Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ревматизам: Симптоми и третман

Ревматизам - главните симптоми:

Ревматизмот е воспалителна патологија, во која концентрацијата на патолошкиот процес се јавува во поставата на срцето. Најчесто, луѓето со тенденција да се разболат со оваа болест се на возраст од 7 до 15 години. Само непосредната и ефективна терапија ќе помогне да се справат со сите симптоми и да ја надминат болеста.

Фактори на ризик

Презентираната болест се јавува поради активирање на бактерии, по правило, бета-хемолитичен стрептокок. Тоа влијае на формирање на ревматска болест.

Ревматизам на нозете е болест која не е епидемија. Овде, оток на нога зглобовите може да покрие голем број на други мали и големи садови. По правило, ослабениот имунитет придонесува за формирање на презентираната болест, која не е во состојба да се справи со стрептококна инфекција во човечкото тело.

Како се манифестира болеста?

Ревматоидната болест се чувствува во форма на различни манифестации. Ревматизмот почесто се дијагностицира кај деца на возраст од 7-15 години. Ретко влијае на дете под 3 години. Се разликуваат следните карактеристични симптоми на ревматизам:

 • треска, која е придружена со замор, летаргија, болка во главата;
 • непријатност во екстремитетите (ревматизам на зглобовите), дијагностициран кај 60-100% од пациентите;
 • вклученост во воспалителниот процес на одредени зглобови (во подрачјето на колена, лактот);
 • пораз на срцето, придружено со болка, брз отчук на срцето, скратен здив.

Ретки знаци на ревматизам се ануларни осип и карактеристични нодули.

Ануларниот исип е осип што се карактеризира со присуство на розова боја. Нивната форма е тенок конусен раб кој не се издига над површината на кожата. Кога ќе се притисне, тие едноставно исчезнуваат. Ваквите симптоми на ревматизам може да се најдат на врвот на болеста кај 7-10% од пациентите.

Нодули кои се појавија на позадината на болеста се кружни, не предизвикуваат болни сензации, тие се густи. Како по правило, нивната локализација се изведува во регионот на големи и средни зглобови, на тетивите. До денес, тие се исклучително ретки и се карактеризираат со тешка форма на болеста. Со тежок курс на ревматизам, лезија ги напаѓа останатите важни органи.

Видови

Ревматизам на зглобовите

Класификацијата на презентираната болест ги вклучува следните типови на болести:

 • се враќа;
 • пневмонија од ревматско потекло;
 • ревматски пулмонален васкулитис;
 • плеврит од ревматско потекло;
 • абдоминален синдром;
 • ревматизам на срцето;
 • ревматска хореа.

Рекурентни ревматски срцеви заболувања

Сличен ревматизам кај децата е проследен и со појавата на нови компликации. Продолжува во комбинација со срцеви дефекти, како резултат на што е хронично со лабилниот ефект на антиревматичен третман.

Ревматска пневмонија

Припадноста на белите дробови кај децата може да предизвика акутна ревматска болест во форма на пневмонија или пулмонален васкулитис (наклонетост на малите крвни садови на органот) од ревматоидно потекло. Болеста се формира поради тешки симптоми на кардитис.

Се разликуваат следните симптоми на ревматизам со белодробни лезии:

 • зголемена густина на здив;
 • зголемување на температурата;
 • влажни буриња.

Со помош на Х-зраци, можно е да се утврди локалната засилување, концентрација и патолошки промени во белите дробови со голем број на мали фокуси на компресија.

Ако постои двонасочен процес, тогаш се наоѓа сликата "пеперутка крила".

За оваа болест, својствената динамика на симптомите под дејство на антиревматичен третман.

Воспаление на мали крвни садови на белите дробови од ревматско потекло

Овој вид на болест, која вклучува општа класификација на ревматизам, се карактеризира со симптоми како што се кашлица, хемоптиза и отежнато дишење. Ревматизмот кај децата од оваа форма во отсуство на одредени ударни промени во белите дробови може да се детектира само преку мноштво на изразени влажни боцки, а со Х-зраци, можно е да се одреди дифузната засилување на белите дробови. Елиминирање на сите овие манифестации може да биде со помош на анти-инфламаторни лекови.

Плеритис на ревматско потекло

Плеритис на ревматско потекло

Овој тип на ревматизам е една од најчестите манифестации на ревматски полисерозитис. Се јавува најчесто во почетната фаза на болеста заедно со скитници артритис. Оваа болест е придружена со следниве симптоми:

 • болка при истекот или инхалација;
 • звукот што произлегува од плеврална триење;
 • зголемување на температурата.

Дијагнозата на плеврата денес е многу ретка. Под влијание на антиинфламаторно лекување, можно е да се постигне брзо менување на промените.

Абдоминален синдром

Синдром на абдоминална болка кај деца

Општата класификација на ревматизмот вклучува развој на абдоминален синдром. Се јавува во детството, ако ревматската болест е акутна. Оваа состојба се манифестира со ненадејно формирање на локализирана болка во абдоменот. Овие болки можат да предизвикаат гадење, повраќање, запек, дијареа. Синдромот на болка е миграциски во природата, придружен со треска, мала тензија на абдоминалниот ѕид и болни сензации за време на палпација.

Причината за оштетување на абдоминалните органи е присуството на ревматски перитонитис. Поради оваа причина, тој е комбиниран со полиартритис и серозитис на другите локализации. Перитонеалните манифестации го оставаат пациентот по неколку дена, нема релапси.

Ревматска хореа

Оваа болест е главна манифестација на ревматизам. Развојот на хореа е забележан кај деца и адолесценти, често дијагностицирани кај бремени жени. Ревматизмот кај децата се манифестира со следниве симптоми:

 • развојот на себичноста;
 • зголемена возбуда;
 • пасивност;
 • недостаток на внимание;
 • замор;
 • агресивност.

Наспроти ова, младите пациенти често се жалат на мускулна слабост.

Патологија на срцето

Ревматизмот на срцето е воспалителен процес кој влијае на поставата на срцето. Во периодот на рецедив, сврзното ткиво на органот е дезорганизирано. Како резултат на тоа, се формираат ревматски нодули, потоа нивните лузни и развој на срцеви заболувања.

Патолошкиот процес може да влијае на различни органски мембрани. Постојат случаи кога сите мембрани на срцето се заробени. Со оштетување на мускулите на органот, болеста се нарекува миокард, со надворешна обвивка - перикардот.

Ревматизам на срце

Ревматизмот на срцето ги има следните карактеристични симптоми:

 • болка;
 • нерамномерно тепање на телото, дефекти;
 • нарушено дишење дури и за време на вежбање.

За време на дијагнозата, пациентот може да најде зголемување на границите на срцевиот мускул, формирање на бучава за време на неговото функционирање, како и промени во плазмата. Наспроти ова, формирање на срцева слабост.

Дијагностички тестови

ЕКГ студија

Можно е да се утврди таква болест со помош на следните видови на дијагностика:

 1. ЕКГ - често може да открие нарушување на ритамот.
 2. Х-зраци - ги одредува симптомите на намалување на контракцијата на миокардот, промени во конфигурацијата на срцето.
 3. Ултразвучен преглед на органот.
 4. Плазма истражување - ви овозможува да се утврди присуството на воспалителни и имунопатолошки процеси.

Ефикасна терапија

Комбинираниот третман на ревматизам е комплекс на мерки чија цел е да се намали експресивноста на симптомите на патолошкиот процес, да се спречи развојот и да се запре прогресијата на сите манифестации на болеста.

Третирање на поднесената болест се препорачува во болницата. Пациентот е пропишан одмор во кревет, урамнотежена исхрана. Имајќи ја предвид сериозноста на сите манифестации, времетраењето на одмор во кревет може да биде еден месец. Третирај ги ревматоидните заболувања со следниве мерки:

 1. Етиотропска терапија - употреба на пеницилин, стероидни и нестероидни лекови, чија цел е елиминација на воспалението.
 2. Пеницилинска терапија - нејзиното времетраење е 2 недели. Неопходно е да се третираат хронични области на инфекција долго време и со помош на антибиотици. Можеби комбинација на пеницилин со макролиди, цефалоспорини. Во улога на анти-инфламаторни лекови се користеле НСАИЛ за 45 дена. Третманот на ревматизам со преднизолон мора да се комбинира со правилна исхрана. Тука треба да се зголеми внесот на храна која содржи калиум. Тоа се сливи, суви кајсии, persimmon, суво грозје. Можно е да се третира презентираната болест со помош на лекови за хинолин. Времетраењето на нивниот прием може да биде 2 години.
 3. За поддршка на срцевиот мускул, се користат карбиотрофни лекови: рибоксин, кокарбоксилаза, карнитин, фосфаден, карнитин во таблети или како раствор.
 4. Неопходно е лекување на ревматска хореа со помош на дијазепам, витаминска терапија, халоперидол и физиотерапија со смирувачки ефект. Ако постои таква можност, тогаш е неопходно да се спроведе третман на оние места каде што се концентрирани хроничните фокуси на инфекција.
 5. Третманот на ревматизам на зглобовите по намалувањето на акутниот процес треба да вклучува курсеви за санитарна и одморална терапија.
 6. За да се заштитат од повторување на болеста, третманот на ревматизам на зглобовите вклучува употреба на депонирачки препарати, кои сепак овозможуваат да се справат со непријатните манифестации на опишаниот патолошки процес. Првата инјекција на Bicillin-5 треба да се спроведе во фазата на болничко лекување, откако ќе се администрира по 2-4 недели во текот на целата година. Ако се појави ревматска срцева болест, тогаш таквата терапија треба да се изведува кога пациентот е 21 година. Ако патолошкиот процес продолжи без оштетување на срцето, тогаш за 5 години од последното влошување.
Рибоксин

Превентивни мерки

Почетната превенција на ревматизам е настан кој предупредува на развојот на болеста. Затоа, пациентите се пропишани процедури за стврднување на телото, квалитетна храна и други активности насочени кон зајакнување на имунолошкиот систем. Покрај тоа, спречувањето на ревматизам вклучува и непосредна дијагноза и третман на инфективни процеси на стрептококната природа. Потребни за откривање и формирање на ризична група за формирање на ревматизам. Оваа група треба да вклучи деца чии родители страдаат од ревматизам.

Секундарната превенција на ревматизам го вклучува следниов план на дејствување:

 1. Ако болеста е активна, тогаш секогаш треба да биде под контрола на ревматски кардиолог. Прво посетете го лекарот секој месец 3 месеци од почетокот на развојот на болеста, и по 1 пат по квартал. Една година подоцна, консултирајте се со ревматски срцев лекар секоја година. Предуслов е да се побара совет од невролог, ЕНТ, окулист, стоматолог, гинеколог.
 2. Плазма тестирањето треба да се врши 6 пати годишно, а анализите на урина треба да се земаат до 4 пати годишно.
 3. Превенцијата на ревматизам се заснова на задолжителното спроведување на дијагностичките активности. Тие треба да се спроведуваат квартално.
 4. Крвните тестови за ревматски тестови се изведуваат 4 пати годишно. Ако постои слабеење на процесот и негово преминување во неактивна фаза, тогаш ревматски кардиолог треба да се посети 2-4 пати годишно.

Ревматската болест е сериозен патолошки процес, кој е придружен со формирање на воспаление. Разни органи можат да влијаат на оваа болест. Карактеристичните манифестации на болеста се болка и општа слабост. Третманот на болеста треба да биде сеопфатен и да биде препишан само од искусен специјалист по темелна дијагноза. Само со следење на сите препораки може да се победи болеста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ревматизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: ревматолог , кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 8 од 21)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 21)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Тератома (појавување симптоми: 7 од 21)

Тератома е тумор во форма на тумор кој се формира за време на бременоста и затоа се состои од ембрионски клетки. Главен фактор на појава е патолошкиот развој на ткивата на идниот фетус. Оваа повреда е причина што таков тумор содржи знаци на некои органи, кои по природа не треба да бидат вклучени во анатомската структура на засегнатиот орган. Често, оваријалниот тератома содржи мали елементи или честички на кожата, косата, мускулите или нервното или лимфното ткиво.

...
Медијастинален тумор (појавување симптоми: 7 од 21)

Медијастиналниот тумор е неоплазма во медијастиналниот простор на градите, кој може да биде различен во морфолошката структура. Бенигна неоплазми често се дијагностицира, но за секој трет пациент има онкологија.

...
Пастерелоза (појавување симптоми: 7 од 21)

Пастеролозата (син хеморагична септикемија) е прилично ретка заразна болест, која се одликува со фактот што води кон воспалителна повреда на кожата, поткожното масно ткиво, зглобовите, коските и коскената срцевина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

зема ревматологот
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .