Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперспленизам: Симптоми и третман

Хиперспленизам - главни симптоми:

Хиперспленизам (хиперспленичен синдром) е уништување на клеточните елементи на крвта од страна на слезината, што помага да се намали нивото на црвените крвни клетки, белите крвни клетки и тромбоцитите во циркулаторниот систем. Во циркулацијата на крвта системот го зголемува притисокот, предизвикувајќи стагнација процеси во слезината.

Најчесто, болеста следи патолошки процес, како што е спленомегалијата , која се карактеризира со зголемена слезина во големина, но исто така може да се развие во изолација. Болеста според Меѓународната класификација на болести ICD-10 има шифра D73.1.

Се дијагностицира за време на почетниот преглед на пациентот со палпаторно испитување на слезината. Прекршување на нивото на ензими се одредува при испитување на крвта и пункција на коскената срцевина, а нивото на билирубин се проверува.

Третманот на хиперспленизам е често конзервативен, но во тешки случаи се врши трансфузија на крв или емболизација на спленичните канали. Прогнозата на терапевтските мерки е позитивна во повеќето случаи. Само-третманот е неприфатлив, бидејќи ваквиот пристап кон терапијата може да доведе до крајно негативни последици.

Етиологија

Главната функција на слезината е да се отстранат крвните клетки од крвотокот на телото. Со хиперспленизам, оваа функција е забрзана, а слезината ги отстранува нормалните клетки кои сè уште можат да ги извршуваат своите задачи.

Кога крвта се акумулира подолго време, предизвикувајќи стагнација во вената на слезината, ова доведува до гладување на кислород на органот, уништувајќи го сврзното ткиво. Тогаш сите други клетки почнуваат да се распаѓаат. Така, слезината започнува да не извршува синтезиска функција, туку деструктивна функција, што доведува до развој на патолошки процеси.

Примарно заболување ќе биде предизвикано од нарушено функционирање на слезината. Секундарна болест од овој тип ќе се должи на различен патолошки процес.

На секундарната болест има следните причини за појава:

 • вирусен хепатитис е воспалителна болест предизвикана од вируси;
 • Бруцелоза - инфекција која се пренесува од животни на луѓето преку млеко, влијае на целото тело и предизвикува компликации;
 • злоупотреба на алкохол;
 • проблеми со црниот дроб - предизвикуваат воспаление во слезината, предизвикувајќи стагнација и нарушување на функционирањето;
 • лупус еритематозус - влијае на сврзното ткиво, крвните садови, предизвикува пореметувања во производството на антитела од страна на имунолошкиот систем, кои почнуваат да ги инфицираат здравите клетки;
 • ревматоиден артритис - предизвикува патолошки процеси во ткивата, во зглобовите, инфекцијата доведува до нарушување на функционирањето на имунолошкиот систем;
 • сифилисот е заразна болест која влијае на кожата, внатрешните органи, мукозните мембрани;
 • маларијата е заразна болест која предизвикува анемија;
 • акутна туберкулоза - предизвикува патолошки процеси во белите дробови;
 • Леукемијата е малигна крвна болест.

Многу често се манифестира хиперспленизам во цироза на црниот дроб. Се јавува во процесот на замена на паренхимното ткиво со лузни, што предизвикува стеснување во системот на порталната вена. Овие промени стануваат неповратни, како резултат на тоа, постои стагнација во садовите, во слезината. Се манифестира со зголемен билирубин, фосфатаза, намалени нивоа на протеини, протромбин, го зголемува резидуалниот азот, холестеролот.

Цироза на црниот дроб

Овој тип на болест може да предизвика сите видови на бенигни и малигни тумори.

Класификација

Постои примарен и секундарен хиперспленизам, во зависност од причините за појавата, но оваа дистрибуција е условена.

Примарната болест е поделена на два вида:

 • конгенитален хиперспленизам ( хемолитична анемија ) е крвно нарушување кое ја нарушува циркулацијата на црвените крвни клетки кога уништувањето преовладува во текот на формирањето на нови црвени крвни клетки;
 • Стекната ( тромбоцитопенична пурпура ) - патологијата е поврзана со имуните механизми во телото, кои се карактеризираат со хеморагии во кожата и мукозните мембрани, предизвикувајќи матката, назалната и гингивалната крварење, се јавуваат поради проблеми со развојот на тромбоцити.

Секундарните болести се опишани погоре, бидејќи тие предизвикуваат нарушувања поврзани со промени во формирањето на црвени крвни клетки, леукоцити и тромбоцити.

Симптоматологија

Симптомите на хиперспленизам се неспецифични, кои во голем број клинички случаи го отежнуваат дијагностицирањето.

Недостатокот на црвени крвни клетки доведува до следниве состојби:

 • намален хемоглобин во крвта;
 • растечка слабост, летаргија;
 • намалени перформанси;
 • се зголемува чувството на замор со мали оптоварувања.

Недостатокот на тромбоцити води до:

 • лошо лекување на рани;
 • тешка хеморагија поради неуспех во формирањето на примарни тромбоцити.

Дефицитот на леукоцитите предизвикува:

 • намален имунитет;
 • губење на отпорноста на телото на инфекција;
 • појавата на можноста за надминување на изворот на локализирана инфекција и негово ширење низ човечкото тело.

Во процесот на отежнување на болеста, можат да се појават следниве симптоми:

 • болка во десниот хипохондриум;
 • гадење;
 • повраќање;
 • вртоглавица;
 • недостаток на здив;
 • крварење на непцата;
 • чувство на тежина после јадење;
 • зголемување на температурата;
 • бледило на кожата.

Комплексноста на новите знаци е дека тие можат да се преклопат еден со друг, што ја комплицира дијагнозата и утврдувањето на коренот на болеста.

Дијагностика

Примарната дијагноза на хиперспленизам се прави по испитувањето на пациентот и проучувањето на историјата на болеста.

По првичниот преглед се вршат следните лабораториски и инструментални методи на испитување:

 • комплетна крвна слика и биохемиски;
 • Ултразвук или КТ скенирање;
 • испитување на коскената срцевина;
 • биопсија на црниот дроб.
Прободување на коскената срцевина

По спроведувањето на истражувањата и утврдувањето на точна дијагноза и причините за нејзиното појавување, пациентот се упатува на третман.

Третман

Терапевтските мерки ќе зависат од причините за патолошкиот процес.

Третманските активности ќе бидат како што следува:

 • третман на главната болест, која стана примарна причина за појава на абнормалности со производство на бели крвни клетки, тромбоцити и црвени крвни клетки;
 • црвено крвни клетки или трансфузија на тромбоцитна маса;
 • имуномодулаторна терапија;
 • пропишана исхрана.

Сите патолошки процеси во телото бараат висококвалитетна и навремена елиминација за да се намали ризикот од асоцирани компликации. Во тој случај, ако конзервативната терапија не даде соодветен резултат, тие прибегнуваат кон хируршка интервенција.

Можни компликации

Во зависност од тежината на болеста и ако терапијата не е започната навремено, може да се појават следните компликации:

Анемијата може да се појави со хиперспленизам или анемија, која ќе биде поврзана со намалување на концентрацијата на хемоглобин во крвта. Поради фактот што распаѓањето на еритроцитите се зголемува и нивниот животен век е скратен, стареењето на црвените крвни клетки се уништува или во слезината или во коскената срцевина.

Не постои превенција како таква. Неопходно е да се третираат сите патолошки процеси во телото навреме и да не се започне со болест која може да предизвика неповратни последици. Во ретки случаи, болеста е фатална.

Само-третманот во овој случај, вклучувајќи и народни лекови, е неприфатлив. Треба да се разбере дека овој патолошки процес, ако терапијата не се спроведе навремено, неизбежно ќе доведе до неповратни патолошки процеси во телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперспленизам и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: гастроентеролог , хематолог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Циста на слезината (појавување на симптоми: 8 од 17)

Цревата на слезината е бенигна маса во шуплината на органот кој има капсула, обично исполнет со течност. Почетниот тек на патолошкиот процес е асимптоматски, но додека цистата расте, клиничката слика исто така ќе стане поизразена.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 7 од 17)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 7 од 17)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Миокарден инфаркт (појавување симптоми: 7 од 17)

Смртта на дел од срцевиот мускул што води до формирање на коронарна артериска тромбоза се нарекува миокарден инфаркт. Овој процес води до фактот дека циркулацијата на крвта на оваа област е нарушена. Миокарден инфаркт е претежно смртоносен, бидејќи главната срцева артерија е блокирана. Ако кај првите знаци не се преземат соодветни мерки за хоспитализација на пациентот, тогаш леталниот исход е загарантиран со 99,9%.

...
Аскаријаза (појавување симптоми: 7 од 17)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .