Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ендокардитис: симптоми и третман

Ендокардит - главните симптоми:

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

Причини за развој

Различни фактори можат да предизвикаат инфективен ендокардит. Нивното препознавање го обезбедува позитивниот ефект на третманот. Најважните причини за воспалителниот процес во ендокардиумот се:

 • болест на сврзното ткиво од дифузна природа;
 • повреди;
 • алергија ;
 • хемиско труење;
 • инфекции.

Манифестации на ендокардит

Симптомите на ендокардит се појавуваат исти кај сите пациенти во различни фази на болеста. Тие не можат да ја препознаат причината за болеста, но тие се појавуваат против позадината на недостатокот на кислород во ткивата. За дијагноза на некои пациенти жалби не е доволно, бидејќи симптомите се многу слични на други патолошки состојби. Но, тие се многу важни за самите жртви. Симптомите на инфективен ендокардит укажуваат на дефект во нашиот "мотор", па затоа итно е да се консултирате со терапевт.

Инфективен ендокардит ги има следните манифестации:

 • зголемување на индикаторите за телесна температура;
 • тремор;
 • зголемено потење;
 • кожни болести;
 • окуларни манифестации;
 • болка во мускулите и главата.

Треска

Овој симптом се среќава кај скоро сите луѓе погодени од заразен ендокардит. Првично, индикаторите за температура се умерени - 37-37,5 степени. По неколку дена, тие достигнаа опасна марка од 39-40 степени. Оваа состојба се должи на карактеристиките на предизвикувачкиот агенс на патологијата.

Многу често, треската е последица на влијанието на специфичните компоненти. Во воспалителниот процес во внатрешната обвивка на човечкиот "мотор", производи од витална активност на патогенот дејствуваат како овие супстанции. По пробивањето на плазмата, тие влијаат на центарот кој е одговорен за терморегулација и предизвикува пораст на температурата.

Кога треска е отсутна или постои мало зголемување на температурата, ова е карактеристично за следната категорија на луѓе:

Комплицирањето на дијагнозата е фактот дека мало зголемување на температурата не е придружено со симптоми на срцето. Треската опстојува 3-4 недели.

Збунетост

Збунетост

Оваа состојба вклучува несакана контракција на мускулното ткиво, манифестирана во форма на тремор или конвулзивна состојба. Млековите се карактеристична манифестација на сепса, што резултира со движење на бактерии во плазмата и оштетување на нивните внатрешни органи. Инфективниот ендокардит се манифестира како студ во време на зголемување на телесната температура.

Прекумерно потење

Коренот на човекот кој почнува да се пот многу е треска. Пот придонесува за опаѓање на температурата на жртвата. Кај сепсата, која предизвикува инфективен ендокардит, овој симптом му пречи на жртвата, обично ноќе.

Кожни заболувања

Бидејќи штетните агенси од заразна природа влијаат на срцето со наплив на крв, повеќето луѓе со ендокардитис можат да детектираат оштетување на васкуларните ѕидови. Манифестации на оваа состојба се во формирање на мал осип на кожата, црвенило.

Повреда на органите на видот

Механизмот на формирање на окуларни симптоми има сличности со кожата. Тие вклучуваат голем број на знаци кои формираат точка крварење во окото. Пациентот може да најде таков знак во себе. Манифестација на патолошкиот процес на црвена пигментација на конјуктивата со мала големина. Можете да ги најдете сами ако го поместите долниот очен капак надолу.

Додека го испитува офталмолог, може да се видат местата на Рот. Тие се области на хеморагија кои влијаат на влакната на окото. Можно е да се идентификуваат само за време на дијагностиката на фундусот.

Болка во главата и мускулите

Симптомите од овој вид се посетени од луѓе кои имаат инфективен ендокардит. Ако некое лице е погодено од друга форма на болеста, тој нема главоболки или болки во мускулите. Причините за таквите формации - интоксикација на телото, предизвикани од репродукција на микроби. Често се совпаѓаат со првата фаза на зголемување на температурата.

Ревматоидна форма на болеста

Оваа состојба се карактеризира со симптоми на валвуларни лезии. Во раните фази на развој, ревматоидниот ендокардит не предизвикува сериозни манифестации. Можно е да се утврди точна дијагноза само за време на темелно кардиолошки преглед и според резултатите од лабораториските тестови. Формирањето на болеста во доцната фаза доведува до формирање на симптоми на недоволна срцева функција. Ревматскиот ендокардит и неговите симптоми почнуваат да влијаат на другите органи и системи.

Болеста често се ограничува на манифестации на срцето. Затоа, пациентите не чувствуваат сериозни манифестации карактеристични за ендокардит.

Септичка форма на болеста

Септичниот ендокардит е посебна форма на сепса , карактеристични знаци на кои се валвуларни лезии. Бактерискиот ендокардит се класифицира според природата на курсот или присуството на придружната болест.

Со оглед на природата на развојот на воспалителниот процес, се изолира акутен, субакутен и продолжен септичен ендокардит. Акутната форма трае околу 14 дена, субакутот - 3 месеци, бавни - ги мачи луѓето со месеци, па дури и со години. Денес, лекарите забележуваат дека акутните форми ги нема, па затоа дијагностицираат субакутни и продолжени. Бактерискиот ендокардит, земајќи ја предвид патологијата во заднината е: примарна и секундарна.

Хеморагија во конјуктивата на окото

Септичниот ендокардит се манифестира во следнава форма:

 • крварење (одлив на крв од крвните садови) во конјуктивата на окото;
 • на дланките нодули се формираат;
 • осиромашување на прстите;
 • хеморагија во кожата.

Болест кај млади пациенти

Инфективен ендокардит кај децата е претставена со инфламаторна лезија на срцевиот ендокардит. Овој патолошки процес има заразна раса.

Често болеста служи како компликација на конгенитална или хронична срцева болест, а особено по операцијата. Придонесе кон формирање на разни видови на вируси, габи. Често причината за болеста лежи во дефектите на имунолошкиот систем, изворот на хронична инфекција. Во инфективниот ендокардит кај млади пациенти, стапката на морталитет е многу висока.

Постои вродена и стекната форма на болеста. Главните симптоми на педијатриски инфективен ендокардит се:

 • брзо губење на тежината;
 • слабост;
 • прекумерно потење;
 • зголемување на температурата во вечерните часови;
 • болки во зглобовите и мускулите.

Болеста може да почне акутно и да биде придружена со брзо формирање на симптоми. Сепак, најчесто првата фаза од патологијата продолжува бавно и незабележливо. Времетраењето на процесот понекогаш е одложено и тешко за лекување.

Со текот на времето инфективниот ендокардит зема генерализиран карактер. Како резултат на тоа, лезијата е нанесена на останатите органи. Инфективен ендокардит кај млади пациенти може да предизвика компликации како згрутчување на крвта, што резултира со блокирање на садовите на внатрешните органи и на мозокот. Наспроти позадината на недоволната работа на срцето, има тешкотии при дишење, бледило и цијаноза на кожата и оток. Симптомите на болеста се толку различни што многу е тешко веднаш да се утврди болеста.

Дијагностички тестови

За дијагноза на пациентот мора да помине одредено испитување. Само после тоа лекарот ќе може точно да утврди инфективен ендокардит и да препише ефикасна терапија. Дијагнозата вклучува:

Слушање на срцето
 • слушање на срцето, за време на кое можете да откриете груби звуци;
 • Ултразвук;
 • електрокардиографија;
 • Х-зраци
 • бактериска култура на плазма.

Кога резултатите од целосен преглед на пациентот на рака, можете да одите директно кај вашиот лекар. Обидете се да ги поминете сите тестови што е можно побрзо, бидејќи времето поминато може да влијае на вашето здравје и ефикасноста на подоцнежниот третман.

Терапевтски активности

Третманот на инфективниот ендокардит вклучува множество мерки за елиминирање на воспалителниот процес во внатрешната мембрана на човечкиот "мотор". Најчесто се вклучени во процесот на антибиотска терапија и хирургија. Ако се појави формирање на дефект на срцето , третманот треба да биде насочен да се поправи. Ако постои сомневање за инфективен ендокардит, пациентот треба да биде итно хоспитализиран.

Терапија со лекови

Кога лекувате ендокардит со антибиотици, неопходно е да разговарате за ова прашање со вашиот лекар. Нивното назначување го зема предвид степенот на чувствителност. Текот на прием треба да биде најмалку 4-6 недели. Како по правило, специјалист пропишува комплекс на лековити препарати на пациентот со цел да се постигне максимален ефект. Тоа може да биде:

 • Ампицилин-сулбактам со гентамицин;
 • Ванкомицин и Ципрофлоксацин.

Во прилог на антибиотските лекови, третманот на инфективниот ендокардит вклучува лекови кои влијаат на имунолошкиот систем.

Ако болеста не е од бактериска природа, тогаш за третман на ендокардитис, спецификите на основната болест мора да бидат земени во предвид. Кога е дијагностицирана ендокрина патологија, пациентот мора да помине тестови за хормони и да се лекува под надзор на ендокринолог. Ендокардитисот, кој е резултат на интоксикација, може да се излечи со укинување на одредени видови на токсини.

Операција

Хируршката елиминација на воспалителниот процес вклучува отстранување на погодената област на срцевиот вентил со понатамошна протетика. Ако постои таква можност, тогаш пациентот се изведува пластична хирургија за да ги зачува сопствените вентили. По периодот на рехабилитација, пациентот треба да биде под надзор на лекарите. За шест месеци, треба да се обратите за прегледи секој месец, со цел да се открие можно враќање на инфекцијата и да се контролира целокупното здравје. Дополнителни испитувања треба да се одржат 2 пати годишно.

Аортна валвуларна протеза

Последици

Компликациите од презентираната болест се јавуваат поради раст на срцевите залистоци. Тие можат да одвојат и да ги оштетат другите органи и системи со протокот на крв. Ако тие се заглавени во мал сад, тоа ќе предизвика сериозен недостаток на снабдување со крв, што резултира со смрт на ткиво. Можно е да се поразат бубрезите. Таквата компликација се манифестира во форма на гломерулонефритис , апсцес и миокарден инфаркт. Нервниот систем дава компликации во форма на мозочен удар, менингитис. Најопасна компликација е формирање на згрутчување на крвта во пулмоналната артерија. Оваа состојба доведува до смрт.

Превенција

Ако не сакате вашето тело да ја земе оваа патологија, тогаш треба да ги знаете главните активности што можат да ве заштитат од ендокардит. Превенцијата вклучува следната низа акции:

 1. Ако користите дрога, треба итно да ги напуштите, бидејќи таквите луѓе се со поголема веројатност да се разболат.
 2. Кој има вештачки залистоци или срцеви заболувања на хронична форма, секогаш е под контрола на специјалист.
 3. Постојано следете го квалитетот на медицинската опрема и обратете се кај докторот за квалитетот на стерилизацијата.

Ендокардитисот може да се разболи секој човек, и возрасен и дете. Причината за оваа патологија лежи во поразот на телото со инфективен агенс. Болеста се манифестира со треска, треска и главоболка. Можно е да се излечи таков услов, но само под услов на интегриран пристап. Ако го одложите со терапија, може да добиете голем број на непријатни и опасни компликации, кои подоцна ќе бидат многу тешко да се лекуваат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ендокардит и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Маларија (појавување симптоми: 8 од 20)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Феохромоцитом (појавување симптоми: 8 од 20)

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Атипична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 20)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Бактериски ендокардитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Бактерискиот ендокардит е воспалителен процес во внатрешната обвивка на срцето предизвикан од влијанието на патолошки микроорганизми, чија главна цел е стрептокок. Често, ендокардитисот е секундарна манифестација која се развила во однос на позадината на други болести, но тоа е бактериско оштетување на мембраната која е независно нарушување. Тоа влијае на луѓето од било која возрасна група, па затоа често кај децата се јавува ендокардит. Карактеристична особина е дека мажите страдаат од таква болест неколку пати почесто од жените.

...
Фокална пневмонија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Фокалната пневмонија е инфламаторно-инфективна болест која не влијае на целото ткиво на белите дробови, туку само на одреден дел од него. Кога ова се случува, формирање на мали-фокални или големи-фокални воспаленија во белите дробови лобули. Патологијата може да биде независна и секундарна. Во првиот случај, изворот е патогени бактерии, а во вториот - протокот на други болести кои негативно влијаат врз ткивата на овој орган.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .