Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Срцева болест: симптоми и третман

Срцева болест - главните симптоми:

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

Како резултат на тоа, се развива состојбата, која во медицината се нарекува "хипоксија" или "кислород глад". Срцева слабост постепено ќе се зголемува. Неуспехот да се обезбеди квалификувана медицинска помош навремено ќе резултира со попреченост или дури и смрт. Важно е да се знаат главните причини и симптоми со цел да се забележи развојот на патологијата на време.

Во доминантниот дел од сите клинички ситуации, дефекти на срцето се формираат кај луѓето поради деформации и абнормалности на аортната или митралната валвула, кои ги поврзуваат најголемите крвни садови во срцето. Многу луѓе кои слушаат таква страшна дијагноза веднаш го поставуваат прашањето - "Колку долго живеат со такви зла?". Не постои недвосмислен одговор на ова прашање, бидејќи сите луѓе се различни и постојат и клинички ситуации. Тие живеат се додека нивното срце може да работи по конзервативен или хируршки третман.

Класификација

Во медицината сите дефекти на срцето се поделени врз основа на механизмот на нивното формирање во: вродени и стекнати .

Стекнат дефект може да се формира кај лице од било која возрасна група. Главната причина за нејзиното формирање денес е реума , хипертензија, сифилис , коронарна срцева болест , кардиосклероза . Оваа болест се јавува кај луѓе на работна и постара возраст. Повеќе од 50% од сите клинички случаи се лезија на митралната валвула и само околу 20% се полулунарни. Исто така се најдени и следниве видови аномалии:

 • пролапс. Вентилот силно испарува или отекува, а кланиците се претвораат во срцеви празнини;
 • стеноза. Се развива како резултат на постинфламаторни цикатрични адхезии на валвуларните вентили, кои значително го намалуваат луменот за отворање
 • неуспех Оваа состојба се развива како резултат на стврднување на летоците. Тие се скратени.

Вроденото срцево заболување почнува да се формира во фетусот дури и во периодот на нејзиниот пренатален развој, поради несоодветно формирање на системи и органи во фазата на поставување групи на клетки. Во медицината, постојат две големи групи на причини кои водат кон ова:

 • внатрешна. Сите причини се директно поврзани со хормоналните промени, како и наследна предиспозиција на линијата на мајката или таткото;
 • надворешен. Лошата еколошка состојба, мајчината болест во текот на целиот период на бременоста и внесувањето на синтетички лекови може да доведат до развој на дефекти на срцето.
Срцеви вентили

Класификација според бројот на зафатени вентили и дупки:

 • едноставно или "чисто". Во овој случај, абнормални промени се забележуваат исклучиво во еден вентил или се појавува стеснување од само 1 дупка;
 • комплексен. Во овој случај, се јавува комбинација од две или повеќе повреди. На пример, вентил 1 неуспех се случува заедно со стеснување на 1 дупка;
 • комбинирани дефекти на срцето. Најтешката комбинација претставува сериозна закана за здравјето и животот.

Класификација на локализација:

 • дефекти на вентилите;
 • дефекти на ѕидовите - горните, долните и средните.

Класификација како хемодинамика:

 • компензирани срцеви дефекти;
 • субкомпензирана. Текот на болеста поминува со претстојната декомпензација;
 • декомпензирана. Карактеризиран со развојот на циркулаторниот неуспех, кој е полн со страшни последици. Со оваа болест, луѓето живеат кратко време. Колку тие се распределени приближно само кардиолог ќе може да каже, по дијагнозата, конзервативниот или хируршки третман.

Видови

Митрална валвуларна инсуфициенција

Митралната срцева болест се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бикуспидалниот вентил.

Има три подвидови:

 • роднина;
 • органски;
 • функционален.

Ако некое лице има развиено релативна инсуфициенција, тогаш во оваа состојба самиот вентил не се подложува на патолошки промени, а отворот се зголемува, што нема да може целосно да го блокира со нејзините капаци.

Органската инсуфициенција, во повеќето клинички случаи, се развива како резултат на претходно пренесен ревматоиден ендокардит, што предизвика формирање на сврзно ткиво на врвот на митралната валвула. Ова беше причина за нивно скратување. Нејзините вентили не се затвараат целосно, и затоа крвната фракција повторно се враќа во атриумот.

Во случај на функционална инсуфициенција, постои неуспех во функционирањето на мускулниот систем, кој ја регулира работата на митралната валвула.

Симптоми:

 • акроцијаноза;
 • образите и усните стануваат сина-розова;
 • недостаток на здив;
 • срцеви палпитации;
 • вени во вратот отече;
 • во големина го зголемува црниот дроб (хепатомегалија);
 • тремор на градната коска. Во медицината, оваа состојба се нарекува "мачка на грб".

Митрална стеноза

Митрална стеноза се развива кај луѓето поради претходно пренесениот ревматски ендокардит . Во ретки случаи, се манифестира како вроден срцев дефект. Како резултат на патолошки промени, митралната валвула значително го менува својот изглед - станува облик на инка. Со оваа болест, потребно е да се спроведе квалификуван третман што е можно побрзо, со цел да се избегнат катастрофални последици. Со навремена интервенција, луѓето живеат многу долго, бидејќи овој заменик не е реченица. Колку ќе биде - 20 или 50 години, само еден доктор може да каже.

Симптоми:

 • тешка кашлица;
 • срцева болка;
 • хемоптиза;
 • срцеви палпитации, постојат прекини во работата на срцето;
 • акроцијаноза;
 • на лицето што изгледа како пеперутка се формира цијанотичен руменило;
 • кога го испитува пулсот на рацете, може да се забележи неговата разлика;
 • атријална фибрилација ;
 • срцева астма - пациентот е тешко да дише;
 • во тешки случаи се развива белодробен едем .

Аортна срцева болест

Аортна срцева болест е патологија која се развива поради недоволно затворање на полулунарните вентили.

Симптоми:

 • главоболки;
 • вртоглавица;
 • ортостатска несвестица;
 • недостаток на здив;
 • срцеви палпитации;
 • слабост во целото тело;
 • бледило
 • акроцијаноза;
 • чувство на зголемена пулсираност во темпоралните, субклавичните и каротидните артерии;
 • Симптомот на Мусет - човекот седи и ритмично ја тресе главата;
 • капиларен пулс. Бојата на ноктите фаланги се менува по притискање на ноктот;
 • симптом Landolfi. За време на систолата, учениците на пациентот стануваат потесни, а за време на дијастолата се шират. Карактеристичен знак на аортна срцева болест.

Аортна стеноза

Меѓу главните причини за неговиот развој се следниве: ревматски ендокардитис, конгенитални аномалии (поради оваа причина може да биде вродена срцева болест), атеросклероза . Суштината на стенозата - амортичната полулунарна валвула се зглобува, што го спречува исклучувањето на крвта во аортата за време на контракцијата на левата комора.

Аортна стеноза

Симптоми:

 • болка во регионот на срцето, со стенокардијален карактер;
 • главоболки;
 • несвестица;
 • вртоглавица;
 • кожата станува бледа;
 • пулсот е многу редок и слаб;
 • систолниот крвен притисок се намалува;
 • пулсниот притисок се намалува;
 • дијастолниот крвен притисок е нормален.

Трикуспидална инсуфициенција

Главните причини за оваа состојба се септички и ревматски ендокардитис, повреди.

Симптоми:

 • оток, до асцитес;
 • лице забележува појава на тежина во десниот хипохондриум;
 • кожата има сина боја, понекогаш со жолтило;
 • вени на црниот дроб, вратот силно отекува;
 • периферниот пулс станува мал и чест;
 • БП е намален.

Колку долго продолжува венската стаза, зависи од подобрувањето или влошувањето на пациентот. Ако не започнеме со преземање на корективни мерки навреме, состојбата на пациентот ќе почне драматично да се влоши и ќе се појават следните компликации:

 • оштетена бубрежна функција;
 • неуспех на црниот дроб и целиот гастроинтестинален тракт.

Дефекти на срцето кај деца

Срцевите дефекти кај децата во последно време стануваат се почести. Срцевите заболувања кај новородените се јавуваат во 0,8% од случаите. Штом мајките слушнат како ужасна дијагноза, прво нешто што им е важно е колку нивното дете ќе живее. Сето тоа зависи од локацијата на лезијата, неговата сериозност и се разбира. VPS може да се сомнева во присуство на следниве симптоми:

 • кожата цијаноза;
 • хипотрофија;
 • појава на недостаток на здив;
 • чести настинки;
 • брза заморливост на детето за време на лактацијата;
 • зголемување на големината на срцевиот мускул;
 • срце шум;
 • деформитет на градниот кош;
 • нарушувања на срцевиот ритам;
 • промена на пулсот на рацете.

Видови (по фреквенција на појава):

 • атријален септален дефект. Најчеста срцева болест кај новороденчињата;
 • дефект на интервентрикуларната партиција. Ваквите дефекти се мали и не претставуваат сериозна закана за животот на детето;
 • отворен аортен дефект. Ова срцево заболување кај новородените е забележано поради структурни абнормалности;
 • целосна транспозиција на големите крвни садови. Оваа срцева болест кај новороденчињата е главната причина за нивната смрт во првите неколку месеци од животот;
 • пулмонална стеноза. Кај децата, оваа болест може да биде потполно асимптоматска;
 • Телград на Фалот. Најопасна патологија. Патологијата се карактеризира со голем вентрикуларен септален дефект, десна вентрикуларна хипертрофија, стеноза на пулмоналната артерија и поставување на аортата на местото на лезијата (со срцево заболување, симптомите се нарекуваат тетрад);
 • коарктација на аортата;
 • стеноза на аортната валвула. Овозможува само 5% од сите ХСБ кај деца од различни возрасни групи;
 • митрална валвуларна стеноза;
 • аортна валвуларна инсуфициенција;
 • аортна стеноза;
 • пролапс на митрална валвула.
Пролапс на митралната валвула

Дијагностика

Постојат неколку ефикасни методи кои овозможуваат идентификување на срцеви дефекти и врз основа на добиените податоци за пропишување на соодветен третман:

 • физички методи;
 • ЕКГ се изведува за да се дијагностицира блокада, аритмија, аортна инсуфициенција;
 • Фонокардиографија;
 • Рентгеграм на срцето;
 • Ехокардиографија;
 • МНР на срцето;
 • лабораториски техники: ревматоидни примероци, кранови и ОАМ , одредување на шеќер во крвта, како и холестерол.

Третман

Третман на срцеви дефекти започнува со употреба на конзервативна техника. Нејзината главна акција е насочена кон спречување на компликации и релапси на примарната болест, која предизвика формирање на срцеви дефекти. Исто така се користи за корекција на ритмички нарушувања и лекување на срцева слабост.

Секој пациент кој има сомневање во развојот на дефект на срцето неопходно мора да посетува кардиолог. Тој ќе пропише анкета, како и соодветен третман. Ако дијагнозата е потврдена, пациентот е испратен на консултација на хирург на срце, кој ќе го одреди времето на хируршки третман на патологијата.

Ако дијагнозата е "митрална стеноза", тогаш во овој случај, главниот метод на лекување е митрална комисуротомија. За време на операцијата, лекарот ќе ги раздвои акцелераните валвули и ќе ја прошири дупката. Ова ќе помогне делумно или целосно да ја елиминира стенозата. Во присуство на митрална инсуфициенција, замена на митралната валвула е најефективниот метод на лекување.

Овие две операции се вршат и за аортна стеноза и за аортна инсуфициенција. Ако некое лице има историја на комбинирани флеки, тогаш кардиохирусот прави комплетна замена на оштетениот вентил со вештачки. Овој третман е најефикасен и носи позитивни резултати.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате срцеви заболувања и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стекнати срцеви заболувања (појавување симптоми: 16 од 24)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 10 од 24)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Вродени срцеви заболувања (појавување симптоми: 10 од 24)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Аортна стеноза (појавување симптоми: 9 од 24)

Аортна стеноза е патолошки процес кој води до стеснување на аортата во областа на вентилот. Како резултат на тоа, е нарушен природниот одлив на крв од комората. Овој тип на болест се однесува на злото на кардиоваскуларниот систем. Во отсуство на навремен третман, можно е развој на сериозни компликации, до смртоносен исход. Патологијата е забележана дури и кај новороденчињата. Конзервативниот третман за таков дефект речиси никогаш не се користи. Најчесто се врши замена на аортната валвула.

...

Митрална или митрална стеноза е опасна болест на кардиоваскуларниот систем. Патолошкиот процес води до нарушување на природниот одлив на крв од левиот атриум до левата комора. Со други зборови, дупката меѓу нив се стеснува. Во главната група за ризик, жените на возраст од 40-60 години. Но, машката половина од популацијата е исто така предмет на овој тип на кардиоваскуларни болести. Според статистичките податоци, болеста се дијагностицира кај 0,5-0,8% од вкупното население на планетата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .