Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атријална фибрилација: симптоми и третман

Атријална фибрилација - главни симптоми:

Срцето има четири комори, од кои две се левиот и десниот атриум од кубоидната форма, каде што крв тече од вените на пулмоналната циркулација и се евакуира во коморите, а оттаму во артериите. Здравното срце ритмично се намалува (се намалува и раздвојува) без прекин или прекин. Ако се појават хаотични електрични импулси од 350-700 / минута, оваа состојба се нарекува атријална фибрилација (атријална фибрилација, AF) е една од најчестите облици на аритмии.

Атриумите и коморите започнуваат да се склучуваат во различен ритам, што предизвикува сериозно оштетување на срцевата активност. Инциденцата на AF во последниве години се зголемува, поради стареењето на популацијата на планетата.

1-2% од светската популација страда од патологија, 4.5 милиони пациенти се регистрирани во европски земји кои имале најмалку атријална фибрилација и атријално треперење . Луѓето во ризик се над 40, особено мажите над 60 години. 8% од FP се јавуваат кај луѓе постари од 80 години.

Причини

AF се развива во позадината на органските кардиоваскуларни лезии. Најчестите причини за атријална фибрилација се:

 • хипертензија ;
 • срцева слабост , II - IV класа - нарушена функција на миокардот (срцевиот мускул) во фазата на декомпензација;
 • валвуларни дефекти - стекнати дефекти поврзани со нарушена функција на срцевите залистоци (обично митрал), во случај на оштетување на валвулата, се јавува валвуларна атријална фибрилација;
 • конгенитални малформации (CHD) - аномалии во кои е нарушен протокот на крв во срцето и / или во циркулацијата во крвта (мали и големи);
 • кардиомиопатија - функционални промени во миокардот без вентилска патологија, коронарни артерии, без хипертензија;
 • Коронарна артериска болест - коронарна срцева болест , една од најчестите причини за AF (20%);
 • воспалителни процеси ( миокардитис - воспаление на срцевиот мускул, перикардитис - воспаление на надворешната обвивка на срцето, перикардиум);
 • рак на срцето или крвните садови ( ангиосаркома - екстремно агресивен малигнен тумор);
 • удар

Постојат негативни фактори кои придонесуваат за развој на атријална фибрилација на не-валвуларно потекло, што не е поврзано со кардиопатологија. Овој дијабетес , опструктивна пулмонална болест , дебелина , апнеја , хипертироидизам (хипертироидизам), оптоварена историја.

Важна улога во развојот на AF е наследна предиспозиција. Во текот на научните истражувања, се покажа дека 30% од пациентите со AF имаат непосредни роднини со иста болест.

Редовното консумирање на алкохол, дури и во износ од 10 грама, го зголемува ризикот од развој на не-валвуларна атријална фибрилација. Прекумерниот ентузијазам за алкохолните пијалаци може да доведе до исти последици (синдром на одмор на срцето). Зголемете го ризикот од кардиоваскуларна хирургија, електричен шок, ХИВ инфекција .

Постојат многу претпоставки во врска со патогенезата на атријалната фибрилација. Најверојатните хипотези се две (можеби комбинација од нив):

 1. Теорија на фокални механизми - постојат повеќе импулсни фокуси, бидејќи прогресијата се протега на целиот атриум.
 2. Теоријата на повеќе мали бранови - постојат повеќе мали независни хаотични бранови.

По развојот на AF во преткоморите, промените продолжуваат. Периодот на рефракторност е скратен (периодот по појавата на бран на возбудување на мембраната, кој се карактеризира со првично намалување на ексцитабилноста на мембраната со последователно заздравување). Атријалната контрактилна функција се намалува, енергетскиот метаболизам во миофибрилите се намалува (органели кои обезбедуваат мускулна контракција), протокот на крв во атријата се забавува, што доведува до формирање на тромби.

Класификација

Класификацијата на ОП е како што следува.

Според формата:

 1. Прво идентификувани - првата епизода на атријална фибрилација (атријална фибрилација).
 2. Пароксизмална атријална фибрилација - нападот трае до два дена, но не повеќе од седум, синусниот ритам (норма) се обновува спонтано.
 3. Постојана форма на атријална фибрилација - времетраењето на нападот повеќе од една недела.
 4. Долготрајни - времетраењето на нападот една година или повеќе, неопходно е да се врати синусниот ритам.
 5. Постојана форма на атријална фибрилација е долготрајна фибрилација во која дефибрилација (кардиоверзија) или не е извршена или не го произведува саканиот ефект.
ЕКГ атријална фибрилација

Според класата на ЕХРА, во зависност од клиничките манифестации:

 1. Јас - асимптоматски, терапијата е многу ефикасна.
 2. II - мали симптоми, нема повреди на нормален живот.
 3. III - тешка клиничка слика, повреда на секојдневниот живот.
 4. IV - сериозни симптоми, што доведува до инвалидност, секојдневниот живот е невозможен.

Во зависност од срцевиот ритам (отчукувањата на срцето):

 1. Нормосистолна форма - 60-70 / минута.
 2. Тахисистолна форма - повеќе од 90 минути.
 3. Брадистоисточни - помалку од 60 минути.

Во 25% од случаите, перзистентната атријална фибрилација ги зафаќа луѓето на млада возраст со здраво срце, во 30-45% од случаите - пароксизмално АФ.

Симптоми

Клиничките манифестации во голема мера зависат од формата на фибрилација. Со пароксизмална форма, пациентот може да не чувствува ништо. Најчести поплаки се:

Кај срцевата слабост се појавуваат поплаки за вртоглавица, намалена физичка активност, слабост, отежнато дишење, особено за време на напор, често мокрење, слабо состојба, губење на свеста.

Кај некои пациенти, на позадината на асимптоматскиот тек на болеста се случува мозочен удар - и компликација и прв знак на AF.

Еден од карактеристичните знаци на атријална фибрилација е пулсовиот дефицит (висок срцев ритам на врвот на срцето и редок пулс на рачниот зглоб). Состојба се должи на фактот дека левата комора прави слабо ослободување на крв. Ова, исто така, предизвикува не-ритмички пулс, бидејќи слабиот бран не може да создаде доволен венски бран на периферијата.

Бројот на отчукувањата на срцето зависи од електрофизиологијата на атриовентрикуларниот јазол (плексус на спроведувањето на миоцитите, јазолот е во десниот атриум), промени во двата дела на нервниот систем (симпатична и парасимпатична) и терапевтскиот ефект на лековите.

Атријална фибрилација

Дијагностика

Кардиологот дознава што го загрижува пациентот, кога запленувањето се случило за прв пат, колку долго траеше, дали е направен третман, дали се земаат лекови и кои се ефективни.

Лекарот го мери крвниот притисок, кој често се зголемува кај пациентот, го одредува срцевиот ритам, испитува дефицит на пулсот и ги слуша звуците на срцето (придушен AF). Тоновите се слушаат со стетоскоп, во нормален срцев циклус, 4 тони. Увото може да го чуе првиот тон - низок, долг, поради затворањето на вентилите (две листови и трикуспид) - и вториот тон - висок, краток, поради затворањето на аортните вентили и пулмоналните артерии. Помеѓу тоновите е фазата на контракција на двете комори.

Жалбите за AF може да бидат отсутни или симптоми може да бидат слаби или слични на други кардиопатологии. Дијагнозата на атријална фибрилација е направена врз основа на истражување.

Ултразвук и допплерографија - структурата на срцето, големината и обликот на атријата, абнормалностите во органот, снабдувањето со крв, орган малформации, згрутчување на крвта, органски нарушувања, после-инфарктни лузни се откриваат (некои пациенти дури и не знаат дека имале срцев удар на нивните нозе). За разлика од Х-зраците, сонографијата е безбедна, не дава зрачење на телото. Способноста брзо да се добие резултат на ехокардиографијата е исклучително важна, особено во итни случаи кога треба брзо да донесете одлука за медицинска грижа.

ЕКГ - електрични феномени се запишуваат во срцето, создавајќи електромагнетно поле околу него, се забележува слика на промени во електричните потенцијали. ЕКГ знаците на AF вклучуваат:

 • недостаток на P-бран во сите води;
 • се забележуваат хаотични бранови на f (фибрилација) од различни амплитуди;
 • неправилност на вентрикуларниот ритам (интервали помеѓу R - R со различно времетраење);
 • QRS нерегуларност (вентрикуларни комплекси) или нормален QRS без деформација.

Различни методи се користат за проценка на механичката активност на срцето:

 1. Се проценуваат фази на кинетокардиографија - циклуси, регистрирани се вибрации со ниска фреквенција.
 2. Електромиографијата - на осцилоскопот (рендгенската машина) се евидентира движењето на контурот на сенката на срцето.
 3. Балистокардиографија - снимање на графикони на движење на телото, во зависност од активноста на срцето. Флуктуациите во телото се предизвикани од движење на крв од коморите до артериите и протокот на крв во големи садови.
 4. Динамо кардиографија - специјален уред поврзан со телото на пациентот, е снимен оддалеченост од центарот на гравитацијата на градната коска, поради протокот на крв од срцето преку садовите. Динамо-кардиограм ги прикажува фазите на циклусот: систола (контракција на срцевиот мускул, протерување на крв во крвотокот), дијастола (мускулна релаксација, пополнување на срцето).
 5. Фонокардиографија - регистрација на тонови во облик на криви, овозможувајќи да се идентификуваат лезии на валвулите.

Дневен мониторинг (Holter) - електродите поврзани со пренослив рекордер (рекордер), кој пациентот го носи во џебот, на појас или на ремен за цел ден, се поврзани со телото на пациентот. Доколку е потребно, следењето трае од два до седум дена. За сето ова време, електрокардиограм се снима преку неколку канали (2-12).

Во некои случаи, трансезофагеалната ехокардиографија се изведува со цел да се добие подетална слика за срцеви абнормалности. Ова е информативна дијагноза, бидејќи езофагусот цврсто се вклопува во срцето, што овозможува да се добијат појасни слики од структурите на органот.

Трансезофагеална ехокардиографија се користи во такви случаи:

 • неможност да се направи вообичаен ехокардиограм (белодробна болест, деформација на градната коска, дебелина);
 • вентил патологија - и природни и протетски;
 • инфективен ендокардит .

Во отсуство на ефект на дефибрилација во текот на првиот напад на AF, ненадеен релапс, се прави анализа на тироидните хормони.

Третман

Во третманот на атријална фибрилација, постојат две тактики:

 1. Контрола на ритамот - реставрација на синусниот ритам со употреба на дефибрилација со понатамошна превенција на релапс.
 2. Контрола на срцевите отчукувања - постојаната форма е зачувана, но отчукувањата на срцето се контролираат со помош на лекови.

Синусниот ритам се обновува со помош на електрична (дефибрилација) или фармаколошка кардиоверзија. Антиаритмичните средства се користат за ублажување на пароксизмот на атријална фибрилација. ВП е намален со бета блокатори до 80-100 / минута. Ако нападот трае долго време (48 часа или повеќе), пред планираната електрична кардиоверзија, на пациентот им се дава антикоагуланти за да се спречи формирање на згрутчување на крвта пред постапката и по 3-4 недели (ризикот од формирање на тромби се зголемува со дефибрилација).

Дефибрилацијата е поефикасна од кардиоверзијата на лекот, но болна, па седатив е претходно администриран на пациентот или се дава општа анестезија. Започнете двофазен исфрлање од 100 J, зголемувајќи го секое последователно празнење за 50 J. За еднофазен исфрлање, потребно е почеток од 200 J со зголемување на секое последователно празнење за 100 J. Максималното ниво е 400 J. Двофазното празнење е поефикасно и бара помалку време и енергија.

Медицинска кардиоверзија се изведува со антиаритмични лекови. Изборот на лекови е тежок, бидејќи лековите имаат многу несакани ефекти, а резултатот од контролата на ритамот не е висок.

Хроничната форма на AF бара долгорочни антиаритмични лекови, кои се поделени во посебни групи. Овие групи вклучуваат:

 • мембрански стабилизатори;
 • блокатори на калциумовите канали;
 • препарати од магнезиум и калиум;
 • бета адреномиметици и бета адреноблокери;
 • М-холиноблокатор;
 • гликозиди и други.

Главната цел на терапијата е да се постигне стапка на намалување од помалку од 110 минути, во одредени случаи - помалку од 80 минути и помалку од 110 минути со мал напор.

Со отпорност (имунитет) на телото кон фармаколошките агенси, се изведува радиофреквентна катетерна аблација (RFA), која, во споредба со антиаритмичните лекови, дава најдобар ефект во многу случаи.

Радиофреквентна аблација на срцето

Современите технологии на RFA им овозможуваат на лекарите да создадат тродимензионална слика на атриумот или било која друга камера и да го контролираат катетерот без контрола на Х-зраци, за да го намалат времето на манипулација.

Постапката се состои од пробивање на голем сад (феморална артерија или вена, субклавијална вена) и внесување на електроди со помош на воведувачи (специјални цевки) во срцевата празнина. Операцијата ја вршат хирург и асистент (или неколку асистенти).

РФА на атриовентрикуларниот јазол се изведува. Користејќи радиофреквентна струја, тие предизвикуваат попречна блокада, уништувајќи го неговиот пакет или AV јазол. После тоа, имплантира IVR (вештачки пејсмејкер), што доведува до нормална срцева фреквенција. Ова е палијативна нега, која има за цел да го подобри квалитетот на животот на пациентот.

Предвидувања

Атријалната фибрилација е опасна со компликации:

 • нарушена хемодинамика;
 • крвни згрутчувања;
 • срцева слабост се јавува кај пациенти со кардиопатологија;
 • удар - 5% годишно, ризикот од мозочен удар се зголемува со возраста.

Прогнозата зависи од присуството на органски лезии на срцето, што доведува до AF. Ризикот од смрт од AF се зголемува за 2 пати. Веројатноста за појава на органска патологија на кардиоваскуларниот систем во однос на позадината на AF се зголемува 2 пати.

Превенција

Примарна превенција е навремено лекување на болести - потенцијални причини за AF - и елиминирање на негативните фактори. Се препорачува да се откажат од лошите навики, да се борат со вишок килограми, да не јадат мрсна храна, да не пијат силно кафе, алкохолни пијалоци, да го контролираат крвниот притисок.

Секундарната профилакса се состои во строго почитување на препораките на лекар, набљудување од страна на кардиолог, полагање на испитувања и испитувања, редовно внесување на антиаритмични лекови и антикоагуланси во дозата што ја пропишал лекар. Дома, треба да се мери дневниот притисок, да се следи пулсот. Ако се појават вознемирени симптоми, веднаш контактирајте го вашиот лекар.

Инсталирање на пејсмејкер - спречување на повторувања и компликации, подобрување на квалитетот на животот и продолжување на истиот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Атријална фибрилација и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева кашлица (појавување симптоми: 5 од 9)

Срцевата кашлица е посебен вид на манифестација која е формирана од кршење на синхроницитетот на вентрикуларната контракција на срцето. Многумина се навикнати на фактот дека таков феномен како кашлица може да се манифестира само со ладна или алергиска реакција, но не со срцеви заболувања. Овој феномен е провоциран затоа што десната комора нормално го пополнува белодробното ткиво со крв, а левата заостанува зад малку. Поради оваа причина, циркулацијата на крвта е нарушена и притисокот во белите дробови се зголемува. Токму овој процес предизвикува хипоксија. Пациентот постојано има желба да го исчисти грлото, а неговото дишење станува потешко.

...
Аритмогена дисплазија (појавување симптоми: 5 од 9)

Аритмогена дисплазија (синхронична аритмогена десна вентрикуларна кардиомиопатија, Фонтанов болест, АРВД) е болест во која се јавува прогресивна замена на нормалното мускулно ткиво на миокардот со сврзно или масно ткиво. Почесто се јавува десната комора, а оштетувањето на левата се јавува во изолирани случаи и само со прогресија на болеста.

...
Микроинфаркт (појавување симптоми: 4 од 9)

Микроинфаркт (тип на коронарна срцева болест) е мала фокална миокардна лезија која се развива во позадината на недоволната циркулација на крвта и се карактеризира со некроза на мали делови на срцевиот мускул. Ова е една од најчестите болести на кардиоваскуларниот систем, што служи како предвесник за развој на посериозна срцева болест - срцев удар.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 4 од 9)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Клаустрофобија (појавување симптоми: 4 од 9)

Клаустрофобијата е состојба која се карактеризира со појава на постојан и опсесивен страв од затворени простори. Стравот се зголемува кога едно лице се впушта во тесни, мали или ниски простории, простории кои немаат прозорци и така натаму. Луѓето со клаустрофобија, исто така, се чувствуваат непријатно кога патуваат во транспортот, во толпата луѓе. Поради овој паника страв, луѓето се обидуваат да избегнат активности или ситуации кои можат да предизвикаат уште еден паничен напад. Како резултат на тоа, однесувањето на лицето понекогаш се менува до степен до кој може да престане да ја напушта куќата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .