Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ангиоматоза: Симптоми и третман

Ангиоматоза - главните симптоми:

Ангиоматозата е патолошка состојба во која се јавува пролиферацијата на крвните садови, поради што се формира тумор. Развојот на ангиоматозата се појавува паралелно со разни конгенитални аномалии и дефекти на имунолошкиот систем. Пролиферацијата на крвните садови може да ја покрие кожата, внатрешните органи, мозокот, органите на видот и другите телесни системи.

Етиологија

Таквата болест нема дефинитивна етиолошка слика, но научниците претпоставуваат дека тоа може да биде:

 • генетска предиспозиција;
 • низок имунитет;
 • рак;
 • патолошки развој на фетусот.

Треба исто така да се каже дека постои системска лезија и локална. Локален е поразот на различни делови од телото, имено: садовите на лицето, фаринксот, очите, внатрешните органи и многу повеќе. Но, системската штета истовремено влијае на целото тело: кожата, коските, внатрешните органи, нервниот систем.

Како по правило, локалната лезија не претставува закана за животот на пациентот: има бениген карактер. Системски води до нарушување во работата на внатрешните органи, што може да предизвика невролошка девијација и крварење да започне.

Класификација

Денес во медицината следнава класификација на таков патолошки процес:

 • Ретинална ангиоматоза. Многу е ретка, која се карактеризира со ангиоматозна и цистична формација во мрежницата, нервниот и ендокриниот систем и другите внатрешни органи. Поради уништување на очното ткиво, видот е оштетен. Се развива глауком , поради што целосно може да се изгуби од вид.
 • Коб или ангиоматоза која влијае на кожата и 'рбетниот мозок.
 • Бациларна ангиоматоза. Плаките почнуваат да се појавуваат на кожата, слично на Капошивиот сарком . Покрај кожата, болеста ги покрива внатрешните органи, слезината, црниот дроб, коските. Треба да се забележи дека бациларната ангиоматоза има друго име - хепатит.
 • Бактериска ангиоматоза. Се манифестира кај пациенти со ХИВ инфекција , малку помалку во рак, влијае на оралната мукоза, кожата. Во исто време се појавуваат симптоми како што се зголемена температура, зголемено потење, абдоминална болка и анемија . Може да се дијагностицира според резултатите од хистолошко испитување. Употреба на системски третман со употреба на одредени лекови.
 • Штајнер - Фенер синдром е последица на тумори кои се развиваат во телото.
 • Ангиоматоза Стурге-Вебер. Тој, исто така, има друго име - енцефалотригенеминална ангиоматоза. Ангиомите влијаат врз мозокот и кожата на лицето. Исто така, има ефект врз развојот на глаукомот.
 • Дифузна (венска ангиоматоза) е васкуларна неоплазма која вклучува неколку ангиоми. Венско-кавернозната развојна ангиоматоза е мулти-коморна шуплина на крвните садови исполнети со крв. Нивната температура е малку повисока од околното ткиво. Карактеристична карактеристика на венска ангиоматоза е зголемување на зафатениот орган и формирање на венски празнини.

Леомиом е особено опасен кога неговите садови почнуваат да се зголемуваат. Таквата состојба може да доведе до дегенерација во рак. Во секој случај, не е неопходно да се вклучите во само-третман, мора да се консултирате со лекар.

Симптоматологија

Локалната лезија не може да се дегенерира во малигнен тумор.

Сепак, системски во својот развој може да се манифестира со различни симптоми, на пример:

 • појава на голем број на ангиоми;
 • појава на телеангиектазија кај различни внатрешни органи;
 • појава на крварење;
 • слепило е можно;
 • формирање на васкуларни точки.

Покрај тоа, системската лезија опфаќа голема површина. Со доаѓањето на други лезии, тие почнуваат да се спојат во една. На пример, кога е покриена една екстремитет, постои повреда на неговото функционирање. Исто така, оваа форма се манифестира со крварење, екстензивни трофични улцери. На меките ткива и кожата, садовите со различни дијаметри почнуваат да растат.

Ова е обично хронична форма на ангиоматоза. Состојбата на пациентот во иднина ќе зависи од областа на лезијата и големината на формацијата.

Дијагностика

Дијагностички методи на оваа патологија се:

 • Х-зраци
 • лабораториски крвен тест;
 • магнетна резонанца;
 • Ангиографија - Ви овозможува да утврдите каква големина е образованието, поврзано со големи садови и внатрешни органи.

Исто така, се назначува консултација со хирургот и онколог.

Неодамна, компјутерската томографија често се користи за дијагностицирање на ангиоматозата. Тоа ќе помогне да се утврди присуството на патологија дури и во раните фази на развојот, кога болеста сè уште не покажува симптоми. Така, ќе се започне навремено лекување, а идната прогноза ќе биде поволна.

Според резултатите од дијагностичките мерки, како и земајќи ги предвид податоците собрани за време на почетниот преглед, лекарот ќе пропише понатамошни терапевтски мерки.

Третман

Во зависност од локацијата на патологијата, областа на лезијата и покажаните симптоми, ќе биде пропишан соодветен третман:

 • спроведување на операција за време на која резултирачките тумори ќе бидат исцрпени;
 • радиотерапија;
 • криотерапија;
 • антиконвулзивни и психотропни лекови;
 • лекови против крварење;
 • лекови кои го обновуваат васкуларниот тон;
 • спроведување тампонација на крвните садови;
 • Со силна загуба на крв, пациентот добива трансфузија на крв и црвени крвни клетки.

Оваа патологија често влијае на епилептиците. Потоа ја пропишаа употребата на лекови. За време на нападите, некои лекови се пропишани, а други треба да се користат како долготрајна употреба.

Прогноза

Понатамошната прогноза на патологијата во голема мера зависи од формата на болеста. Ако третманот се започне со текот на времето, може да се избегне сериозни компликации кои би предизвикале значително влошување на квалитетот на животот. Во сите други случаи, овој патолошки процес може да доведе до попреченост.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ангиоматоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , хирург , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Tenioz (појавување симптоми: 4 од 10)

Tenioz (teniodoz) е вид на интестинална инфекција, чија појава е предизвикана од тенија: свинска тенија и говеда тенија. Болеста се карактеризира со знаци на цревни нарушувања, манифестации на астено-невротична природа, присуство на патогенот во фекалните маси.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 3 од 10)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 3 од 10)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 3 од 10)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 3 од 10)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .