Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тромбоцитопенија: Симптоми и третман

Тромбоцитопенија - главните симптоми:

Болеста која предизвикува намалување на бројот на тромбоцити во крвта се нарекува тромбоцитопенија. Тоа е за него всушност кажете на статијата. Тромбоцитите се мали крвни клетки кои немаат боја и се значајни компоненти кои учествуваат во коагулацијата на крвта. Болеста е доста сериозна, затоа што болеста може да доведе до крварење во внатрешните органи (особено во мозокот), и ова е смртоносен крај.

Класификација

Како и повеќето медицински болести, тромбоцитопенијата има своја класификација, која се формира врз основа на патогенетички фактори, причини, симптоми и разни манифестации.

Според критериумот на етиологијата, постојат два типа на болести:

 • основно;
 • средно.

Тие се карактеризираат со фактот дека примарен тип се манифестира како независна болест, а вториот тип е предизвикан од голем број други болести или патолошки девијации.

Според времетраењето на текот на болеста во човечкото тело, постојат два типа на слабост: акутен и хроничен . Акутен - се карактеризира со кратка изложеност на телото (до шест месеци), но се манифестира со инстантни симптоми. Хроничната форма се карактеризира со продолжено намалување на тромбоцитите во крвта (над шест месеци). Тоа е хронична форма која е поопасна, бидејќи третманот трае до две години.

Според критериумите за сериозноста на болеста, која се карактеризира со квантитативен состав на тромбоцити во крвта, постојат три степени:

 • I - составот е еднаков на 150-50x10 9 / l - критериумот на сериозноста е задоволителен;
 • II - 50-20х10 9 / l - намален состав, кој се јавува со мали повреди на кожата;
 • III - 20x10 9 / l - се карактеризира со појава на внатрешно крварење во телото.

Стапката на крвни клетки во телото е од 140.000 до 440.000 / μl. Но, во женското тело овие индикатори постојано се менуваат. Промените се под влијание на следните фактори:

 • менструација;
 • бременост;
 • компликации после бременоста.
Класификација на тромбоцитопенија, во зависност од етиопатогенетичките фактори

Тромбоцитите се појавуваат во телото од коскената срцевина, која ги синтетизира крвните клетки со стимулирање на мегакариоцити. Синтетизираните крвни плочки циркулираат низ крвта седум дена, по што се повторува процесот на нивната стимулација.

Според Меѓународната класификација на болестите на десеттото свикување (МКБ-10), оваа болест има свои кодови:

 • D50-D89 - болести на циркулаторниот систем и други видови недостаток.
 • D65-D69 - нарушувања на коагулацијата.

Причини

Често причината за болеста е алергиска реакција на телото на разни лекови, со што се јавува тромбоцитопенија со лекови. Со оваа болест, телото произведува антитела насочени против лекот. Лековите кои влијаат на појавата на циркулаторната инсуфициенција на Бик вклучуваат седативи, алкалоиди и антибактериски агенси.

Причини за неуспех може да бидат проблеми со имунитет предизвикан од ефектите од трансфузија на крв.

Особено често болеста се манифестира со несогласување на крвните групи. Најчесто забележана кај луѓето е автоимуната тромбоцитопенија. Во овој случај, имунолошкиот систем не може да ги препознае своите тромбоцити и ги отфрла од телото. Како резултат на отфрлање, се произведуваат антитела за отстранување на странски клетки. Причините за таквата тромбоцитопенија се:

 1. Патолошки откажување на бубрезите и хроничен хепатитис.
 2. Лупус, дерматомиозитис и склеродерма.
 3. Леукемија.

Ако болеста има изразена форма на изолирана болест, тогаш се нарекува идиопатска тромбоцитопенија или Verlgof-ова болест (ICD-10 код: D69.3). Етиологијата на идиопатската тромбоцитопенична пурпура (ICD-10: D63.6) останува недоволно разјаснета, но медицинските научници се склони да веруваат дека причината за ова е генетска предиспозиција.

Исто така карактеристика на манифестацијата на болеста во присуство на конгенитална имунодефициенција. Таквите луѓе се најмногу подложни на причините за болеста, а причините за тоа се:

 • оштетување на црвената коскена срж од ефектите на лековите;
 • имунодефициентот води до пораз на мегакариоцитите.

Постои продуктивна природа на болеста, која е предизвикана од недоволно производство на тромбоцити од коскената срцевина. Во овој случај, се појавува нивна недостиг, и како резултат на тоа, се влева во слабост. Причини за појава се миелосклероза, метастази, анемија, итн.

Недостатокот на тромбоцити во телото е забележан кај луѓето, со намален состав на витамин Б12 и фолна киселина. Не е исклучена претераната радиоактивна или изложеност на радијација за појава на недостаток на крвни клетки.

Така, можеме да разликуваме два типа на причини кои влијаат на појавата на тромбоцитопенија:

 1. Водејќи кон уништување на крвни клетки: идиопатска тромбоцитопенична пурпура, автоимуни абнормалности, кардиохирургија, клинички нарушувања на циркулацијата кај бремени жени и несакани ефекти на лековите.
 2. Помагање да се намали производството на антитела на коскената срцевина: вирусни влијанија, метастатски манифестации, хемотерапија и зрачење, како и прекумерно внесување на алкохол.

Симптоматологија

Симптомите на тромбоцитопенија имаат различни видови на манифестации. Тоа зависи:

 • прво, од причината за појавата;
 • второ, природата на текот на болеста (хронична или акутна).

Главните знаци на оштетување на телото се манифестации на кожата во форма на хеморагии и крварење. Крвта се забележува најчесто на екстремитетите и трупот. Оштетување на лицето и усните на лицето е можно. За јасност, манифестациите на хеморагии на човечкото тело се претставени на фотографијата подолу.

Симптоми на тромбоцитопенија

Тромбоцитопенијата се карактеризира со симптоми на продолжено крварење по екстракција на забите. Покрај тоа, времетраењето на крварењето може да биде и еден ден и придружено со неколку дена. Тоа зависи од степенот на болеста.

Со симптоми, не се забележува зголемување на големината на црниот дроб, но многу често лекарите го следат проширувањето на лимфните јазли во цервикалниот регион. Овој феномен е често проследен со зголемување на температурата на телото до субфебрилни вредности (од 37,1 до 38 степени). Зголемување на стапката на настанување на црвените крвни клетки во телото е доказ за присуство на непролонгирање, наречено лупус еритематозус.

Симптомите на тромбоцитна инсуфициенција по земањето крв за анализа се прилично лесно забележани. Квантитативниот состав ќе се разликува значително од маргиналните норми. Со намалување на бројот на тромбоцити во крвта, се забележува зголемување на нивната големина. На кожата, ова се рефлектира во појавата на црвени и модливи точки, што укажува на трансформација на крвни клетки. Исто така, е забележано уништување на еритроцитите, што доведува до намалување на квантитативниот состав, но бројот на ретикулоцити се зголемува. Феноменот на поместување на леукоцитите кон лево се забележува.

Човечкото тело со намален состав на крвни клетки се карактеризира со зголемување на составот на мегакариоцитите, што е предизвикано од често и големо крварење. Времетраењето на коагулацијата на крвта значително се зголемува, а намалувањето на згрутчувањето на крвта од раната се намалува.

Според симптомите на манифестацијата на болеста постојат три нивоа на компликации: лесна, умерена и тешка.

Лесни карактеристични причини за болеста кај жени со пролонгирана и тешка менструација, како и интрадермално крварење и крварење од носот. Но, во фаза на лесна болест дијагнозата е исклучително тешко, па можете да бидете сигурни дека болеста е присутна само по детален медицински преглед.

Просечниот степен се карактеризира со манифестација на хеморагичен исип врз телото, што е повеќекратна хеморагија под кожата и на мукозната мембрана.

Тежок степен се карактеризира со нарушувања на гастроинтестиналниот тракт поради хеморагии. Индикаторите на тромбоцитите во крвта имаат индикатор до 25x10 9 / l.

Симптомите на секундарна тромбоцитопенија имаат слични симптоми.

Бременост и слабост: симптоми

Видови на тромбоцитопенија за време на бременоста

Тромбоцитопенијата кај бремени жени се карактеризира со значителни промени во квантитативниот состав на телата во крвта на жените. Доколку не постои дијагноза на болеста кај бремени жени, но индикаторот за составот на тромбоцитите малку се намалува, тогаш ова покажува дека нивните средства за живот се намалуваат и учеството во периферијата на циркулацијата на крвта се зголемува.

Ако има намален состав на тромбоцити во крвта на една бремена жена, тогаш тие се директни предуслови за развој на болеста. Причините за намален број на тромбоцити се високите степени на смрт на овие тела и ниските стапки на формирање на нови. Клиничките знаци се карактеризираат со поткожни хеморагии. Причините за недостатокот на безбојни тела се несоодветен состав и стандарди за исхрана или мала количина на внес на храна, како и оштетување на имунолошкиот систем и различна загуба на крв. Преку ова тело се произведува коскената срцевина во мали количини или претставува неправилна форма.

Тромбоцитопенијата за време на бременоста е многу опасна, така што прашањето за дијагноза, а особено третман, му се дава максимално внимание. Опасноста е дека недостатокот на тромбоцити во крвта на мајката за време на бременоста придонесува за крварење кај бебето. Најопасниот крварење во матката е церебрален, чиј резултат се карактеризира со фатални последици за фетусот. На првиот знак на таков фактор, лекарот одлучува за предвремено породување за да ги отфрли последиците.

Педијатриска тромбоцитопенија: симптоми

Педијатриска тромбоцитопенија

Тромбоцитопенија кај деца е доста ретка. Ризичната група вклучува деца на училишна возраст, чија појава е почеста во зимски и пролетни периоди.

Тромбоцитопенијата и нејзините симптоми кај децата практично не се разликуваат од возрасните, но важно е родителите да го дијагностицираат со првите знаци во раните фази на развојот на болеста. Педијатриски симптоми вклучуваат чести крварења од носната празнина и појава на мали осипи на телото. Првично, осипот се појавува на долните екстремитети на телото, а потоа може да се забележи на рацете. Со ситни модринки, се појавуваат отоци и хематоми. Ваквите знаци најчесто не предизвикуваат загриженост кај родителите, поради отсуство на симптоми на болка. Ова е важна грешка, бидејќи секоја болест во занемарена форма е опасна.

Крваречките непцата укажуваат на недостаток на тромбоцити во крвта и на детето и на возрасните. Изметот во исто време кај болниот, а почесто кај децата, се алоцира заедно со згрутчување на крвта. Хеморагија заедно со мокрење не е исклучена.

Во зависност од степенот на влијанието на болеста врз имунолошкиот систем, се разликуваат имуните и не-имуните тромбоцитната инсуфициенција. Имунолошката тромбоцитопенија се должи на масивната смрт на крвните клетки под влијание на антитела. Во таква ситуација, имунолошкиот систем не прави разлика меѓу сопствените крвни клетки и е отфрлен од телото. Неимуните се манифестираат со физички ефекти врз тромбоцитите на крвта.

Дијагностика

Дијагноза на тромбоцитопенија

Едно лице треба да се дијагностицира при првите знаци и симптоми на болеста. Главниот метод на дијагностицирање е клинички тест за крв, чии резултати покажуваат слика на квантитативниот состав на тромбоцитите.

Кога се открие отстапување во бројот на крвни клетки во телото, се дава индикација за испитување на коскената срцевина. Така, се одредува присуството на мегакариоцити. Ако тие се отсутни, тромбозата има повреда, а нивното присуство укажува на уништување на тромбоцити или нивно таложење во слезината.

Причините за неуспех се дијагностицираат со помош на:

 • генетски тестови;
 • електрокардиограм;
 • тестови на антитела;
 • ултразвучни студии;
 • Х-зраци и ендоскопија.

Тромбоцитопенијата за време на бременоста се дијагностицира со коагулограм или, едноставно, со тест на згрутчување на крвта. Оваа анализа ни овозможува точно да го одредиме составот на тромбоцити во крвта. Текот на процесот на трудот зависи од бројот на тромбоцити.

Третман

Третманот на тромбоцитопенија започнува со терапија, во која лекот наречен Преднизолон е препишан во болница.

Тоа е важно! Методите на лекување се пропишуваат строго од лекарот кој го посетува само по полагање на соодветен преглед и дијагноза на болеста.

Дозата на лекот е индицирана во упатствата, според кои 1 ml од лекот се користи по 1 кг од сопствената тежина. Со прогресија на болеста дозата се зголемува за 1,5-2 пати. Во почетните фази, малаксаноста се карактеризира со брзо и ефикасно закрепнување, па по земањето на лекот за неколку дена може да се забележи подобрување на здравјето. Преземањето на лекот продолжува се додека лицето не се излечи целосно, што мора да го потврди лекарот кој го посетува.

Дејството на глукокортикостероидите има позитивен ефект врз борбата против неизлечувањето, но во повеќето случаи само симптомите исчезнуваат, но болеста останува. Се користи за лекување на неуспех кај деца и адолесценти.

Третманот на идиопатска хронична тромбоцитопенија се изведува со отстранување на слезината. Оваа постапка во медицината се нарекува спленектомија и се карактеризира со нејзиниот позитивен ефект. Пред операцијата, дозата на лекот Преднизолон е зголемена трипати. Покрај тоа, не се инјектира во мускулите, туку директно во вената на една личност. По спленектомијата, администрацијата на лекот се продолжува во ист доза до две години. Само по истекот на наведениот период е испитување и испитување на успехот на извршената спленектомија.

Лапароскопска спленектомија

Ако операцијата на отстранување е неуспешна, на пациентот им се дава имуносупресивна хемотерапија со цитостатици. Овие лекови вклучуваат: азатиоприн и винкристин.

Во дијагнозата на стекнатиот не-имунолошки дефицит, третманот на тромбоцитопенија се врши со симптоматски методи со земање естрогени, прогестини и андроксини.

Поостри форми на идиопатска тромбоцитопенија поради тешка хеморагија. Да се ​​врати трансфузијата на крв. Третман на тешки причини за укинување на лекови кои можат негативно да влијаат врз способноста на тромбоцитите да формираат згрутчување.

Откако ќе се дијагностицира болеста, пациентот е регистриран и постапката за испитување се одвива не само за пациентот, туку и за неговите роднини да ја соберат наследната историја.

Кај децата, депресијата се третира добро и без компликации, но во некои случаи не е исклучена можноста за симптоматска терапија.

Третманот на тромбоцитопенија со помош на традиционалната медицина, исто така, има значителни достигнувања. Прво, да се ослободиме од проблемот со недостаток на тромбоцити во крвта треба да се вклучи во исхраната со мед со ореви. Исто така добро помогне decoctions на лисјата на коприва и дива роза. За превентивни мерки се користат берез, малина или репка сок.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тромбоцитопенија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дифтерија (појавување симптоми: 3 од 6)

Дифтерија е инфективна болест предизвикана од изложеност на специфична бактерија, чија трансмисија (инфекција) се врши со капки во воздухот. Дифтерија, чии симптоми се состојат од активирање на воспалителниот процес главно во назофаринксот и орофаринксот, исто така се карактеризираат со придружни манифестации во форма на општа интоксикација и голем број на лезии кои директно влијаат на екскреторниот, нервниот и кардиоваскуларниот систем.

...
Мали сипаници (појавување симптоми: 3 од 6)

Малите сипаници се акутна инфективна болест, степенот на подложност на кој е речиси 100%. Мали сипаници, чии симптоми се треска, воспалителен процес кој ги зафаќа мукозните мембрани на устата и горниот респираторен тракт, појавата на макулопапуларен осип на кожата, општа интоксикација и конјунктивитис, е една од главните причини за смртност кај малите деца.

...
Лептоспироза (појавување симптоми: 3 од 6)

Лептоспирозата е болест од инфективна природа, која е предизвикана од специфични патогени на родот Лептоспира. Патолошкиот процес првенствено ги погодува капиларите, како и црниот дроб, бубрезите и мускулите.

...
Фарингомикоза (појавување симптоми: 3 од 6)

Фарингомикоза (тонзиломикоза) е патологија на мукозната мембрана на фаринксот на акутна или хронична природа, главна причина за развојот на која е инфекцијата на телото со габи. Фарингомикозата ги зафаќа луѓето од апсолутно сите возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца. Ретко се случува некоја болест во изолирана форма.

...
Токсичен еритем (појавување симптоми: 3 од 6)

Токсичен еритем е болест, како резултат на прогресијата на која се појавува полиморфен осип на човечката кожа. Оваа болест најчесто се јавува кај новороденчиња, но нејзиното појавување кај возрасни пациенти не е исклучено. Токсичната еритема на новороденчиња се развива во 50% од децата во првите неколку дена од нивниот живот. Оваа состојба го одразува процесот на адаптација на детето кон животната средина, како и на надворешните фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .