Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипертензија: Симптоми и третман

Хипертензијата е главната симптоми:

Што е хипертензија? Ова е болест која се карактеризира со показатели за крвен притисок над ознаката 140 mmHg. ул. Во овој случај, пациентот ќе доживее главоболки, вртоглавица и гадење. Елиминирање на сите симптоми може да биде само специјално избрана терапија.

Причини

До денес, точните причини за појава на есенцијална артериска хипертензија се непознати. Се разликуваат следниве фактори на ризик:

 • наследност;
 • нездрава исхрана;
 • лоши навики;
 • нарушување на метаболизмот на мастите;
 • бубрежна болест;
 • дијабетес мелитус;
 • стрес;
 • неактивен начин на живот.

Класификација на болестите

За време на дијагностичкиот преглед е многу тешко да се одреди местото на концентрација на патолошки фактори кои предизвикуваат зголемување на притисокот. Патогенезата, исто така, има разлики во поглед на видовите болести. Постои следнава класификација на артериска хипертензија:

 1. Белодробната есенцијална артериска хипертензија - се смета за еден од видовите на артериска хипертензија, ретко се случуваат, но претставува голема опасност за човечкиот живот. Утврдувањето на оваа болест со симптоми е многу тешко, а уште потешко е да се лекува. Белодробната артериска хипертензија се формира поради зголемената отпорност на пулмоналните садови и, како резултат на тоа, недоволниот проток на крв.
 2. Малигнен. Симптомите на таквата хипертензија се претставени во форма на висок крвен притисок на ниво од 220/130. постои радикална промена во фундусот на окото и едемот на дискот на оптичкиот нерв. Ако дијагнозата е направена на време, тогаш да се излечи овој тип на хипертензија е реален.
 3. Реноваскуларна артериска хипертензија. Причините за формирање на овој тип на болест се присуството на патологии како што се васкулитис, атеросклероза на садовите и малигни тумори во бубрезите. Патогенезата на болеста се сведува на формирање на карактеристичен притисок, кој може да биде претставен во нормален систолен и покачен дијастолен крвен притисок.
 4. Лабилна артериска хипертензија. Овој тип на болест се карактеризира со периодична нормализација на притисокот. Пациентите кои страдаат од оваа форма на артериска хипертензија не се нарекуваат болни, бидејќи оваа состојба не е патологија. Во некои случаи, во одреден временски период, крвниот притисок се враќа во нормала.

Симптоматска артериска хипертензија и нејзините типови

Секундарната артериска хипертензија е патолошки процес кој е поврзан со болести на органите вклучени во нормализирањето на крвниот притисок. Ја има следнава класификација:

 1. Хемодинамика - поврзана со оштетена хемодинамска состојба поради органската патологија на големите крвни садови. Оваа форма на симптоматска хипертензија се јавува поради склероза на ѕидовите на аортната комора, аортна коарктација, аортна валвуларна инсуфициенција.
 2. Неврогени. Овој тип на симптоматска хипертензија се јавува поради болести на периферниот нервен систем, повреди на мозокот, атеросклероза.
 3. Ендокринопатичен. Оваа форма на симптоматска хипертензија е забележана кај хормон-активните тумори на надбубрежните жлезди, хипофизата, дифузниот токсичен зглоб.
 4. Нефрогенска артериска хипертензија. Овој тип на симптоматска хипертензија се јавува поради следните причини: воспаление на бубрезите, нивна компресија, бубрежно каменно заболување. Нефрогеничната хипертензија е придружена со ненадеен настап, брз и често малиглив курс. Нефрогеничната артериска хипертензија е поделена на два вида: реноваскуларна и паренхимална.
 5. Дрога. Оваа форма на симптоматска хипертензија е поврзана со употребата на лекови кои го зголемуваат крвниот притисок.

Симптоматологија

Пред појава на компликации од артериска хипертензија, таа продолжува без дефинитивни манифестации. Единствениот симптом на оваа болест е зголемениот крвен притисок. Патогенезата на хипертензија се сведува на формирање на главоболки во вратот и челото, вртоглавица и звук во ушите не се типични.

Што е опасна хипертензија

Целно оштетување на органите

Симптомите на артериска хипертензија од овој вид се појавуваат први, поради зголемената чувствителност на овие органи до зголемување на притисокот. За првата фаза на нарушувањата на циркулацијата се карактеризира со формирање на главоболки и вртоглавица. Потоа, пациентот забележа слабост, треперење на црни точки пред очите, тешкотии во зборувањето. Таквите симптоми го мачат лицето во доцната фаза на болеста. Покрај тоа, може да се појават компликации како што се церебралниот инфаркт и хеморагијата.

Срцева слабост

Во овој случај, патогенезата на болеста се сведува на зголемување на LV поради компензирачки одговор насочен кон нормализирање на ѕидната тензија. Како резултат на тоа, зголемете го посленото оптоварување, срцева слабост. Со поразот на срцето не постојат најповолни прогнози, бидејќи таквите промени во неговата работа се причините за формирање на срцева слабост, ненадејна смрт и развој на нарушувања на вентрикуларниот ритам. Карактеристични симптоми се:

 • пулмонален едем;
 • недостаток на здив за време на вежбање;
 • срцева астма.

Во некои случаи, хипертензија кај деца и кај возрасни предизвикува болка во регионот на срцето на одредена природа. Тие можат да посетуваат лице во состојба на одмор или емоционална препрека без вршење на физичка активност. Главната манифестација на презентираните болки во градите е неможноста за нивно елиминација со помош на нитроглицерин.

Патогенезата на овој патолошки процес кај некои пациенти се сведува на формирање на краток здив во раната фаза на болеста по примена на мали оптоварувања или во мирување. Сето ова укажува на карактеристични промени во срцевиот мускул и формирање на срцева слабост. Со таква болест, луѓето имаат едем на долните екстремитети, чија причина е задржување на натриум јони и вода во телото.

Ако лезијата влијаела на бубрезите, тогаш по доставувањето на анализата на урина, во него се откриени протеини, а исто така се забележани и микрометурија и цилиндриурија. Многу ретко, патогенезата на болеста вклучува појава на ренална инсуфициенција.

Оштетување на очите

Не толку често, оваа хипертензија кај децата и кај возрасните влијае на видот, што резултира со намалување на осетливоста на светлината и слепило. Ако постои визуелно оштетување на позадината на висок крвен притисок, тогаш пациентите имаат црни точки пред нивните очи, магла или превез. Причините за таквите промени се оштетени циркулацијата на крвта во мрежницата. Компликациите може да се манифестираат во форма на диплопија, влошување на видот или нејзина целосна загуба.

Главоболка

Овој симптом се смета за најчест кај хипертензијата. Таа го мачи пациентот во секое време од денот или ноќта. Може да се заглави и да се фокусира на задниот дел на главата, а потоа да се шири низ целата површина на главата. Зајакнување на главоболки со артериска хипертензија се јавува при кашлање, свиткување на главата. Ова може да биде придружено со оток на очните капаци и лица. При спроведување на масажа во овој случај, пациентите кои страдаат од артериска хипертензија, има подобрување на одливот на крв во вените, што доведува до намалување на болката до нејзиното целосно исчезнување.

Постојат случаи кога главоболките против позадината на презентираната болест се резултат на затегнати меки мускули на самата глава или тетиви. Формирањето на таква болка се јавува по психоемоционална или физичка препресија. Како по правило, таквата болка е компресивна или ограничена. Пациент кој страда од хипертензија, постои чувство на гадење, вртоглавица. Во присуство на продолжена болка, непрекинато е карактеристично, раздразливоста се јавува кај пациентите, чувствителноста на остри звуци се зголемува, тие стануваат жешки.

Фази на болеста

За правилна формулација на сцената на овој патолошки процес, потребно е да се користи класификацијата. Тоа зависи од оштетување на целните органи. Постојат три фази на болеста.

Фази на развој на хипертензија

Лесни

Оваа фаза се карактеризира со мало зголемување на крвниот притисок од 180/100 mm Hg. ул. нивото на притисок е нестабилно. За време на одмор, пациентот кој страда од артериска хипертензија, индикаторите на крвниот притисок се враќаат во нормала. Поради фиксацијата на болеста, притисокот неизбежно се зголемува. Многу често, луѓето не се жалат на формирање на било какви нарушувања во врска со нивното здравје. Но, за лесна фаза, нејзините симптоми се чудни:

 • главоболки;
 • тинитус;
 • сиромашен сон;
 • намален ментален капацитет;
 • вртоглавица;
 • крв од носот.

Како по правило, не постојат манифестации на лево вентрикуларна хипертрофија, ЕКГ нема абнормалности, бубрежната функција без патолошки промени не се менува.

Просечно

Оваа фаза се карактеризира со присуство на повисоко и постабилно ниво на крвен притисок. Може да достигне 180-105 mm Hg. ул. Пациентите често се соочуваат со главоболки, вртоглавица и болни чувства во регионот на срцето, како што е ангина.

Типични хипертензивни кризи се карактеристични за оваа фаза. Патогенезата на болеста ги вклучува следните знаци на оштетување на целните органи:

 • лева хипертрофија;
 • слабеење на тонот I на врвот на срцето;
 • акцент II тон на аортата;
 • кај некои пациенти, ЕКГ симптоми на субендокардијална исхемија.

Во однос на централниот нервен систем, се појавуваат разни манифестации на васкуларна инсуфициенција, мозочни потези транзиторна церебрална исхемија. За фундусот на окото, покрај редукцијата на артериолите, се јавува и стегање на вените, нивното зголемување, хеморагии и ексудати. Протокот на крв во бубрезите и стапката на гломеруларна филтрација се намалуваат за оваа фаза. Но, за откривање на овие манифестации во анализата на урина не може.

Тешки

Честите васкуларни несреќи се карактеристични за оваа фаза на болеста. Тие се јавуваат поради значителен и стабилен пораст на крвниот притисок, како и прогресија на артериосклероза и атеросклероза на поголеми крвни садови. Во оваа фаза, крвниот притисок достигнува 230-120 mmHg. ул. не постои спонтана нормализација на крвниот притисок. Во тешка фаза, болеста влијае на следниве органи:

 • срце - ангина, нарушување на циркулацијата, миокарден инфаркт, аритмија;
 • мозочно-исхемични и хеморагични срцев удар, енцефалопатија;
 • фундусот на окото;
 • бубрезите - низок проток на крв и гломеруларна филтрација.

Фактори на ризик

Причини за хипертензија

Во моментов, сериозноста на болеста опишана директно зависи од ризичните факти. Ризикот лежи во формирањето на кардиоваскуларни компликации на позадината на висок крвен притисок. Со оглед на презентираните компликации, се дијагностицира прогноза за последиците од артериската хипертензија. Постојат фактори на ризик кои го влошуваат текот на болеста и нејзината прогноза:

 • возраст - кај мажи по 50 години, кај жени по 60 години;
 • пушењето;
 • висок холестерол;
 • наследен фактор;
 • дебелина;
 • хиподинамија;
 • дијабетес мелитус.

Презентираните фактори на ризик може да се подложат на елиминација (коригирачки) и не може да се корегираат. За прв тип на фактори на ризик се карактеризира со присуство на дијабетес, висок холестерол, пушење, хиподинамија. Непоправливи фактори на ризик вклучуваат раса, семејна историја, возраст.

Земајќи го предвид степенот на артериска хипертензија и придонесувачки фактори на болеста, прогнозата се забележува со формирање на такви компликации како срцев удар или мозочен удар во следните 10 години.

Со лесен степен на артериска хипертензија и отсуство на фактори на ризик, формирањето на компликации на кардиоваскуларниот систем е минимизирано во следните 10 години. Со терапија без лек за една година и ревизија на вашиот животен стил, можно е да се елиминира овој степен на патолошки процес. Ако притисокот е поголем од 140/90 mm Hg. Уметност, тогаш пропишани лекови.

Просечниот степен на ризик е проследен со формирање на компликации на позадината на артериската хипертензија за 10 години во сооднос од 20%. Артериската хипертензија од 2 степени се третира на ист начин како 1 степен, а потоа тука се доведува и контролата над динамиката во рок од половина година. Ако има лоши резултати од крвниот притисок и нејзиното стабилно зачувување, тогаш извршете третман со лекови.

Факторите на ризик од висок степен се придружени со формирање на компликации во рок од 30%. Во оваа ситуација, пациент кој боледува од артериска хипертензија е пропишан комплетна дијагноза во комбинација со нефармаколошки третман.

При многу висок ризик, пациентот е пропишан со итна диференцијална дијагноза на артериска хипертензија и лекови.

Дијагностички методи

МНР како метод за идентификување на причините за хипертензија

Само по извршување на темелно истражување можете да назначите ефикасна терапија и да ги елиминирате сите манифестации на оваа болест. Дијагнозата на артериска хипертензија се заснова на следниве видови испитувања:

 • ЕКГ, број на гликоза и комплетна крвна слика;
 • Ултразвук на бубрезите, одредување на нивото на уреа, креатинин во крвта, анализа на урината - се изведуваат со цел да се исклучи реналната природа на формирање на болеста;
 • Ултразвукот на надбубрежните жлезди треба да се спроведе во случаи на сомневање за феохромоцитом;
 • анализа на хормони, ултразвук на тироидната жлезда;
 • МНР на мозокот;
 • Консултации со невролог и офталмолог.

Ефикасна терапија

Третманот на хипертензија треба да се врши под постојан надзор на лекар. Тој што е должен да направи точна дијагноза, врши дополнителна дијагностика, која вклучува проверка:

 • фундус;
 • работа со бубрези;
 • срцева работа.

После тоа, специјалист може да препише антихипертензивен третман, да утврди различни видови на компликации. Како по правило, пациентите чија хипертензија првично била дијагностицирана се хоспитализирани со цел да ги спроведат сите неопходни истражувања и третмани.

Не-лекувањето

Оваа терапија се препорачува за сите пациенти без да се земе во предвид степенот на болеста со користење на лекови. Ваквиот третман на артериска хипертензија вклучува:

 1. Пушењето престанок. Многу е важно да го промените вашиот животен стил, таквите промени служат како одлична превенција на болести на кардиоваскуларниот систем.
 2. Елиминација на екстра килограми. Честа причина за висок крвен притисок е прекумерна тежина, па диета игра важна улога во ова прашање. Покрај тоа, урамнотежената и правилна исхрана има корисен ефект врз факторите на ризик како дијабетес, миокардна хипертрофија.
 3. Намалена количина на консумирана сол. Според истражувањето, намалената количина на потрошена сол до 4,5 g / ден придонесува за намалување на систолниот крвен притисок за 4-6 mm Hg. ул.
 4. Мала потрошувачка на силни пијалоци.
 5. Специјално дизајнирана диета. Потребно е да се вклучат зеленчук, овошје, производи со висока содржина на магнезиум, калиум, калиум, риба и морски плодови во вашата исхрана. Покрај тоа, исхраната вклучува ограничен внес на животински масти.
 6. Активен животен стил. Брзо одење за 3-4 минути 3-4 пати неделно е многу корисно тука. При изведување на изометриски товари, можно е да се предизвика зголемување на крвниот притисок.
Третман и превенција на артериска хипертензија

Лекови третман

Треба да се препише терапија со помош на лекови земајќи ги предвид следниве препораки:

 1. Третманот започнува со мали дози на лекови.
 2. Во отсуство на терапевтски ефект, еден лек треба да се замени со друг. Интервалот помеѓу степени треба да биде помал од 4 недели, под услов да не треба брзо намалување на крвниот притисок.
 3. Употреба на лекови со долго дејство за да се добие 24-часовен ефект со единечна доза.
 4. Употреба на оптимална комбинација на уреди.
 5. Терапијата треба да биде трајна. Не користете курсеви за лекови.
 6. Ефикасната контрола на крвниот притисок во текот на годината помага постепено да ја намали дозата и количеството на лекови.

Превентивни мерки

Превенцијата на артериска хипертензија ги вклучува следните препораки:

 1. Ако членовите на семејството ја имаат оваа болест и сте веќе 30 години, тогаш треба редовно да го мерите притисокот.
 2. Стоп за пушење и алкохол.
 3. Треба да се набљудува ниска масленост и ниска сол.
 4. Извршете вежби на свеж воздух.
 5. Избегнувајте различни стресни ситуации.
 6. Одржувајте нормална телесна тежина.

Со артериска хипертензија, едно лице може да живее нормално полноправно живот, но предмет на почитување на сите опишани препораки. Контролата на крвниот притисок во овој случај е една од главните компоненти за успешен третман на болеста. Затоа, обидете се да не ја започнете болеста и да ја посетите лекар навреме, со цел да избегнете разни сериозни компликации.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Артериальная гипертензия и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: кардиолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ишемическая болезнь головного мозга (совпадающих симптомов: 7 из 16)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Стеноз сосудов (совпадающих симптомов: 7 из 16)

Васкуларната стеноза е термин во медицината кој го карактеризира стеснувањето на садовите на циркулаторниот систем. Често се јавува поради развојот на атеросклероза во шуплината на коронарните артерии. Формирањето на оваа патологија доведува до затворање на артериите, поради акумулацијата на плочи кои го попречуваат протокот на крв низ телото. Опасноста од нивното формирање и пролиферација се должи на фактот што тие можат да се отцепат од ѕидовите на крвните садови и да се движат низ циркулаторниот систем, и еднаш во мал сад целосно да го блокираат.

...
Кардит (совпадающих симптомов: 7 из 16)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Синдром позвоночной артерии (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Порок сердца (совпадающих симптомов: 6 из 16)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псковская, д. 9, корп. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ярцевская, д. 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .