Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Не-Хочкински лимфом: симптоми и третман

Не-Хочкин лимфом - главни симптоми:

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

Што е болест

Со цел да се разбере она што не-Хочкин лимфом е, мора да се разбере концептот на лимфомот воопшто. Лимфомот е име кое обединува група на онколошки заболувања. Ракните клетки влијаат на лимфното ткиво, лимфните јазли значително се зголемуваат и може да се оштети соматските органи. Не-Хочкинов лимфом е секаква болест која не е поврзана со Хочкинов лимфом.

Што може да предизвика болеста

Причините за не-Хоџкиновиот лимфом сè уште не се целосно разбрани. Индиректно, следните фактори можат да влијаат врз развојот на болеста и понатамошната прогноза:

 • работа со агресивни хемикалии;
 • кои живеат во области со неповолни услови во животната средина;
 • тешки вирусни инфекции, особено - вирусот Епштејн-Бар;
 • изложеност на јонизирачко зрачење.

Исто така може да се забележи дека мажите страдаат од не-Хоџкиновиот лимфом почесто од жените. Исто така, веројатноста за откривање на болеста се зголемува со возраста: според статистичките податоци, поголемиот дел од пациентите се постари од 40 години. Формата на болеста често зависи од возраста: децата и младите имаат поголема веројатност да имаат симптоми на малечко-клеточна форма на болеста или Беркит-ов лимфом, а постарите луѓе обично имаат фоликуларни лимфоми.

Класификација на разни форми на болеста

Како што веќе рековме, не-Хоџкиновиот лимфом е име кое обединува група на слични (сосема слични симптоми, методи на лекување и прогноза за иднината), но сепак различни болести. И овие болести може да се поделат со следните карактеристики:

Природата на болеста

Според оваа карактеристика, не-Хочкиновите лимфоми се поделени на два вида: агресивни и индолентни лимфоми, кои брзо напредуваат, буквално "брзаат" со различни симптоми и се шират низ телото со неверојатна брзина. И чудно е тоа што се агресивни лимфоми, кои најверојатно ќе бидат излекувани. За индолентни лимфоми, карактеристичен е летаргичен, хроничен курс со ненадејни релапси. Токму овие рецидиви често предизвикуваат смрт на пациентот. Покрај тоа, лилфомот со индолентен тип има тенденција да се дегенерира во дифузна голема клетка, која значително ќе го зголеми малигнитетот и, соодветно, ќе ја влоши прогнозата.

Локација на туморот

Зголемени лимфни јазли кај не-Хочкин лимфом

Иако името "лимфом" подразбира првенствено оштетување на лимфните јазли, лимфомот не само што може да биде таму. Во зависност од локацијата, се разликуваат следниве типови на лимфоми:

 • Нодал. Во ова олицетворение, туморите се наоѓаат исклучиво во лимфните јазли. Како по правило, станува збор за почетните фази на болеста. Прогнозата за оваа форма е доволно добра, шансата за почеток на долготрајна ремисија е висока.
 • Екстранодален. Во овој случај, лимфомот се шири во ткивата и органите преку лимфата или крвта. Во понапредните фази на болеста, туморите ги напаѓаат коските и мозокот. Една од најсериозните форми на екстранодални лимфоми е Буркит-овиот лимфом.
 • Дифузни Во овој случај, најтешко е да се открие лимфомот, бидејќи патогените клетки се наоѓаат на ѕидовите на крвните садови, бидејќи цртежот на лимфниот јазол е избришан. Според обликот на клетките, дифузниот лимфом може да биде: полифокит (во овој случај, се забележани големи кружни патогени клетки), лимфобластични (клетки на извиткана форма), имунобластични (постои силна пролиферација на клетки околу централната клетка - нуклеоли) и не е различна форма.

Симптоми на болеста

Симптоми на не-Хочкин лимфом

Како по правило, најраните фази на болеста се речиси асимптоматски. Сепак, подоцна можат да се забележат следните симптоми на болеста:

 • Силно зголемување на лимфните јазли (обично цервикален и аксиларен).
 • Слабост, летаргија.
 • Зголемена температура.
 • Доволно доволно губење на тежината.
 • Тешко потење дури и во студено или студено време.
 • Главоболка

Сите горенаведени симптоми се доста чести, затоа, тешко е да се открие лимфом во раните фази. Меѓутоа, ако најдете зголемен лимфен јазол сеуште се случи, веднаш треба да контактирате со специјалист, бидејќи зголемувањето на лимфните јазли може да се појави и од банални ладни и од сериозна болест како што е лимфомот.

Како е дијагнозата

Во прилог на собраната историја, за да се утврди точна дијагноза, потребни се и дополнителни дополнителни студии. Меѓу нив се:

 • Хистолошки преглед (пункција или биопсија на лимфниот јазол). Благодарение на оваа анализа, абнормалните клетки може да се најдат во лимфата, што укажува на присуство на лимфом.
 • Цитолошки и цитохемиски анализи базирани на пунктат.
 • Имунолошки студии.

Кога е можно да се открие дали лицето има лимфом, се назначуваат други студии за да се утврдат сите параметри на болеста, бидејќи понатамошниот третман зависи од него.

Фази на развој на болеста

За време на дијагнозата на болеста се одредува неговиот малигнитет и фазата на болеста. Малигнитетот може да биде висок, низок или среден. Што се однесува до етапите, има четири од нив.

Фаза I

Во почетната, првата фаза на болеста, може да се забележи само еден воспален лимфен јазол, не се забележуваат општи симптоми (слабост, лошо здравје, хипертермија).

Фаза II

Во втората фаза на таквата болест како не-Хоџкиновиот лимфом, туморите стануваат повеќекратни. Постепено, почнуваат да се појавуваат општи симптоми. Ако зборуваме за формата на Б-клетките, тогаш во оваа фаза неопламите почнуваат да се делат во субјект и да не подлежат на отстранување.

Фаза III

Во оваа фаза на развојот на болеста, туморите често се шират на дијафрагмата, абдоминалната празнина и градите. Зафатените ткива, како и сите или практично сите внатрешни органи.

Фаза IV

Последна и најтешка фаза на болеста. Прогнозата во овој случај, за жал, е многу разочарувачка. Болеста не влијае само на органите, туку и на коскената срцевина, достигнува централниот нервен систем и коските. Ако третманот беше одложен толку многу што лимфомот премина во оваа фаза, тогаш не може да има разговор за заздравување.

Кои третмани се користат во борбата против не-Хочкин лимфом

Хемотерапија

На многу начини, методите со кои ќе се направат третмани зависат од природата на болеста, големината на туморите, сцената и малигнитетот. Но, генерално, може да се разликуваат следните начини за борба против болеста:

 • Хемотерапија. Дека тоа е основа на третман. Во раните (првата и втората) фаза на ниско-одделни лимфоми, се користи монохемотерапија. Ако сцената е тешка или лимфомот се однесува крајно агресивно, тогаш се користи полихемотерапија. Понекогаш хемотерапијата е комбинирана со радиотерапија, но тука, зрачењето во чиста форма може да помогне само во фаза I. Исто така, терапијата со зрачење понекогаш се применува локално во оние области каде неоплазмата се однесува најагресивно.
 • Хируршко отстранување на туморот. Се разбира, овој метод се користи само ако фазата и видот на туморот дозволуваат. Со успешна употреба на зрачната терапија и хируршката интервенција, прогнозата е доста позитивна: ремисија може да се појави за период од 5 до 10 години.
 • Употребата на програми BATSOP, CSC, итн Морам да кажам, овие програми покажуваат прилично добри перформанси.
 • Палијативен третман дизајниран за ублажување на болката и подобрување на квалитетот на животот на пациентот до степен до кој е можно. Се користи во терминални фази, кога прогнозата е разочарувачка и шансите за поразување на болеста се доста мали. Покрај лековите, пациентот може да има потреба од помош од психолог, како и поддршка од роднини.

Која е прогнозата за исходот на болеста?

Како што веќе беше споменато, третманот, како и ефектот на тоа кај не-Хоџкиновиот лимфом, е многу индивидуално прашање. Некој успева да постигне целосно опоравување од првиот обид, некој мора да се соочи со рецидиви, некој може само да го продолжи животот за неколку години, а во некои случаи медицината е сосема немоќна. Сепак, дијагнозата не треба да се смета за реченица: со навремена дијагноза, соодветен третман и не премногу проблематична форма на болеста, шансите за закрепнување се 65-70%. И ова е доста.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате не-Хочкинов лимфом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: онколог , хематолог , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 9 од 14)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 8 од 14)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Лимфом (појавување симптоми: 8 од 14)

Лимфомот не е една специфична болест. Ова е цела група на хематолошки нарушувања кои сериозно влијаат на лимфното ткиво. Бидејќи овој тип на ткиво се наоѓа речиси низ целото човечко тело, малигната патологија може да се формира во која било област. Можни оштетувања дури и на внатрешните органи.

...
Леукемија (појавување симптоми: 7 од 14)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 14)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .