Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Суправентрикуларна тахикардија: симптоми и третман

Суправентрикуларна тахикардија - главни симптоми:

Нормално, изворот на срцевиот ритам е синусниот јазол. Кога изворот на синусниот ритам на срцето е дел од срцевиот мускул лоциран над коморите, се јавува еден од типовите на аритмии - суправентрикуларна тахикардија (суправентрикуларна, nzht). Во прогностички термини, ова е најповолен тип на тахиаритмии, при што срцевиот ритам (срцето) достигнува 150 или повеќе удари во минута.

Состојбата се смета за пароксизма на суправентрикуларна тахикардија, бидејќи самиот напад (пароксизм) трае релативно краток и во многу случаи поминува самостојно.

Инциденцата е до 0,3% од вкупното население на планетата. 80% од случаите се јавуваат на возраст од 60 години и постари. 20% од пациентите страдаат од атријални форми, 80% - атријални вентрикуларни форми.

Причини

Најчестите причини за пароксизмална суправентрикуларна тахикардија се органска срцева болест:

Во 4% од случаите причината за патологијата не може да се утврди, а потоа зборуваат за идиопатска или есенцијална тахикардија. Можеби ова се должи на патолошки промени во миокардот, кои не може да се дијагностицираат или овие промени не се изучуваат.

На појавата на суправентрикуларна тахикардија може да влијаат следните фактори:

 • адолесценција, луѓе 45 години и постари;
 • женскиот пол - мажите се разболат 2 пати поретко од жените;
 • интоксикација со кардијални гликозиди (антиаритмични лекови);
 • висок холестерол;
 • физичко и психо-емоционално преоптоварување
 • менопауза;
 • ендокрини нарушувања, дебелината;
 • пушењето тутун;
 • злоупотреба на енергија, алкохол и силни кафе пијалоци.

Основата на патогенезата се состои од промени во миокардните структури и оштетена активација на тригерите. Почетните фактори вклучуваат CHD, електролитен дисбаланс, несакани ефекти на лекови.

Постојат два начина за развој на нападот:

 1. Една исклучително ретка варијанта е автоматизмот на индивидуалните кардиомиоцити во целиот спроводлив систем.
 2. Механизмот за повторно влегување - бранот се шири во круг со повторен влез.

Здравиот ритам е контролиран од возачот (синусниот јазол) кој се наоѓа во десниот атриум. Електричните импулси генерирани од пејсмејкерот се разминуваат во срцевиот мускул со фреквенција од 60-80 отчукувања / минута. Кога органските лезии на кардиоваскуларниот систем на патот на импулсите, постојат пречки, што резултира со нарушена спроводливост. Во областа на миокардот со слаба спроводливост се јавува фокус на возбуда, предизвикувајќи зголемување на ритам од 120 отчукувања / минута.

Појавата на абнормален пулс придонесува за Бахмановиот зрак (збир на проводни влакна лоцирани помеѓу преткоморите), елементите на атриовентрикуларниот јазол. Во вториот случај, лонгитудиналната дисоцијација се развива во AV-јазолот, во кој дел од спроводливите влакна функционира нормално, а другиот дел спроведува импулси во спротивна насока. Ова резултира со некоординирано функционирање на проводни влакна.

Суправентрикуларна тахикардија

Класификација

Суправентрикуларната тахикардија е поделена на:

 1. Атријален - е фокален (фокален) и мултифокален (мултифокален). Изворот на ритам се јавува во атриумот.
 2. Атриовентрикуларна или атриовентрикуларна - е реципрочна (враќачка), нодуларна реципрочна, фокална (ектопична). Импулсите се генерираат на AV-јазолот и се шират низ срцето.

Во зависност од ширината на QRS комплексот на ЕКГ, NZhT е од два вида:

 1. Широкиот QRS комплекс - комплексот е регистриран при возбуда на коморите. Најголемо отстапување на електрокардиограмот. Ширината на индикаторот укажува на времетраењето на возбудата внатре во комората, нормата - до 0,1 секунда. Широк комплекс - повеќе од 0,1 секунда. Широк комплекс се развива околу AV-јазолот, се јавува абнормален фокус на атриовентрикуларна спроводливост. Оваа состојба е тешко да се разликува на ЕКГ од вентрикуларни тахиаритмии, така што нападот е запрен на ист начин како и со вентрикуларните тахиаритмии.
 2. Тесен QRS комплекс - трае помалку од 0,1 секунда, се развива за време на нормалниот импулсен премин низ AV-јазолот од предната страна до коморите.

Постојаната форма на NZhT е исклучително ретка, затоа суправентрикуларната тахикардија се смета за пароксизма.

Симптоми

Манифестации и знаци на суправентрикуларна тахикардија главно зависат од фреквенцијата на контракции, возраста, коморбидитетот и општото здравје се важни. Младите активни луѓе без никакви абнормалности многу страдаат од напад, некои не обрнуваат внимание на зголемениот пулс. Но, ова не е во ред, ако зголемувањето не е поврзано со физичка активност или стрес.

Ако пулсот е нешто повеќе од 100 отчукувања / минута, многу пациенти може да не чувствуваат ништо. Но, ако не го запрете нападот, срцето може да достигне 150, па дури и 200 отчукувања / минута. Во оваа состојба, едно лице се жали на вртоглавица, отежнато со издигање од креветот, стегање и непријатност во градите, тешкотии со дишењето, гадење, треперење, страв. Кај некои пациенти, мокрењето се зголемува, потењето се зголемува, започнува треска. Кожата може да стане црвена или бледа.

Ако пароксизмот фати лице на патот, веднаш треба да седнете, инаку може да има слабост и пад (15% од случаите). Нападот започнува одеднаш, остро, пулсот брзо се забрзува. Во овој момент, можно е чувството на притисок во градната коска, чувството на "застанување" на срцето, по што неговите удари изгледаат помоќни. Со зголемена брзина на срцето, симптомите брзо се зголемуваат.

Суправентрикуларната тахикардија може да се појави како единечна или повторена, краткотрајна (до една минута) или продолжена) неколку часа) напад. Кратки периодични епизоди се нарекуваат суправентрикуларна тахикардија. Вклучувањето не влијае на хемодинамиката, не го нарушува коронарниот проток на крв, и често пациентите не ги забележуваат. Во повеќето случаи, џогирање не бара посебна терапија.

Дијагностика

Пароксизмална суправентрикуларна тахикардија

Едно лице може да се сомнева во NZhT со остро срцеви палпитации без очигледна причина и ненадеен краен напад.

Ако се сомневате дека треба да го контактирате кардиологот, кој ќе го интервјуира пациентот, соберат анамнезија, го слушаат срцевиот ритам, го пресметуваат срцевиот ритам. Лекар може да направи прелиминарна дијагноза на индиректни причини:

 • брз пулс;
 • намален притисок;
 • карактеристичен изглед (бледило, потење, и така натаму).

За точна дијагноза, само физички преглед не е доволен.

Основата на дијагнозата е електрокардиограм, на кој се забележува покачена срцева фреквенција во присуство на nzht, отсуство на лузни P поради QRS комплекси. Понекогаш се гледаат лузни, но деформирани или бифазични.

За да се разјасни и диференцира дијагнозата е доделена:

 1. Дневни (холтерски) мониторинг - денот на пациентот или повеќе е мал уред, од кој електродите се прикачени на градите на пациентот. Од електродите, уредот прима срцеви импулси.
 2. Трансезофагеалната електростимулација (CPPS) е неинвазивна срцева стимулација извршена со цел да се идентификуваат латентни форми на коронарна инсуфициенција кај пациенти со исхемија, да се проучат механизмите на нарушување на спроводливоста на срцето за да се намали нападот на CNT. По стандард ЕКГ, флексибилна сонда со електрода до дебелина од два милиметри е вметната во носната пасажа на пациентот и е поставена на најблискиот дел до срцето. Потоа се извршуваат различни CPES програми. Процедурата која трае 2-15 минути може да се запре во секое време. ЧПЕС - дијагностички метод и третман.
 3. Електрофизиолошко истражување (EFI) - Ви овозможува да ги идентификувате специфичните причини за NCT поврзани со срцеви заболувања. Катетер со електрода се вметнува преку ингвиналната артерија, која истовремено може да стимулира различен срцев ритам и да го отстрани интракардијалниот ЕКГ.

Суправентрикуларната тахикардија е диференцирана со три патологии слични кај ЕКГ знаците и некои клинички манифестации:

 1. SSS (слаб синусен јазол).
 2. WPW синдром (вентрикуларна над-стимулација).
 3. VT (вентрикуларна тахикардија).

Ако се претпостави дека причината за NZhT е хипертироидизам, се испитуваат хормоните на жлездата.

Третман

Без медицинска нега, невозможно е да се предвиди како пароксизмот ќе заврши ако пациентот има органски лезии на срцето. Без кардиопатологија, можете сами да го елиминирате нападот.

Итна нега е да се користат специјални лекови:

 1. Антагонисти на калциумовите канали - нормализирање на срцевиот ритам, ја намалуваат спроводливоста на пејсмејкерите. Главната дрога - Верапамил.
 2. Антиаритмични лекови - блокираат биолошки реакции кои го зголемуваат срцевиот ритам (Новокаинамид, Кинидин).
 3. Бета-блокатори - забавување на пулсот и срцевиот ритам, ја намалуваат миокардната спроводливост (Анаприлин, Егилок).
 4. Срцеви гликозиди - ја намалуваат спроводливоста на пејсмејкерите, го забавуваат пулсот.

Понекогаш нападот може да се прекине без лекови. За таа цел, спроведете разни тестови:

 1. Valsalva - одржување на здив и протегање се прават истовремено.
 2. Аншер (очен рефлекс) - мал притисок врз очното јаболко, по три вдишувања за држење на здивот три, ретко шест секунди. Измерете го пулсот за една минута пред тестот и една минута подоцна. Ова е дијагностичка процедура.
 3. Од пациентот се бара да длабоко здив, да го стави лицето во студена вода или да се скрши надолу.
 4. Масажа во регионот на каротидната артерија (каротид).

Не се применува за глауком , тежок срцев удар или мозочен удар, декомпензирана срцева слабост .

Пациентот е хоспитализиран доколку итна медицинска помош нема посакуван ефект, ако нападот е долг, релапс или компликација.

Третманот на суправентрикуларната тахикардија е насочен кон елиминирање на факторите на ризик, третирање на основната болест, враќање на хемодинамиката и срцевиот ритам, спречување или елиминирање на компликациите.

Основата на третманот е составена од лекови од истите групи кои се користат за ублажување на пароксизмот. Може да се изберат и други лекови и да се прилагоди дозата. Диететската храна е пропишана со исклучок на пржена и масна храна, солени маринади, кафе, силен црн чај. Алкохолот е целосно исклучен.

Како поткрепувачка терапија, агенси за намалување на липидите за корекција на липидниот метаболизам се пропишани за да се спречи повторување. Инхибитори на ангиотензин-конвертирачки ензими, антагонисти на ангиотензин рецептор се користат за лекување на хипертензија и срцева слабост, статини - за спречување на атеросклероза .

Терапијата со лекови се изведува под контрола на ЕКГ, која ви овозможува да го замените лекот во време или да ја прилагодите дозата.

Со неефикасноста на терапевтските методи со користење на хируршки пристап. Во 98% од случаите, сериозни пролонгирани пароксизми на nzt се прекинуваат со транссеофагеална електростимулација. Со истата цел (уништување на "погрешните" патишта) се користи ласерска терапија.

Во 95% од случаите, некомплицираната НЦТ може целосно да се излечи со радиофреквентна аблација. Операцијата е минимално инвазивна, направена под општа анестезија. Се состои во одржување на катетер со електрода преку феморалната артерија до срцето. Со помош на електрода поврзана со електрокардиограф, се открива патолошки фокус. Местото кое врши тахиаритмија е катеризирано (40-60 степени), поради што патолошкиот електричен импулс е блокиран и нормалната спроводливост е вратена. На местото на интервенција се формира лузна. По постапката, електродата се отстранува, раната се шири. Манипулацијата трае 1,5-6 часа. Пациентот е под надзор најмалку четири дена.

Кога индикации создаваат пејсмејкер (кардиовертер-дефибрилатор - PCL или вештачки пејсмејкер - ALV). Уредите се инсталирани кај пациенти со тешки форми на тахиаритмии, фибрилација, пост-инфарктна кардиосклероза, резистентна брадикардија , атријална фибрилација и неидентификувана етиологија на аритмија.

Хируршко лекување е индицирано ако пациентот не толерира антиаритмични лекови, нивниот ефект е недоволен или отсутен, постојат контраиндикации за нивна употреба. На пример, земањето на Верапамил е забрането со WPW синдром.

Предвидувања

80% од случаите на пароксизмална суправентрикуларна тахикардија поради тешка органска срцева болест со неповратни промени во срцевиот мускул. Оваа форма на тахиаритмија не може целосно да се отстрани. Пациентите обично се подложени на терапија за одржување за живот. Кај овие пациенти, прогнозата зависи од основната патологија. Правилно одбраната тераписка шема овозможува да се избегнат изразените пароксизми и да се намали нивниот број, со што се подобрува прогнозата и квалитетот на животот.

Со продолжен курс, продолжен напад, несоодветна медицинска нега, опасни по живот компликации се развиваат:

 • кардиоваскуларна инсуфициенција;
 • срцев удар;
 • кардиоген шок ;
 • оштетена хемодинамика.

Во 2-5% од случаите се случува срцев удар, кој во отсуство на итни мерки доведува до смрт.

Прогнозата зависи од срцевиот ритам. Прогнозата е генерално поволна ако срцевиот ритам се покачи малку, а клиничките манифестации се слаби. Во овие случаи, компликациите обично не се развиваат, а пациентот живее познат живот.

Превенција

Не постои специфична превенција на NZhT. Примарните мерки се да се спречат патологиите на кардиоваскуларниот систем:

 • физичка активност;
 • избегнување на стресни ситуации ;
 • балансирана исхрана;
 • откажување од пушење и пиење алкохол.

Секундарната превенција вклучува компетентна терапија на основната болест, провоцира пароксизми, итна медицинска помош, имплантација на пејсмејкер. Пациентите треба да избегнуваат прекумерна емоционална и физичка активност, да се придржуваат на начинот на работа и одмор, да спијат добро, да одат на свеж воздух.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате суправентрикуларна тахикардија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Феохромоцитом (појавување симптоми: 7 од 14)

Феохромоцитом е бениген или малиген тумор кој се состои од екстра-надбубрежно хромафинско ткиво, како и надбубрежна медула. Почесто, формирањето влијае само на надбубрежните жлезди и има бениген тек. Вреди да се напомене дека точните причини за прогресија на научниците за болест сè уште не се утврдени. Општо земено, феохромоцитомот на надбубрежната жлезда е доста редок. Обично, туморот почнува да напредува кај луѓето на возраст од 25 до 50 години. Но, формирањето на феохромоцитом кај децата, особено кај момчињата, исто така е можно.

...
Акрофобија (појавување симптоми: 7 од 14)

Акрофобијата е болест што се карактеризира со страв од височина. Во овој случај, едно лице може да почувствува вртоглавица, гадење и повраќање, а во некои, моторните реакции се вознемирени, па дури и ступор. Различни луѓе предизвикуваат оваа состојба поради различни причини, степенот на манифестација е исто така различен. Но, во сите случаи - ова е голем непријатност за некоја личност. Едно лице не може да се бори со таква патологија самостојно, затоа му треба помош од квалификуван лекар.

...
Бубрежна колика (појавување симптоми: 6 од 14)

Бубрежната колика е патолошки процес во уринарниот тракт, кој се манифестира во форма на остра, грчеви болка во лумбалниот регион. Во овој случај, потребна е итна медицинска интервенција, бидејќи постои висок ризик за сериозни компликации. Нема ограничувања во однос на возраста и полот, меѓутоа, патологијата влијае главно врз мажите. Во 95% од случаите, бубрежната колика е последица на блокада на горниот или долниот дел на уринарниот тракт, меѓутоа, другите патолошки процеси во оваа област не треба да се отфрлаат.

...
Јародна апоплексија (појавување симптоми: 5 од 14)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Остеомиелитис (појавување симптоми: 5 од 14)

Остеомиелитис е болест не само на коската, туку и на целиот организам. На крајот на краиштата, кога гноен-некротичен процес предизвикан од микобактериите или бактериите кои создаваат гној влијае на коскената срцевина, структурните елементи на коската и околните ткива, целото човечко тело му дава отпор на сепсата и реагира на тоа со воспаление.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .