Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфоцитна леукемија: симптоми и третман

Лимфоцитна леукемија - главните симптоми:

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

Општ опис

Специфичноста на малигните тумори како целина се сведува на патологија, придружена со формирање на клетки, чија поделба се случува на неконтролиран начин со последователната способност за инвазија (т.е. инвазија) во ткивото во непосредна близина до нив. Во исто време, тие исто така имаат можност да метастазираат (или се движат) на органи кои се наоѓаат на одредена оддалеченост од нив. Оваа патологија е директно поврзана со пролиферацијата на ткивото и клеточната поделба предизвикана од еден или друг вид на генетско нарушување.

Што се однесува до конкретната лимфоцитна леукемија, тогаш, како што веќе рековме, тоа е малигна болест, а растот на лимфоидното ткиво се јавува во лимфните јазли, во коскената срцевина, во црниот дроб, во слезината, како и кај некои други видови на органи. Првенствено, дијагнозата на патологија е забележана во Кавказската раса, со околу три случаи на болест за секои 100 илјади луѓе годишно. Во принцип, поразот на болеста се јавува кај постарите лица, додека машкиот пол е двапати поголем од случајот со лимфоцитна леукемија од женскиот пол. Покрај тоа, предиспозицијата за болеста е исто така одредена од влијанието на наследниот фактор.

Постоечката класификација која го одредува текот и специфичноста на болеста, разликува две форми на лимфоцитна леукемија: акутна (лимфобластна) леукемија и хронична леукемија (лимфоцитна леукемија).

Акутна лимфоцитна леукемија: симптоми

За да се дијагностицира оваа форма на болеста, се користи периферна крв, во која, во околу 98% од вкупниот број случаи, се откриваат карактеристични експлозии. Крвната размаска се карактеризира со "леукемиска инсуфициенција" (т.е. "голема"), односно има само зрели клетки и експлозии, нема средни фази. Акутна форма на лимфоцитна леукемија се карактеризира со нормохромна анемија, како и тромбоцитопенија . Неколку почести се други знаци на акутна форма на лимфоцитна леукемија, имено леукопенија и леукоцитоза.

Во некои случаи, преглед на целокупната крвна слика во комбинација со симптоми укажува на релевантноста на акутната лимфоцитна леукемија, меѓутоа, точноста на дијагнозата е можна само кога се спроведува студија која влијае на коскената срцевина, а особено да ги карактеризира хистолошките, цитогенетските и цитохемиските експлозии.

Главните симптоми на акутната форма на леукоцитоза се следниве:

 • Жалби на пациенти за општа слабост, слабост;
 • Губење на апетитот;
 • Промена (намалување) во тежина;
 • Немотивирано зголемување на температурата;
 • Анемија, провоцира бледило на кожата;
 • Недостаток на воздух, кашлица (сува);
 • Абдоминална болка;
 • Гадење;
 • Главоболка;
 • Состојба на општа интоксикација во најширокиот спектар на манифестации. Интоксикацијата го одредува овој тип на состојба во која постои повреда на нормалното функционирање на телото поради пенетрација или формирање на токсични супстанции во неа. Со други зборови, тоа е општо труење на телото, а во зависност од степенот на нејзината штета, на оваа позадина се утврдуваат симптоми на интоксикација, кои, како што е забележано, може да бидат многу различни: гадење и повраќање, главоболка, дијареа, абдоминална болка - нарушување на гастроинтестиналната функција; симптоми на срцеви аритмии (аритмија, тахикардија, итн.); симптоми на дисфункција на централниот нервен систем (вртоглавица, депресија, халуцинации, нарушена визуелна острина), итн. ;
 • Болка во 'рбетот и екстремитетите;
 • Раздразливост;
 • Зголемување на развојот на болеста на периферните лимфни јазли. Во некои случаи - медијастинални лимфни јазли. Медијастиналните лимфни јазли, пак, се поделени во 4 главни групи: лимфните јазли на горниот медијастинум до местото на бифуркацијата на трахеата; ретростернални лимфни јазли (во областа зад градната коска); бифуркациски лимфни јазли (лимфни јазли во регионот на долниот трахеобронхеален регион); лимфни јазли на регионот на долниот заден медијастинум;
 • Околу половина од вкупниот број на случаи на болеста се карактеризира со развој на хеморагичен синдром со хеморагии карактеристични за него - ова се петехии. Петехија е вид на хеморагија која главно се фокусира на кожата, во некои случаи на мукозните мембрани, нивната големина може да варира од големина на гранче до грашок;
 • Формирањето на лезии на екстрамедуларни лезии во ЦНС предизвикува развој на невролеукемија;
 • Во ретки случаи, постои инфилтрација на тестисите - таков е нивниот пораз, во кој тие се зголемуваат во големината, главно зголемувањето е унилатерално (соодветно, леукемичната природа на појавата се дијагностицира кај околу 1-3% од случаите).

Хронична лимфоцитна леукемија: симптоми

Во овој случај зборуваме за рак на лимфното ткиво, за што карактеристична манифестација е акумулацијата во периферната крв на туморски лимфоцити. Кога се споредува со акутната форма на лимфоцитна леукемија, може да се разликува дека хроничната форма се карактеризира со неговиот побавен тек. Во однос на кршењето на крвта, тие се јавуваат само во доцната фаза на болеста.

Современите онколози користат неколку видови пристапи кои овозможуваат да се утврди точноста на усогласеноста со одредена фаза на хроничната форма на лимфоцитна леукемија. Очекуваното траење на животот кај пациентите кои страдаат од оваа болест директно зависи од два фактора. Особено, тие го вклучуваат степенот на нарушување во коскената срцевина на хематопоетскиот процес и степенот на преваленција што е карактеристичен за малигната неоплазма. Хроничната лимфоцитна леукемија според општите симптоми е поделена во следните фази:

 • Почетната фаза (А). Се карактеризира со мало зголемување на лимфните јазли на една или две групи. Долго време, тенденцијата во однос на леукоцитозата во крвта не се зголемува. Пациентите остануваат под медицински надзор, без потреба од цитостатична терапија. Тромбоцитопенија и анемија се отсутни.
 • Распоредена фаза (Б). Во овој случај, леукоцитозата зема зголемена форма, лимфните јазли растат на прогресивна или генерализирана скала. Се формираат рекурентни инфекции. За напредната фаза на болеста потребна е соодветна активна терапија. Тромбоцитопенија и анемија исто така се отсутни.
 • Терминална фаза (C). Тука спаѓаат случаи во кои се јавува малигната трансформација на хроничната форма на леукоцитоза. Се појавува тромбоцитопенија и анемија , без оглед на подложност на поразот на одредена група на лимфни јазли.

Означувањето на буквите честопати се прикажува со користење на римски бројки, поради што се утврдува и специфичноста на болеста и присуството на одредени знаци кај пациентот во одреден случај:

 • I - во овој случај, фигурата укажува на присуство на лимфаденопатија (што е зголемување на лимфните јазли);
 • II - индикација за зголемување на големината на слезината;
 • III - индикација за присуство на анемија;
 • IV - индикација за присуство на тромбоцитопенија.

Да се ​​задржиме на главните симптоми кои ја карактеризираат хроничната лимфна леукемија. Тука следните манифестации стануваат релевантни, чиј развој е постепен и одложен:

 • Општа слабост и незгода (астенија);
 • Чувство на тежина што се јавува во стомакот (особено од левиот хипохондриум);
 • Остра губење на тежината;
 • Отечени лимфни јазли;
 • Зголемена подложност на разни видови на инфекции;
 • Прекумерно потење;
 • Намален апетит;
 • Зголемен црниот дроб (хепатомегалија);
 • Зголемена слезина (спленомегалија);
 • Анемија;
 • Недостаток на здив предизвикан од тежок напор;
 • Тромбоцитопенија (симптом кој се карактеризира со намалување на концентрацијата на тромбоцити во крвта под одредена норма);
 • Неутропенија. Во овој случај, постои симптом, се карактеризира со намалување на крвта на неутрофилните гранулоцити. Неутропенија, која во овој случај служи како симптом на основната болест (всушност, лимфоцитна леукемија), е болест придружена со промена (намалување) во бројот на неутрофили (неутрофилни гранулоцити) во крвта. Особено неутрофилите се крвни клетки кои созреваат во коскената срцевина во период од две недели. Поради овие клетки, последователно уништување на странски агенси кои можат да бидат во циркулаторниот систем. Така, наспроти позадината на намалувањето на бројот на неутрофили во крвта, нашето тело станува особено подложно на развојот на одредени заразни болести. Слично на тоа, овој симптом е поврзан со лимфоцитна леукемија;
 • Појавата на чести алергиски реакции.

Хронична лимфоцитна леукемија: форми на болеста

Морфолошките и клиничките знаци на болеста ја одредуваат деталната класификација на хроничната лимфоцитна леукемија, што исто така укажува на соодветен одговор во однос на извршениот третман. Главните форми на хронична лимфоцитна леукемија вклучуваат:

 • Бенигна форма;
 • Класична (прогресивна) форма;
 • Туморска форма;
 • Спленомегална форма (со зголемена слезина);
 • Форма на коскената срцевина;
 • Форма на хронична лимфоцитна леукемија со компликација во форма на цитолиза;
 • Пролимфоцитна форма;
 • Леукемија на влакнести клетки;
 • Т-клеточна форма.

Бенигна форма. Тоа предизвикува бавно и забележително зголемување на лимфоцитозата во крвта во текот на годините, што е исто така придружено со зголемување на бројот на леукоцити во него. Вреди да се забележи дека во оваа форма болеста може да трае подолго време, до децении. Попреченост не е нарушена. Во повеќето случаи, кога пациентите се под надзор, не се вршат стернални пункции и хистолошки испитувања на лимфните јазли. Овие студии имаат значителен ефект врз психата, додека ниту тие, ниту цитостатичките лекови, поради слични карактеристики на текот на болеста, воопшто не можат да се користат до крајот на животот на пациентот.

Класична (прогресивна) форма. Започнува по аналогија со претходната форма, но бројот на леукоцити се зголемува од месец до месец, исто така постои зголемување на лимфните јазли, кои по нивната конзистентност можат да бидат тестирани, малку еластични и меки. Назначувањето на цитостатична терапија се врши во случај на значително зголемување на манифестациите на болеста, како и во случај на раст на лимфните јазли и леукоцитозата.

Туморска форма. Овде, особеност лежи во значителното зголемување на конзистентноста и густината на лимфните јазли, додека леукоцитозата не е висока. Постои зголемување на крајниците речиси до нивното затворање едни со други. Слезината се зголемува до умерени нивоа, во некои случаи зголемувањето може да биде значајно, до испакнување во рок од неколку сантиметри во хипохондриумот. Интоксикацијата во овој случај е од блага природа.

Форма на коскената срж. Се карактеризира со брзо прогресивна панцитопенија, делумна или целосна замена со зрели лимфоцити во дифузно растечката фаза на коскената срцевина. Зголемен лимфен јазол не е забележан, во поголемиот дел од случаите слезината не е зголемена, како што е црниот дроб. Што се однесува до морфолошките промени, тие се карактеризираат со хомогеност на структурата, која се добива со нуклеарен хроматин, во некои случаи се забележува пиктоничност, структурни елементи ретко се одредуваат. Вреди да се забележи дека порано оваа форма беше фатална, со животен век на болеста до 2 години.

Пролимфоцитна форма. Разликата лежи пред се во морфологијата на лимфоцитите. Клиничките карактеристики се карактеризираат со брз развој на оваа форма со значително зголемување на слезината, како и умерено зголемување на периферните лимфни јазли.

Хронична лимфоцитна леукемија со парапротеинемија. Клиничката слика има вообичаени карактеристики на формите наведени погоре, придружени со моноклонална гамапатија тип G- или М-.

Форма на коса на клетките. Во овој случај, името ги дефинира структурните карактеристики на лимфоцитите, кои го претставуваат развојот на процесот на хронична лимфоцитна леукемија во оваа форма. Клиничката слика има карактеристични карактеристики кои се состојат од цитопенија во една или друга форма (модерација / сериозност). Слезината е зголемена, лимфните јазли се со нормална големина. Текот на болеста во оваа форма е различен, сè до целосното отсуство на знаци на прогресија низ годините. Гранулоцитопенија е забележана, во некои случаи предизвикувајќи појава на фатални инфективни компликации, како и тромбоцитопенија, која се карактеризира со присуство на хеморагичен синдром.

Т-форма. Оваа форма претставува околу 5% од случаите. Инфилтрацијата главно влијае на дермалното ткиво и длабоките слоеви на дермисот. Крвта се карактеризира со леукоцитоза во различни степени на сериозност, постои неутропенија, анемија.

Лимфоцитна леукемија: третман на болеста

Особеноста на третманот на лимфоцитната леукемија лежи во фактот што експертите се согласуваат во мислењето за несоодветноста на нејзиното спроведување во рана фаза. Ова се должи на фактот дека поголемиот дел од пациентите за време на почетните фази на болеста ја носат во "блескава" форма. Според тоа, долго време можете да направите без потреба од земање лекови, како и да живеете без никакви ограничувања, додека сте во релативно добра состојба.

Терапијата се изведува за хронична лимфоцитна леукемија, и само ако постојат основи за ова во форма на карактеристични и живописни манифестации на болеста. Така, целесообразноста на третманот се јавува ако има брзо зголемување на бројот на лимфоцити, како и со прогресија на зголемени лимфни јазли, брзо и значајно зголемување на слезината, зголемување на анемијата и тромбоцитопенија.

Неопходно е да се третираат дури и појавата на знаци кои се карактеристични за интоксикација со тумор. Тие се состојат од зголемено потење ноќе, брзо губење на тежината, постојана слабост и треска.

Денес, хемотерапијата активно се користи за лекување. До неодамна, хлорбутин бил користен за процедурите, но сега најголемата ефикасност на третманот се постигнува со користење на пурински аналози. Биоимунотерапијата е тематски раствор, чиј метод вклучува употреба на моноклонални антитела. Нивното воведување предизвикува селективно уништување на туморските клетки, но оштетувањето на здравите ткива не се јавува.

Во отсуство на посакуваниот ефект во користењето на овие методи, лекарот пропишува високи дози на хемотерапија, која вклучува следна трансплантација на хематопоетски матични клетки. Ако постои значителна туморска маса кај пациент, се користи зрачна терапија, која делува како адјувантна терапија во третманот.

Силното проширување на слезината може да бара целосно отстранување на овој орган.

Дијагностицирањето на болеста бара да се однесува на специјалисти како што се терапевтот и хематологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфоцитна леукемија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: општ лекар , хематолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Акутна леукемија (појавување симптоми: 12 од 26)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 10 од 26)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 10 од 26)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 10 од 26)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Кардитис (појавување симптоми: 10 од 26)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
хематолог зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .