Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коронарна инсуфициенција: симптоми и третман

Коронарна инсуфициенција - главните симптоми:

Коронарната инсуфициенција е патолошка состојба во која коронарниот проток на крв е делумно намален или целосно запира. Како резултат на тоа, срцевиот мускул ќе добие недоволно хранливи материи и кислород. Оваа состојба е најчестата манифестација на CHD. Најчесто, тоа е акутна коронарна инсуфициенција зад инфарктот на срцевиот мускул. Ненадејна коронарна смрт е исто така директно поврзана со овој патолошки процес.

Неуспехот е од два вида:

 • коронарна дисфункција;
 • коронарна инсуфициенција.

Важно е да се знае што е акутна и хронична коронарна инсуфициенција, симптоми и третман, со цел да се забележи нејзиниот развој во личност на време и да се достави до медицинска установа за итна медицинска помош.

Причини

Синдромот на коронарна инсуфициенција може да се појави од различни причини. Најчесто тоа е предизвикано од спазми, атеросклеротична и тромботична стеноза.

Главни причини:

 • коронарна;
 • васкуларно оштетување;
 • дефекти на срцето ;
 • пулмонална стеноза;
 • анафилактичен шок;
 • аортна аневризма ;
 • нарушување на просперитетот на артериите. Ова може да се појави поради апсолутно или делумно преклопување на садовите, спазмот, тромбозата и така натаму.

Симптоми

Најчеста причина за смрт од васкуларна и срцева болест е коронарна инсуфициенција. Ова се должи на фактот дека срцето и крвните садови се оштетени речиси подеднакво. Во медицината, овој феномен се нарекува ненадејна коронарна смрт. Сите симптоми на оваа болест се комплексни, но главниот и најзначаен е токму напад на ангина.

 • понекогаш единствениот симптом на коронарна инсуфициенција е силна болка во срцето или зад градната коска, која трае околу 10 минути;
 • вкочанетост Се јавува при зголемен физички стрес;
 • бледило на кожата;
 • недостаток на здив;
 • срцеви палпитации;
 • дишењето се забавува, станува по-површно;
 • повраќање, гадење, зголемување на плунката;
 • урината има светлина и се екскретира во поголеми количини.
Коронарна инсуфициенција

Акутна форма

Акутна коронарна инсуфициенција е патолошка состојба која се развива како резултат на вазоспазмот кој го заситува срцевиот мускул со крв. Спаз може да се развие кај лице и во состојба на целосен физички мир, и со покачена емоционална и физичка состојба. товари. Ненадејна смрт е директно поврзана со оваа болест.

Клиничкиот синдром на акутна коронарна инсуфициенција популарно се нарекува ангина пекторис . Нападот се развива поради недостаток на кислород во ткивата на срцето. Производите за оксидација нема да се елиминираат од телото, туку ќе почнат да се акумулираат во ткивата. Природата и силата на нападот зависи од неколку фактори:

 • реакција на ѕидовите на засегнатите крвни садови;
 • површина и степен на атеросклеротични лезии;
 • досадна сила.

Доколку нападите се развиваат ноќе, во состојба на комплетен одмор и се тешки, ова покажува дека сериозни лезии на крвните садови се случиле во човечкото тело. Како по правило, болката се јавува во регионот на срцето одеднаш, и трае од две до дваесет минути. Зрачи на левата половина од телото.

Хронична форма

Се јавува кај луѓе поради ангина пекторис и атеросклероза на крвните садови. Во медицината, постојат три степени на болеста:

 • почетен степен на хронична коронарна инсуфициенција (ХББ). Кај луѓето, има ретки напади на ангина. Тие се предизвикани од психо-емоционални и физички. товари;
 • тежок степен на HKN. Нападите стануваат се почести и поинтензивни. Причината - просечното ниво на физичка активност;
 • тешка HCN. Нападите кај луѓето се случуваат дури и во мирна состојба. Означена аритмија и силна болка во срцето.

Состојбата на пациентот постепено ќе се влошува, бидејќи садовите ќе се намалат. Ако метаболичкото нарушување е многу долго, тогаш на плочи кои веќе се формирале на ѕидовите на артериите ќе се појават нови депозити на плаки. Трчањето на крв во срцевиот мускул значително ќе се намали. Доколку не се спроведе соодветен третман за хронична коронарна инсуфициенција, може да се појави ненадејна смрт.

Ненадејна смрт

Ненадејна смрт е брз фатален исход поради васкуларни и срцеви заболувања, кои се случуваат кај лица чија состојба може да се нарече стабилна. Во 85-90% од случаите, причината за оваа состојба е коронарна артериска болест, вклучувајќи и курс без никакви симптоми.

Причини:

 • срцева асистолија;
 • фибрилација на коморите.

При испитување на пациентот се забележува бледило на кожата. Тие се студени и имаат сивкава нијанса. Учениците постепено стануваат пошироки. Пулсот и срцевите звуци се практично неопределени. Дишењето станува аголна. Три минути подоцна, лицето престанува да дише. Смрт доаѓа.

Дијагностика

Третман

Третманот на коронарна инсуфициенција треба да започне што е можно порано со цел да се постигнат поволни резултати. Не е важно што предизвикува оваа состојба, но бара квалификуван третман. Инаку, смртта може да се случи.

Третманот на синдромот на коронарна инсуфициенција треба да се изведува само во стационарни услови. Терапијата е доста долго и има многу нијанси. Првото нешто што треба да направите е да се борите против факторите на ризик на CHD:

 • елиминира прејадување;
 • правилно алтернативни периоди на одмор и активност;
 • следете ја диетата (особено важна за срцето);
 • да се зголеми физичката активност;
 • не пушат или не пијат алкохолни пијалоци;
 • нормализирање на телесната тежина.

Терапија со лекови:

 • антианглини и антиаритмични лекови. Нивната акција е насочена кон превенција и олеснување на мозочните удари, лекување на срцеви аритмии;
 • антикоагуланси (во третманот на OCD заземаат важно место, бидејќи тие се наменети да ја намалат крвта);
 • антитрадикининово мед. фондови;
 • вазодилатационен мед. значи (Iprazid, Aptin, Obzidan и други);
 • лекови за намалување на липидите;
 • анаболни лекови.

Хируршки и интраваскуларни методи на третман се користат за обновување на протокот на крв во коронарните артерии. Тие вклучуваат следниве техники:

 • коронарна артериска бајпас хирургија;
 • стентирање;
 • ангиопластика;
 • директна коронарна атеректомија;
 • ротациона аблација.
Стентирање на коронарна артерија

Превенција

Правилниот третман ќе помогне да се елиминира акутната коронарна инсуфициенција, но секогаш е полесно да се спречи болеста отколку да се третира. Постојат превентивни мерки кои овозможуваат да се спречи развојот на оваа болест:

 • Неопходно е редовно да се вршат физички вежби. Можете да одите на пливање, да одите повеќе. Товарот треба постепено да се зголемува;
 • Избегнувајте стресни ситуации. Стресот е насекаде во нашиот живот, но тоа е срцето што најмногу страда од него, па затоа треба да се обидеме да избегнеме такви ситуации за да го заштитиме;
 • балансирана исхрана. Количината на животинска маст во исхраната треба да се намали;

Специјални препораки

Коронарната инсуфициенција е многу сложена и опасна болест што може да доведе до смрт. Затоа, важно е да се знаат сите нејзини главни симптоми и рани знаци со цел да се обезбеди итна медицинска помош за пациентот. Третманот на оваа болест е долгорочен и треба да се спроведува навремено за да се спречи појавата на ненадејна смрт. Треба особено да се забележи дека ОКН значително "подмладува" во текот на изминатите неколку години. Сега тоа влијае на луѓето на работоспособна возраст. Колку побрзо се третира болест или состојба која може да го активира неговиот развој, поповолна е прогнозата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате коронарна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцеви заболувања (појавување симптоми: 7 од 20)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Стекната болест на срцето (појавување на симптоми: 7 од 20)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Кардитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 6 од 20)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Алпорт-синдром (наследен нефритис) (појавување симптоми: 6 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .