Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Анемија (анемија): симптоми и третман

Анемија (анемија) - главните симптоми:

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

Општ опис

Снабдувањето на органите до кислородот се влошува поради недостаток на производство на црвени крвни клетки, поради што, соодветно, органите се снабдени со кислород. Ниското ниво на хемоглобин , забележано во црвените крвни клетки , предизвикува, според тоа, целото тело да страда од недостаток на железо. Претежно квантитативните показатели за еритроцитите и хемоглобинот се доволни за препознавање на болеста.

Вреди да се забележи дека анемијата (анемија) може да дејствува како независна болест и како придружна манифестација или компликација на други видови болести и состојби. И причините за болеста и механизмот на развојот на болеста можат да бидат сосема различни, а тоа е преку идентификација на специфични специфики во секој поединечен случај дека соодветно соодветната терапија е последователно утврдена.

Ако се задржите на одредени броеви, анемијата се дефинира како намалување на хемоглобинот под 110 g / l кај деца 6 месеци-6 години, под 120 g / l кај деца 6-14 години, под 120 години кај возрасни жени, под 130 - кај возрасни мажи.

Класификација на анемија

Пред да се утврди условната класификација на оваа болест, забележуваме дека класификацијата во општоприфатената верзија во принцип не постои. Во меѓувреме, постојат три главни групи, според кои станува возможно да се разликува анемија:

 • Предизвикани со еднократна и масивна загуба на крв кај анемија ( пост-хеморагична анемија );
 • Предизвикани од повреда која се појавила во процесите на еритропоеза или формирање на хемоглобин кај анемија ( хипохромна анемија со дефицит на железо, мегалобластна анемија );
 • Предизвикани од интензитетот на распаѓање во телото на анемија на црвени крвни клетки ( хемолитична анемија ).

Во процесот на развој во телото на анемијата, оксидативните процеси се оштетени, што, пак, води до развој на хипоксија (за кислородно гладување на ткивата). Доста често, може да се забележи навидум изненадувачки несовпаѓање, што се манифестира во сериозноста на овој процес и во активното однесување својствено на пациентот. Во текот на подолг временски период, клиничката слика може да има неискористен карактер, што се должи на дејството на компензаторните механизми, кое првенствено е насочено кон стимулирање на хематопоетските и циркулаторните системи.

Веќе во изразениот тек на анемија, која започнува да се развива доволно брзо, телото се соочува со тешки нарушувања што ги предизвикува хипоксијата. Прво, ова се рефлектира во функционалноста на срцевата активност и централниот нервен систем. Постои брз замор, вртоглавица, оштетување на меморијата, тинитус, недостаток на здив, болка во срцето, тахикардија , слабост.

Треба да се забележи дека степенот на анемија се одредува не само врз основа на индикаторите за бројот на црвени крвни клетки и нивото на хемоглобин, туку и со земање во предвид на индексот на хематокрит, врз основа на кој е сложена идеја за односот на обемот на крвта на формираните елементи (главно црвени крвни клетки), како и обемот на целата крвна плазма. Хематокрит вредности за жени се околу 0,36-0,42, за мажи - околу 0,4-0,48.

Акутна пост-хеморагична анемија (анемија): симптоми

Овој тип на анемија се развива во позадината на масивната и поединечна загуба на крв. Причини за губење на крвта може да бидат надворешни повреди, кои се придружени со тешки оштетувања на крвните садови, како и крварење кое се случило во областа на внатрешниот орган.

Во повеќето случаи се забележани гастроинтестинални крварења и крварење во абдоминалната празнина (актуелни во ектопична бременост ), бубрежна и пулмонална хеморагија (апсцес, туберкулоза ), крварење на матката и крварење од различни органи кои се јавуваат во соматски болести и хеморагична дијатеза. Карактеристиките на текот и развојот на болеста се поврзани со острината на намалувањето на волуменот на крвта во садовите. Во секој случај, интензитетот на загуба на крв кореспондира со различни индикатори (300-1000ml, итн.), Додека просечната вредност се одредува со бројка од 500ml.

Клиничката слика типична за акутна пост-хеморагична анемија најпрво по загубата на крв се манифестира кај анемични симптоми, како и симптоми карактеристични за колапс . Особено се разликуваат бледило на кожата, несвестица, филаментозен и чест пулс, вртоглавица, леплива ладна пот, пад на температурата, цијаноза, повраќање, конвулзии. Со поволен исход, овој симптом е заменет со симптоми карактеристични за акутна анемија (тинитус, вртоглавица, "боцки" пред очите итн.).

Поради острината на намалувањето на бројот на еритроцити, се јавуваат промени во респираторните функции на крвта, што предизвикува развој на хипоксија (т.е. кислородно гладување), што, пак, се манифестира во адинамијата и бучавата во ушите, вртоглавица и затемнување во очите, во бледило на кожата и мукозни мембрани.

Евалуацијата на крвта произведена веднаш по загубата на крв бара разгледување на различни фактори. Во зависност од обемот на загубата на крв, постои рефлексна капиларна стеснување, што доведува до намалување на волуменот на вкупниот васкуларен кревет, одредувајќи ја фазата на рефлексната васкуларна компензација. Таков курс води до фактот дека иако станува релевантен за намалување на масата на црвените крвни клетки, но дигиталните показатели на еритроцитите и хемоглобинот како резултат на загуба на крв се блиску до оригиналот, односно оние индикатори кои беа забележани директно на загубата на крв. Оваа слика, како што е јасно, не може да ја одрази вистинската позиција на индикаторите во обидите да се одреди степенот на анемизација.

Најсигурен индикатор за првите часа по загубата на крв е да се намали времето потребно за згрутчување на крвта. Покрај тоа, важно е да се знае дека анемијата што произлегува од губење на крвта веднаш не стане очигледна - ова се случува по 1-2 дена, односно кога ќе започне хидремиската фаза во компензација за загуба на крв. Оваа фаза е изразена особено со изобилството на лимфниот проток во циркулаторниот систем, поради што крвотокот ги стекнува своите почетни индекси во однос на волуменот. Времетраењето на оваа фаза е неколку дена, кое се утврдува врз основа на вкупната загуба на крв, додека постои прогресивна униформност во намалувањето на бројот на крвта, односно еритроцитите и хемоглобинот.

Прогнозата определена за пост-хеморагична анемија се одредува не само од обемот на загубата на крв, туку и од нејзиниот проток во тоа време. Треба да се напомене дека изобилната загуба на крв не резултира со бавен проток, но брзата загуба на крв, напротив, доведува до состојба на шок што е доволно опасно за жртвата - во случај на загуба на крв ½ волумен, препорачливо е да се забележи неговата неспојливост со животот.

Хронична пост-хеморагична анемија (анемија): симптоми

Овој тип на анемија се развива или со еднократна и изобилна загуба на крв, или долготрајна и мала загуба на крв ( хемороиди , рак , чир на желудникот , пролонгирана и тешка менструација кај жени итн.).

Со текот на времето, незначителното и пролонгирано губење на крв придонесува за состојбата на осиромашување во телото на резервите на железо, како и за нарушување на сварливоста на неговата форма на храна, што, пак, води кон развој на анемија.

Симптоматологијата во овој случај е слична со други видови на анемија со дефицит на железо. Особено, постои општа остра слабост, вртоглавица, болка во срцето, неправилно чукање на срцето, замор, "боцки" пред очите. Покрај тоа, постои бледа кожа со сенка како восок, видливите мукозни мембрани, исто така, бледнеат. Лицето добива отежнатост, екстремитети - пастозналност. Тахикардијата, срцевиот шум (за време на слушањето), како и трофичките нарушувања на ноктите, косата и јазикот стануваат вистински манифестации.

Во третманот на хронична пост-хеморагична анемија, најдобриот метод е да се отстрани изворот кој ја промовира загубата на крв. Во меѓувреме, радикално лекување на болеста која е релевантна во овој случај, што води до загуба на крв, не е секогаш можно, за што може да се направат масовни трансфузии на црвените крвни клетки, рецепт на лекови кои содржат железо.

Анемија со дефицит на железо (анемија): симптоми

Овој тип на анемија е најчест. Во овој случај, анемијата се јавува поради дефицит во телото на железо, што, пак, доведува до повреда на формирањето на хемоглобин.

Причините за овој тип на анемија можат да бидат егзогени и ендогени фактори. Така, егзогените фактори се неухранетост, долгорочни диети (особено млеко), кои ја исклучуваат храната со содржина на железо. Во меѓувреме, дефицитот на железо најчесто има ендогена природа на појавата. Во овој случај, главната причина за загуба на крв е зголемената загуба на железо од телото како резултат на физиолошка и патолошка загуба на крв (менструација). Исто така, можно е губење на железо како резултат на недоволна сварливост на телото.

Во согласност со етапите, изолирана е латентна форма на анемија , која се јавува во форма на дефицит на железо, но без анемија, како и очигледна форма на анемија од недостаток на железо. Степенот на сериозност, исто така, ја дели анемијата во благ (со хемоглобин во опсег од 90-110 g / l), како и во средна (во рамките на 70-90 g / l) и во тешка (под 70 g / l).

Анемијата со дефицит на железо може да биде предизвикана од такви патолошки процеси како што се:

 • Хронични состојби со мала, но повторена загуба на крв ( улцеративен колитис , пукнатини, хемороиди, крвавење во нос, ентеритис, тешка и продолжена менструација, пептичен улкус итн.);
 • Релевантноста на процесите во гастроинтестиналниот тракт, придонесувајќи за прекршување на апсорпцијата на железо (нарушен апсорпциски синдром, ентеритис);
 • Постојана донација;
 • Транзицијата од скриена форма на дефицит на железо во експлицитната (честа бременост, повеќекратна бременост). Во овој случај, децата се раѓаат веќе со дијагноза на отворена анемија со дефицит на железо.
 • Хормонални пореметувања се користат за лекување на хормонални лекови.

Што се однесува до клиниката, која е карактеристика на анемија од дефицит на железо, таа се состои од неколку симптоматски комплекси во исто време, имено дефицит на железо во ткивата и вистинска анемична состојба. Во овој случај, обичниот симптом е состојба на непријатност.

Манифестации на недостаток на ткива се главно во епителните ткива, што се манифестира во процесот на атрофија. Кожата се карактеризира со бледило и сувост, особено на рацете и лицето. Нејзината десквамација, густина и бледило се забележани, особено на рацете и лицето.

Косата станува кршлива, досадна, го означува нивното раскинување на различни нивоа. Нивниот раст е бавен, додека косата често паѓа. Ноктите стануваат кршливи и меки, ексфолираат. Карибите се појавуваат на забите, почнуваат да се рушат, губат сјај, емајлот станува груб. Дополнително, забележани се такви манифестации како ахилија и атрофичен гастритис , ахлорхидрија - сето тоа само придонесува за зголемување на дефицитот на железо, а истовремено го влошува процесот на апсорпција на железо.

Промени во карличната област, како и во дебелото црево. Во некои случаи, пациентите имаат супфефебрилна телесна температура и значителна предиспозиција за разни видови на инфекции. Исто така, честа појава е и перверзијата на вкусот и мирисот, кој се изразува во зависност од приемот на забот за прав, креда, песок, глина и сл. На мирис на керозин, бензин, ацетон, лак за нокти и др. Покрај тоа, традиционалните симптоми на анемија вклучуваат: , вртоглавица, поспаност, слабост, тахикардија, главоболки, треперење на "боцки" пред очите.

Дефицит на фолна киселина и витамин-Б12 анемија (анемија): симптоми

Овој тип на анемија се должи на недостаток на доход или неможност да се искористи таков витамин како Б12, како и фолна киселина, кои имаат хемостимулирачки својства. Двете витамин Б12 и фолна киселина се вклучени во формирањето на црвените крвни клетки. Во случај да не постојат или има многу малку, еритроцитите, соодветно, не зреат, што доведува до анемија.

Причини кои предизвикуваат развој на дефицитна фолна киселина анемија и анемија на витамин Б12 може да се класифицираат на следниов начин:

 • Нарушување на апсорпцијата на фолна киселина (Б12).
  • Атрофија на жлездите во основниот гастричен регион (болест Адисон-Бимер);
  • Гастричен тумор (рак, полипоза);
  • Цревни болести ( цревни тумори и фистули , дивертикулоза, терминален илеитис);
  • Операции извршени на стомакот.
 • Вишокот на потрошувачка на фолна киселина (Б12), повреда на неговото користење во областа на коскената срцевина.
  • Цревни паразити;
  • Цревна дисбиоза ;
  • Бременост и породување;
  • Болести на црниот дроб ( цироза , хроничен хепатитис );
  • Хемоглостоза (остеомиелофиброза, акутна леукемија);
  • Употреба на одредени лекови (антагонисти на фолна киселина, антиконвулзиви и сл.).
 • Алиментарен дефицит на фолна киселина (Б12).
  • Со оглед на хранење со млеко во прав или козјо млеко (кај деца);
  • Меѓу претставниците на одредени социо-етнички подгрупи (кај возрасни).

Што се однесува до симптомите својствени за овие анемии, продолжува во цикличен режим, односно ремисии се наизменично со периоди на релапс. Постои збир на манифестации што укажуваат на пораз на циркулаторниот систем, гастроинтестиналниот тракт и централниот нервен систем. Поради бавниот развој на анемија, телото се прилагодува на него. И покрај тоа што анемијата е значајна, пациентите можат да останат целосно долготрајни, што трае дури до појава на сериозни симптоми кои укажуваат на клиничка и хематолошка декомпензација. Вртоглавица, слабост, недостаток на здив, тинитус, замор спаѓаат под општа група на симптоми.

Исто така, постои значајна и остра бледило на кожата со карактеристична лимонска нијанса. Ноктите кршливи, кожата се исуши. Честа манифестација е треска (со цел до 38 степени). Главниот симптом е симптомот на Гинтер, кој се изразува во појавата на крварење на врвот на јазикот, покрај тоа, има и горење, чешање и болка на јазикот.

На мукозната мембрана на желудникот исто така е погодена и се појавува атрофичен гастритис со перзистентна хемотерапија. Употребата на хистамин не се подобрува. Итноста, исто така, се здобива со болка во епигастриумот, како и гадење и повраќање, дистрибуирани до интестиналната мукоза (ентеритис). Без очигледна причина постои дијареа (неконзистентни), абдоминална болка. Со поразот на централниот нервен систем има проблеми во работата на срцето, што се изразува со аритмии, тахикардии, како и во цревата, мочниот меур. Постојат парези, парализа.

Потоа се развива мегалобластна анемија, која е придружена со промена на видот на крвната форма и структурата на крвните клетки. Во овој случај, болеста продолжува со дегенеративни промени кои се јавуваат во еритроцитите, клетките на коскената срцевина се нарушуваат во процесите на созревање на цитоплазмата и јадрото. Цитоплазмата во овој процес го надминува јадрото во созревањето, како резултат на тоа, цитоплазмата е стара, јадрото е младо. Висината на болеста може да се карактеризира со екстремно остра намалување на црвените крвни клетки, забележана како дел од единицата за крвен волумен.

Хипопластична и апластична анемија (анемија): симптоми

Во овој случај, група на болести е комбинирана, главна карактеристика на која лежи во функционалната инсуфициенција на коскената срцевина. Хипопластичните и апластичните анемии се разликуваат во квантитативните и квалитативните термини.

Така, апластичната анемија се карактеризира со поголема длабочина на депресија на формирањето на крв. Што се однесува до хипопластичната анемија, таа се карактеризира со умерена сериозност на кршење на процесите на диференцијација и пролиферација на хематопоетски елементи.

Меѓу главните фактори кои придонесуваат за појава на хипопластична анемија се следните:

 • Јонизирачко зрачење;
 • Хемиска експозиција:
  • Инсектициди, бензен, тетраетил олово, тринитротолуен;
  • Цитостатски лекови (антиканцерозни антибиотици, алкилирачки антиметаболити);
  • Други видови на лекови (хлорамфеникол, пирамидон, итн.).
 • Антитела, воздействующие против клеток костного мозга;
 • Те или иные вирусные инфекции (к примеру, вирусный гепатит);
 • Наследственность;
 • Апластические, гипопластические и идиопатическая анемии.

Именно за счет определения причин, приводящих к гипопластической анемии, возникает возможность устранения воздействующего миелотоксического фактора, а также предупреждения последующего прогрессирования болезни.

Что касается клинической картины, то она определяется в зависимости от степени угнетенности костно-мозгового кровообращения. Определяют следующие возможные варианты, характеризующиеся собственным течением, симптоматикой и выраженностью:

 • Апластическая острая анемия;
 • Апластическая подострая анемия;
 • Гипопластическая подострая анемия;
 • Гипопластическая хроническая анемия;
 • Гипопластическая хроническая анемия в комплексе с гемолитическим составляющим;
 • Гипопластическая парциальная анемия.

Для гипопластических анемий характерно хроническое рецидивирующее течение, сменяющееся периодами обострений. Возникновение ремиссий отмечается преимущественно при воздействии соответствующей терапии. В числе основных жалоб со стороны больных выделяют слабость, тахикардию, одышку, повышенную утомляемость.

Острые и подострые варианты течения заболевания характеризуются сильными носовыми кровотечениями, обильными и длительными менструациями у женщин, кровоточивостью десен, повышением температуры. Гипопластическая анемия с гемолитическим составляющим нередко протекает в комплексе с желтушностью кожи.

Гемолитические анемии (малокровие): симптомы

В эту категорию анемий входит обширная группа различных в этиологии, патогенезе и клинической картине заболеваний, что, соответственно, определяет для них с различные методологические особенности проведения терапии. Главный признак этой группы заключается в повышенном распаде эритроцитов, а также в сокращении длительности их жизни. Гемолитические анемии могут быть наследственными или приобретенными.

Клинические проявления заболевания в любой из его форм определяются в рассматриваемом случае исходя из выраженности разрушения в крови эритроцитов с выделением при этом гемоглобина (то есть, выраженность гемолиза). Преимущественно первые признаки определяются в юношеском либо же в зрелом возрасте. Обнаружение заболевания у детей происходит в процессе обследования в отношении заболевания родственников. Вне обострения никаких жалоб может не возникнуть. При обострении же отмечается слабость, повышенная температура и головокружение. Один из главных признаков проявляется в виде желтухи, она нередко является едва ли не единственным признаком, указывающим на заболевание.

В некоторых случаях отмечается возникновение трофических язв в области голени среди лиц среднего возраста и возраста пожилого. Лечению они поддаются достаточно плохо. Примечательно, что гемолитические кризы, как правило, возникают вслед за интеркуррентными инфекциями и при переохлаждениях. Женщины сталкиваются с ними при беременности.

Лечение малокровия (анемии)

Лечение анемии носит строго индивидуальный характер, что определяется, как мы уже указывали, исходя из причин возникновения заболевания, особенностей его течения и других факторов.

Самолечение не является подходящим лечением для анемии (малокровия), более того, при лечении одного типа анемии в случае актуальности другого типа можно столкнуться с крайне негативными последствиями для собственного здоровья и жизни. Так, например, обильная кровопотеря предусматривает необходимость во вливании соответствующих жидкостей и в переливании крови, железа и кислорода, что способствует образованию новых кровяных клеток. При железодефиците, как правило, предписывается комплекс препаратов в составе с железом. Анемия при дефиците фолиевой кислоты и В12, опять же, требует учета факторов, ее вызвавших, как и при других видах заболевания, а, следовательно, и выбора конкретного вида терапии в соответствии с ними.

Именно по этой причине для определения актуального в вашем случае вида анемии и для выбора адекватной вашему заболеванию терапии следует обратиться к гематологу и к терапевту.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Малокровие (анемия) и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: гематолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Апоплексия яичника (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Железодефицитная анемия (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Анемијата со дефицит на железо е синдром кој се карактеризира со намалување на хемоглобинот и црвени крвни клетки. Тоа обично се гледа како симптом на друга голема болест. Овој тип на анемија е доста честа појава и се јавува почесто од другите форми на патологија (во 80% од случаите). Тој претставува микроцитна анемија, која постои поради намалување на концентрацијата на железо во човечкото тело поради загуба на крв или дефицит на железо што влегува во човечкото тело.

...
Ортостатическая гипотензия (совпадающих симптомов: 7 из 20)

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

...
Мерцательная аритмия (совпадающих симптомов: 6 из 20)

Атријалната фибрилација, која исто така е дефинирана како атријална фибрилација, е еден од видовите на компликации кои се јавуваат на позадината на коронарната срцева болест паралелно со други видови на срцеви аритмии. Атријалната фибрилација, чии симптоми може да се појават како резултат на релевантноста на болестите на тироидната жлезда и голем број на сродни фактори, се манифестира во вид на срцеви контракции кои достигнуваат граници од 600 отчукувања во минута.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .