Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вентрикуларна фибрилација: симптоми и третман

Вентрикуларна фибрилација - главните симптоми:

Влакната на вентрикуларниот миокард (срцевиот мускул) треба да се намалат на концерт. Кога се појавуваат контракции, расфрлани, неправилно, се јавува опасна по живот состојба, тип на аритмија - вентрикуларна фибрилација (VF). Влакната се намалуваат неефикасно со фреквенција од 250-480 во минута. Срцева стапка (систола) - до 70 во минута. А обученото срце на спортистот може да издржи до 150 отчукувања во минута.

Срцето има две комори: лево и десно, нивната задача е да пумпаат крв од преткоморите (срцето во кое влегува венска крв) во артериите кои носат крв од срцето до останатите органи. Може да бидат изложени атријална и вентрикуларна фибрилација, кои се одделени со вентили (трикуспид, митрал).

Во нормален срцев циклус, 4 литри крв се дестилираат за минута. На фибрилацијата (треперење) му претходи флатер (непредвидлив ритам). Со фибрилација и треперење на коморите, срцето не се справува со функцијата на пумпање, што доведува до запирање на снабдувањето со крв во сите органи и ткива на телото.

Причини

Вентрикуларна фибрилација може да се развие во однос на позадината на ваквите болести:

Хипоксија

Ретки причини за вентрикуларна фибрилација:

 • ревматска срцева болест;
 • механички иритации во текот на операциите и дијагностички процедури (катетеризација, коронарна ангиографија, кардиоверзија, дефибрилација, други);
 • тест на силен страв или други негативни емоции;
 • феохромоцитом (хормон-активен рак, често локализиран во надбубрежните жлезди) - појавата на VF е предизвикана од ослободување на голема концентрација на адреналин во крвотокот;
 • компликација на третман со адреналин, психотропни лекови, некои лекови против болки, изопреналин (синтетички аналог на адреналин), анестезија;
 • идиопатска вентрикуларна тахикардија - исклучително ретка кај здрави луѓе;
 • дехидрација (хиповолемичен шок);
 • крварење;
 • хипотермија или остра прегревање, треска со сериозни промени во температурата;
 • изгореници.

Фактори на ризик за вентрикуларна фибрилација:

 • возраст над 45 години;
 • машки пол (мажите страдаат 3 пати почесто).

Следниот механизам за развој на VF. Миоцитите (групи на клетки на коморите) независно генерираат електрични импулси. Кога атриовентрикуларниот јазол (дел од електропроводничкиот систем) е блокиран, коморите генерираат расфрлани слаби импулси. Силата на овие импулси не е доволна за целосно ослободување на крв, но самите парчиња не се ослабуваат и не застануваат. Како резултат на тоа, крвниот притисок драстично се намалува, срцевиот ритам (срцевата фрекфенција), волуменот на исфрлање. Без итна помош (дефибрилација), крајниот резултат е комплетен прекин на срцевата активност.

Класификација

Класификација VF условно, во зависност од времето на развој на нападот по миокарден инфаркт . Постојат три форми:

 1. Примарна - се јавува во првиот ден или два од почетокот на срцев удар до развој на лево вентрикуларна инсуфициенција. Електричната нестабилност на срцевиот мускул е предизвикана од акутна ексанвавинација на миокардниот регион ( исхемија ). Ненадејна смрт на пациенти со срцев удар поради примарната форма на VF.
 2. Секундарен - се јавува кога лево вентрикуларна инсуфициенција е во позадина на кардиоген шок.
 3. Доцна - најчесто се јавува на 2-6 недели од почетокот на срцев удар. Стапката на морталитет за крајот на VF изнесува 40-60.

Разграничување на VF во зависност од амплитудата на брановите:

 • во мала бранова фибрилација на коморите, амплитудата е помала од 5 mm;
 • со вентрикуларна фибрилација на големи бранови, амплитудата е поголема од 5 mm.
Мали и големи бранови вентрикуларни фибрилации

Фибрилацијата на коморите е позната од 1842 година, и за првпат била евидентирана на ЕКГ во 1912 година. Природата на овој тип на аритмија сè уште е слабо разбрана.

Симптоми

Во однос на знаците на вентрикуларна фибрилација, симптомите се појавуваат брзо, по 3 секунди од почетокот на нападот (пароксизм). Карактеристични манифестации:

 • вртоглавица;
 • сериозна слабост;
 • бледило на кожата;
 • губење на свеста по 20 секунди од почетокот на пароксизмот како резултат на кислородно гладување на мозокот;
 • тонични конвулзии се појавуваат по 40 секунди;
 • неволно мокрење, може да има движење на дебелото црево;
 • проширени зраци по 45 секунди, по една и пол минута се шират колку што е можно (ова е околу половина од времето кога сеуште е можно да се обноват мозочните клетки), отсуството на каква било реакција на учениците на светлина;
 • цијаноза (цијаноза на врвот на носот, ушите, назолабијалниот триаголник);
 • бучно отежнато дишење, брзото дишење, кое постепено се намалува и запира по околу 2 минути - се јавува клиничка смрт.

Во отсуство на помош во оваа фаза, по 4-7 минути започнува процесот на дефект на мозочните клетки (биолошка смрт).

Дијагностика

Дијагностицирање на вентрикуларна фибрилација според клинички манифестации и податоци за електрокардиограм. Дијагнозата го зема предвид отсуството на дишење, свесност, пулс, дилатација на зеницата, бледило на кожата и карактеристична цијаноза. Дишењето може да биде, но агонизирачки.

Во зависност од фазата на развој на VF на ЕКГ, се забележува:

 • треперење на коморите (тахисистол) - до 20 секунди;
 • конвулзивна етапа (нарушување на ритамот, зголемување на контракции, слабеење на емисијата) - до една минута;
 • фибрилација - хаотични бранови со висока амплитуда без долги интервали, променливи карактеристики (форма, висина, должина) - до 5 минути;
 • ниски бранови на позадината на атонија (недостаток на мускулен тонус);
 • недостаток на систола.

На кардиограм, се забележани хаотични бранови со различни амплитуди. На почетокот на пароксизмот на вентрикуларна фибрилација, амплитудата е висока, фреквенцијата е до 600 во минута (VF со голем бран). Дефибрилација е ефикасна во оваа фаза. Потоа се појавуваат ниско-амплитудни бранови, чија фреквенција се намалува (мала бран VF). Во оваа фаза, дефибрилацијата не е ефикасна во секој случај.

Вентрикуларна фибрилација на ЕКГ

Третман

Ако нападот на VF не се случи во болницата, итна медицинска помош за вентрикуларна фибрилација може да го спаси животот на една личност. Има 7 минути пред доаѓањето на лекарите - во ова време треба да се обидете да го "стартувате" срцето. Доколку помине повеќе време, шансите да останат живи се зголемуваат.

Се препорачува да се направи следново:

 1. Гласно повик, тоа е лесно да се погоди образите - едно лице може да се разбуди.
 2. Проверете го дишењето со раката на градната коска.
 3. За да бидете сигурни дека имате отчукување на срцето со ставање на увото во градната коска, почувствувајте го пулсот на каротидната артерија. Ако дишењето е отсутно, треба да ја започнете втората фаза на нега.
 4. Поставете го лицето на рамна тврда површина на грбот (по можност на подот), олабавете ги сите јазли на облеката, откопчајте ја кошулата, извадете ја вратата, отворете го прозорецот (ако сте во затворен простор).
 5. Проверете дали има повраќање во устата. Без чистењето на устата и носната празнина, секоја помош ќе биде бескорисна - лицето ќе се задуши на гастричната содржина.
 6. Фрли назад главата на жртвата, по можност под вратот да се стави мал ролери (може да извивам од импровизирана облека или лен).
 7. Изведување на вентилација на белите дробови: затворете го носот со прстите, внесувајте воздух во устата на жртвата со здив (дишење од уста-во-уста). Инјекциите треба да бидат моќни и долготрајни да го стимулираат движењето на градната коска.
 8. Спроведете индиректна масажа на масата: клекнете од лице на другата страна, ставете една рака на другиот крст на крстот. Во оваа положба, поставете ги рацете на долната третина или во центарот на градите и започнете ритмички, силен, но не и прекумерен притисок, така што рацете во лактите се исправи. Со прекумерен притисок, можете да ги скршите ребрата. Стиснете со една рака без да ги користите прстите (прстите се нагоре) - така притисокот ќе биде посилен. Во притисок да го користите торзото, а не само рацете, инаку може брзо да истече. Градината треба да се превиткува навнатре со 4-5 см, што е предизвикано од височината на левата комора, а целта на масажата е да се протера крвта од коморите.
 9. Направи 10-15 притисок, потоа - 2 инјекции, и така наизменичен притисок и инјекција до пулсот.

Индиректната масажа може да се направи заедно: еден удар во воздух, другиот - пумпа на градната коска. На постари кршливи коски, треба да им помогнам малку послаба. Но, дури и ако реброто е скршено, тоа не треба да запре. Неопходно е да се продолжи итна медицинска помош пред доаѓањето на медицинскиот тим или додека срцето на пациентот не почне, пулсот и дишењето ќе се појават.

Ако во текот на првите седум минути срцето не "започне", сепак има смисла да се продолжат активностите до половина час.

По прва помош, професионалците спроведуваат реанимација на вентрикуларна фибрилација, која има за цел да ја обнови хемодинамиката и срцевата активност.

Реанимација:

 1. Дефибрилација - дефибрилаторот на уредот испраќа електрични импулси од различни јаки во срцето, елиминирање на возбудливоста на коморите и обновување на нормалниот ритам. Дефибрилација е ефикасна во 95% од случаите во отсуство на органски лезии на пациентот на миокардот, во присуство на органски промени, ефикасноста е 30%.
 2. Вентилација на белите дробови - вештачката вентилација се изведува рачно со помош на ресусцитациона торба за дишење (амбу торба) или се изведува хардверска вентилација, при што пациентот е поврзан со апарат кој ја снабдува респираторната смеса со белите дробови преку маската.
 3. Употреба на лекови: адреномиметици (синхронизирање на миокарден контракции, подобрување на хемодинамиката, зголемување на тонусот на срцевиот мускул), антиаритмици (намалување на ексцитабилноста на миоцитите, подобрување на спроводливоста, потиснување на импулсите на возбудувањето), коректори за киселинско-базната рамнотежа и електролит (елиминирање на ацидоза , неутрализирање на метаболичките производи).

По ресусцитација, може да има компликации како што се ребро фрактури, hemothorax (крв во градите), пневмоторакс (воздух во плеврална празнина), аспирациона пневмонија (ингестија на гастрични содржини во трахеата и белите дробови), миокардна дисфункција, тромбоемболија , аритмија, хипоксија на мозокот и нарушувања позадина.

По стабилизацијата, пациентот е под медицински надзор во одделение за интензивна нега. Присутниот кардиолог развива третман режим врз основа на причината за развој на VF, со цел да се елиминира основната патологија и ризик фактори кои придонесуваат за појава на аритмии.

За третман на вентрикуларна фибрилација, се користат методи на минимално инвазивна хирургија:

 1. Радиофреквентна аблација - голем сад (артерија или вена) се пробива под локална анестезија, електродата е вметната во срцевата празнина преку пункција за да се детектираат аритмогени области погодени од радио енергијата. Постапката се изведува под контрола на флуороскопија.
 2. Инсталација на пејсмејкер (вештачки пејсмејкер, IVR) - чекорите на техниката се слични на радиофреквентната аблација, само електродите се фиксираат во садот, а креветот за телото на стимулаторот се формира во поткожното ткиво. Потоа, пејсмејкерот е поврзан со електродите и раната се шие.
 3. Инсталација на кардиовертер-дефибрилатор (ICD) - под локална анестезија и флуороскопски имплантиран уред со телесна тежина до 30 грама. Доколку порано била отворена градна клетка за имплантација на уредот, денес МКБ се наоѓа во медијастинумот под кожата, електродите низ вената се донесуваат до срцето. Уредот го препознава VF и испраќа електрично празнење, веднаш го обновува синусниот ритам. Работи МКБ до 8 години.

ICD имплантација ви овозможува да го откажете лекот или значително да ја намалите дозата. И покрај високата цена на уредот, резултатот е поекономичен од долготрајната терапија со лекови.

Предвидувања

ВФ води меѓу причините за ненадејна смрт кај луѓето на возраст од 45 години и постари (до 74%). Фибрилација е опасно изненадување - многу пациенти немаат време да обезбедат стручна помош. Аритмијата не поминува самостојно, потребни се итни мерки за да се добие лице од сериозна состојба. Во 80% случаи се јавува смрт. Ако е обезбедена компетентна помош во првата минута на клиничка смрт, стапката на преживување е 90%, додека во четвртата минута таа изнесува 30%.

По клиничка смрт, ако срцевата активност не може да се започне, за 10 минути неповратните промени поради хипоксија започнуваат во мозокот. Резултатот може да биде кома, губење на интелектуалните способности, телесна попреченост. Само 5% од пациентите по клиничка смрт немаат значителни промени во мозокот.

Имплантацијата на пејсмејкер или кардиовертер-дефибрилатор значително ја подобрува прогнозата и кај високи ризици при развивање на VF и по напади на аритмија.

Превенција

Во ризик се луѓето со органски лезии на миокардот и разни срцеви абнормалности. За такви пациенти, со висок ризик за развој на било која форма на аритмија, со цел да се спречи VF, се инсталирани уреди кои го регулираат срцевиот ритам.

Навремено откривање на проблеми со срцето и спроведување на квалификувани терапевтски мерки - спречување на компликации од кардиоваскуларни патологии, против кои се јавува аритмија.

Пациентите со органски промени во срцето треба да подлежат на редовни испитувања од страна на кардиолог, да бидат следени од страна на лекар во текот на нивниот живот, да земаат навремени терапевтски курсеви и да ја поддржуваат кардичната активност со пропишаните лекови.

Вообичаено, овие пациенти земаат лекови за живот, главната работа не е да се пропушти приемот, да се следат препораките на лекарот, а не да се одложи посета на специјалист кога се појавуваат вознемирени симптоми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вентрикуларна фибрилација и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Асистолија (појавување на симптоми: 7 од 15)

Асистол е состојба во која се случува кардијален арест. Постојат два типа на нарушувања на срцевиот ритам. Тие се нарекуваат асистолија и вентрикуларна фибрилација (лева комора или десна комора). Разликата на прекршокот за неколку минути е невозможна, згора на тоа, нема време за тоа, бидејќи треба итно да се спасат.

...
Метаболна ацидоза (појавување на симптоми: 6 од 15)

Метаболичната ацидоза е патолошка состојба која се карактеризира со оштетена киселинско-базна рамнотежа во крвта. Болеста се развива на позадината на лошата оксидација на органски киселини или нивното недоволно отстранување од човечкото тело.

...
Клонични конвулзии (појавување симптоми: 6 од 15)

Клонични конвулзии - последица на одредени патолошки процеси, што се изразува во неконтролирана контракција на пароксизмален мускулен ткиво. Доста често, нападите се придружени со делумна парализа, ослободување на пена од устата и губење на свеста.

...
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 5 од 15)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Лажни крв (појавување на симптоми: 5 од 15)

Лажно крупен е патологија на инфективно-алергиска природа која предизвикува развој на ларингеален едем со неговата последователна стеноза. Стеснувањето на луменот на респираторниот тракт, вклучувајќи го и гркланот, доведува до недоволен проток на воздух во белите дробови и претставува закана за животот на пациентот, па затоа треба да се обезбеди помош во таква состојба веднаш - за неколку минути по нападот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .