Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија): симптоми и третман

Миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) - главните симптоми:

Миелоидната леукемија или миелоидна леукемија е опасен канцер на хематопоетскиот систем, во кој се зафатени матичните клетки на коскената срцевина. Кај луѓето, леукемијата често се нарекува "леукемија". Како резултат на тоа, тие целосно престануваат да ги исполнат своите функции и брзо да се размножуваат.

Во човечката коскена срж, се произведуваат тромбоцити , леукоцити и црвени крвни клетки . Ако пациентот е дијагностициран со миелоидна леукемија, тогаш патолошки промени незрели клетки, кои се нарекуваат бласти во медицината, почнуваат да созреваат и брзо се размножуваат во крвта. Тие целосно го блокираат растот на нормалните и здрави крвни клетки. По одреден временски период, растот на коскената срцевина целосно застанува и овие патолошки клетки ги достигнуваат сите органи преку крвните садови.

Во почетната фаза на миелоидна леукемија, постои значително зголемување на бројот на зрели бели крвни клетки во крвта (до 20.000 микрограми). Постепено, нивното ниво се зголемува со фактор од два и повеќе и достигнува 400.000 мкг. Исто така, со оваа болест, постои зголемување на нивото на крв во базофилите , што укажува на тежок тек на миелоидна леукемија.

Причини

Етиологијата на акутна и хронична миелоидна леукемија сè уште не е целосно разбрана. Но, научниците од целиот свет работат на решавање на овој проблем, така што во иднина ќе биде можно да се спречи развојот на патологијата.

Можни причини за акутна и хронична миелоидна леукемија:

 • патолошка промена во структурата на матичната клетка која почнува да мутира и потоа ја создава истата. Во медицината, тие се нарекуваат патолошки клонови. Постепено, овие клетки почнуваат да паѓаат во органи и системи. Не постои начин да се елиминираат со цитотоксични лекови;
 • изложеност на штетни хемикалии;
 • ефекти врз јонизирачкото зрачење на човечкото тело. Во некои клинички ситуации, миелоидната леукемија може да се развие како последица на претходната радиотерапија за третман на друг рак (ефикасен метод за третирање на тумори);
 • долгорочна употреба на цитотоксични лекови против рак, како и некои хемотерапевтски агенси (обично за време на третманот на туморските заболувања). Овие лекови вклучуваат Лајкаран, Циклофосфамид, Саркозолит и други;
 • негативни ефекти на ароматични јаглеводороди;
 • Даунов синдром ;
 • некои вирусни болести.

Етиологијата на развојот на акутна и хронична миелоидна леукемија продолжува да се изучува до ден-денес.

Фактори на ризик

 • ефектот на зрачењето врз човечкото тело;
 • возраст на пациентот;
 • подот

Видови

Миелоидната леукемија во медицината е поделена на два вида:

 • хронична миелоидна леукемија (најчеста форма);
 • акутна миелоидна леукемија.

Акутна миелоидна леукемија

Акутна миелоидна леукемија

Акутна миелоидна леукемија е крвно нарушување во кое постои неконтролирано множење на леукоцити. Целосните клетки се заменуваат со леукемични клетки. Патологијата е брза и без соодветен третман може да умре за неколку месеци. Очекуваниот животен век на пациентот зависи од фазата на откривање на присуството на патолошкиот процес. Затоа, важно е ако ги имате првите симптоми на миелоидна леукемија да контактирате со квалификуван специјалист кој ќе се дијагностицира (најинформативен е тест на крвта), ја потврдува или негира дијагнозата. Акутната миелоидна леукемија ги погодува луѓето од различни возрасни групи, но најчесто влијае на луѓето над 40 години.

Симптоми на акутната форма

Симптомите на болеста, како по правило, се појавуваат речиси веднаш. Во многу ретки клинички ситуации, состојбата на пациентот се влошува постепено.

 • носеви;
 • хематоми кои се формираат преку целата површина на телото (еден од најважните симптоми за дијагностицирање на патологијата);
 • хиперпластичен гингивит;
 • ноќно потење;
 • осалгија;
 • постои отежнато дишење дури и со мала физичка активност;
 • лицето често се разболува со заразни болести;
 • бледа кожа, што укажува на кршење на крвта (овој симптом е еден од првите);
 • телесната тежина на пациентот постепено се намалува;
 • петехијалните ерупции се локализирани на кожата;
 • температурата се зголемува до ниво на субфебрил.

Ако имате еден или повеќе од овие симптоми, препорачливо е да ја посетите медицинската установа што е можно поскоро. Важно е да се запамети дека прогнозата на болеста, како и очекуваниот животен век на пациентот за кој е откриен, во голема мера зависи од навремената дијагноза и третман.

Хронична миелоидна леукемија

Хроничната миелоидна леукемија е малигна болест која влијае само на хематопоетски матични клетки. Генските мутации се јавуваат кај незрели миелоидни клетки, кои, пак, произведуваат црвени крвни клетки, тромбоцити и речиси сите видови бели крвни клетки. Како резултат на тоа, абнормален ген наречен BCR-ABL е формиран во телото, што е крајно опасно. Таа "напаѓа" здрави крвни клетки и ги претвора во леукемија. Местото на нивната локализација е коскената срцевина. Од таму, со протокот на крв, тие се шират низ телото и ги инфицираат виталните органи. Хроничната миелоидна леукемија не се развива брзо, се карактеризира со долг и измерен проток. Но, главната опасност е тоа што без соодветен третман може да се развие во акутна миелоидна леукемија, која за неколку месеци може да убие лице.

Болеста во повеќето клинички ситуации влијае врз луѓето од различни возрасни групи. Кај децата, тоа се случува спорадично (инциденцата е многу ретка).

Хроничната миелоидна леукемија се јавува во неколку фази:

 • хроничен. Леукоцитозата постепено се зголемува (можете да го идентификувате со тест на крвта). Заедно со тоа, нивото на гранулоцити, тромбоцити се зголемува. Спленомегалијата исто така се развива. Првично, болеста може да биде асимптоматска. Подоцна, пациентот се појавува како замор, потење, чувство на тежина под левиот раб, предизвикан од зголемување на слезината. По правило, пациентот се свртува кон специјалист само откако има недостаток на здив за време на малиот напор, тежина во епигастриумот по јадење. Ако во моментов се изврши испитување на Х-зраци, тогаш сликата јасно ќе покаже дека куполата на дијафрагмата е подигната нагоре, левото белодробно тело се отстранува и делумно се компресира, а желудникот исто така се стега поради огромната големина на слезината. Најстрашната компликација на оваа состојба е инфарктот на слезината. Симптоми - болка лево под реброто, зрачење на грбот, треска, општа интоксикација на телото. Во ова време, слезината е многу болна при палпација. Вискозноста на крвта се зголемува, што предизвикува оштетување на црниот дроб до вено;
 • фаза на забрзување. Во оваа фаза хроничната миелоидна леукемија практично не се манифестира или симптомите се манифестираат во мала мера. Состојбата на пациентот е стабилна, понекогаш постои зголемување на телесната температура. Човекот брзо се заморува. Нивото на белите крвни клетки се зголемува, исто така, се зголемуваат метамиелоцитите и миелоцитите . Ако проведете темелно испитување на крвта, тогаш ќе покаже експлозивни клетки и промиелоцити, кои вообичаено не треба да бидат. До 30% се зголемува нивото на базофилите. Веднаш штом тоа се случи, пациентите почнуваат да се жалат на појавата на чешање, чувство на топлина. Сето ова се должи на зголемување на износот на хистамин. По дополнителни тестови (чии резултати се ставаат во историјата на болеста за да го набљудуваат трендот), дозата на хемикалија. лек кој се користи за третирање на миелоидна леукемија;
 • терминална фаза. Оваа фаза на болеста започнува со појава на болки во зглобовите, сериозна слабост и покачување на температурата на големи броеви (39-40 степени). Тежината на пациентот е намалена. Карактеристичен симптом за оваа фаза е инфарктот на слезината поради нејзиното прекумерно зголемување. Лицето е во многу лоша состојба. Тој развива хеморагичен синдром и експлозивна криза. Повеќе од 50% од луѓето во оваа фаза се дијагностицирани со фиброза на коскената срцевина. Дополнителни симптоми: зголемување на периферните лимфни јазли, тромбоцитопенија (откриена со крвни тестови), нормохромна анемија, ЦНС е зафатена (пареза, нервна инфилтрација). Животот на пациентот целосно зависи од поддржувачката терапија со лекови.

Дијагностика

 • комплетна крвна слика . Со тоа, можете да го одредите нивото на сите крвни клетки. Кај пациенти кои страдаат од акутна или хронична миелоидна леукемија, нивото на незрели бели клетки се зголемува во крвта. Подоцна е забележано намалување на бројот на еритроцити и тромбоцити;
 • биохемиски крвен тест . Со тоа, лекарите имаат можност да идентификуваат неуспеси во црниот дроб и слезината, кои беа предизвикани од влегувањето на леукемичните клетки во нив;
 • биопсија и аспирација на коскената срцевина. Најмногу информативна техника. Најчесто, овие два теста се изведуваат истовремено. Примероци од коскената срцевина земени од фемурот (назад од неа);
 • Бипсија и аспирација на коскената срцевина
 • цитогенетска анализа. Со негова помош се испитуваат хромозоми. Леукемичните клетки во оваа болест содржат абнормален хромозом. Таа се вика "Филаделфија" во медицината. Неговиот изглед е ист како и 22 хромозоми, само што е малку скратена;
 • хибридизација. Исто така метод за проучување на хромозомите за да се идентификуваат абнормални;
 • полимеразна верижна реакција. Најчувствителен тест, кој има за цел откривање на патолошкиот ген BCR-ABL (карактеристика на болеста).

Дополнителни техники:

 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Ултразвук.

Третман

При изборот на одреден третман за оваа болест, потребно е да се разгледа фазата на нејзиниот развој. Ако болеста е откриена во рана фаза, тогаш пациентот обично е пропишан лекување на лекови и урамнотежена исхрана богата со витамини.

Главниот и најефективниот метод на лекување е медицинска терапија. За третман се користат цитостатици чие дејство е насочено кон запирање на растот на туморските клетки. Терапијата со радијација, трансплантација на коскена срцевина и трансфузија на крв исто така се широко користени.

Повеќето методи за лекување на оваа болест предизвикуваат прилично тешки несакани ефекти:

 • воспаление на гастроинтестиналната лигавица;
 • постојана гадење и повраќање;
 • губење на косата.

Следниве лекови за хемотерапија се користат за лекување на болеста и продолжување на животот на пациентот:

 • Миелобромол;
 • "Алопурин";
 • Миелосан.

Изборот на лекови зависи од фазата на болеста, како и од индивидуалните карактеристики на пациентот. Сите лекови се пропишани строго од страна на лекарот присутен! Независно прилагодете ја дозата е строго забранета!

Само трансплантацијата на коскената срцевина може да доведе до целосно закрепнување. Но, во овој случај, матичните клетки на пациентот и донорот мора да бидат 100% идентични.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате миелоидна леукемија (миелоидна леукемија) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш онколог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукемија (појавување симптоми: 7 од 20)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Лимфом (појавување симптоми: 7 од 20)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Спленомегалија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Спленомегалија е патолошка состојба која се карактеризира со зголемена слезина. Ова не е независна болест, но важен симптом на друга болест. Исто така вреди да се напомене дека зголемувањето на слезината може да се дијагностицира кај 5% од сосема здравите луѓе.

...
Еозинофилна пневмонија (појавување симптоми: 7 од 20)

Еозинофилна пневмонија е болест на белите дробови со инфективна алергиска природа, во која еозинофилите се акумулираат во алвеолите, а еозинофилија е забележана во крвта. Еозинофилите се компоненти на човечкиот имунолошки систем. Нивниот број се зголемува во случаи кога се развиваат воспалителни и алергиски процеси во белите дробови. Вклучувајќи го и бројот на еозинофилите се зголемува кај бронхијална астма, која често ја придружува оваа патологија.

...
Јувенилен ревматоиден артритис (појавување симптоми: 7 од 20)

Малолепен ревматоиден артритис е системска автоимуна болест која ги зафаќа децата на возраст под шестнаесет години. Девојчињата се болни неколку пати почесто од момчињата. Автоимуната природа на болеста сугерира дека телото, од непознати фактори, почнува да ги препознава сопствените клетки како патолошки и активно произведува антитела против нив. Тоа е системско, бидејќи не само зглобовите, туку и неколку внатрешни органи и системи се вклучени во болеста за болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .