Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Перикардитис: Симптоми и третман

Перикардитис - главните симптоми:

Перикардитисот е кардиоваскуларна болест, која се карактеризира со присуство на воспалителни процеси во надворешната мембрана на срцето - перикардот. Перикардот целосно го обвива срцето и е прикачен на градите, со садови и дијафрагма што се протега од срцето. Оваа школка е дизајнирана да го спречи срцето да се протега при тешки товари, како и да се избегне поместување на срцето од неговата нормална положба во градите. Перикардот се состои од два слоја: еден е цврсто прикачен на срцевиот мускул, а вториот го опкружува срцето прилично слободно. Меѓу нив има течност која го намалува триењето помеѓу слоевите за време на движењата на срцето.

Што ја предизвикува болеста

На прв поглед се чини дека, бидејќи зборуваме за воспаление, тогаш тоа може да се случи само како резултат на заразни болести. Сепак, всушност, перикардитисот може да биде од различни видови, во согласност со причината за болеста. Меѓу нив се:

 • Инфективна разновидност. Во овој случај, перикардитисот на срцето е предизвикан од вирусна, бактериска, паразитарна или габична инфекција. Најчестите патогени микроорганизми се: стрептокок, вирус Епштејн-Бар, коксаков вирус, габици на Кандида, токсиплазма, ехинокок.
 • Перикардитис предизвикан од автоимуни болести (склеродермија, лупус еритематозус , ревматоиден артритис ). Во такви болести, клетките на перикардното ткиво се напаѓаат од сопствениот имунитет на телото.
 • Трауматски перикардитис. Се појавува со тешки повреди или рани во градите. Понекогаш, сепак, може да настане како резултат на хируршка интервенција во оваа област.
 • Перикардитис поради тумори. Туморот може да се наоѓа или директно на листовите на перикардиумот, или во соседните области (во белите дробови или од вилинските жлезди). Во вториот случај, метастазите се движат во областа на перикардот и стануваат причина за болеста.
 • Перикардитис, развиен како резултат на болести поврзани со сериозни нарушувања на метаболизмот. Овие болести вклучуваат акутна ренална и хепатална инсуфициенција во последните фази, Адисонова болест итн.
Локација на перикардот

Покрај тоа, срцевата болест (ендокардитис, миокарден инфаркт ), алергиските реакции (особено оние кои се придружени со тежок едем), патологиите во развојот на перикардот, зрачната терапија итн. Може да биде провоцирачки фактор во формирањето на болеста.

Сорти на перикардитис, нивните симптоми и дијагноза

Покрај дистрибуцијата на видовите поради појава, перикардитисот се класифицира според траење (акутен перикардитис, субакутен и хроничен) и од природата на текот на болеста. Секој вид ќе биде опишан одделно и опишан детално.

Фибринозен тип на перикардитис

Фибринозен перикардитис е една од најчестите форми на оваа болест. Често ова е акутен перикардитис, кој трае до 2-3 недели. Фибринозен перикардитис се карактеризира со таложење на фибрин (протеин формиран од крвна плазма) во форма на влакна помеѓу лобусите на перикардиумот. Овие влакна се слични по изглед на влакната што висат од срцето, па затоа срцето со таква болест се нарекува вилозна или влакнеста.

Фибринозен перикардитис има друго име - сува, но името не е сосема точно, бидејќи фибринските нишки не се суваат на срцето: прво, течната компонента на плазмата, која содржи разни протеини, се ослободува во областа помеѓу перикардијалните листови. Течноста постепено се апсорбира, а фибринот се депонира на ѕидовите во форма на влакна.

Фибринозен перикардитис

Фибринозен перикардитис се карактеризира со следниве симптоми:

 • Болка во градите. Сепак, понекогаш болката може да се даде на други делови од телото: во задниот дел, рамената, понекогаш вратот.
 • Плитко дишење (поради фактот што боли лицето да дише премногу длабоко).
 • Несреќа, слабост.
 • Понекогаш е можно мало зголемување на телесната температура.

Што се однесува до дијагнозата, во оваа форма на болеста се јавуваат бучава на перикардијална фрикција на фонокардиограмот, а на електрокардиограмот јасно се гледа дека интервалот на СТ се поместува и Т бранот е деформиран. Изгледите за опоравување од оваа болест се доста добри, но проблемот е што ретко се наоѓа како независна болест - каде што оваа болест почесто станува почетна фаза на други, посериозни болести.

Еквидативен тип на болеста

Перикардијален излив

Екссудативниот перикардитис често се развива како компликација на фибринозен. Во овој случај, течноста не се апсорбира, туку продолжува да се акумулира помеѓу листовите на перикардот. Неговиот волумен може да достигне 1,5-2 литри, поради што постои силен притисок врз срцето. Ако протокот на ексудат се јавува постепено, тогаш перикардот може да биде малку зголемен, делумно намалувајќи го притисокот врз срцевиот мускул. Но, ако обемот на течност драматично се зголемува, тогаш тоа ќе има многу непријатни последици, вклучувајќи, на пример, срцева тампонада.

Срцева тампонада

Во зависност од тоа што точно се акумулира во перикардот, ексудативниот перикардитис е поделен на:

 • Серозни и серозни влакнести. Првиот се состои само од вода и албумин, но во вториот случај содржината на фибрински филаменти е прилично голема.
 • Пултурен. Ексудата содржи голем број на леукоцити со примеси на мртво ткиво.
 • Хеморагичен. Со оваа форма во течноста многу црвени крвни зрнца . Се појавува ако бродовите во близина се сериозно оштетени.
 • Путри. Оваа форма се карактеризира со присуство на анаеробни бактерии во ексудата.

И покрај изобилството на видови по потекло, ексудативниот перикардитис се манифестира во сите случаи околу истиот. Најчести симптоми на перикардитис се појавуваат:

 • Притискање болка во градите.
 • Тешка недостаток на здив.
 • Оток на лицето и вратот.
 • Оток на вените на вратот.
 • Сува кашлица, рапав глас.

Можно е да се дијагностицира болеста со спроведување на вакви студии: Х-зраци, електрокардиограми, ехокардиограми, перикардијална пункција. Најточни резултати се добиваат со ехокардиографија, но понекогаш за да може да се зборува за присуството на болеста, доволно е да се направи рентген и ЕКГ. Пробојот се прави со цел да се разјасни составот на течноста во перикардот.

Констриктивен перикардитис

Констриктивен перикардитис е една од најтешките форми на перикардијално воспаление. Често се случува ако ексудативниот перикардитис не се третира соодветно. Причината за таква сериозна болест како констриктивен перикардитис, најчесто е туберкулоза , поретко - други инфекции.

Во оваа форма на болеста, листовите на перикардот се губеле во голема мера, а понекогаш и растат заедно. Ова води кон фактот дека перикардот го стиска срцето и не дозволува целосно да се пополни со крв. Во иднина, можни повреди на протокот на крв и појава на стагнација.

Следните симптоми може да покажат дека лицето има констриктивен перикардитис:

 • Тешка скратен здив, особено за време на вежбање.
 • Намален апетит.
 • Едем, особено на нозете и лицето.
 • Болка во градите. Во болест како што е констриктивен перикардитис, болката е угнетувачка и ограничена.
 • Зголемен абдомен.
 • Отекување на вените во вратот.

Некои од овие симптоми може да предизвикаат не само констриктивен перикардитис, туку и други перикардитис, па затоа треба да се направат дополнителни тестови за да се разјасни дијагнозата. За да се дијагностицира болест, како што е констриктивен перикардитис, се спроведуваат следните студии: градите CT, рентген, ЕКГ, EchoCG. На Х-зраци, срцето практично не е зголемено, КТ покажува задебелување на перикардијалните листови, а на ехокардиограм со болест како што е констриктивен перикардитис, може да се забележи отсуство или присуство на фузија и степенот на подвижност на вентрикуларните ѕидови.

Перикардијално воспаление предизвикано од траума

Трауматски перикардитис

Трауматски перикардитис, како што сугерира името, е предизвикано од механички оштетувања во регионот на градната коска. Тоа се случува поради фактот дека по повредата, капиларите се прошират и се случува едем. Најчесто, трауматичниот перикардитис се јавува како резултат на скршено ребро, силен удар на градите, повреда или хируршка интервенција. Следниве симптоми го придружуваат ова:

 • Тешко е човек да дише во полна сила.
 • Постојат болки во регионот на градната коска (иако во оваа ситуација е тешко да се разликуваат од болките кои директно биле предизвикани од повредата).
 • Вените на вратот избиваат.

За да се потврди дијагнозата, се прави стандарден сет на студии: компјутеризирана томографија, ЕКГ, рендгенска снимка итн. На Х-зракот, покрај зголемувањето на големината на срцето, можете исто така да видите можни фрактури, а КТ ќе помогне да се детектираат хеморагии (ако се, се разбира).

Методи на лекување

Третман на перикардитис

Како што може да се види од претходниот дел, постојат многу различни типови на болеста. И, се разбира, различен перикардитис се третира поинаку - во зависност од тоа која болест предизвикала појава. Тоа е прво, првично елиминиран перикардитисот, третманот во првата фаза е насочен кон причината на болеста (туберкулоза, инфекции, повреди, нарушувања во имунолошкиот систем или метаболизам), а потоа може да се справи со елиминација на воспаление во перикардот.

Ако пациентот не е премногу тежок, третманот на перикардитисот се изведува на амбулантско ниво: ако перикардитисот е заразен, тогаш пропишани се широк спектар на антибиотици, ако ревматски - пирамидон, бутадион, стероиди. Лековите се инјектираат директно во подрачјето на перикардот (само специјалист треба да проколне). Неопходно е да се спроведе општ третман - да се земаат витамини, да се избегне стрес и пренапон, да се јаде лесно сварлива храна.

Во третманот на акутен перикардит потребно е да се остане пациентот во болницата. Ако ексудат се акумулира премногу, се испумпува за да се избегнат несакани последици. Сепак, дури и по стабилизирање на состојбата во болест како што е перикардитис, третманот треба да се продолжи веќе некое време во болницата со цел да се исклучи можноста за повторување. Понекогаш, кога станува збор за овој тип на болест како констриктивен перикардитис, или ако воспалението е многу екстензивно, може да биде потребна хируршка интервенција. Дел од перикардот се отстранува така што срцето може слободно да се движи за време на контракции.

Денес, сите видови перикардијално воспаление може да се третираат многу успешно, меѓутоа, ако се најдат симптоми кои укажуваат на присуство на оваа болест, нема потреба да се одложува. Доколку не се лекуваат, може да настанат сериозни компликации (особено кога станува збор за тешки форми на болеста, како што е констриктивен перикардитис). Навремено испитување и лекување не само што може да се ослободи од многу проблеми, туку и да спаси животи.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате перикардитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Миокардитис (појавување симптоми: 7 од 14)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Воспаление на белите дробови (појавување симптоми: 6 од 14)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Плеврити (појавување симптоми: 6 од 14)

Плевритис е заедничко име за болести во кои се јавува воспаление на серозната мембрана околу белите дробови - плеврата. Болеста обично се развива против позадината на веќе постоечките болести и може да биде придружена со формирање на излив на површината на мембраната (ексудативен плеврит) или фибрин (сув плеврит). Овој проблем се смета за една од најчестите белодробни патологии (300-320 случаи на 100 илјади жители), а прогнозата за третман целосно зависи од сериозноста на примарната болест и од стадиум на воспаление.

...
Кардиосклероза (појавување симптоми: 6 од 14)

Хронична срцева болест, која се јавува како резултат на формирање на сврзно ткиво во дебелината на срцевиот мускул, се нарекува кардиосклероза. Оваа болест претежно не е автономна, и често се манифестира во позадина на други заболувања на телото. Кардиосклерозата е сериозна болест која го нарушува функционирањето на срцето и се јавува на позадината на разни причини и патогени.

...
Бронхопнеумонија (појавување симптоми: 6 од 14)

Бронхопнеумонија е вид на пневмонија. Оваа болест се разликува од конвенционалната пневмонија во која бактериите и вирусите кои влегуваат во телото, влијаат не само на белите дробови, туку и на гранките на бронхијалното дрво. Често, воспалението се развива како резултат на инфекција на горниот респираторен тракт. Во повеќето случаи, бронхијална пневмонија предизвикува стрептокок и пневмокок.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .