Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Амилоидоза: Симптоми и третман

Амилоидоза - главните симптоми:

Амилоидозата е болка која може да влијае на сите органи во телото. Главната причина за нејзиниот развој е акумулацијата на амилоидните протеини во ткивата, кои вообичаено не треба да бидат во телото. Како по правило, ова нарушување на производството на протеини влијае врз телото на луѓето од 60 години и постари. Најопасната работа е дека АА и А1 амилоидозата може да станат "катализатор" за болести како склероза, недостаток на внатрешни органи, па дури и атрофија на екстремитетите.

Причини

А1 амилоидоза (примарна) и АА амилоидоза (секундарна) може да се појават на позадината на следниве болести:

 • воспалителни процеси;
 • болести кои не се карактеристични за одредена клима;
 • заразни болести ( туберкулоза );
 • сите патологии кои влијаат на коскената срцевина;
 • хронични зглобни заболувања.

Вреди да се напомене фактот дека амилоидните клетки можат да бидат подложени на мутации во крвта. Како резултат на тоа, оваа повреда може да биде наследна. Амилоидните клетки не се распаѓаат дури и по смртта на некое лице долго време. Процесот може да се појави кај секој внатрешен орган.

Видови

Подтип на А1 амилоидоза (примарно)

Во примарната форма на болеста, парапротеинот се депонира во клетките на ткивата на внатрешните органи. Ова се лесни синџири на имуноглобулини. Овој процес е неповратен и води кон неизбежно оштетување на внатрешните органи. Како резултат на тоа, животниот век на пациентот е значително намален.

Симптомите зависат од тоа кои органи се засегнати. Како по правило, се забележува следново:

 • слабост;
 • замор;
 • отечени лимфни јазли;
 • повреда на гастроинтестиналниот тракт, срце.

Конечната дијагноза може да се направи само по неколку лабораториски и инструментални студии.

АА подтипа амилоидоза

Овој подтип се карактеризира со акумулација во ткивата на серумските акутни фазни соединенија на протеини. За разлика од формата на АЛ, АА амилоидозата се формира поради воспалителни процеси. Најмногу се изложени на мажи од 40 години. Што се однесува до жените, нивната патологија е многу поретка.

Во оваа форма на болеста, бубрезите се најмногу погодени. Кај 10% од пациентите може да се појави дефект на слезината и црниот дроб. И само 3% може да имаат проблеми со срцето. Вториот може да се открие само со спроведување на посебна студија - ехокардиографија. Речиси секогаш кај една третина од пациентите по 5 години, бубрежната инсуфициенција почнува да напредува.

Општа клиничка слика

Како што веќе рековме, патологијата може да влијае на речиси секој внатрешен орган. Затоа, медицината не може да даде точна листа на симптоми за денес. Бидејќи амилоидозата, како амилоидозата, не реагира целосно на А1, терапијата има за цел да го забави развојот на патолошкиот процес во човечкото тело. Дијагнозата на болеста треба да ја вршат исклучиво специјалисти, бидејќи точна дијагноза е направена врз основа на податоците добиени со лабораториски тестови и инструментални методи на испитување. Во прилог на внатрешните органи, А1 и АА амилоидозата може да влијаат дури и на човековите области на кожата.

Амилоидоза на кожата

Амилоидозата на кожата се манифестира во формирањето на едемот на крв околу очите. Во луѓето често се нарекува "ефект поени". Покрај тоа, на кожата може да се забележи формирање на јазли, плаки и папули. Таквите формации најчесто се локализирани во областа на пубијата, колковите, пазувите. Кожата во погодената област може да биде бледа или крвава. На лицето, овие патологии речиси никогаш не се почитуваат, само со акутно запоставена форма и ослабен имунолошки систем.

Постојат три фази на болеста:

 • основен систем;
 • локален лихеноид;
 • секундарен систем.

Симптоматологија

Примарната системска амилоидоза најчесто се јавува кај постарите лица. Симптомите на болеста се изговара. Тоа може да се ослободи од јазикот, да се зголеми волуменот за 3-4 пати. Општата состојба на пациентот исто така се влошува - постои нестабилна температура, слабост, болка во мускулите. Нодулите може да се групираат, но не се забележува чешање или пилинг. Амилоидозата на кожата во оваа фаза може да се надополни со други болести. Најчесто тоа е проблем со бубрезите.

Локалната лихеноидна системска амилоидоза на кожата личи на лихен или невродерматитис . Нодулите може да се лоцираат на ист начин како во примарната форма, сепак, се забележува изобилна десквамација. Во некои случаи, пациентите се жалат на тежок чешање.

Секундарната амилоидоза на кожата, како по правило, се формира поради друга болест на кожата или ослабен имунолошки систем во споредба со други хронични или воспалителни процеси. Дополнителни симптоми зависат од здравствената состојба на пациентот.

Амилоидозата на кожата се третира малку полесна од амилоидозата на бубрезите или црниот дроб. Планот за третман мора да вклучува и курс на витамини. Ако има тежок чешање, специјалниот антисептик може да му се препише на пациентот. Најоптимистичките предвидувања може да се направат ако се дијагностицира локален тип на патологија. Во секој случај, дури и по завршувањето на третманот, неопходно е редовно да го посетувате дерматологот долго време. Можни повторувања на болеста.

Амилоидоза на бубрезите

Развојот на оваа болест може да се појави во позадина на веќе постоечките хронични болести во телото. Но, исто така, може да се развие независно. Овој тип на патологија се смета за најопасен од страна на лекарите. Во речиси сите клинички случаи, на пациентите им е потребна хемодијализа или трансплантација на органи. За жал, во последниве години, болеста напредува. Можна и секундарна амилоидоза на бубрезите. Вториот се јавува во позадина на акутни воспалителни процеси, хронични болести и акутни инфекции. Најчесто се јавува бубрежна амилоидоза ако пациентот има пулмонална туберкулоза.

Појава на пациент со бубрежна амилоидоза

Класификација на патологијата

Во модерната медицина се користи класификацијата на Серов. Според неа, болеста е класифицирана како што следува:

 • идиопатска или примарна;
 • наследна;
 • стекнати;
 • сенилна;
 • локален

Не постои точна листа на симптоми. Во овој случај, примарната дијагноза се применува за вообичаени симптоми:

 • малаксаност;
 • разлики во телесната температура;
 • оток под очите;
 • губење на тежината и промени во расположението.

За жал, бубрежната амилоидоза практично не се третира. Со вистински клинички мерки, можно е само одржување на животот на пациентот.

Црнодробна амилоидоза

Амилоидозата на црниот дроб е забележана доста често. Оваа форма на патологија се карактеризира со проширување и задебелување на црниот дроб. Во исто време, нема болка при притисок. Мошне често, симптомите може да бидат слични на асцит.

Во почетната фаза, амилоидозата во црниот дроб се манифестира како болка во десниот хипохондриум и жолтица . Во оваа фаза, можна е генерална слабост и блага гадење. Поради ова, пациентот често ја збунува оваа состојба со труење со храна и не консултира лекар. Доста често, почетната амилоидоза на црниот дроб станува хронична.

Амилоидоза на срцето

Оваа форма на болеста е најкомплексната од сите погоре во однос на дијагнозата. Амилоидозата на срцето може да се открие само кога се спроведува посебна клиничка студија - ехокардиографија (ЕКГ).

Симптоми:

 • нарушување на ритамот (аритмија);
 • третман отпорни на срцева слабост ;
 • псевдоинфаркт.

Ако третманот не се започне навремено, тогаш смртоносен исход е забележан кај 95 проценти. Затоа, кога првите симптоми треба веднаш да се консултираат со лекар.

Амилоидоза на срцето

Амилоидоза на цревата и слезината

Во поретки случаи, болеста влијае на цревата и на слезината. Повредите на процесите на протеини во цревата се многу потешки за дијагностицирање од АЛ амилоидозата на бубрезите или црниот дроб. Симптомите на болеста се скоро идентични со труење со храна:

 • тежина после јадење;
 • повреда на столот;
 • општа слабост;
 • досадна болка во абдоменот.

Многу често, цревната амилоидоза е збунета со интестинална опструкција и е пропишана операција. Некои симптоми може да укажуваат на тумор. Фактот дека пациентот има амилоидоза на цревото понекогаш се открива само за време на операцијата. Привремено подобрување на пациентот е можно, но природно тоа не го реши проблемот. Можно е да се дијагностицира цревната амилоидоза преку неколку клинички студии.

Амилоидозата на слезината е формирана како резултат на таложење на протеини во неговите фоликули. Како резултат на тоа, засегнатиот орган се зголемува, станува се повеќе густа.

Амилоидозата на слезината продолжува во две фази:

 • "Саго";
 • "Масна."

Саговски слезината

Во оваа фаза, практично нема симптоми на болеста. Телото не расте со големина, нема болни сензации. Можно е да се детектираат прекршувања само при преземање на тестови и спроведување на релевантни испитувања. Ако третманот започне навреме, прогнозата за овој подтип на болеста е многу прогресивна.

"Маст" слезината

Во втората фаза, телото станува поголемо по големина, покомпакувано и со "мрсна" сјај. Симптоми на општа слабост, зголемена (37 степени) температура се додаваат, болни сензации се јавуваат во областа на слезината. Третманот во оваа фаза е само една хируршка интервенција. Засегнатиот орган е отстранет.

Третман

Ако не се забележи тежок облик, тогаш болницата не е секогаш потребна. Најчесто, ова е почеток одмор во кревет. Што се однесува до терапијата со лекови, може да се препише само по неколку клинички испитувања. Правилниот третман на амилоидозата, исто така, подразбира правилна исхрана.

Диететски совети:

 • долгорочна потрошувачка на црниот дроб;
 • ограничен внес на храна со сол и протеини;
 • консумирање на витамини (пропишани од лекар).

Во некои случаи е можно отстранување на органот или трансплантација. Третманот на амилоидозата не подразбира целосно ослободување од болеста. Кај постарите лица (50 години и постари) компликациите се многу посложени, бидејќи имунолошкиот систем повеќе не може да толерира таков број на антибиотици и лекови. Подтипот АА е многу потешко да се третира од типот А1.

Успехот од лекување на болеста зависи од фазата на која треба да се види лекар и да започне третман. Ако целосно ја елиминирате болеста во заднина, симптомите на амилоидозата исто така може да исчезнат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате амилоидоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , нефролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 11 од 20)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 10 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Шагасова болест (појавување на симптоми: 9 од 20)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 8 од 20)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .