Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Варикозни вени: симптоми и третман

Варикозни вени се главните симптоми:

Варикозни вени (проширени вени) е хронична болест во која вените се предмет на нодуларна експанзија, која се јавува истовремено со повреда во процесот на истекување на крвта и со нејзината стагнација во рамките на венскиот систем. Варикозните вени, чии симптоми се развиваат во согласност со ефектите од голем број предиспонирачки причини, се манифестираат како развој на карактеристично испакнување на големи, синусни и масни вени, влијае на долните екстремитети, бидејќи оваа конкретна област на оштетување ќе се дискутира во нашиот денешен напис.

Општ опис

Варикозни вени - феномен доста честа појава. Така, во согласност со разни податоци, можеме да го разликуваме просечниот сооднос на фреквенцијата на појава на оваа болест во согласност со полот. На пример, околу 89% од жените имаат проширени вени во нозете и околу 66% од нив се соочуваат со мажи, овие бројки се особено важни за развиените земји. Како дел од една голема студија спроведена во градот Единбург во 1999 година, беше откриено дека варикозните вени се важни за жените кај 40% и 32% кај мажите. Врз основа на студијата во Москва во 2004 година, беше откриено дека хроничните заболувања со лезија на вените на долните екстремитети се релевантни за 50% од мажите и за 67% од жените. Слична слика била добиена и од студиите во Камчатка неколку години подоцна. Неверојатно, во последниве години, патологијата што ја испитуваме се повеќе се дијагностицира кај децата на училишна возраст.

Покрај предиспозицијата на жените за развој на проширени вени на долните екстремитети кои веќе ги видел читателот, исто така може да се додаде дека возраста исто така делува како предиспонирачки фактор. Значи, по 45-годишна возраст, варикозните вени имаат поголема веројатност да станат болни, иако, повторно, во помлада возраст, оваа болест не може да се исклучи, за жал, исто така, не е неопходно.

Варикоза: слика

Попуштени вени на нозете: како се развива оваа болест

Особено, во овој став ќе се запознаеме со особеностите на механизмот кој ја одредува основата за развој на проширени вени. Нарушувањето на соодветна работа на венските вентили со појава на обратен проток на крв се смета за активирач, се дефинира како рефлукс. Во рамки на клеточно ниво, таквото нарушување е предизвикано од физиолошка нерамнотежа што се појави помеѓу колаген, еластични влакна во венскиот ѕид и мускулните клетки.

Почетната фаза, предмет на присуство на факторите на ризик на генетско ниво, како и кога се изложени на провоцирачки фактори (како што е еден од нив, на пример, може да укажете на долгогодишна состојба итн.) Го забавува протокот на венската крв. Ова е придружено со промена на таков параметар како стрес-стрес, што подразбира комбинација на голем број индикатори релевантни за движење преку крвниот сад. Ендотелот, пак, одговара на овој параметар. Потсетиме дека во општата дефиниција ендотелот е слој од еден слој кој се базира на рамен тип на клетки од мезенхимално потекло, поради што се обезбедува поставата на внатрешната површина на лимфните и крвните садови, како и срцевите шуплини. Реакцијата на ендотелните клетки се јавува кај сите наведени промени, како резултат на што се активира механизмот што одговара на оваа реакција, тој се нарекува "леукоцит тркалање".

Во моментот, карактеристиките на интеракцијата на леукоцитите насочени кон ендотелот не се целосно проучени, но се знае дека се чини дека се "вртат" по површината. Со продолжено дејство на провоцирачкиот фактор, тие се доволно цврсто фиксирани на ендотелните клетки, што е основа за активирање на воспалителниот процес. Овој процес се шири низ венскиот слој на долните екстремитети, предизвикувајќи дисфункција на ендотелните клетки, постепено венскиот ѕид е изложен на оштетување низ неговата дебелина. Особено, овој процес брзо се развива под услови на венски вентили, тие се карактеризираат и со посебна подложност на влијанието на механичките оптоварувања врз нив.

Првично, овие вентили кои се предмет на најголемото механичко оптоварување се предмет на оштетување. Патолошкото ослободување на крв во овој случај се изведува преку устата на малите и големите сафенични вени, во некои варијанти на патолошкиот процес, се изведува преку големи перфорирачки вени. Поради вишокот на волуменот на крвта што се појавува во површината на површинските вени, постепено почнува да се преоптоварува венскиот ѕид. Како резултат на тоа, крвта содржана во медиумот на површинскиот венски слој започнува да се акумулира во вкупниот волумен, по што, во веќе зголемениот волумен, крвта продолжува да се исуши преку перфорираните вени во длабок систем со развој во однос на позадината на таквите преголеми ефекти. Ова, пак, го предизвикува развојот на дилатација кај перфорираните вени (што е, проширување во нив) заедно со валвуларна инсуфициенција.

По ова, работата на венската мускулна пумпа е придружена со намалувањето на дел од крвта во субкутаната мрежа, што се јавува преку изгубената конзистентност на перфорираните вени. Ова води кон таканаречениот "хоризонтален рефлукс", поради формирањето на кое, за возврат, ја намалува ејекционата фракција за време на систолата на венската мускулна пумпа (комбинирана со процесот на исфрлање на крв во аортата во одреден момент со соодветен срцев мускул со отчукување на срцето). Во површинскиот канал се појавува дополнителен волумен на крв. Наспроти позадината на овие процеси, ефективноста на венската мускулна пумпа е изгубена.

Во иднина се развива динамична форма на венска хипертензија, при што одење е придружено со намалување на притисокот на такви броеви што овозможуваат адекватно ниво на перфузија (овде е - преминување) на крв низ ткивата. Оваа слика е патолошка во текот на болеста, бидејќи како резултат на тоа се развива венска инсуфициенција во хроничната форма на нејзината манифестација. Првично е придружуван од појава на едем, а потоа крвните елементи како што се леукоцитите и црвените крвни клетки почнуваат да влегуваат во поткожното ткиво, кое веќе води кон липодерматосклероза и хиперпигментација. Понатамошно зачувување на реалните нарушувања поврзани со стазацијата на крвта и нејзината микроциркулација, како и нивното влошување, доведува до смрт на кожата со последователно формирање на трофичен улкус.

Варикоза: принципот на механизмот на болеста

Варикозни вени: причини

Секоја од болестите што традиционално ги разгледува е придружена со идентификација на причините и факторите кои делуваат како провоцирачки, и проширените вени, се разбира, не е исклучок од оваа точка. Наследството, како и придонесот што го дава за развојот на оваа болест, во моментов не се јасно разграничени од специјалисти. Познато е дека за некои генерации, некои семејства може да се сретнат со оваа болест, но во моментов сеуште е прифатено дека исхраната, хормоналните и начинот на живот на пациентите се сметаат за доминантни фактори во развојот на болеста.

Дебелината се смета за еден од главните фактори, на пример. Згора на тоа, зголемувањето на зачестеноста на развојот на болеста како проширените вени се зголемува пропорционално со сериозноста на пациентот на наведениот фактор, односно со зголемување на степенот на дебелина. Мошне често, седентарен животен стил комбиниран со нездрава диета (или сметан без оглед на тоа) се смета за истовремено фактор на дебелина. Покрај тоа, индустријализираните земји сега се карактеризираат со доминација во исхраната на популацијата на производи со висок степен на преработка, што, сепак, не е секогаш во комбинација со доволна потрошувачка на растителни влакна. Тоа е растителни влакна кои ги сочинуваат овошјето и суровиот зеленчук кои обезбедуваат доволен степен на зајакнување на васкуларните ѕидови. Во исто време, со нивна помош, исклучувањето на такви проблеми како што е развојот на хроничен запек се обезбедува на ниво на соодветните процеси, додека запекувањето е една од главните причини за зголемен интраабдоминален притисок и развој на проширена болест во однос на оваа позадина.

Карактеристиките на организацијата на работниот тек, исто така, играат важна улога во развојот на проширени вени. Со оглед на тоа дека најголемиот дел од нашето време се троши во окупација на одредена позиција (стоење или седење, што е условено од професионални активности, на пример), има смисла да се потенцира релевантноста на негативното влијание на валвуларниот апарат на вените поради тоа. Не помалку неповолна позадина за развојот на заболувањето во прашање е напорна работа, во која товарот се врши од страна на грчеви (на пример, активност поврзана со тежини на подигање), што исто така е штетно за долните екстремитети. Исто така, треба да се забележи дека не помалку важно е ефектот врз вентилскиот апарат на вените и со честите патувања и летови, бидејќи тие, исто така, придонесуваат за развој на стагнација во вените на крвните нозе, со што се зголемува ризикот од венски патологии.

Следно, треба да ја истакнеме улогата на елементи на гардероба во развојот на проширени вени. На пример, во согласност со модните трендови, малку луѓе треба да размислат за тоа што може да го направи оштетувањето на долна облека. Не е сосема, сепак, вообичаеното, но блиску, а неговата улога е особено во влијанието врз вените во областа на ингвиналните набори. Носењето корсети предизвикува зголемување на интраабдоминалниот притисок, што, соодветно, ја одредува итноста на итните препораки во врска со недозволивоста на нивното постојано носење. И конечно, чевли. Во контекст на разгледувањето на проширените вени, важно е да се земе во предвид дека високите потпетици на чевли се штетни поради соодветните товари, како што се чевлите кои имаат непријатни потпорни потпори.

Бременоста, како повторена бременост, исто така се смета како веќе докажан фактор на ризик за последователен развој на венски патологии. Поради зголемување на матката, зголемен е интраабдоминалниот притисок, а поради влијанието на хормонот прогестерон, се јавува негативен ефект врз површината на венскиот ѕид и затоа се јавува уништување на еластични и колагенски влакна во него.

Наспроти позадината на одредени болести (ревматоиден артритис, остеопороза итн.), Хормоналниот статус на пациентот може да се промени на ист начин како и бременоста, поради што се зголемува и ризикот од неговата проширена болест. Во прилог на ова, останува да се додаде дека присуството на хронични заболувања на црниот дроб исто така се смета како фактор кој предиспонира развој на проширени вени. Таквите болести вклучуваат цироза на црниот дроб, хепатитис, итн.

При разгледување на причините кои предизвикуваат проширени вени, не би било излишно повторно да се нагласат структурните карактеристики на вените во долните екстремитети, иако на малку поинаков начин веќе размисливме како функционира механизмот што предизвикува развој на оваа болест.

Значи, постојат неколку вени системи, ова е систем на површни вени со мала и голема сафенска вена во оваа група, систем на длабоки вени со длабоки вени на бедрото и тибијата што влегуваат во неа, како и перфорирачки (комуникативни) вени кои обезбедуваат поврзување на длабоки и површни вени. Во соодветни услови на функционирање, одливот на крв во нозете се обезбедува преку системот за длабока вена (за 90%) и преку површинскиот венски систем (за 10%, соодветно). Обезбедување на движење на крв во насока на срцето, а не во насока спротивна на таков тек, се јавува поради дејството на вентилите концентрирани во ѕидовите на вените. Значајна улога е дадена на карактеристиките на мускулната контракција, поради што исто така се обезбедува соодветен проток на крв. Најлошо од сè, напредокот на крвта се јавува во стоечка положба со истовремено недоволно или целосно исклучено движење на мускулите и нивно контракција. Во овој случај се јавува стагнација на крв, се зголемува притисокот во вените, поради што се јавува нивното ширење. Сето ова доведува до недостаток на вентил апаратот, како и на нецелосно затворање на летоците на вентилите, поради што крвта се движи на погрешен начин, почнувајќи од самиот срце.

Особено брзо, вентилите во системот за длабока вена се предмет на пораз, бидејќи тие го земаат најголемиот дел од товарот. Поради абнормалниот процес на протокот на крв, длабоките вени се преоптоварени поради дополнителни крвни томови. За да се постигне намалување на прекумерниот притисок, крвта се испушта во површинските вени, што се обезбедува со вклучување на комуникативни вени во процесот. Површинските вени во оваа шема не се наменети да им овозможат на нив да минуваат значителни количини на крв. Поради оваа причина, нивните ѕидови доживуваат состојба на преголема дистензија, која се јавува со формирање на варикозни јазли. Во меѓувреме, поради фактот што поголем волумен на крв и понатаму продолжува да се движи во насока на длабоките вени, се развива инсуфициенција на вентилите на комуникативните вени, при што се случува хоризонтален проток на крв и на длабоките и на површинските садови. Конечно, врз основа на горенаведените процеси, венската инсуфициенција станува веќе хронична, придружена со претходно забележани едеми, болки и трофични чиреви.

Попуштени вени: симптоми

Во повеќето случаи, симптомите на проширени вени во почетните фази на развојот на оваа болест не се манифестираат, соодветно, и не се придружени со непријатни сензации или знаци, врз основа на кои пациентот ќе може да побара совет од соодветниот специјалист. Не постојат причини поради кои оваа болест може да привлече внимание кон себе, или практично не, бидејќи главната манифестација на проширени вени на кои може да се посвети внимание е појавата на одреден козметички дефект. Се состои во појавата на тврд и синусен темно сина венци, кои се покажуваат низ кожата во регионот на нозете - ова се "пајакови вени".

"Васкуларните ѕвезди" делуваат како прилично важна манифестација што укажува на релевантноста на венската инсуфициенција. Тие претставуваат еден вид пајажина врз основа на капиларите подложени на дилатација, ширина од 0,1 мм и проѕирен преку кожата. Токму поради отсуството на дополнителни симптоми, кои ќе овозможат преземање на одредени мерки за нивна сметка, "пајаковите вени" се сметаат за жени како козметички дефект и се целосно игнорирани од мажите.

Се појавуваат "пајаковидни вени", често поради хормонална нерамнотежа или честа злоупотреба на солариум или сауна, притоа избегнувајќи покачени температури и елиминирање на нерамнотежата во смисла на хормони - сето ова ќе се ослободи од "пајаковите вени" предизвикани од такви причини . Во меѓувреме, поголемиот дел од "васкуларните звезди" служат токму како прв и често единствен знак што укажува на итност на прелевање на површните вени и развој на проширени вени. Поради оваа причина, појавата на таков "козметички дефект" бара апел до специјалист - третманот на проширените вени во раните фази станува најуспешен во однос на сопствената ефективност.

Затоа, размислете за симптомите кои обично се својствени за болеста од интерес за нас. Првите симптоми на проширени вени може да се појават сосема одеднаш, на пример, на позадината на долгата положба, со интензивен физички напор, итн. Тие се состојат, покрај појавата на јазли во регионот на долните нозе, и тоа:

 • Појавата на едем во нозете и нозете, тие главно се развиваат како резултат на долгото претходно седење (со нозете надолу) или стоење. Ноќниот сон го елиминира овој оток.
 • Промени во кожата од внатрешната површина во регионот на нозете. Кожата станува потемна (со други зборови, станува збор за пигментација) и набиено, навидум сјајна. Во областа на таквите сајтови означи губење на косата.
 • Быстрая утомляемость, тяжесть в ногах, боль и жжение в ногах, частые судороги – все эти симптомы варикозного расширения вен проявляются уже на этапах прогрессирования заболевания, то есть позднее. Кроме того, именно эти проявления выступают в качестве так называемых предвестников осложнений, сопутствующих этому заболеванию.

Достаточно часто расширенные вены отмечаются уже в молодом возрасте, и, опять же, во время беременности и после нее. В особенности перечисленные проявления, равно как и выпирание вен в областях, где их уже видно, отмечаются после длительных нагрузок.

Прогрессирование варикоза может длиться на протяжении многих лет, в некоторых случаях исчисляясь десятилетиями.

Варикоз: далеко зашедший процесс поражения ног

Варикозное расширение вен: осложнения

Варикозное расширение вен, появившись, самостоятельно не исчезнет, более того, оно не только будет актуальным для пациента явлением, но и явлением, прогрессирующим, что, как понятно, будет происходить только в худшую сторону. Соответственно, многие пациенты интересуются, чем опасен варикоз и какие осложнения ожидают в дальнейшем на его фоне. Потому в этом пункте нашей статьи мы выделим основные положения по данному вопросу:

 • Дерматит, экзема. В данном случае речь идет, как, возможно, читатель знает, о воспалительных заболеваниях, сосредотачиваться они будут в области голеней. Причиной этого явления становится застой в ногах венозной крови. В качестве основных симптомов, сопровождающих экзему, можно выделить следующие проявления: появление участков покраснения, неровные края образуемых очагов воспаления, интенсивный зуд, появление пузырьков и небольших трещинок. В частых случаях варикозная экзема становится предшественником трофической язвы, о ней – ниже.
 • Трофическая язва. Это проявление, как отмечено, является осложнением варикоза. Характерная его особенность заключается в том, что на коже, опять же, в области голени, в рамках длительного периода времени будет располагаться не поддающаяся заживлению рана. В основном это неглубокого типа язва с мокнутием на ее поверхности. Под мокнутием понимается появление жидкости, она может быть или прозрачной, или кровянистой. Следует отметить, что трофическая язва – явление достаточно болезненное, потому сопровождается она зачастую нарушениями сна и в целом качественного уровня жизни. Больной не может длительное время находиться на ногах, из-за чего актуальное ощущение тяжести в ногах подлежит усилению.
 • Острая форма тромбофлебита. Острый тромбофлебит подразумевает под собой воспалительный процесс, локализующийся со стороны вены, подвергшейся соответствующему варикозному расширению, процессу этому сопутствует появление тромба – сгустка крови, сосредоточенного в рамках области просвета этой вены. Симптомы острого тромбофлебита заключаются в следующем: сильные боли, сопутствующие длительной ходьбе или стоянию, покраснение кожи и появление уплотнения вдоль хода воспаленной вены, температура.
 • Разрыв варикозной вены. Кровотечение пораженной вены может быть достаточно обильным, что определяет необходимость в безотлагательном оказании соответствующей помощи по купированию патологического процесса, выступающего в качестве достаточно серьезного осложнения варикоза.

Итак, выделим симптомы, которые требуют обращения к врачу при варикозе:

 • усиление боли в ноге, невозможность подняться с кровати или пройтись по помещению, плотность кожи, повышенная температура в участке поражения;
 • внезапное появление одышки, слабость, ощущение нехватки воздуха;
 • истечение крови из пораженного участка на ноге.

Дијагностицирање

Обследование по выявлению варикозного расширения вен, помимо визуального выявления пораженной области, заключается в следующих манипуляциях:

 • крвен тест (општо);
 • УЗИ области нижних конечностей (исследование вен);
 • реовазография (метод, посредством которого определяется степень недостаточности питания в соответствующей области тканей, реализуемый за счет вычисления в рамках обследования реографического импульса);
 • хирургические методы исследования (к примеру, флебография с введением в вены контрастного вещества для последующей оценки состояния, в котором пребывает венозная система).

Лечение варикозного расширения вен

Лечение рассматриваемого нами заболевания определяется на основании конкретной стадии заболевания, актуальности осложнений, возраста и ряда других сопутствующих факторов, имеющих «вес» в последующем выборе соответствующих методов. В основе лечения применяется два типа методов, это методы консервативные (терапия с исключением оперативного вмешательства), а также метод хирургического лечения.

Консервативный метод лечения варикоза допускается в реализации в случае ранних стадий течения заболевания, при отсутствии симптоматики в выраженной ее форме. Сюда также относится последующая диета, упражнения, лекарственное и компрессионное лечение. Компрессионное лечение основывается на использовании в нем эластичных бинтов или изделий, для этого предназначенных (гольфы, чулки, колготы и пр.) для ношения в течение всего дня и снятием на ночь.

В качестве одного из вариантов этого лечения рассматривается процедура пневмомассажа, осуществляемая за счет использования в ней соответствующего названию аппарата, применяемого в сочетании с одеваемыми на ноги манжетами с нагнетанием в них воздуха под определенным давлением. Данный метод позволяет улучшить кровообращение в нижних конечностях, а также устранить неприятные ощущения, сопутствующие варикозу, в том числе и отек ног.

Медикаментозное лечение при варикозе назначается исключительно врачом, заключается оно в использовании местных препаратов (то есть гелей, мазей и пр. средств, наносимых на кожу пораженной области), а также в использовании определенных таблеток для лечения варикоза.

Хороших результатов позволяет добиться гирудотерапия – то есть метод лечения с использованием пиявок. Гирудин, выбрасываемый пиявками во время сосания крови, способствует разжижению крови. Между тем, существуют альтернативы – препараты в составе с разжижающими кровь компонентами, за счет которых допускается возможность выбора подходящего лечения.

Лечение варикоза с использованием лазера также является достаточно эффективным методом в лечении этого заболевания, в особенности, если его сочетать с дополнительными методами воздействия. Лечение лазером проводится при обезболивании, спустя порядка 3 недель после операции не остается ни рубцов, ни других следов, указывающих на предшествующее лечение.

Что касается второй части лечения, а оно, как мы определили по группам методов, предусматривает хирургическое воздействие на область поражения. Оперативное вмешательство – метод радикальный и наиболее эффективный в борьбе с варикозом. Между тем, к нему можно прибегнуть и в том случае, если эффекта от применения других мер лечения добиться не удалось. Удалению в процессе операции подлежат вены, подвергшиеся варикозному расширению. Уже через несколько часов после операции пациент может свободно встать на ноги.

Лечение варикоза при беременности ориентировано на щадящее воздействие за счет немедикаментозной терапии, а это, опять же, компрессионное белье, физические упражнения. На местном уровне и только при согласовании с врачом могут использоваться мази, крема и пр. препараты непосредственно для воздействия в рамках пораженной области.

При появлении симптомов, указывающих на варикоз, необходимо обратиться к флебологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Варикозное расширение вен и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач флеболог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Плоскостопие (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Диабетическая стопа (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Дијабетична нога е една од компликациите на дијабетесот, генерално, оваа компликација се гледа како синдром, придружен со цела група на различни манифестации кои влијаат на периферниот нервен систем, фугите на нозете, коските и крвните садови. Диабетическая стопа, симптомы которой имеют форму язвенно-некротического поражения, иначе обозначается как гангрена стопы и развивается в среднем у 5-10% пациентов с диабетом.

...
Облитерирующий атеросклероз (совпадающих симптомов: 3 из 10)

Облитерирующий атеросклероз сосудов нижних конечностей – хроническое расстройство, поражающее крупные артерии, приводящее к различной степени недостаточности кровообращения. Основными симптомами выражения заболевания являются – быстрая утомляемость ног во время ходьбы, нередко возникает хромота и онемение стоп.

...
Розацеа (совпадающих симптомов: 2 из 10)

Розацеа, или, како што е поинаку дефинирано од оваа болест на кожата, акне розацеа, во согласност со карактеристиките на манифестацијата е хронична болест. Розацеа, чии симптоми се манифестираат во црвенило на кожата, како и во формирањето на туберкули и пустули, заедно со друг вид осип на лицето, покрај овој редослед во повеќе од половина од случаите, се јавува со оштетување на очите.

...
Пиодермия (совпадающих симптомов: 2 из 10)

Пиодерма е вообичаено име за голем број на пустуларни кожни болести предизвикани од стафилококи и стрептококи (што се јавува малку поретко). Пиодерма, симптомите на кои се појавуваат кај гнојни лезии на кожата, е една од најчестите кожни заболувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

флебологот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .