимфосарком е присуството на незрели лимфобласти во туморот. Во јадрата на овие клетки, хроматинот е во форма на мали семиња;
 • електронска микроскопија. Наспроти позадината на сите туморски клетки, јасно се разликуваат вакуолираните хистиоцити. Во цитоплазмата на лимфоидните клетки е импресивен број на липиди кои фрлаат клетки и создаваат слика на "ѕвезденото небо". Покрај тоа, цитоплазматска испакнатост се открива со делови од јадрото и инфицираните клетки;
 • молекуларна хибридизација.

Третман

И покрај агресивноста и ужасните симптоми, овој лимфом може да се победи ако одите на лекар во времето и ќе се подложите на пропишаниот третман. Докажано е дека навремена дијагноза и интензивен комплексен третман доведуваат до долгорочни ремисии кои траат неколку месеци. Покрај тоа, постојат случаи на целосно лекување на пациентите.

 • хемотерапија. Овој третман вклучува употреба на лекови против рак, кои не само што ги отстрануваат симптомите на болеста, туку и целосно ги уништуваат туморските клетки. Опасноста од хемотерапијата е тоа што средствата за отстранување на заразените клетки, исто така, ги оштетуваат нормалните клетки. Како резултат на тоа, влијае на коскената срж, фоликулите на косата и оралната мукоза и гастроинтестиналниот тракт. Присуството на несакани ефекти и нивната сериозност зависи од видот, дозата и времетраењето на лекот. Како по правило, таквиот третман се изведува во форма на курсеви за кои се потребни прекини од две до четири недели. Некое време по прекинувањето на хемотерапијата исчезнуваат несаканите ефекти (ќелавост, развој на чирови на устата, зголемена подложност на вируси, намален апетит). Сега, многу експерти препишуваат фармаколошки агенси кои го спаруваат пациентот од компликации на хемотерапијата;
 • антивирусни лекови. Неодамна, третман со антиканцерогени лекови дополнети со антивирусни агенси. Веќе е докажано дека фоскарнет и ганцикловир ги подобруваат резултатите од терапијата. Акцијата на бривудин, лобукавир, цидофовир, адевофира е под студија;
 • имуномодулатори. Сеопфатен третман вклучува прием на рекомбинантни интерферони во високи дози. На пример, Roferon првично се администрира интрамускулно секој ден, а потоа дозата се намалува до два пати во седум дена. Овој третман трае најмалку шест месеци;
 • хируршки третман. Ако пациентот не обрне внимание на знаците на болеста или тој првично се развил премногу брзо, терапијата со лекови нема да ги донесе очекуваните плодови. Во овој случај, специјалистите решаваат да ја извршат операцијата.

По секој блок на хемотерапија, упатствата за следење се испишани на пациентот. Тоа вклучува проучување на серумски ЛДХ, ултразвук и компјутерска томографија на абдоминалните органи и бубрези, испитување на коскената срцевина. Затоа, лекарите ја одредуваат прогнозата за болеста и шансите на лицето да се опорави.

Кога третманот е целосно завршен, лицето доаѓа на контролен преглед еднаш на секои три месеци во текот на првата година. Значи експертите утврдуваат дали симптомите на болеста повторно се појавија. Благодарение на испитувањето, лекарите можат да го препишат третманот на време и да го спречат развојот на болеста. По првата година, лицето се подложува на следење на секои шест месеци.

Ако некое лице се сврте кон докторот кога Буркит-овиот лимфом веќе се проширил до коскената срцевина, централниот нервен систем и крв, тогаш прогнозата е крајно разочарувачка. Како по правило, овие пациенти не можат да се спасат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Буркитов лимфом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онкологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфаденопатија (појавување симптоми: 7 од 20)

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 6 од 20)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Илетис (појавување симптоми: 6 од 20)

Илеитис е болест која се јавува во акутна или хронична форма, што влијае главно на дисталната тенкото црево (илеумот). Често се комбинира со други воспалителни болести на дебелото црево, како што се тифлит, јејунитис, дуоденитис и други. Илеитис ги напаѓа луѓето помеѓу 20 и 40 години, главно мажи.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .