Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тромбоцитопенична пурпура (Verlgof болест): симптоми и третман

Тромбоцитопенична пурпура (Verlgof болест) - главните симптоми:

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

Етиологија на болеста

Во повеќето случаи, невозможно е да се утврдат причините за тромбоцитопенична пурпура, иако научниците успеале да откријат дека генетските дефекти не играат голема улога во неговиот развој. Понекогаш се случува на позадината на наследни патологии поврзани со оштетено производство на тромбоцитопоетини во телото или редукција на ензими во Кребсовиот циклус, но ова се изолирани случаи.

Најверојатно причините кои можат да предизвикаат пурпура, лекарите вклучуваат:

 • неуспеси во хематопоетскиот систем, предизвикани од развој на апластична анемија;
 • лезии на туморот на коскената срцевина;
 • штетниот ефект на зрачењето врз човечкото тело, што предизвикува повреда на миелопоезата - процесот на развој и созревање на крвните клетки;
 • пренесена бактериска или вирусна инфекција (според статистиката, во 40% од случаите поради тоа настанува Verlgof-овата болест);
 • операции на протетика на садови кои можат да предизвикаат тромбоцитно механичко оштетување;
 • патолошка реакција на телото до воведување на гама глобулин;
 • употреба на некои контрацептивни лекови;
 • хемотерапија за лекување на онкологија.

Понекогаш причината за развојот на болеста кај возрасните е колагенозата на автоимуна природа, продолжената стагнација на крв или бременост (овој факт потврдуваат неколку научници и лекари, па затоа ретко се споменува).

Механизмот на развој на болеста Verlgof

Почетокот на болеста се карактеризира со брзо намалување на бројот на тромбоцитните компоненти во однос на вкупниот крвен волумен, што доведува до повреда на коагулацијата. Овој процес е придружен со кршење на трофичните (исхраната) на садовите, дистрофијата на васкуларниот ендотел и зголемувањето на пропустливоста на васкуларните ѕидови во однос на еритроцитите. Текот на болеста е влошена од фактот што во текот на неговиот развој работата на имунолошкиот систем, која почнува да произведува антитромбоцитни имуноглобулини, предизвикува лиза (уништување) на тромбоцити, е нарушена. Треба да се каже дека терминот идиопатска тромбоцитопенична пурпура значи дека сите горенаведени процеси брзо се развиваат, но од горенаведеното, може да се заклучи дека тромбоцитопенијата е основа на сите патогенетски процеси, што предизвикува васкуларна дистрофија и предизвикува развој на долгорочни хеморагични хеморагии.

Клиничка слика и видови болести

Во зависност од присуството (а понекогаш и отсуството) од причините кои предизвикуваат развој на патолошкиот процес во човечкото тело, постои идиопатска (вистинска), автоимуна и тромботична тромбоцитопенична пурпура.

Идиопатска тромбоцитопенична пурпура

Лекарите открија дека Verlgof-ова болест може да постои во акутна и хронична форма, додека акутната форма најчесто се дијагностицира кај деца од предучилишна возраст и хронична кај возрасни на возраст од 20 до 50 години. Сите видови на болести се придружени со приближно исти симптоми, разликата меѓу која главно се карактеризира со интензитетот на нивната манифестација.

 1. Идиопатичната тромбоцитопенична пурпура, како што е споменато погоре, се карактеризира со спонтан, акутен развој, како и неможност да се разјаснат нејзините причини.
 2. Тромботичната тромбоцитопенична пурпура се смета за најопасна манифестација на болеста, бидејќи се карактеризира со малигнен тек, кој, како по правило, доведува до смрт на пациентот. Тоа е придружено со појава на згрутчување на крвните садови во крвните садови, што целосно го блокира протокот на крв и има само неколку симптоми: треска, невроза, ренална инсуфициенција (всушност, смртта на пациентот главно се јавува поради бубрежна инсуфициенција).
 3. Автоимуната тромбоцитопенична пурпура е, во суштина, еден вид идиопатска пурпура, чии причини сè уште не се јасни. Се карактеризира со фактот дека телото почнува интензивно да произведува антитела против неговите тромбоцити, со што значително ја намалува нивната концентрација во крвта, а патолошкиот процес обично продолжува во хронична форма.

Главните симптоми на болеста

Хематоми кај болеста Верлгоф

Verlgof-овата болест, како оваа болест на хеморагичната генеза, првенствено е придружена со присуство на различни васкуларни патологии, кои се карактеризираат со брз изглед на мали (во раните фази) или големи поткожни хематоми, како и кожни хеморагии (точни хеморагии во горните слоеви на кожата). Хематомите може да се појават спонтано или како резултат на модринки, нивниот број се зголемува ако погодената површина на кожата (на пример, екстремитет) кратко се повлекува со гумена лента. Бројот на крвта покажува дека тромбоцитната маса е премногу ниска. Честите симптоми вклучуваат хеморагии кои влијаат на мукозните мембрани на очите, самиот фундус и дури и мозокот, кои се јавуваат без претходни симптоми, брзо напредуваат и се придружени со вртоглавица, понекогаш гадење и повраќање.

Покрај надворешните симптоми наведени погоре, тромботичната тромбоцитопенична пурпура се карактеризира со ниска содржина на хемоглобин во крвта, и како последица на појава на симптоми на анемија од дефицит на железо. Се појавува пациент со хеморагичен исип, температурата на телото значително се зголемува, се појавуваат тешки абдоминални болки и хематурија (што укажува на нарушување на бубрезите).

За разлика од тромботската, автоимуната пурпура, покрај сè, е придружена со мало зголемување на слезината, која игра многу важна улога во процесот на формирање на тромбоцити.

Ако зборуваме за тоа како тромбоцитопенична пурпура се јавува кај деца, тогаш тоа е често придружено со изобилство на назално и матката крварење кај момчињата и девојчињата, соодветно.

Дијагностика

Главните методи за дијагностицирање на болеста вклучуваат надворешен терапевтски преглед на кожата, комплетна крвна слика за да се утврди концентрацијата на тромбоцитите, биохемиски испитување на урина, анализа за да се утврди интензитетот на миелопоезата - миелограм. Дополнително, лекарите обрнуваат внимание на честите носна или матката крварење, кои се сметаат за "индиректни" симптоми на развојот на патолошкиот процес.

Вреди да се каже дека брзиот развој на идиопатска тромбоцитопенична пурпура кај децата се дијагностицира исклучиво врз основа на визуелен преглед на кожата (лабораториските тестови за потврдување на дијагнозата во овој случај не се неопходни, односно лекувањето може да започне веднаш).

Како да се третира?

Неопходно е да се третира болест (особено во напредните случаи) во болница, бидејќи првата задача на лекарите е да се запре процесот на уништување на тромбоцитите и да се зголеми нивната концентрација во крвта.

Третманот со лекови започнува со елиминација на симптомите на болеста - локална (кожа) и општо крварење, за оваа намена се користат лекови со хемостатички ефект ("Аскорутин", "Тромбин"). Потоа, на пациентот им се доделуваат глукокортикоиди ("преднизолон") и имуноглобулини. Во отсуство на позитивен ефект од терапијата со лекови, лекарите пропишуваат хируршки третман, во форма на спленектомија - отстранување на слезината. Методот се користи во исклучително ретки случаи со закани за екстензивни хеморагии во мозокот.

Лекот Аскорутин

Ако е можно (со бавен тек на патолошкиот процес), пациентот е пропишан неколку сесии на плазмафереза ​​(помага да се исчисти крвта од антитела до тромбоцити). Исто така е можно трансфузија (инфузија) на тромбоцити од донорот.

Сметајќи дека тромбоцитопеничната пурпура кај децата не е невообичаена, одговорноста за нејзиниот успешен третман лежи кај родителите кои редовно треба да го покажат детето на лекар и да го обучуваат за здрав начин на живот (стврднување, физичка активност и соодветна исхрана значително ќе ја намалат веројатноста за релапс).

Verlgof-овата болест е многу сериозна патологија на циркулаторниот систем, што во некои случаи може да предизвика смрт на пациентот, но со квалитетен и навремен третман, прогнозата за повеќето пациенти ќе биде поволна.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате тромбоцитопенична пурпура (Verlgof-ова болест) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот хематолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ехинококоза (појавување симптоми: 10 од 19)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Птичји грип (појавување симптоми: 10 од 19)

Птичјиот грип е акутна инфективна болест што ја носат птиците. Видови на овој вирус го инфицираат човечкото тело. Оваа болест се карактеризира со висок ризик од смрт, а клиничката слика содржи неколку синдроми - инфективно-токсични, респираторни, гастроинтестинални, што доведува до исклучително сериозна состојба на лицето.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 19)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Склерозен холангитис (појавување симптоми: 9 од 19)

Склерозниот холангитис е ретка патологија на црниот дроб, која се состои од воспаление и блокада на хепаталните канали и внатре и надвор од органот. Обично, кога луѓето зборуваат за оваа болест, тие значат примарен склерозантен холангитис, причините за кои не се целосно разбрани. Оваа патологија се одредува случајно при изведување на хируршки операции на органот. Покрај тоа, болеста може да биде асимптоматска за долго време, па затоа, дури и ако се открие воспаление на каналите и нивната склероза со ткиво на лузни, симптомите на болеста кај некоја личност можеби сеуште не се појават. Во исто време, без навремена терапија, луѓето многу брзо се соочуваат со сериозна состојба - откажување на црниот дроб.

...
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 9 од 19)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .