Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рејноова болест: Симптоми и третман

Рејноова болест - главните симптоми:

 • Вазоспазам
 • Мигрена
 • Синдром на болка
 • Губење на сензација
 • Отекување на екстремитетите
 • Повреда на болката чувствителност
 • Промена на бојата на кожата во погодената област
 • Бланширање на екстремитетите
 • Намалување на температурата во погодената област
 • Ткивна смрт
 • Симетрија на пораз

Рејноовата болест е пароксизмално нарушување во снабдувањето со артериски крв на нозете и / или рацете, кое се јавува во позадината на продолжената изложеност на стрес, студ и некои други фактори. Рејноовата болест, чиишто симптоми почесто се јавуваат кај жените, е нагласена првенствено од симетријата на лезиите на екстремитетите.

Општ опис

Рејноовата болест, по правило, е секундарен феномен, чиј развој се јавува во позадина на разни видови на дифузни болести кои се јавуваат во сврзното ткиво (особено склеродерма), како и лезии во цервикалниот 'рбет. Покрај тоа, е забележана можноста за појава на Raynaud-ова болест и на позадината на болестите на периферните нервни и ендокрини системи, артериовенозни аневризми и дигитален артеритис, болести на дополнителните цервикални ребра итн.

Рејно, француски лекар кој прв ја опиша болеста, беше на мислење дека ова е ништо друго освен невроза што произлегува од прекумерна ексцитабилност што е релевантна за вазомоторните 'рбетни центри.

Нешто подоцна, било утврдено дека комплексот на симптоми карактеристичен за болеста може да дејствува како независна болест и како синдром кој произлегува од одредени нозолошки форми (на пример, спондилогена патологија).

Абнормалностите на ендокриниот размер (нарушувања на надбубрежните жлезди и тироидната жлезда), инфекции и конгенитална инсуфициенција на латералните рогови на 'рбетниот мозок исто така можат да играат важна улога. Постои повреда на функционалноста на различни нивоа во вазомоторните центри, што влијае на големиот мозок (церебрален кортекс), мозочното стебло, хипоталамусот и 'рбетниот мозок. Ова, пак, предизвикува зголемување на вазоконстрикторниот тон.

Вреди да се забележи дека Raynaud-овата болест е болест на која особено се подложни пијанистите и машинистите.

Рејноова болест: симптоми

Поради формирање на манифестација специфична за болеста во форма на вазоспазам, дисталните екстремитети (нозе, раце) се бланкирани, во некои случаи може да влијае и на усните, ушите и носот. Асфиксија се развива - асфиксија поради голод на кислород во комбинација со зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта и ткивата, со други зборови, респираторната функција е строго ограничена. Во областа на погодената област, температурата се намалува, формира ткивна некроза.

Можни варијанти на Raynaud-ова болест на рацете

Резултирачката болка е предизвикана од иритација која ја доживуваат сензорни нервни влакна поради изложеност на токсични материи произведени во исхемичната област.

Како што веќе бевме забележано, Рејноовата болест е почеста кај жените (приближно пет пати) отколку, соодветно, кај мажите. Во суштина, инциденцата се забележува кај жените од 20 до 40 години, можно е да се комбинира текот на болеста со мигрена. Класичните форми на Raynaud-овата болест ги дефинираат трите главни фази на оваа болест.

 • Фаза I Оваа фаза се карактеризира со појава на ненадеен спазам на артерии и капилари во одредена област. Како по правило, оваа страница добива смртоносен бледило, станува ладна на допир, а исто така има и намалување на севкупната чувствителност. Времетраењето на нападот може да биде од неколку минути до 1 час (во некои случаи може да биде подолго). Тогаш спазмот завршува, по што претходно погодената област го зема вообичаениот изглед. Нападите може да се повторат во различни временски интервали.
 • Фаза II Оваа фаза е предизвикана од феномени во форма на асфиксија. Манифестира спазам во форма на сино-виолетови боење на кожата. Во исто време се случува пипење, во некои случаи - силна болка. Местата на асфиксија ја губат својата вродена чувствителност. Значајна улога во механизмот на развој на сцената што ја разгледуваме е доделена на пареза (делумно слабеење, нецелосна парализа) на вените. По некое време, овие манифестации исчезнуваат. Случаите во кои Рејноовата болест се јавува само со првата фаза, како и случаи со текот на болеста само со втората фаза, не се исклучуваат. Исто така релевантна е можноста за транзиција од првата фаза во втората.
 • Фаза III. Развојот на оваа фаза се јавува по долг пат на манифестација на асфиксија. Во овој случај, екстремитетот добива отежнатост и станува виолетово-сино, покрај тоа, меурчињата формираат со тоа со карактеристична крвава содржина. Аутопсијата на таков меур овозможува да се открие ткивна некроза на своето место, но во случаи на потешка некроза, тоа влијае не само на кожата, туку и на сите ткива, дури и на коската. Завршувањето на процесот се карактеризира со лузни на формираната улцеративна површина. Најчесто, карактеристичните симптоми се концентрирани во областа на прстите и прстите, со исклучително ретка концентрација во областите на врвот на носот и ушите.

Што се однесува до хроничната форма на текот на болеста, во овој случај, неговото времетраење може да биде повеќе од една деценија. Формирањето на гангрена е прилично ретка прогресија на Рејноовата болест, во овој случај, некрозата го опфаќа фалансот на ноктите или нивните делови. Пароксизмите (зголемени манифестации, периодично враќање на симптомите карактеристични за болеста) може да се повторат кај некои пациенти - неколку пати на ден, во други - во интервали од еден или повеќе месеци.

Дијагностицирање на болеста на Рејно

Дијагнозата на болеста е направена во согласност со неговите главни клинички манифестации. Пред сè, неопходно е да се одреди што точно се работи, Рејноова болест или Рејноовиот синдром. Посебно, оваа болест се карактеризира со присуство на симптоми во форма на напади на бланширање на прстите или нивната цијаноза (цијаноза), која обично е релевантна за втората и третата фаза на болеста. Покрај тоа, овие манифестации можат да влијаат и на повисоките делови на лицето, што е важно со силно ладење и изложување на емоционални и други стимули. Рејноовата болест, исто така, се карактеризира со отсуство на гангрена во кожата на прстите и времетраењето на текот на болеста од две години.

Што се однесува до синдромот на Raynoud, типично е дека постојат знаци кои се својствени за основната болест. Тие вклучуваат, особено, спондилогениот синдром во регионот на предниот мускул на скален, ендокрините заболувања, сирингомиелијата, интоксикацијата која произлегува од изложеност на одредени хемикалии, вибрациона болест и сл. Сите овие клинички форми немаат типична карактеристика на сликата за Рејноовата болест.

Во принцип, не постои конкретна и недвосмислена клиничка манифестација што укажува на присуство на Raynaud-овата болест. Специјалистот може дополнително да спроведе некои студии за екстремитетите на пациентот за да ја исклучи можната компресија на крвните садови, што може да дејствува како симулирачки фактор на заболувањето за кое станува збор. Покрај тоа, диференцијалната дијагноза ја утврдува потребата да се исклучат околу 70 видови на флеболошки и автоимуни болести, придружени со Raynoud-ов синдром и соодветните симптоми.

Друга фаза во дијагностиката на болеста е ладни тестови, кои ја проценуваат состојбата на екстремитетите од моментот кога се потопени во вода на температура од 10 степени за неколку минути.

Третман на болеста на Raynaud

Релевантноста на дијагнозата на "Raynoud-ов синдром" сугерира дека терапијата е ориентирана кон болеста, што е главна болест кај оваа болест. Рејнодевата болест, пак, вклучува лекување во малку поинаква насока, што е за ослободување на симптомите на оваа болест, како и за спречување на причините кои предизвикуваат напади на оваа болест.

Првата фаза во третманот на Рејноовата болест е употребата на конзервативни методи. Значи, напад на ангиоспазам може лесно да се елиминира преку употреба на топли бањи и обвивки, масажа се применува и на погодената област на екстремитетот. Што се однесува до терапијата со лекови, се сведува на земање вазодилататорни лекови. Покрај тоа, можноста за хипотермија и повреда на екстремитетите треба да се исклучат што е можно повеќе, да се обидат да ги избегнат стресните ситуации, контролирајќи го сопствениот став кон нив.

Фаза на улцерација во случај на конкомитантна ткивна некроза бара назначување на соодветна терапија за лекување на рани. Времетраењето на терапијата со лекови за Рејноова болест може да биде по неколку години, односно речиси до периодот кога нападите на ангиоспазмите ја губат чувствителноста на вазодилататорните лекови што се користат во терапијата.

Со развојот на болеста во таква насока потребна е хируршка интервенција (симпатектомија). Особено, тоа се состои во апсење или отстранување на нервните влакна од регионот на симпатичкото багажникот, кои се главната причина за артериски спазми. Помалку траума е забележана за време на ендоскопска симпатектомија. Покрај тоа, помошни методи за лекување на болеста се сесии на плазмафереза, кои овозможуваат да се елиминираат метаболните и токсичните компоненти од крвта кои имаат негативно влијание.

Ако се појават симптоми кои се карактеристични за Рејноовата болест, консултирајте се со васкуларен хирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Рејноова болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш васкуларниот хирург може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дијабетична нога (појавување симптоми: 4 од 11)

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Дијабетична нога, чии симптоми се во форма на улцеративно-некротични лезии, инаку се нарекува гангрена нога и се развива во просек кај 5-10% од пациентите со дијабетес.

...
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 3 од 11)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Пролонгиран синдром (појавување симптоми: 3 од 11)

Продолжен синдром на компресија (трауматска токсикоза, синдром на несреќа, трауматска рабдомиолиза) е процес во кој настанува компресија на меките ткива, нарушена циркулацијата на крвта, што доведува до неповратни патолошки процеси, а во некои случаи и смртта не е исклучена.

...
Невритис на тригеминалниот нерв (појавување симптоми: 2 од 11)

Тригеминалниот нерв е еден од најголемите кранијални нерви кои се протегаат на површината на забите и лицето. Како невритис на тригеминалниот нерв, вообичаено е да се дефинира ништо друго освен воспаление на овој нерв, што е придружено со карактеристични сензации на болка долж неговите гранки. Покрај оваа манифестација, парезата (т.е. нецелосната парализа), комплетната парализа, како и општата загуба на чувствителност, исто така стануваат актуелни. Во овој случај, невритисот на тригеминалниот нерв, симптомите на главниот тип на кои што укажавме, можат да бидат предизвикани од изложеност на различни фактори.

...
Радикулитис (појавување симптоми: 2 од 11)

Радикулитис е болест на нервниот систем во кој се зафатени корените на 'рбетниот нерв. Радикулитис, главен симптом на кој е болка во вратот или грбот (во зависност од таквата лезија), исто така, може да се наведе во медицинската пракса како радикулопатија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

васкуларниот хирург прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .