Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест): симптоми и третман

Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест) - главните симптоми:

Лимфогрануломатозата (Хочкинова болест) е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигно формирање на лимфоидно ткиво. Оваа неоплазма има специфична хистолошка структура. Лимфогрануломатозата најчесто се среќава кај деца и кај пациенти на возраст од 20-50 години.

Што влијае врз формирањето на болеста?

Точните причини кои придонесуваат за развојот на болеста се непознати. Иако Хоџкиновиот лимфом им стана познат на луѓето во 1832 година. Според многу експерти, причините за болеста можат да бидат скриени во вирусот Епштајн-Бар. Причинителот на вирусот често се наоѓа во клетките на неоплазмата. Научниците веруваат дека токму овие причини придонесуваат за формирање на лимфоидни мутации, со што нивниот број брзо се зголемува. Често причините за Хочкин лимфомот лежат во наследниот фактор.

Фази

Хочкиновата болест може да има четири фази на проток:

 1. Првата фаза (локална) - постои пораз на една зона на лимфни јазли.
 2. Втората фаза - во процесот, исто така, може да биде вклучена во различни области на лимфните јазли. Покрај тоа, втората фаза е придружена со истовремена лезија на едно дополнително лимфно ткиво лоцирано на истата страна на дијафрагмата.
 3. Третата (генерализирана) фаза - Хочкинова болест влијае на зони на лимфните јазли во еднина или множина од двете страни на дијафрагмата.
 4. Четвртата (дисеминирана) фаза - патолошкиот процес влијае на едно или повеќе екстра лимфни ткива или органи со истовремено оштетување на лимфните јазли.

Како да препознаеме акутна и субакутна лимфогрануломатоза?

Хоџкинскиот лимфом во акутна форма може да се препознае по следните симптоми:

 1. Ост пораст на температурата, што е бран-како. Тоа може многу да се зголеми и потоа да се намали. Оваа состојба е придружена со поројни ладни потење.
 2. Хоџкинскиот лимфом во акутната фаза предизвикува главоболки, болка во мускулите и зглобовите.
 3. Општа слабост, слаб апетит, брзо губење на тежината.
 4. Хочкинскиот лимфом предизвикува зголемување на една или повеќе групи на лимфни јазли. Најмногу погодени се цервикалните и субмандибуларните лимфни јазли. Тие се карактеризираат со еластичност, густа на допир и воопшто не предизвикуваат болни сензации.
 5. Зголемена слезината и црниот дроб.
Постојат случаи кога симптомите на Хочкинова болест почнуваат да покажуваат висока температура, општа слабост, губење на тежината, но подоцна се јавува зголемување на лимфните јазли. Хочкиновата болест напредува брзо и се стекнува со дифузен курс. Резултатот од овој процес може да биде фатален поради различни компликации.

Компликации на Хоџкиновиот лимфом во акутна форма се: белодробна срцева болест, пулмонален едем, бубрежна и хепатална инсуфициенција. Поради оваа причина, важно е да се третира Хоџкиновиот лимфом на време.

Доколку постои субакутен тек, тогаш Хочкиновата болест се манифестира не толку остро и брзо, па последиците се јавуваат во намалена количина.

Како да препознаеме болести во хронична форма?

Симптоми на Хочкин лимфом

Кај хроничниот Хочкин лимфом, симптомите се развиваат бавно и незабележливо. Хочкиновата болест може да се препознае според следните карактеристики:

 1. Зголемување на големината на еден лимфен јазол (ингвинална, цервикална, субмандибуларна). Проширувањето е мало, самиот лимфен јазол е мал, густ и не предизвикува болка. По некое време, може целосно да исчезне и повторно да се појави.
 2. Хоџкински лимфомните туморски клетки се концентрирани во лимфните јазли кои се наоѓаат во близина. Како резултат на тоа, тие исто така се зголемуваат и личат на вреќи од компири.
 3. Замор, слаб сон и апетит.
 4. Главоболки.
 5. Зголемување на телесната температура.
Процесот на хроничен проток на Хоџкиновиот лимфом може да се појави апсолутно не забележлив. Во овој случај, општата состојба на пациентот воопшто не е нарушена и може да ги изврши сите негови вообичаени работи.

Симптоми на лимфогрануломатоза на коските

Ако Хоџкиновиот лимфом ги погоди лимфните јазли, коските до нив исто така се подложени на промени. Со поразот на пршлените, се забележува компресија на нервните корени. Таквиот процес се манифестира со локална или зрачна болка. Во случај на притисок врз погодените области, болката се зголемува само. Ако ребрата и градната коска се вклучени во процесот, тогаш Хоџкинова болест се манифестира во форма на синдром на болка и формирање на тумор во погодената област. Патолошкиот процес кој влијае на коските на карлицата, е проследен со ртење во нив на тумор од карличните илеални лимфни јазли. Ретко оштетување на коските на карлицата се применува преку крвта.

Манифестации на лимфогрануломатоза на дигестивниот тракт

Доколку Хочкиновата болест го погоди дигестивниот тракт, тогаш првата фаза на текот на болеста не произведува никакви манифестации. Кога се појавуваат одредени промени во органите, пациентот почнува да чувствува некои симптоми. Со формирањето на Хоџкиновиот лимфом во стомакот и дуоденумот, тогаш постојат знаци карактеристични за пептични улкусни болести: надуеност, интестинална колика и дијареа.

Хроничната форма на Хочкиновиот лимфом може да се појави подолго време, по што нејзината активност се намалува. Третманот на оваа болест не може да биде, за разлика од акутниот и субакутниот тип на проток.

Класификација на болестите

Тврдењето за присуство на Хочкинов лимфом е можно само откако докторот анализирал примерок од ткивото на лимфните јазли за време на биопсијата. Се разликуваат следниве видови патологија:

 1. Нодуларна склероза.
 2. Мешана клетка.
 3. Лимфоидно осиромашување.
 4. Нодуларна склероза со изразена доминација на лимфоцитите.

Нодуларна склероза е најчестата дијагноза што лекарите ги прават кај лицата со сомнеж за лимфогрануломатоза. Најчесто тоа влијае на болеста на жените, придружена со лезија на долните цервикални, супраклавикуларни и медијастинални лимфни јазли. Нодуларна склероза може да влијае на младите луѓе и се карактеризира со добра прогноза. Сепак, нодуларна склероза може да потрае хронична форма која трае многу години.

Венерична лимфогрануломатоза

Ингвиналната лимфогрануломатоза е хронична инфективна болест која се пренесува преку сексуален контакт и е придружена со оштетување на меките ткива на урогениталната област и лимфните јазли.

Времетраењето на периодот на инкубација може многу да се разликува. Сето тоа зависи од фактори како што се причините за болеста, третманот на асоцираните заболувања, бројот на патогени кои се овенати.

Често, венеричната лимфогрануломатоза трае 3-7 дена, но има случаи кога грануломатозата на ингвинална лимфома е нарушена од страна на човечкото тело за 12 недели. Кога периодот на инкубација е завршен, пациент со дијагностицирана венерична лимфогрануломатоза се жали на општа слабост, слабост, треска и болка во подрачјето на главата.

Ингвиналната лимфогрануломатоза може да продолжи во три фази:

 1. Првата фаза - првите симптоми се појавуваат на погодената област.
 2. Вториот - во позадина на општата реакција на телото, венеричната лимфогрануломатоза влијае на периферните лимфни јазли.
 3. Третата венерична лимфогрануломатоза е проследена со тешки манифестации. Во прианалниот регион, на мукозната мембрана на ректумот и гениталиите формира воспалителни, улцеративни и хипертрофични процеси.

Детска лимфогрануломатоза

Формирање на лимфом

Хочкинскиот лимфом најчесто ги зафаќа младите пациенти во предучилишните години. Момчињата страдаат од оваа болест 2 пати почесто од девојчињата. Лимфогрануломатозата кај децата е придружена со следните манифестации:

 • отечени лимфни јазли;
 • треска;
 • зголемена ноќно потење;
 • замор;
 • губење на тежината;
 • поспаност;
 • слаб апетит;
 • чешање на кожата.

Дијагностика

За да се препознае Хочкинова болест, придонесувајќи за зголемување на лимфните јазли, неопходно е да се вклучат такви дијагностички методи во процесот:

 1. Отворање на градите и стомакот.
 2. Х-зраци испитувања.
 3. Скениран метод на ретроперитонеални лимфни јазли.

За да се разјасни фазата на Хочкинова болест - Хочкинова болест, неопходно е да се спроведат такви студии:

 • медицински преглед;
 • градите на градите на градите;
 • перкутана биопсија на коскената срцевина;
 • скенирање на скенирањето на црниот дроб, слезината и радионуклидот;
 • контрастна ангиографија.
Рентген на градите

Крвен тест

Крвниот тест е вид на истражување кое ви овозможува прецизно и брзо да ги утврдите промените во составот на периферната крв. Ваквите промени во испитувањето на крвта тврдат дека присуството на туморскиот процес и неговите компликации. Се врши анализа на клеточниот состав на крвта на пациентот, обликот и големината на секој тип клетки се проценува.

Хочкиновите лимфоми не предизвикуваат формирање на специфични промени во крвта, така што можете да ја потврдите дијагнозата на болеста. Поради оваа причина, се препишува комплетна крвна слика за прецизно да се утврди состојбата на разни органи и системи на телото.

Во утринските часови, крвта се зема на празен стомак. Пред да земете тест за крв, треба да се воздржите од тешки физички компликации, терапија и пиење алкохол. Доколку е можно, треба да се одложи и интрамускулната администрација на лекови. Комплетна крвна слика вклучува испорака на капиларна и венска крв.

Можно е да се дијагностицира Хоџкинова болест со помош на биохемиски тест на крвта. Присуството на било кој патолошки процес е придружено со зголемување на концентрацијата на протеини. Затоа, оваа анализа овозможува да се утврдат протеините на акутната фаза на воспаление и тестирање на црниот дроб.

Терапија

Третман на Хочкин лимфом

Денес, третманот на Хочкинова болест се изведува успешно сé додека пациентот не е целосно излечен. Определувачките фактори за успешно лекување на Хочкинов лимфомот се фазата на болеста и навременото лекување за медицинска помош.

Третман на Хочкинова болест во првата и втората фаза дава 100% позитивен резултат, но во последните фази на ситуацијата не е толку лесно. Хочкинскиот лимфом и неговите манифестации може да се елиминираат со следните терапевтски мерки:

 1. Радиотерапија
 2. Хемотерапија. Лекот може да пропише таков третман кога Хоџкиновиот лимфом се јавува во втората и третата фаза.
 3. Висока доза хемотерапија со автологна трансплантација на коскена срцевина.

Терапија кај деца

Лимфогрануломатозата кај децата се лекува во болница. Бројот на терапевтски мерки се одредува со севкупната клиничка слика на болеста. До денес, максималниот ефект се постигнува со употреба на сложена терапија: комбинирана употреба на зрачење и разни шеми на полихемотерапија. Благодарение на таквите манипулации, можно е да се подобрат долгорочните резултати. Со овој третман на Хочкиновиот лимфом, несаканите ефекти мора да бидат земени во предвид. Радиотерапијата може да предизвика оштетување на кожата, внатрешните органи.

Прогноза

Прогнозата на Хочкинова болест е поволна ако болеста продолжува без повторување. Хоџкиновиот лимфом со локализација на супердијафрагмарен тумор со комплексен третман го остава човечкото тело во 90% од случаите. Во третата фаза на Хочкинов лимфом, стапката на преживување е 80%, а во четвртата фаза - 45%.

Превентивни мерки

Ефикасна превенција на Хочкинова болест - лимфогрануломатоза сé уште не е развиена. Како по правило, посебно внимание се посветува на рецидивите. Во овој случај, се прикажува усогласеноста со потребниот режим и ритамот на секојдневниот живот. Повторно болеста се јавува за време на инсолација и бременост. За да забремените после болест, жената може да има 2 години од моментот на ремисија.

Хоџкиновиот лимфом е сериозна болест, чија главна манифестација е зголемување на лимфните јазли. Таквата патологија може да се појави не само кај возрасни, туку и кај деца. Само интегриран пристап кон третманот ќе ги отстрани сите нејзини манифестации и ќе се врати во стариот живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Лимфогрануломатоза (Хочкинова болест) и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: онколог , хематолог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцелоза (појавување симптоми: 11 од 14)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Аскаријаза кај деца (појавување симптоми: 9 од 14)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Шагасова болест (појавување симптоми: 9 од 14)

Чагасовата болест (син Американска трипаносомијаза) е заразна болест која е предизвикана од воведувањето на патолошки агенс во човечкото тело. И возрасните и децата можат да страдаат од патологија. Дијагнозата често се дава на машки претставници.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 8 од 14)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 8 од 14)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .