Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ишемична срцева болест: Симптоми и третман

Коронарна срцева болест - главните симптоми:

Коронарната срцева болест (CHD) е патолошки процес во текот на кој се предизвикува лезија на миокардот поради оштетено движење на крв во коронарните артерии. Затоа медицинската терминологија сугерира друго име за болеста - коронарна срцева болест. Во првата фаза на формирање, болеста се развива асимптоматски и само откако пациентот може да дојде до напад на ангина. Патологијата може да се третира со лекови или хирургија. Тука се одредува степенот на оштетување на патологијата.

Фактори на ризик

Како и сите внатрешни органи, срцето не може да функционира без снабдување со крв. Две коронарни артерии се одговорни за доставување на потребната количина на крв во миокардот. Тие заминуваат од аортата во форма на круна, а потоа се поделени на мали садови. Тие, пак, се одговорни за доставување на крв во специфични области на срцевиот мускул.

Не постои друг начин на снабдување со миокарден крв, затоа, со тромбоемболизам на кој било мал сад, се јавува главоболката на срцето на срцето, а тоа веќе води до формирање на коронарна срцева болест.

Коронарната васкуларна болест се смета за основна причина за коронарна срцева болест. Се карактеризира со преклопување на холестерол плака или стеснување на срцевите артерии. Затоа, срцето не го прима потребното количество крв за нормално функционирање.

Симптоматологија

Симптомите на коронарна срцева болест почнуваат постепено да се почувствуваат. Првите ѕвона за недостатокот на кислороден миокард можат да се препознаат при џогирање или брзо одење. Прекршувањата на метаболизмот на миокардот може да се детектираат со такви манифестации како болка зад градниот кош кога лицето е во мирување. Фреквенцијата на мозочни удари зависи од тоа колку помалку луменот во коронарната артерија стана.

Заедно со ангина пекторис, срцева слабост може да се посети во хронична форма. Се карактеризира со присуство на отежнато дишење и зголемена затегнатост.

Исхемична срцева болест

Луменот на артеријата е целосно затворен кога раскинува плаката. Во вакви случаи може да се појави срцев удар или срцева слабост. Тука решавачкиот фактор е местото на мускулите на срцето, кое беше поразено. Ако голема артерија е целосно затворена, пациентот ќе се соочи со сериозни последици, па дури и смрт.

Симптомите на коронарна срцева болест се многу разновидни и можат да се манифестираат во клиничката форма што ја придружуваат. Следниве симптоми на коронарна срцева болест се најчести за пациентот:

 • градна болка која влијае на левата рака или на рамото;
 • тежина зад градната коска;
 • апатија и диспнеа.

Ако некое лице ги посети презентираните симптоми или постои барем еден фактор на ризик, тогаш лекарот е должен да го праша за особеностите на синдромот на болка и за условите што би можеле да го предизвикаат.

Како по правило, пациентите се свесни за својата болест и можат точно да ги опишат сите причини, фреквенцијата на нападите, интензитетот на болката, нивното времетраење и природата, земајќи ги предвид физичката активност или земањето специфични лекови.

Сорти на коронарна срцева болест

Коронарната срцева болест може да биде претставена со разни видови. Класификацијата на болеста е релевантна и денес ја користат сите лекари, и покрај фактот дека таа била развиена во 1979 година. Таа претставува некои форми на коронарна срцева болест, кои се карактеризираат со свои симптоми, прогнози и терапија. Денес, коронарната артериска болест ги има следните клинички форми:

 1. Брза коронарна смрт.
 2. Напад на ангина .
 3. Миокарден инфаркт.
 4. Постинфарциска кардиосклероза.
 5. Недоволна циркулација на крвта.
 6. Повреда на ритамот на телото.
 7. Нерѓосувачка миокардна исхемија.
 8. Микроваскуларна исхемична срцева болест.
 9. Нови синдроми на исхемија.

Од сите опишани форми, најчесто пациентите се дијагностицирани со миокарден инфаркт, ангина пекторис и брза коронарна смрт. Затоа ги разгледуваме подетално.

Ангина пекторис

Оваа болест се смета за најчест симптом на коронарна срцева болест. Нејзиниот развој е поврзан со атеросклеротични васкуларни оштетувања на срцето, што резултира со згрутчување на крвта и блокирање на луменот на артеријата. Оштетените крвни садови не се во можност да ги исполнат своите директни одговорности за трансфер на крв, дури и под услов лицето да врши помал физички напор. Резултатот од овој процес е нарушен метаболизам, кој се манифестира со болка.

Коронарна артериска болест - коронарна артериска болест

Знаците на коронарна срцева болест во овој случај се следните:

 1. Болна сензација зад градната коска, со пароксизмален карактер. Тие влијаат на левата рака, рамото, во некои случаи - на грбот, на рамото.
 2. Повреда на ритамот на срцето.
 3. Зголемен крвен притисок.
 4. Појава на недостаток на здив, анксиозност, бледа кожа.

Во зависност од причините кои предизвикуваат ангина, постојат следниве опции за неговиот тек. Тоа може да биде:

 1. Истакнат, ако се појави против позадината на секој товар. Ако земате нитроглицерин, тогаш болката поминува.
 2. Спонтаната ангина е форма на коронарна срцева болест, која се карактеризира со присуство на болка без валидни причини и отсуство на физички стрес.
 3. Нестабилна ангина - форма на коронарна срцева болест, која се карактеризира со прогресија на болеста. Постои зголемување на болката и го зголемува ризикот од формирање на акутен миокарден инфаркт и смрт. Пациентот се повеќе се користи лекови, бидејќи неговата состојба значително се влоши. Со оваа форма на болеста, потребна е непосредна дијагноза и итна терапија.

Миокарден инфаркт

Коронарната срцева болест често се манифестира во форма на миокарден инфаркт. Тука е смртта на органските мускули поради ненадејниот прекин на снабдувањето со крв. Најчесто влијае на болеста кај мажите отколку жените, и тука се причините:

 1. Атеросклерозата се развива подоцна кај женската половина од популацијата поради хормонален статус. По менопауза, постои поголем процент на веројатноста за миокарден инфаркт. На возраст од 70 години, болеста може подеднакво да влијае на мажите и жените.
 2. Мажите консумираат повеќе алкохол, пушат.

Во прилог на прикажаните фактори на ризик, следните причини може да придонесат за миокарден инфаркт:

 • нарушување на коагулационите и антикоагулационите системи;
 • недоволен развој на "бајпас" циркулаторни патишта;
 • нарушен метаболизам и имунитет во комбинација со оштетување на срцевиот мускул.

Ненадејна коронарна смрт

Ненадејна коронарна смрт

За оваа форма на коронарна артериска болест се карактеризира со смрт на пациентот, што често се случува кај сведоци. Доаѓа веднаш или во рок од 6 часа од времето на настанување на срцев удар.

Коронарната срцева болест во оваа форма се манифестира со губење на свеста, респираторен и кардијален арест и проширени ученици. Во оваа ситуација, неопходно е итно да се преземат терапевтски мерки. Ако веднаш му дадете на жртвата медицинска помош, тогаш има шанса за живот.

Но, како што покажува практиката, дури и навремената реанимација не го намалува ризикот од смрт. Во 80% од случаите, пациентот умира. Оваа форма на исхемија може да влијае на луѓето од млада и стара возраст. Причината е ненадеен спазам на коронарните артерии.

Последици од болеста

Коронарната срцева болест поради доцнењето може да предизвика многу компликации:

 1. Постинфарциска кардиосклероза.
 2. Хронична срцева слабост.
 3. Акутна срцева слабост.
 4. Кардиоген шок.
 5. Аритмија .

Терапевтски активности

Третман на исхемична срцева болест

Како да се лекува исхемична срцева болест? Терапијата на заболување подразбира комплекс на мерки, благодарение на што е можно да се нормализира испораката на вистинската количина на крв во миокардот за да се отстранат последиците. Затоа, третманот на коронарна срцева болест вклучува дрога, чие дејство е насочено кон регенерација на таков баланс.

Хируршки третман

Кога терапијата со лекови не даде позитивен резултат, пациентот е пропишан хируршки третман на коронарна срцева болест. За време на операцијата, хирургот ги чисти артериите од холестерол.

Атеректомија

Постојат ситуации кога коронарната срцева болест се јавува поради слабото стврднување на тромбоцитите. Затоа, не е можно да се донесат процедури како стентирање или ангиопластика. Ако постои таква патологија, можете да се обидете да го отстраните тромбот со помош на специјален медицински уред кој изгледа како вежба. Ефективноста на ваквиот третман на коронарна срцева болест се постигнува под услов садот да биде погоден во посебна област на артеријата.

Атеректомија

Брахитерапија

Коронарната срцева болест е патологија која активно се третира денес со помош на зрачење. Оваа техника се користи во случаи кога, по ангиопластика, настанало секундарни оштетувања на садовите на органи. Напишете го третманот во дијагностицирање на тешки форми на коронарна артериска болест.

Коронарна артериска бајпас хирургија

Презентираниот тип на хируршка терапија вклучува стандардни активности. Препорачливо е да се спроведе кога причините за болеста се голема блокада на артериите. Операцијата се одвива со помош на крвните капилари на внатрешната торакална артерија.

Суштината на операцијата е дека пациентот е поврзан со апаратот, преку кој вештачката циркулација на крвта. Таа функционира наместо срцевиот мускул за периодот на оперативната мерка. Самиот орган е привремено прекинат насилно. Таквата терапија е во голема побарувачка, бидејќи по неа практично нема компликации. Можно е да се намали бројот на несакани ефекти при извршување на операција на отворено срце, но таквата манипулација не е секогаш можна.

Коронарна артериска бајпас хирургија

Минимално инвазивна коронарна хирургија

Препорачливо е да се спроведе ако причините за коронарна артериска болест - блокада на првите и предните коронарни артерии. Во оваа ситуација, хирургот наместо оштетен сад ја поставува артеријата, која се зема од жртвата од градите. Таквиот третман не подразбира целосно отворање на градната коска.

Методот на индиректна миокардна реваскуларизација со ласер

Таквата терапија е пропишана во случај кога хирургијата и ангиопластијата се невозможни. При изведување на операцијата, срцевиот мускул се пробива на неколку места со помош на ласер. Во местата на перфорација се формираат нови крвни садови. Можно е операцијата да се изврши како посебна терапија и во форма на систематски пристап.

Коронарната срцева болест е многу сериозна и опасна болест која придонесува за формирање голем број на компликации, од кои едната е фатална. Успехот на третманот зависи од видот и сериозноста на болеста. Во овој случај, многу е важно да се одредат со текот на времето причините за болеста и нејзините манифестации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате коронарна срцева болест и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миокарден инфаркт (симптоми на појавување: 5 од 11)

Смртта на дел од срцевиот мускул што води кон формирање на тромбоза на коронарната артерија се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...
Блокада на пакетот на Неговиот пакет (појавување на симптоми: 5 од 11)

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...
Феохромоцитом (појавување симптоми: 4 од 11)

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Хроничен пиелонефритис (појавување симптоми: 4 од 11)

Хроничен пиелонефритис е хронична патологија која се карактеризира со неспецифично воспаление на бубрежното ткиво. Како резултат на прогресијата на патолошкиот процес, се забележува уништување на карлицата и крвните садови на органот.

...
Кардиомиопатија (појавување симптоми: 4 од 11)

Кардиомиопатии се група на болести кои се обединети со фактот дека за време на нивната прогресија се забележани патолошки промени во структурата на миокардот. Како резултат на тоа, овој срцев мускул престанува да функционира целосно. Обично, развојот на патологија е забележан во позадина на различни екстракардијални и срцеви нарушувања. Ова сугерира дека постојат неколку фактори кои можат да послужат како "импулс" за прогресијата на патологијата. Кардиомиопатијата може да биде примарна и секундарна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .