Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Стекната болест на срцето: симптоми и третман

Стекната срцева болест - главните симптоми:

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

Опасноста од овие болести е дека некои од нив може да напредуваат незабележано, без појава на било какви симптоми. Но, честото заостанување на здив и палпитации, болки во срцето и брз замор, наизменична несвестица може да укажуваат на можна појава на болест од група на стекнати срцеви мани. Ако не обрнете внимание на овие симптоми и не го посетувате докторот за дијагноза, може да се развие срцева слабост , што доведува до попреченост, а потоа и до ненадејна смрт.

Видови дефекти:

  • вентил неуспех;
  • комбинирани дефекти;
  • пролапс;
  • стеноза;
  • комбинирани дефекти.

Во повеќето клинички ситуации постои лезија на бикуспидната валвула, малку помалку - полулунарна. Неуспехот напредува поради деформација на вентилите, по што има нецелосно затворање.

Дефект како што е стенозата се појавува како резултат на стеснување на атриовентрикуларниот отвор. Оваа состојба може да се развие по цикатриски адхезии на кусписите.

Многу често постојат случаи кога стеснувањето на атриовентрикуларниот отвор и инсуфициенцијата на валвулите се појавуваат истовремено во еден вентил. Ова е срцевиот дефект во комбинираната форма. Кога се јавува дефект на комбинација, проблемите се јавуваат во неколку вентили одеднаш. Ако се случи инверзија на ѕидовите на вентилот, тогаш таквата болест се нарекува пролапс.

Етиологија

Болести по кои може да настанат срцеви мани:

Видови

Митрална инсуфициенција

Митрална инсуфициенција

Кога овој дефект напредува, крвта се враќа во атриумот, бидејќи бикуспидалниот вентил делумно го затвора левото атриовентрикуларно отварање. Релативната инсуфициенција често почнува да напредува по миокардитис и миокардна дистрофија.

За време на овие болести, мускулните влакна се ослабени околу атриовентрикуларниот отвор. Дефектот не е изразен во деформацијата на самиот вентил, туку во фактот што отворот што го затвора се зголемува. Како што напредува органската инсуфициенција, летоците на митралната валвула се намалуваат и се намалуваат. Ова се случува за време на ревматски ендокардит. Функционалниот дефицит придонесува за влошување на мускулниот систем, кој е одговорен за затворање на митралната валвула.

Ако луѓето имаат вентилска инсуфициенција на незначително или умерено ниво, тогаш тие немаат специфични поплаки во врска со работата на срцето. Оваа фаза се нарекува "компензиран митрален дефект". Следна е декомпензирана фаза. Несреќата на здивот и тахикардијата се зголемуваат, болките се зголемуваат, екстремитетите се отекуваат, вените се појавуваат на вратот, црниот дроб се зголемува.

Митрална стеноза

Митрална стеноза е стеснување на левото атриовентрикуларно отварање. Овој дефект често напредува по инфективниот ендокардит. Смалувањето се јавува поради набивањето и задебелување на ѕидовите на вентилите или нивното спојување. Вентилот станува како инка во форма и со дупка во центарот.

Причината за оваа болест е цикатриско-воспалително стеснување на вентилниот прстен. Кога болеста почнува да се развива, нема да се појават симптоми. За време на декомпензација, постои искажување на крв и прекини во срцевиот ритам, тежок кашлање, отежнато дишење и болка во срцето.

Аортна валвуларна инсуфициенција

Се случува со лошо затворање на полулунарните амортизери. Од аортата, крвта влегува повторно во комората. Првично, пациентот нема непријатност и болка. Но, поради зголеменото функционирање на комората, се развива коронарна инсуфициенција и се појавуваат првите треперења на болката. Ова се должи на миокардна хипертрофија. Оваа состојба е придружена со силни главоболки. Кожата исчезнува и ја менува бојата на ноктите.

Аортна констрикција

Аортната стеноза се меша со пумпање на крв во аортата, истовремено намалувајќи ја левата комора. Во случај на прогресија на овој вид на недостаток, семилурните валвуларни вентили се спојуваат. Промени на лузни може да се појават и кај аортниот отвор.

Кога стенозата активно напредува, циркулацијата на крвта е значително нарушена и се случуваат систематски болни сензации. За возврат, се случуваат главоболки, несвестица и вртоглавица. И најизразените симптоми се изразени за време на енергична активност и емоционални искуства. Пулсот станува ретка, бледа кожа.

Трикуспидална инсуфициенција

Трискуспидната инсуфициенција е недостаток на десниот атрио-гастричен валвуд. Изолираната форма на болеста е доста ретка и почесто е комбинирана со други дефекти.

Во оваа болест, постои стагнација на циркулацијата на крвта, придружена со периодични болки во срцето. Кожата станува сина, вените во вратот се зголемени. Кога ова се случува, рефлуксот на крв од комората до атриумот. Притисокот во атриумот се зголемува и затоа протокот на крв низ вените значително се забавува. Постои промена во притисокот. Бидејќи постои застојот во вените, а циркулацијата на крвта се влошува, постои огромен ризик од тешка срцева слабост. Други компликации се нарушувања на бубрезите и на гастроинтестиналниот систем, како и на црниот дроб.

Комбинирани пороци

Комбинираните дефекти се комбинација од два проблеми во исто време: неуспех и стеноза.

Комбиниран пораз

Комбинираниот пораз е појава на болести во две или три вентили. Најпрво е потребно да се третира најоштетената област.

Симптоматологија

Проблемот е што стекнатите срцеви дефекти не се појавуваат значително, особено во раните фази на прогресија. Општо земено, се појавуваат општи симптоми и специфични симптоми се јавуваат кога болеста преминува во потешка фаза.

Стекнатите срцеви дефекти кај децата се разликуваат по боја на кожата: цијанотична боја - сини дефекти и бели дефекти - бледа кожа. Како резултат на сини дефекти, мешавини на крв, и за белците, венската крв не се влева во левата комора. Цијанозата на кожата сугерира дека детето има неколку срцеви дефекти одеднаш.

Чести симптоми: палпитации и мускулна слабост, вртоглавица и капки во крвниот притисок. Исто така може да има и отежнато дишење и несвестица, пулмонален едем , промена на бојата на кожата на главата. Бидејќи ова се симптоми кои придружуваат многу болести, неопходно е да се спроведе темелно испитување и диференцијална дијагноза.

За време на митрална стеноза, се појавува еден вид на "мачора". Пулсот на левата рака, исто така, забавува, акројанозата, срцевата грпка и цијанозата се појавуваат на лицето (триаголник на усните и носот).

Цијаноза на лицето

За време на прогресивни фази, има тешкотии при дишењето и сува кашлица со спутум од бела боја. Потоа се јавува сериозен едем во одредени делови од телото, особено во белите дробови. Во тешки форми на диспнеа и палпитации, пулсот значително слабее и срцевата грпка се зголемува. Вените исто така може да се прошират и да се појават тешкотии во функцијата на црниот дроб.

Дијагноза и третман

Ако некое лице пронајде неколку слични симптоми во себе, тогаш веднаш треба да се пријави за консултација со кардиолог. Тој ќе спроведе испитување, палпација, аускултација и перкусии. Лекарот го одредува срцевиот ритам и ги слуша шумовите на срцето. Се утврдува присуството на едем и цијаноза. Аускултацијата на белите дробови се изведува и на приемот, а големината на црниот дроб е воспоставена.

Потоа се пропишани електрокардиограм, ехокардиоскопија и допплерографија. Овие методи на истражување даваат можност да се процени срцевиот ритам, да се идентификува блокадата, типот на аритмија и знаците на исхемија. За да се идентификува аортна инсуфициенција, потребно е да се дијагностицира со носивост. Но, оваа постапка треба да се направи под надзор на кардиолог-реаниматор, бидејќи таквите дејства може да предизвикаат неочекувани катастрофални последици.

Исто така, важно е да се направи радиографија на срцето за дијагноза на пулмонална стагнација. Овој тип на испитување може да ја потврди миокардна хипертрофија.

Точни податоци за состојбата на срцето може да се добијат по MSCT или МРИ на срцето. Исто така, треба да се спроведат ревматоидни тестови и да се помине урина , крвни тестови : вкупно, шеќер, холестерол.

Дијагностицирањето е исклучително важно прашање. Во иднина, зависи од овој метод на лекување и прогноза.

Третманот на стекнати срцеви маани треба да се врши само од високо квалификуван специјалист. Пациентот треба да одбие да вежба и да го следи дневниот режим, да јаде здрава исхрана и да зема лекови. Ова е најчест метод на третман.

Постои и друг начин - хирургија, која е доделена на прогресивната фаза на развој на болеста. За време на операцијата, дефект на срцето е елиминиран.

Кај митрална стеноза, се врши митрална комисуротомија со цел да се одвојат легендарните лепливи легури. Доколку е успешно, стеснувањето е целосно отстрането. Потоа, потребни се рехабилитација и медицински третман.

Шематски илустрација на митрална комисуротомија

Кога пациентот има аортна стеноза, потребна е операција - аортна комисуротомија. Треба да се спроведе само од квалификуван хирург, бидејќи операцијата е прилично комплицирана и бара одредени вештини и знаења.

Во случај на комбинирани дефекти, неопходно е да се замени срушениот вентил и да се инсталира вештачки. Понекогаш лекарите истовремено вршат протетика и комесуротомија.

Превенција

Стекните дефекти на срцето се страшни и опасни болести. За да се спречи појавата на такви болести, можно е да се спроведат превентивни мерки. Бидејќи овие болести најчесто се јавуваат по ревматизам, сифилис или септички услови, се препорачува, пред се, да преземат мерки за да ги спречат.

Стврднување и физички напор имаат позитивен ефект врз состојбата на телото (спортски вежби, трчање, вежбање, пливање). Во исто време, потребно е да се контролира ритамот и динамиката на движењата: одење и џогирање толку брзо колку што вашето тело ќе се чувствува удобно. Не можете да почнете со активни спортски активности, сите оптоварувања мора да бидат постепени. Во исхраната треба да бидат протеини и треба да користат помалку сол.

И, се разбира, неопходно е да се превземат превентивни прегледи навреме со терапевт и тесни специјалисти, вклучувајќи кардиолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате стекнати срцеви заболувања и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 16 од 22)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 8 од 22)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 8 од 22)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Кардиомиопатија (појавување симптоми: 8 од 22)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 7 од 22)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .