Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кардиосклероза: Симптоми и третман

Кардиосклероза - главните симптоми:

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

Главниот фактор што предизвикува провокација на болеста е присуството на хронични заболувања на кардиоваскуларниот систем. За време на егзацербацијата на болеста, болеста често предизвикува смрт, па затоа е многу важно да се обрне внимание на кардиосклероза, нејзините типови, причините и симптомите. Сето ова и многу други работи ќе го кажат овој материјал, создаден исклучиво за да ги информира пациентите.

Видови болести

Оваа болест се манифестира активно и меѓу постарите и меѓу младите, па дури и се јавува во детството. Кардиосклерозата се класифицира според преваленцата на патолошкиот процес и има две соодветни форми:

 • Фокална кардиосклероза;
 • Дифузна кардиосклероза.

Фокалната форма на болеста се манифестира во форма на формирање на лузна во миокардот, кој зафаќа различни области. Фокалната манифестација на болеста често се предизвикува со успешно искусен миокарден инфаркт или миокардитис. Значи, постојат мали фокални и големи фокусни типови на манифестација на оваа форма.

Макрофокалот е предизвикан од формирањето врз основа на пренесениот миокарден инфаркт од широка важност. Оваа форма главно се карактеризира со последователен раст на масивните полиња на сврзното ткиво. Како резултат на целосна растење на ѕидовите, се формира лузна која придонесува за манифестација на аневризма на срцето.

Малите фокални видови се карактеризираат со незначајни лезии на сврзните ткива и се манифестираат во форма на бели слоеви, кои се наоѓаат во дебелината на миокардот. Мала фокална форма се јавува во случај на недостаток на кислород во коморите на срцевиот мускул. Така, ова води кон намалување и последователна смрт на клетките на срцевиот мускул.

Дифузната кардиосклероза се формира врз основа на еднаква дистрибуција на сврзното ткиво во текот на миокардот. Често дифузната форма се јавува кога лицето има хронична форма на коронарна артериска болест.

Сите срцеви заболувања се опасни манифестации, бидејќи човечкиот "мотор" е прилично кревка создавање кое бара грижа и внимание. Практично сите манифестации на кардиосклероза имаат фатални последици, особено ако не се преземат соодветни терапевтски мерки.

Класификација по етиологија

Постинфарциска кардиосклероза

Врз основа на причините што ги предизвикале овие или други фактори на заболувања на кардиоваскуларниот систем, во медицината се разликува следнава класификација според етиолошки знаци:

 1. Постинфарциска кардиосклероза , која е формирана како резултат на искусен напад на миокарден инфаркт. Исто така се нарекува миокард.
 2. Атеросклеротичната кардиосклероза се формира врз основа на атеросклероза на коронарните садови.
 3. Кардиосклероза на пост-миокардитис се формира поради развојот на воспалителни процеси во миокардот.

Ова се трите главни класи на болеста, кои се карактеризираат со карактеристични знаци на развој на етиологијата. Значи, разгледајте го секој тип подетално.

Постинфарциската кардиосклероза е директно поврзана со компликација во форма на миокарден инфаркт. Многу често по срцев удар, лекарите по некое време дијагностицираат кардиоваскуларно заболување на пост-инфарктната форма.

Со поразот на срцето во форма на формирање на згрутчување на крвта во артеријата, се случува смртта на мускулните клетки, кои не растат назад. Ако некое лице е спасено со растворање на згрутчување на крвта, се продолжува снабдувањето со кислород, но мртвите срцеви клетки немаат способност да се опорават. На нивно место, сврзното ткиво почнува активно да расте, што во крајна линија создава остри големи форми. По активен раст на ткивата и формирање на лузна, започнува миокардна хипертрофија. Ова значи дека лузните ја ограничуваат површината на срцевиот мускул и таа треба да се зголеми волумен за да ја исполни својата цел. Овој феномен е прашање на време, па ако не се лекува пост-инфарктна кардиосклероза, тогаш на крајот срцето едноставно одбива.

Развојот на аневризмата исто така се должи на доминација на типот на болеста по инфаркт. Аневризма е болест која се манифестира во вид на издавање на ѕидовите на левата срцева комора, каде што всушност се јавува раст на сврзното ткиво. Аневризмата често придонесува за намалување и оштетување на протокот на крв во телото и доведува до развој на срцеви заболувања.

Атеросклеротичната кардиосклероза се заснова исклучиво на присуството на исхемична срцева болест кај луѓето. Се карактеризира со времетраење на формирањето на абнормалности во срцето и појава на првите знаци. Главната причина за долгорочното формирање на знаци на болест е лошото снабдување со крв во миокардот, кој се појави како резултат на коронарни васкуларни лезии. Долгорочното формирање на кардиосклероза од оваа форма доведува до атрофија на мускулните клетки на срцето, што, пак, предизвикува развој на стекнати срцеви дефекти. Атеросклеротичната кардиосклероза е претежно дифузна, што е поради растот на сврзното ткиво врз целата површина на срцевиот мускул.

Пост-миокардитис кардиосклероза се јавува главно кај населението на возраст од 20 до 40 години. Причината за нејзиниот развој е доминација на заразни болести, алергиски реакции и други воспалителни или хронични процеси во телото. Пост-миокардна кардиосклероза, како атеросклеротична, е претежно дифузна.

Исто така вреди да се нагласи уште еден важен тип на болест, која се нарекува конгенитална кардиосклероза. Се манифестира во многу ретки случаи, а причината за нејзиното формирање се конгенитални абнормалности во кардиоваскуларниот систем.

Причини за болест

Темата на причините за развојот на кардиосклероза на различни видови и форми веќе е индиректно опфатена. Истрајте се во прашање и разгледајте ги сите можни причини за провоцирање на кардиосклероза кај луѓето.

Кардиосклерозата влијае и на срцевиот систем на децата и на возрасните. Но, вреди да се напомене дека причините за кардиосклероза за различни возрасти имаат свои карактеристики. Значи, знаци на присуство на воспалителни или заразни болести во миокардот се карактеристични за детската кардиосклероза. Со тоа почнува процесот на прекумерен раст на срцевиот мускул.

Причини за кардиосклероза

За возрасните се карактеризира со сосема друга причина, која се карактеризира со присуство на срцеви заболувања. Ова може да биде нарушување на метаболизмот, воспаление на миокардот и исхемични форми на болеста.

Така, следниве болести можат да влијаат на формирање на таква сериозна срцева болест:

 1. Воспалителни процеси кои се случуваат во срцевиот мускул ( миокардитис ).
 2. Исхемична срцева болест, која е карактеристика на оштетен проток на крв во телото.
 3. Атеросклеротични манифестации во коронарните артерии, кои повлекуваат пореметувања во исхраната на миокардот и протокот на крв.
 4. Кардио дистрофични манифестации. Постои директна штета на срцевиот мускул, поради нарушување на неговата исхрана.

Срцева склероза на срцето може да се формира на позадината на дистрофичните знаци:

 1. Ако телото долго време е наполнето со прекумерни товари. Овој феномен се однесува на спортистите и луѓето ангажирани во тежок физички труд.
 2. При формирање на хемосидероза. Ова е процес со кој железо се акумулира во ткивата на срцето.
 3. Ако акумулацијата на амилоид (масата на желатин) се јавува во срцевите ткива.
 4. Со недостаток на витамини во телото.
 5. Во случај на анемија со различни степени.
 6. За време на чести интоксикации: алкохолизам, токсични супстанции.
 7. Со прејадување или нездрава исхрана.
 8. Ако некое лице води премногу пасивен начин на живот: се движи малку, не постојат различни физички активности.
 9. Во стресни ситуации. Стресот, дури и најмалиот, доведува до негативни последици кои влијаат на кардиоваскуларниот систем, а не само.

Најчестите причини за развој на кардиосклероза се миокарден инфаркт и ангина пекторис .

Миокарден инфаркт е најчеста причина за кардиосклероза

Така, сите горенаведени причини во секој случај доведуваат до намалување на обемот на влезниот кислород во миокардното ткиво. Во процесот на недостаток на кислород започнува смртта на здравиот нормален срцев мускул и неговата замена со сврзно ткиво. Растот на ткивата води кон иновативноста на овие области, така што соседните (здрави) преземаат спроведувањето на задачите.

Значи, постои зголемување на големината на мускулите и нивниот замор. Уморни мускули се обвиткани со сврзно ткиво и не успеваат. Процесот постепено ја апсорбира целата празнина на срцевиот мускул и доведува до развој на срцева слабост.

Како да се идентификуваат знаци на кардиосклероза кај луѓето? За ова, потребно е да се следат симптомите, за кои понатаму ќе разговараме.

Главните симптоми на болеста

Симптомите на кардиосклероза зависат од природата на лезијата на миокардот. Тоа може да биде и мали и големи-фокусни видови, како и комплетна штета на срцевиот мускул. Кардиосклерозата негативно влијае на функционирањето на кардиоваскуларниот систем, што се манифестира во позадина на главните симптоми. Значи, дифузни и мали фокусни типови на болести се јавуваат со мали или никакви симптоми. За да ги идентификувате, ќе треба да поминете курс за дијагностичко испитување, за што ќе разговараме подоцна. Но, често дури и најмалите отстапувања може да предизвикаат следниве симптоми:

 1. Недостаток на здив што се јавува при нормални оптоварувања на телото.
 2. Многу брзо замор на телото.
 3. Постои вртоглавица и болка.
 4. Се чувствува палпитации за време на одмор.
 5. Кога лежи, лицето може да чувствува недостаток на воздух.
 6. Особено активно се манифестираат симптоми во вечерните часови. Постои отекување на нозете, што исто така укажува на дефект на бубрезите.

Ако го идентификувате овој збир на симптоми, веднаш треба да го посетите лекар за испитување. Во раните фази полесно е да се справи со болеста отколку да се направи тоа за време на развојот на болеста.

Сите горенаведени симптоми се карактеристични само за почетните фази на развојот на болеста, но во процесот на развивање на болеста симптомите само ќе се влошат.

Со долг тек на знаци на кардиосклероза, постои постепено проширување на лезијата, односно се развива најопасната форма - дифузна. Ги има следните симптоми:

 • Диспнеата се појавува почесто, па дури и за време на одмор.
 • Во текот на ноќта се случуваат чести знаци на задушување.
 • Гласно чукање на срцето, придружено со појава на болка во градите. Проследува чести неуспеси на срцевиот систем, тешкотии при вдишување.
 • Се појавува влошување на отекувањето на долните екстремитети.
 • Црниот дроб во исто време се соочува со тешки товари и се чувствува во форма на болка во десниот хипохондриум.

Понатамошно влошување на ситуацијата доведува до ангина пекторис или срцева слабост . Макро-поглед води кон развој на аневризма. Аневризмата се манифестира во скоро сите случаи без присуство на соодветни симптоми, но предизвикува сериозни абнормалности на срцето.

Симптоми според типот

Знаци на кардиосклероза

Симптомите на секој тип имаат некои разлики, што е важно да се знае, па размислете ги посебно.

Атеросклеротичната кардиосклероза во раните фази, за жал, нема изразени симптоми, па затоа е многу тешко да се идентификува. Причината за болеста е коронарна болест, па вреди да се земат предвид симптомите на оваа болест, со цел да се спречи развојот на кардиосклерозата. Со развојот на коронарна артериска болест, постојат поплаки во врска со влошувањето на здравјето, појавата на недостаток на здив и брзиот пад на силата. Во првата фаза, атеросклеротичната кардиосклероза е забележана прилично нејасно, па затоа може да се открие само во одделот за пациенти. За да се утврди дали пациентот има недостаток на здив, се користи ЕКГ апарат.

За време на развојот на болеста, пациентот чувствува чувство на болка во болка во градите и срцето. Постепено, болката се шири и му ја дава на раката и подлактицата. Често, со таква болка, едно лице се чувствува нејасно во очите, вртоглавица, тинитус и замор.

Ако го детектира зголемениот пулс, тоа укажува на развој на третата фаза на болеста. Атеросклеротичната кардиосклероза, исто така, се манифестира во форма на едем на долните екстремитети. Кога пациентот го чувствува пулсот, се забележува прекумерно надминување на нормата, често вредноста достигнува знак не помал од 160 отчукувања во минута.

Во присуство на такви симптоми, можеме безбедно да кажеме дека едно лице има атеросклеротична кардиосклероза и има потреба од непосредна хоспитализација.

Пос-инфарктната кардиосклероза има повеќе различни симптоми во споредба со претходниот тип. Често, симптомите на сите видови имаат слични симптоми, но во зависност од интензитетот на болката, соодветните видови се разликуваат. Значи, за пост-инфарктната форма се карактеристични следниве симптоми:

 1. Недостаток на здив, кој не се појавува веднаш, туку постепено. Првично при вршење физички напор, а потоа за време на одмор или сон.
 2. Периодични сериозни болки во сечењето во срцето.
 3. Слабост, температура се зголемува до 38 степени, губење на силата.
 4. Наспроти позадината на болката, апетитот се намалува, се јавува анорексија .
 5. Анорексија
 6. Влошувањето на симптомите доведува до зголемување на црниот дроб и отекување на нозете. Не е исклучен развојот на пулмоналниот едем.

Наспроти позадината на акутната болка, мора да повикате брза помош. Постнафракција или миокардна кардиосклероза на некој начин личат на симптоми на миокарден инфаркт, но се разликуваат во времетраењето на појавата.

Пост-миокардна кардиосклероза може да се развие кај возрасни и деца. Симптомите од овој тип се исто така многу сложени и бараат итен третман и терапија.

Треба да се забележи дека главните симптоми на кардиосклероза се:

 • Диснеа и ноќна кашлица. Диспнеата има постепена функција на закрепнување. Кашлицата главно се јавува во текот на ноќта и се карактеризира со празнење на спутумот.
 • Постојат знаци на тахикардија.
 • Оток на нозете, стомакот, зголемен црн дроб.
 • Вртоглавица, болка во градите, слабост, несвестица.
 • Кога чувствувате дека екстремитетите на пациентот можат да го следат нивното ладење. Понекогаш нападите на акутна болка во градите се карактеризираат со прекумерно потење на пациентот.

Пост-миокардна кардиосклероза, всушност, како и споменатите типови, бара итна хоспитализација и почеток на третманот. Како се прави ова, разгледајте подолу.

Дијагностика

Дијагноза на кардиосклероза

Дијагнозата на кардиосклероза се базира на клинички манифестации и преку лабораториски истражувања. Врз основа на историјата на пациентот се идентификува причината што предизвика формирање на кардиосклероза. Важна улога во испитувањето на пациентот е ЕКГ, преку која се видливи било какви кардиолошки абнормалности. Ако постои болест, ЕКГ ќе ги прикаже повредите во форма на:

 • аномалии на забите од интервалот СТ;
 • нисконапонски QRS комплекси;
 • проширување на десниот атриум.

По ЕКГ може да се бара рентген на граден кош. Во присуство на симптоми на болеста на сликата ќе се гледа зголемено срце. При спроведување на echoCG кај пациент, се забележува зголемување на вентрикуларната празнина.

Симптоматологијата на кардиосклерозата се карактеризира со нецелосно пополнување на комората, а исто така и со компликации на атриовентрикуларниот вентил. Ако знаците на болеста се комплицирани, тогаш постои рамнотежа на притисок во десниот атриум, комора и артерии. За да се утврди ова отстапување, како и знаци на трикуспидална локализација на валвулата, ќе биде потребен интракардијален ЕКГ.

Врз основа на овие студии, всушност се прави заклучок на специјалист. Дијагноза на кардиосклероза, третман - непосредно донесување на соодветни мерки.

Третман

Третман на кардиосклероза

Лечение кардиосклероза осуществляется исключительно после постановки точного диагноза. Чтобы избавиться от признаков заболевания, необходимо соединительную ткань трансформировать в мышцу, но к глубокому сожалению сделать это невозможно. Остаётся единственный выход — это поддерживать всеми методами и способами функционирование миокардита и остановить дальнейшее распространение соединительных тканей.

Чтобы снизить до минимума симптомы и признаки сердечного недомогания необходимо строго соблюдать лечение, назначенное врачом. Все лекарства и препараты назначаются исключительно для поддержания работоспособности сердечной мышцы. Их больной должен будет употреблять до окончания своей жизни. Основную группу лекарственных препаратов для избавления симптомов недуга составляют:

 1. Сердечные глюкозиды;
 2. Нитроглицерин и его аналоги;
 3. Диуретики;
 4. Бета-блокаторы.

Помимо приёма препаратов больной также должен кардинально изменить свою жизнь. Теперь чтобы иметь возможность продолжительной жизни, больному потребуется отказаться от приёма алкогольных, табачных и наркотических средств. Помимо этого, обязательно составить для себя рацион и вести исключительно правильное питание. Спорт играет также немалую роль в избавлении от симптомов заболевания, но стоит помнить, что отдавать предпочтение тяжёлым физическим нагрузкам запрещено.

Третман на народни лекови

Народные средства лечения кардиосклероза

Лечение недуга народными средствами имеет огромное значение. Хоть большинство врачей скрупулёзно относятся к этому, но порой преобладающее значение занимает именно лечение народными средствами.

Как же лечить кардиосклероз народными методами? Для этого имеется множество способов, но мы рассмотрим самые основные и действенные. Итак, лечение народными средствами осуществляется следующими способами:

 1. Необходимо смешать 1 ст. ложку корня боярышника с плодами тмина. Этот состав заливается кипятком и настаивается на протяжении 6–7 часов. После охлаждения необходимо пить отвар по стакану примерно каждые три-четыре часа.
 2. Используется кора рябины, которая измельчается до порошкообразного состояния и заливается водой. Данную смесь кипятят в течение 1,5 часа, а затем процеживают и употребляют в виде напитка. Дозировка употребления не должна превышать 60 мл в сутки. Желательно распределить приём на три раза. Очень полезны также и ягоды рябины, которые можно употреблять как в свежем виде, так и в виде консервации.
 3. Цвет боярышника необходимо добавить в спирт и настоять около 10 дней в тёмном месте. По истечении 10 суток получившийся настой процеживают и употребляют по 1 чайной ложке.

Лечение народными средствами позволяет не только избавиться от признаков недуга, но и укрепить сердечно-сосудистую систему.

Превенција

Профилактика кардиосклероза

Чтобы снизить риск формирования сердечной недостаточности в виде возникновения кардиосклероза, необходимо:

 • исключить полностью из рациона жиры животного происхождения;
 • увеличить объём потребления белковой продукции;
 • курение и алкоголь устранить до окончания жизни;
 • при наличии излишнего веса необходимо привести своё тело в порядок, заниматься спортом;
 • ежедневный контроль давления;
 • раз в полгода/год проводить обследование у кардиолога или терапевта с обязательным обследованием сердца на ЭКГ.

Самое важное в профилактике и лечении заболевания — это не давать повода для развития симптомов и не допускать прогрессирования кардиосклероза.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Кардиосклероз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: кардиолог , терапевт , педиатр .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миокардит (совпадающих симптомов: 9 из 19)

Миокардиты – это общее название для воспалительных процессов в сердечной мышце, или миокарде. Заболевание может появиться на фоне различных инфекций и аутоиммунных поражений, воздействия токсинов или аллергенов. Различают первичное воспаление миокарда, которое развивается как самостоятельный недуг, и вторичное, когда сердечная патология является одним из основных проявлений системного заболевания. При своевременной диагностике и комплексном лечении миокардита и его причин прогноз на выздоровление – самый успешный.

...
Кардиомиопатия (совпадающих симптомов: 9 из 19)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Лейкоцитоз (совпадающих симптомов: 8 из 19)

Леукоцитоза е промена во апсолутното ниво на леукоцити во крвотокот на една личност. Оваа состојба се карактеризира со поместување лево од леукоцитната формула. Според ICD-10, леукоцитозата не е болест, туку е чудна реакција на телото како целина на негативното влијание на одредени фактори (може да се појави во текот на болеста, со внес на храна, за време на бременост, кај жени по породување и сл.). Брзиот раст на леукоцитите во крвта или урината е еден од значајните дијагностички знаци.

...
Сердечно-лёгочная недостаточность (совпадающих симптомов: 8 из 19)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Кардит (совпадающих симптомов: 8 из 19)

Кардит – воспалительное заболевание разной этиологии, при котором отмечается поражение сердечных оболочек. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Читать далее:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовская, д. 10, 1-й подъезд
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .