Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемобластоза: Симптоми и третман

Хемобластоза - главните симптоми:

Хемобластозата е неопластична болест која се карактеризира со лезии во хематопоетските и лимфните ткива. Тие вклучуваат системски болести - леукемии и регионални - лимфоми. Формациите се разликуваат меѓу себе не само на локацијата, туку и во квалитетот на патологијата. Всушност, кај леукемија, болеста се наоѓа во крвта и се нарекува леукемија или леукемија, туморот се наоѓа во границите на коскената срцевина. Кај лимфомите, туморот е локализиран во лимфните јазли, предизвикувајќи силни метастази низ телото со оштетување на коскената срцевина.

Неодамна, бројот на пациенти кои биле дијагностицирани со хемобластоза се зголемува. Во Америка, има десет случаи на 100 илјади луѓе. Машкиот дел од популацијата е повеќе подложна на оваа патологија од женската. Но, луѓето што живеат во руралните средини имаат многу помал ризик да се разболат од урбаните жители.

Третманот на болеста ќе биде доста долг, но со точна дијагноза, позитивен резултат се постигнува во 90% од случаите. Ова е многу опасен тип на неопластични болести, каде што се истакнуваат голем број видови, што ја комплицира брзината на дијагнозата. Оваа болест нема специфична превенција.

Етиологија

Хемобластозата често се детектира кај деца од две до седум години и продолжува во акутна форма.

Како резултат на клиничките студии на парапротеинемична хемобластоза, се разликуваат следните причини за појава:

 • Генетски мутации кои се појавуваат при формирањето на фетусот во матката поради дефекти.
 • Наследна предиспозиција поврзана со патологија во хромозомите со Даунов синдром и Патау - доведува до развој на миелоидна леукемија, исто така се можни наследни дефекти на имуниот систем.
 • Зрачење - се однесува на јонското зрачење поради нуклеарно бомбардирање. Во Јапонија, во рок од десет години по нуклеарниот штрајк, значително се зголеми бројот на пациенти со леукемија и миелоидна леукемија.
 • Хемикалии и лекови - поради хемиски гасови или злоупотреба на дроги.
 • Вирусни инфекции. Во моментов, во оваа област се спроведува истражување. Докажани вирусни леукемии кај животните и птиците, но со маж додека сликата не е јасна.
 • Метаболни нарушувања - може да предизвикаат мутации во хромозомите и да имаат имуносупресивен ефект.

Патогенезата вклучува голем број на причински фактори кои влијаат на матични и полу-матични клетки, предизвикувајќи малигни трансформации. Тоа е, постои одредена област од која се изведува експозицијата, и се наоѓа, очигледно, во клеточниот геном, каде се наоѓаат прото-онкогените и анти-онкогените.

Засилување и проширување на точка-мутација или други промени кои ги трансформираат прото-онкогените во онкогени и предизвикуваат развој на тумори може да се набљудуваат. Развојот на болеста започнува со процесот на трансформација на една матична или полу-матична клетка, која дава различни дефектни клетки. Така, сите хемобластози се со моноклонално потекло. Ова е потврдено од сите видови на студии, кога во туморски клетки се наоѓаат единечни типови на клонални тагови.

Парапротеинемичната хемобластоза, исто така, се јавува од променетата клетка и е поврзана со производство на вишок имуноглобулин. Состојбата постепено се влошува, влошувајќи го имунолошкиот систем. Патологијата се јавува по четириесет години, а во раните фази не може да се манифестира. Најмногу поради зрачење. Навремена терапија може да го продолжи животот на пациентот.

Класификација

Во медицината, постојат следните групи, кои ја класифицираат оваа патологија.

Од природата на болеста:

 • акутна леукемија - симптомите се појавуваат акутно, брзо се развива, и без лекување, смртта се јавува во рок од два месеца;
 • хронична леукемија - е бавно, без третман, пациентот може да живее неколку години.
Леукемија

Според степенот на диференцијација на туморските клетки:

 • недиференцирана леукемија;
 • цитри;
 • моќна леукемија.

Во зависност од цитогенезата, постојат:

 • акутна леукемија (лимфобластична, миелобластична, монобластична, миеломонобластична, еритромиелобластична, мегакариобластна, недиференцирана);
 • хронична (миелоцитна, неутрофилна, еозинофилна, базофилна, миелосклероза, лимфоцитна леукемија , парапротеинемија);
 • врз основа на имунолошкиот фенотип на туморските клетки;
 • врз основа на специјални маркери.

Според вкупниот број на леукоцити емитираат:

 • леукемична леукемија;
 • сублукемичен;
 • леукопеничен;
 • алеукемичен.

Лимфомите се класифицираат како што следува:

 • класичниот метод идентификува: лимфоцитна, нодуларна склероза, мешана клетка, со супресија на лимфоидното ткиво;
 • Хочкинов лимфом и не-Хочкинов лимфом ;
 • Б и Т се лимфоцитни и не се класифицираат;
 • според степенот на малигнитет: низок, среден, висок.

Одделно, се разликува парапротеинемична хемобластоза - ова е посебна група на тумори на лимфниот систем, со што туморските клетки произведуваат имуноглобулин. Тие вклучуваат: кожен лимфом , синдром на синдром Френклин, миелом, Waldenstrom макроглобулинемија .

Симптоматологија

Во зависност од формата, болестите може да бидат придружени со повеќе симптоми - од посветла, со акутна форма, до помалку светла и различна (во хронична форма).

Главните симптоми вклучуваат:

 • долги и ирационални температурни флуктуации;
 • тежок замор, вртоглавица;
 • прекумерно потење;
 • општа слабост;
 • зголемени лимфни јазли низ телото (цервикален, ингвинален и аксиларен);
 • се појавува отежнато дишење;
 • губење на косата е забележано (со лимфоцитом на кожата), како и проблеми со шајките за нокти;
 • тежината е намалена;
 • силна болка во коските;
 • се јавуваат проблеми со меморијата;
 • отекување на лицето, рацете и вратот;
 • слезината се зголемува, предизвикувајќи акутна болка во левиот хипохондриум;
 • се отвора крварење, слабо заздравувани рани;
 • намалена резистенција кон инфекции, предизвикувајќи чести воспаленија на белите дробови .

Во процесот на болеста може да се појават привремени ремисии, кога симптомите на болеста исчезнуваат целосно или делумно.

Парапротеинемичната хемобластоза ги има следните симптоми:

Разновидноста се смета за миелом . Тоа може да предизвика чистење на коскеното ткиво, подигање, што предизвикува надуеност и можно ртење во меките ткива. Понекогаш се јавуваат невролошки симптоми (чувствителност е нарушена) и проблеми со видот се случуваат. Патологијата може да се лекува само со хемотерапија и хормонска терапија.

Дијагностика

Првиот тест, кој се прави во секоја клиника во дијагнозата на хемобластоза, е тест на крвта. Го проверува бројот на еритроцити, леукоцити, тромбоцити.

Ако се најдат абнормалности, пациентот се упатува на дополнителни студии:

 • се врши стернална пункција;
 • биопсија на лимфни јазли;
 • се испитува згрутчување на крвта;
 • се спроведува виролошка студија;
 • направи цитолошки тест;
 • се прави ултразвук (се проверува црниот дроб и слезината);
 • назначи радиографија на главата, ребрата, 'рбетот, карлицата, градите;
 • имунофенотипирање - игра важна улога во дијагностиката на хемобластоза, бидејќи овозможува идентификување на патолошкиот клон и неговото потекло.
Вечна пункција

Диференцијалната дијагноза се базира на диференцијација и одредување на видовите болести со цел да се пропише правилниот третман.

Покрај крвта, тие можат да проверат за присуството на имуноглобулини во урината, со цел да се исклучи една од сортите на туморските формации. Имунофенотипирање во дијагнозата на хемобластоза е еден од најважните тестови.

Третман

Терапијата на парапротеинемична хемобластоза трае долго и е поделена на фази. Во зависност од видот на болеста, постојат посебни програми за третман.

Пациент може да се стави во одделение кое е целосно изолирано од влијанија од околината за да се елиминира ризикот од инфекција, што може да биде смртоносно за пациентот.

Се избираат цитотоксични лекови, и кога државата се стабилизира, дозата се сведува на минимум. Достапна е трансфузија на крв (во тоа време се користат антибактериски агенси).

Дополнително, хормонската терапија може да се препише (со Френклин-овата болест е многу ефикасна) или зрачење. Најефективен и скап метод е трансплантација на коскена срцевина, ако постои соодветен донор.

Проекциите за третман се многу оптимистични - 90% од пациентите постигнуваат комплетна ремисија.

Можни компликации

Ако болеста е откриена навреме и немаше време да предизвика значителна штета на телото, прогнозата за опоравување е позитивна.

Доцниот третман во клиниката ги има следниве компликации:

 • метастази се шират низ телото;
 • отпорноста кон болестите исчезнува - имунитетот престанува да работи;
 • оштетената коскена срцевина може да доведе до попреченост;
 • фатален исход.

Неправилна дијагноза е дозволена поради отсуство на какви било видови на опрема, што ќе влијае на квалитетот и ефективноста на третманот. Впрочем, постојат многу видови на крвни и лимфни јазли болести.

Превентивните мерки вклучуваат:

 • исклучување на сите причини за болеста;
 • зајакнување на имунитетот;
 • здрав начин на живот;
 • диета

Потребно е да се набљудува кај лекарот што посетува, во време да земаат тестови за крв и урина, а не да се лекуваат самостојно.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хемобластоза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хематолог , онколог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Леукемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Леукемија (син леукемија, лимфосарком или рак на крв) е група на неопластични заболувања со карактеристичен неконтролиран раст и различни етиологии. Леукемијата, чии симптоми се одредуваат врз основа на неговата специфична форма, продолжува со постепена замена на нормалните клетки со леукемични клетки, наспроти позадината на која се развиваат сериозни компликации (хеморагии, анемија, итн.).

...
Дијабетес мелитус (појавување симптоми: 6 од 20)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Не-Хочкинов лимфом (појавување симптоми: 6 од 20)

Онколошките болести денес се една од најтешките и најтешките за лекување на болести. Тие вклучуваат не-Хоџкиновиот лимфом. Сепак, секогаш постојат шанси и јасна идеја за тоа која болест е, нејзините типови, причините, методите на дијагноза, симптомите, методите на лекување и прогнозата за иднината можат да ги зголемат.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Амилоидоза на бубрезите (појавување симптоми: 6 од 20)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .