Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миокарден инфаркт: симптоми и третман

Миокарден инфаркт - главните симптоми:

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

Медицинската установа продолжува со итно растурање на згрутчениот крвен притисок, со цел да се врати нормалното циркулацијата на крвта во оваа област. Поради фактот дека оваа болест се појавува многу често и страдаат и двете стари лица и млади луѓе, вреди да се обрне внимание и да се разгледаат сите нијанси на текот на болеста. Да почнеме со детално разгледување на прашањето, што е срцев инфаркт.

Опис на болеста

Миокарден инфаркт е акутна манифестација на коронарна срцева болест . Претежно, болеста често влијае на жените, а во ретки случаи се јавува кај мажи. Ако во одреден временски период нема крв во срцевиот мускул, тогаш процесот на овој дел од срцето умира. Веб-страницата, која всушност почнува да умира како резултат на недостаток на кислород, се нарекува миокарден инфаркт. Нарушување на протокот на крв во мускулната дел се јавува поради уништување на атеросклеротична плака во артеријата. Оваа плакета во нормална состојба е во луменот на еден од садовите, но кога е изложен на било каков вид на оптоварување, се јавува неговото уништување. На негово место, тромб почнува да расте, што може, како и постепено да го заглави садот, поради што периодичното чувство на акутна болка во регионот на срцето е карактеристично за една личност и брзо. Брза блокада предизвикува акутен миокарден инфаркт, што резултира со хоспитализација на пациентот.

Статистичките податоци за смртноста од миокарден инфаркт се доста големи. Повеќето пациенти умираат без да чекаат за брза помош. Друга половина умира на патот, ако нема итна реанимација. Дури и оние луѓе кои биле подложени на медицинска реанимација, исто така умираат поради развојот на компликации. Како што можете да видите, болеста е толку сериозна што е речиси невозможно да се преживее по нејзината манифестација. Само во 1-2% од случаите, можно е да се спасат луѓето од смрт, но после тоа не се исклучува повторување на рецедив.

Секоја година се забележува динамиката на брзиот раст на болеста кај младите луѓе. Покрај тоа, ова се луѓе на возраст од 25-30 години и постари. Кај жени на возраст под 40-50 години, оваа болест е поретка, но со појава на менопауза, срцев удар се јавува многу почесто. Причините за оваа динамика се естрогени. Во крајна линија е дека женските гениталии произведуваат хормон наречен естроген. Тоа е естроген кај жените и врши заштитна функција, не дозволувајќи атеросклеротичната плоча да падне. Кај мажите, болеста е поретка отколку кај жените, но секоја година се зголемува бројот на миокарден инфаркт.

Класификација на миокарден инфаркт

Миокарден инфаркт

Опасни и фатални болести се класифицирани според големината, длабочината и локализацијата на лезијата. Размислете кои класи на миокарден инфаркт се разликуваат:

 1. Затворен фокус . Таа има карактеристични знаци на акутно нарушување на коронарниот проток на крв. Причината за неговото формирање се смета за тромбоза на артерија која е резултат на спазам или развој на некроза. Името сугерира дека тромбот е претежно од значителна големина. Макрофокал, исто така, го има името на широк миокарден инфаркт, бидејќи протокот на крв е нарушен како целина. Како резултат на тоа, лузна е развиена, врз основа на клеточна смрт.
 2. Мали фокусни . Причините за неговото формирање се мали исхемични оштетувања на срцевиот мускул. Се карактеризира со формирање на згрутчување на крвта и мала форма на болеста. Во ретки случаи, мал фокален инфаркт може да доведе до срцева слабост или аневризма.
 3. Атипични форми на миокарден инфаркт . Главната карактеристика на овој вид е асимптоматскиот тек на болеста. Најчесто откри знак на болеста во болницата на кардиограмот. ЕКГ за миокарден инфаркт на оваа форма е единствениот начин да се утврди дијагнозата и да се утврди болеста. Во 1-10% од случаите, оваа форма на болест се јавува.
 4. Преден срцев удар . Тоа главно влијае на предниот ѕид на левата комора.
 5. Назад инфаркт . Таа е предизвикана од формирање на тромб во областа на коронарната аорта. Како резултат на тоа, задниот ѕид на левата комора е засегнат.
 6. Долна или базална . Се карактеризира со лезија на долниот ѕид на артеријата на левата комора.
 7. Трансмуралниот миокарден инфаркт е претежно акутна форма на болеста. Припаѓа на најопасните видови, и се карактеризира со изложување на целиот ѕид на комората. Постои пораз на епикардиум и ендокардиум. Предоминантен трансмурален миокарден инфаркт секогаш има голема фокусна форма на манифестација. Мажите на возраст од 30 години и постари често се под влијание. Кај жените, овој вид е исклучително редок. Крајот на оваа форма е лузноста на фокусот и последователната смрт на ткивото. Трансуралниот миокарден инфаркт е скоро невозможен за лекување и е фатален.
 8. Абдоминален . Формиран како резултат на развојот на патологии на задниот ѕид на левата комора.
 9. Интрамурална . Формирана врз основа на оштетување на мускулите низ дебелината.
 10. Повторувачки . Се јавува врз основа на формирање на згрутчување на крвта во коронарна склероза. Се карактеризира со присуство на периодични повторувања.

Секоја форма е опасна и фатална по природа, но вреди да се истакне трансмуралниот миокарден инфаркт, кој се случува нагло и трае кратко време. Крајниот резултат во повеќето случаи е фатален.

Фази на срцев удар

Фази на миокарден инфаркт

Што е срцев удар, и какви видови се познати, сега вреди да се обрне внимание на фазите на развој на опасна фатална болест. Фазите се формираат врз основа на времетраењето на болеста и опасноста за пациентот. Значи, фазите на инфаркт се следните имиња:

 1. Најостра фаза . Времетраењето е околу 5-6 часа. Оваа фаза е лекувана, но често смртта од срцев удар се јавува многу порано отколку што пациентот се пренесува во медицинска установа. Наспроти позадината на акутна фаза, се јавуваат аритмии и тешки компликации.
 2. Зачинета Чудно е доволно, но оваа фаза е најопасна. Тоа се случува неочекувано и може да биде придружено со акутна болка за 14 дена. Сцената се карактеризира со формирање на лузна.
 3. Субакутна фаза . Формирањето трае околу еден месец. Во овој период, лузната постепено се формира, а знаците на некротичен синдром исчезнуваат. Електрокардиограмот на миокарден инфаркт на субакутна фаза покажува знаци на нормализација на метаболизмот на болеста.
 4. Фаза на постинфакција . Главно формирана од вториот месец од болеста и зависи од лезијата. Сцената се карактеризира со адаптација на срцето кон нови услови.
 5. Фаза на лузни . Конечната фаза, која е карактеристика на формирањето на лузна.

Што придонесува за формирање на опасна болест или кои се причините и предусловите за ова. Да разгледаме подетално што се причините за миокарден инфаркт.

Причини

Причините за миокарден инфаркт се многу различни, но пред сè, вреди да се забележи дека болеста најчесто се дијагностицира кај постари или неактивни луѓе кои страдаат од дебелина или неактивност. Ако додадеме на оваа честа психо-емоционална преоптовареност, промена на расположението, стрес итн., Тогаш на крајот ќе добиете 100% синдром на миокарден инфаркт.

Понекогаш миокардниот инфаркт влијае на луѓето со добра физичка кондиција, и млади и стари. Причината за болеста кај луѓето со развиен систем на мускулни групи главно се лоши навики и чести психо-емоционални нарушувања. Секое нарушување води до клеточна смрт. Меѓу главните причини за формирање на миокарден инфаркт исто така вреди да се истакнат следните фактори:

 • Често прејадување . Едно лице треба да јаде 3-4 пати на ден, но е дозволено повеќе, ако консумира храна во мали количини. Подобро е да се јаде почесто, но во мали делови, еднаш / двапати на ден, но во исто време прејадување.
 • Хипертензивни болести .
 • Ниска моторна активност . Едно лице мора да патува најмалку два километра на ден, така што мускулите можат да се договорат.
 • Недостаток на масти од животинско потекло .
 • Лоши навики . Тие вклучуваат не само пушење и прекумерно консумирање алкохол, туку и употреба на наркотични и токсични лекови.
 • Висок холестерол . Холестеролот е главната компонента која предизвикува формирање на плаки на ѕидовите на артериите.
 • Дијабетес . Зголемениот состав на шеќер во крвта доведува до влошување на транспортот на кислород од крвотокот.

Врз основа на истражувањето, сепак беше откриено дека претежно синдромот се јавува кај седентарен и неактивен човек. Тоа се главно жени на возраст од 40-50 години и мажи од 30. Особено чести рецидиви се јавуваат кај мажи кои консумираат екстремно висока количина алкохолни пијалоци. Кај физички активни лица, срцевиот инфаркт е исклучително редок и често е предизвикан од сериозен емоционален стрес.

Наспроти позади сите горенаведени причини, постои блокада на крвните садови на срцето од тромб, што е цевка во артеријата. Според тоа, крвта со свежо снабдување со кислород не тече до срцето. Без кислород, срцевиот мускул може да направи 10 секунди, ако по ова време не се врати кислородот, тогаш мускулот постепено исчезнува. Околу 30 минути по целосна блокада, срцевиот мускул е остварлив, а потоа се развиваат неповратни процеси.

Така, за да се исклучи ваквата болест, неопходно е да го вклучите вашето тело и ум за да одржите здрав начин на живот и да не подлегнете на стресни ситуации. Како човек има срцев удар?

Симптоматологија

Симптомите на болеста главно се манифестираат во форма на акутна болка во градите. Но, таквите симптоми се својствени главно за машките. Кај жените, симптомите се појавуваат во друга форма.

Симптомите на миокарден инфаркт зависат од степенот на сложеност на болеста, клинички манифестации, оштетување на миокардот и други сродни фактори. Се покажа дека кај жените и кај мажите симптомите на болеста се малку поинакви. Размислете за главните видови на симптоми на болеста и атипични знаци.

Главните симптоми на срцев удар

Наспроти позадината на горенаведените причини, лицето има симптом на болка, што е напад на болка во градите. Понекогаш е доста тешко да се каже дека тоа е срцето што боли, бидејќи областа под срцето е типично место за локализација на болката. Болката се формира главно за време на физичкиот напор, кој претходно не можеше да се изврши, со тешки и пролонгирани емоционални пореметувања.

Рани симптоми на миокарден инфаркт

Симптомите на срцев удар, исто така, ги имаат следните карактеристики:

 1. Неочекувана појава на акутна болка во градите, главно на левата страна на телото. Времетраењето на болката трае до 15-30 минути. Болката понекогаш е толку силна што некој сака да вика. Во случај на знаци на акутна слабост во подрачјето на срцето, неопходно е да се јави итна медицинска помош.
 2. Дури и ако некое лице одмора да зема нитроглицерин, болката не исчезнува, но може малку да се намали.
 3. Акутната болка се карактеризира со симптоми на компресија, стегање и горење.
 4. Знаците на миокарден инфаркт често имаат интензивна форма на манифестација, но во ретки случаи тоа може да биде повлажна.
 5. Со текот на времето, симптомите на болка се зголемуваат и даваат на вратот, левата рака, па дури и на вилицата.
Ирадијација на болка при миокарден инфаркт

Според првите знаци, може да се каже дека едно лице има срцев удар, што е предизвикано од активирањето на нервниот систем. Исто така, симптомите на миокарден инфаркт се манифестираат во форма на зголемено потење, општа слабост и слабост на телото. Човек кој често се наоѓа во таква состојба не може да продолжи понатамошно движење или да извршува никакви дејства, се јавува бланширање на кожата, пациентот станува бел. Пот се карактеризира со лепливост и студенило. Со акутна болка, пациентот почнува да вртоглавица и во исто време паѓа на подот, држејќи го своето срце.

Наузеа и повраќање се исто така знаци на миокарден инфаркт. Повраќање се случува поради намалување на притисокот. Во ретки случаи, забележани се симптоми на кардиоген шок, кои се карактеристични главно за акутната фаза на болеста. Кардиогениот шок се карактеризира со бледило на човечкото тело, појава на цијаноза на усните, екстремитетите стануваат бели со сина нијанса, а пулсот не може да се открие.

Тоа е важно! Прва помош за миокарден инфаркт е задолжителна, дури и ако најдете лице кое го држи градите и не може да зборува истовремено, неопходно е веднаш да се јави брза помош и да почне да се дава прва помош.

Ако амбулантата пристигнала навреме и успеала да го спаси пациентот, следниот ден доаѓа вториот период на неразбирање, кој се карактеризира пред сè со пораст на температурата до 38 степени. Зголемување на температурата е реакција на организмот на престанок на виталната активност на миокардот и неговата понатамошна смрт. Ако настане кардиоген шок, можно е оштетување на внатрешните органи, односно смрт или намалување на виталната активност. Често првиот орган во кој функционира оштетен е бубрезите. Кога ова се случува, акумулацијата на урината во бубрезите, која практично не се излачува. Акумулацијата во телото на несакани производи што доведува до интоксикација започнува.

Периодот на рехабилитација, исто така, има свои карактеристики, кои се својствени за:

 1. Појава на подпухнатост во горните и долните екстремитети.
 2. Честа задираност, дури и со мал напор.
 3. Постои зголемување на црниот дроб и неговата болка.

Често во фаза на рехабилитација се развива феноменот на аневризма , предизвикан од причина за исцрпеност на срцевиот мускул. Симптомите на миокарден инфаркт се првите навестувачи на потребата итно да се повика брза помош за спасување на лице. Оваа болест е меѓу најопасните болести кои се познати. Главните или типичните симптоми јасно се манифестираат кај мажите, а кај жените постојат атипични знаци на болест за кои вредат да се зборува.

Симптоми на миокарден инфаркт

Атипични симптоми

Атипичните симптоми на миокарден инфаркт, кои се својствени за жените, имаат неколку видови на клинички форми.

 1. Астматична форма . Карактеризира со појава на чувство на недостаток на воздух и недостаток на здив. Често, на позадината на диспнеа, започнува паника, што ја влошува ситуацијата. Обидите да се вдишуваат во целосната градите не успеваат. Во алвеолите се акумулира вишокот на течност, што се чувствува во вид на појава на крцкање при вдишување. Понатамошниот развој на болеста доведува до формирање на пулмонален едем и развој на пневмонија. Задушување со миокарден инфаркт често се јавува за време на спиењето, со остра будење што потсетува на напад на бронхијална астма .
 2. Форма на гастралгија . Редок феномен, кој се карактеризира со појава на болка во абдоменот, главно во горните делови. Според првите знаци, многу е тешко да се одреди вистинската дијагноза, бидејќи симптомите се повеќе слични на акутен апендицитис или труење. Но, всушност, под симптоми на повраќање, икање и поткопување, постои опасен срцев удар. Утврдени само со дијагностицирање во медицински центар.
 3. Цереброваскуларна форма . Првите знаци на болеста се манифестираат во форма на мозочен удар или длабока синкопа. Оваа форма на болеста е почеста кај мажите, а поретко кај жените. Наспроти позадината на болеста, се јавува парализа и пареза, како и неуспех на мозокот и патолошки абнормалности.
 4. Аритмична форма . Симптоматологијата на миокарден инфаркт на аритмични форми се манифестира во форма на ритмички нарушувања. Најопасна аритмична форма е формирање на атриовентрикуларни блокади. Врз основа на овие блокади, се јавува намалување на срцевиот ритам. Со такви знаци, веднаш е потребна итна хоспитализација на пациентот.

Симптомите на миокарден инфаркт се доста разновидни, па кога првите заболувања кај луѓе со исхемични абнормалности, веднаш треба да повикате брза помош и да започнете да пружаат прва помош на пациентот. Како да го направите ова, сметаме малку подоцна, но прво ќе испитаме како болеста се дијагностицира во медицински центри.

Дијагностика

Дијагнозата на миокарден инфаркт се изведува на три главни фактори:

 1. Клиничката слика.
 2. ЕКГ
 3. Лабораториски тестови и тест за тропонин.
Тест для выявления тропонина в крови

Клиническая картина заболевания определяется преимущественно близкими людьми, которые наблюдают за обострением ситуации. На основании следующих симптомов: резкой острой боли в грудине, невозможность вдоха, тошнота, рвота, ослабление организма, холодный пот и трудность речи, необходимо вызвать неотложку и рассказать все признаки прибывшему доктору. На основании клинической картины опытный доктор и без анализов определит точный диагноз. Но обязательной процедурой также является проведение ЭКГ в стационаре или же в машине скорой помощи. В случаях инфаркта миокарда нельзя терять ни минуты, поэтому все диагностические процедуры проводятся очень быстро.

Исследование отклонений сердечной деятельности посредством электрокардиограммы подтверждает предварительно поставленный опытным врачом диагноз. На ЭКГ инфаркт миокарда проявляется в виде образования зубцов Q и подъёма сегмента ST в отведениях. Врач по полученным данным наблюдает картину повреждения определённых частей сердечных отделов, что является признаком инфаркта.

Изменения ЭКГ при инфаркте миокарда с течением времени

Анализ крови , который проводится в редких случаях, но также даёт отчётливое представление о диагнозе. Если в крови наблюдается повышение уровня повреждаемых клеток сердечной мышцы, то это первый признак инфаркта.

Что такое тропониновый тест? Многие даже и не слышали об этом, но это процедура, которую можно проводить в домашних условиях. Тест даёт отчётливое представление о наличие инфаркта уже в течение часа. Тропонины — это вещества, содержащиеся преимущественно в поперечно-полосатых мышцах. Собственно мышца миокард также входит в это число. Для здорового человека недопустимо наличие тропонинов в крови, поэтому их наличие свидетельствует об отклонениях. Тропониновый тест даёт возможность определить точный диагноз между инфарктом и стенокардией . Тест можно проводить даже дома, а для этого необходимо иметь специальный прибор. Процесс определения диагноза с помощью теста включает в себя:

 1. Взятие крови из пальца.
 2. На индикатор помещаются 4 капли крови.
 3. Запустить таймер.
 4. Получение результата.

Тест очень прост и, главное, эффективен, по полученным результатам делается заключение: если прибор показывает окрашивание двух полос, то уместен диагноз инфаркта.

Третман

Лечение инфаркта миокарда

Лечение инфаркта миокарда направлено, прежде всего, на восстановление кровотока к сердечным отделам. Это возможно и для этого имеются соответствующие методы:

 1. Использование Аспирина . Аспирин в составе имеет действующие вещества, которые способны привести к угнетению тромбоцитов.
 2. Плавикс и его составляющие . Более мощное средство, которое также способствует выведению тромба.
 3. Препараты тромболитической группы . Производят растворение сформировавшегося тромба.

Нет необходимости в приёме всех препаратов, поэтому назначаются преимущественно более мощные.

Тоа е важно! Аспирин — это лекарство, которое всегда имеется в домашней аптечке, поэтому оно является первым средством, способным положительно повлиять на состояние человека во время приступа инфаркта.

Все вышеперечисленные методы помогают исключительно в редких случаях, поэтому переходят к более серьёзным медицинским процедурам — срочное проведение операции.

Ангиопластика
Аортокоронарное шунтирование

Чем быстрее осуществляется лечение инфаркта миокарда, тем выше шансы спасти человека. После удаления тромба оперативным или лечебным способом, больному необходимо в течение 24 часов находиться под наблюдением в стационаре.

Тоа е важно! Стоит помнить, что чрезмерно длительное принятие горизонтального положения может усугубить ситуацию, поэтому постинфарктное восстановление должно длиться не более 24 часов постельного режима.

Помимо основных средств излечения недуга, возможно применение и дополнительных, которые включают в себя:

 1. Устранение болевых ощущений достигается путём применения Нитроглицерина.
 2. Избавление от аритмии осуществляется с помощью Лидокаина, Атропина.
 3. Ограничение размера инфаркта проводится с применением бета-блокаторов: Метапролола, Атенолола, Бисопролола и т. п.

Первая помощь при инфаркте

Очень важно при первых признаках инфаркта прибегнуть к оказанию помощи больному. Для этого необходимо выполнить следующие мероприятия:

 1. Уложить больного на спину, подложить валик под голову, дать таблетку Нитроглицерина и Аспирина в разжёванном виде.
 2. Дать таблетку Анальгина, накапать 60 капель Корвалола и поставить горчичник на грудь, ближе к сердцу.
 3. Вызвать неотложку.

Очень важна также неотложная помощь при инфаркте миокарда, если после процедуры приема таблеток состояние больного ухудшается, и он теряет сознание. За ова ви е потребно:

Первая помощь при инфаркте миокарда
 1. Проверить наличие дыхания. Если оно отсутствует, нужно приступить к проведению искусственной вентиляции лёгких. Для этого необходимо делать искусственное снабжение лёгких больного кислородом по способу «рот в рот» или «рот в нос».
 2. Проверить наличие пульса. Если пульс не прощупывается, то дополнительно к вентиляции добавляется непрямой массаж сердца.
 3. Проверять наличие эффективности выполняемых действий.
 4. Не переставать выполнять процедуры до приезда скорой помощи или прихода больного в чувство.

Таким образом, чем быстрее и эффективнее применяются меры со стороны родных и медперсонала, тем выше шансы спасти больного даже с острой формой инфаркта миокарда.

Читать подробнее: первая неотложная помощь при инфаркте миокарда .

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Инфаркт миокарда и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Туберкулезный плеврит (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Отек лёгких (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 7 од 18)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Лихорадка неясного генеза (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Треска од непознато потекло (син LNG, хипертермија) е клинички случај во кој зголемената телесна температура е водечки или единствениот клинички знак. Таква состојба се вели кога вредностите се зачувани за 3 недели (за деца - подолго од 8 дена) или повеќе.

...
Ацидоз (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .