Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипертрофична кардиомиопатија: симптоми и третман

Хипертрофична кардиомиопатија - главните симптоми:

Хипертрофична кардиомиопатија е патологија која се карактеризира со задебелување на левиот вентрикуларен ѕид. Ѕидовите на десната комора многу поретко страдаат од оваа болест. Покрај тоа, срцева слабост почнува да се развива и речиси секогаш дијастолно.

Треба да се напомене дека хипертрофичната кардиомиопатија кај новороденчињата истовремено влијае на двете комори. Оваа болест ретко се дијагностицира кај млади луѓе - околу 0,2% од пациентите страдаат од него. Таа напредува брзо, со висок процент на смртни случаи.

Научниците докажале дека ова е генетска патологија, па затоа во медицината се вика и семејна болест. Во некои случаи, болеста може да се случи без разлика дали се наоѓа кај роднините.

Етиологија

Постојат неколку причини за развој на оваа болест, но главната е генетската предиспозиција. Сепак, постои можност гените да мутираат поради влијанието на надворешните фактори.

Главните причини се:

 • падови на притисок;
 • белодробна болест;
 • исхемична патологија;
 • редовни стресни ситуации ;
 • голем физички напор;
 • возраст над 20 години;
 • зголемен крвен притисок за време на вежбање;
 • наследство, кога ваквите случаи се во фамилијарна историја;
 • дефект на кардиоваскуларниот систем, манифестиран со сериозни знаци;
 • честа несвестица кај средовечните луѓе;
 • аритмија и висок срцев ритам.

Една или повеќе причини може да влијаат на почетокот на патологијата.

Хипертрофична кардиомиопатија

Класификација

Постојат најчести форми на оваа болест, имено:

 • Опструктивна хипертрофична кардиомиопатија. Во оваа форма, карактеристично е задебелување на целата површина на септумот или нејзиниот горен, среден, апикален дел. Постојат три вида: субаортна опструкција, облитерација на левата комора и опструкција на ниво на папиларни мускули. Ова е опструктивна форма на патологија.
 • Не-опструктивна хипертрофична кардиомиопатија. Тешко е да се дијагностицира, бидејќи хемодинамиката не е толку скршена. Покрај тоа, симптомите почнуваат да се појавуваат многу подоцна. Обично оваа форма може да се открие за време на рутински преглед, електрокардиографија или рендгенски преглед за различна патологија.
 • Симетрична форма - сите области на левата комора се зголемуваат.
 • Асиметрична хипертрофија - се зголемува само еден ѕид од комората.
 • Апикална хипертрофична кардиомиопатија - зголемувањето влијае само на врвот на срцето.

Исто така постојат и три степени на задебелување: умерена, умерена, тешка.

Пациентите чија хипертрофична кардиомиопатија се развива паралелно со други негативни фактори, имаат висок ризик од ненадејна смрт.

Симптоматологија

Треба да се напомене дека на почетокот на развојот на хипертрофична кардиомиопатија, симптомите може да не се манифестираат, а манифестацијата на светли знаци ќе започне поблиску до триесет години.

Со оглед на сите поплаки на пациентот, постојат девет клинички форми на патологија:

 • молња брзо;
 • мешани
 • псевдо-вентил;
 • декомпензација;
 • аритмичен инфаркт;
 • кардијална;
 • вегеододистон;
 • низок симптом.

Од ова произлегува дека симптомите може да бидат многу, и покрај тоа, некои може да личат на други болести.

Во дадена ситуација, се појавуваат следниве симптоми:

 • Ангинална болка - лицето чувствува болка, што укажува на развој на миокарден инфаркт . Има болка зад градната коска, бидејќи дијастолната релаксација се влошува и затоа на срцето му треба многу кислород поради хипертрофија.
 • Недостаток на здив. Тоа се случува поради зголемување на понискиот притисок, како и поради зголемување на притисокот во вените на белите дробови. Во телото постои повреда на размена на гасови.
 • Вртоглавица.
 • Усовршување Се јавуваат поради нарушена циркулација на крв во мозокот или поради аритмија .
 • Привремен крвен притисок се зголемува.
 • Нарушувања на срцето. Неуспесите во отчукување на срцето можат да се појават за време на вентрикуларната тахикардија или атријална фибрилација.
 • Срцева астма .
 • Белодробен едем.
 • Цијаноза на позадината на светла срцева слабост.
 • Систолен тремор и двоен апикален импулс. Тие се манифестираат при палпација.
 • Болка во грлото.
 • За време на визуелната инспекција на вените во вратот се изговара бран А.

Ако се појави барем еден знак, итно е да побарате помош од специјалист.

Симптоми на хипертрофична кардиомиопатија

Дијагностика

Кога постои сомневање дека се развива хипертрофична кардиомиопатија, се врши диференцијална дијагноза, бидејќи оваа патологија мора да се разликува од хипертензија , срцеви дефекти , исхемична болест и многу други.

Дијагнозата на хипертрофична кардиомиопатија ги вклучува следниве постапки:

 • Ехокардиографија. Овој метод е основен. Со помош, се откриваат хипертрофирани миокардни области. Покрај тоа, степенот на болеста и опструкцијата на одливниот тракт може да се утврдат. Често се дијагностицира асиметрична хипертрофија, поретко симетрична и многу ретко апикална.
 • Електрокардиографија. Овој метод ќе открие било која абнормалност во 90% од случаите, односно хипертрофија, фибрилација, флетер и многу повеќе. Една дневна студија се спроведува и со користење на електрокардиографија. Врз основа на неговите резултати, можно е да се дијагностицира суправентрикуларна аритмија и вентрикуларна тахикардија.
 • Магнетна резонанца - слој-по-слој скенирање на проучувањето област, тоа е, срцето. Специјалист го испитува во три-димензионална слика. Така можете да ја видите дебелината на септумот и степенот на опструкција.
 • Х-зраци На Х-зраци, контурите на срцето можат да останат во рамките на нормалниот опсег, односно да не се менуваат.

Ако крвниот притисок се зголеми силно, тогаш пулмоналната артерија испарува и гранките се шират.

Третман

Ако се дијагностицира хипертрофична кардиомиопатија, третманот ќе се спроведува во комплексен, односно терапевтски и леквен третман. Целиот курс на терапија ќе се одржи дома. Во некои ситуации, ќе биде потребна хируршка интервенција, тогаш пациентот е определен во болницата.

Како терапевтска мерка, пациентите се советуваат да го ограничат физичкиот напор и да ја следат исхраната со малку сол.

Опструктивната дијагностицирана хипертрофична кардиомиопатија се третира со лекови во мали дози. Потоа, докторот ја зголемува дозата, но во секој случај поединечно. Ова ќе помогне да се намали ризикот од оштетен проток на крв од левата комора до аортата.

Ефективноста на третманот кај секој пациент е различна, бидејќи зависи од индивидуалната сензитивност на организмот. Покрај тоа, таа влијае на сериозноста на срцевите нарушувања.

Хипертрофичната кардиомиопатија обично се третира без дефинирање на опструкција со следниве лекови:

 • бета-блокатори - тие ќе го обноват срцевиот ритам;
 • антагонисти на калциум - зголемување на протокот на крв;
 • диуретични лекови;
 • антибиотици за да се справат со инфективниот ендокардит;
 • антиаритмични лекови.

Покрај тоа, пропишани лекови кои ја намалуваат крвта: тие ќе го намалат ризикот од згрутчување на крвта.

Хируршка интервенција е индицирана кај некои пациенти. Бремените жени не го препишуваат овој метод на терапија.

Операцијата може да се изврши на неколку начини, и која ќе биде избрана во овој или оној случај, одлучи лекарот што посетува:

 • Миотомија. Внатрешниот регион на интервентрикуларниот септум се отстранува на отворено срце.
 • Етанолска аблација. Во текот на оваа постапка, се врши пункција на градите и срцето. Сè е контролирано со ултразвук. Концентриран раствор на медицински алкохол се инјектира во задебелен интервентрикуларен ѕид, кој ги убива живите клетки. По нивната ресорпција се формираат лузни, поради што се намалува дебелината на септумот, а опструкцијата на протокот на крв се намалува.
 • Третман за ресинхронизација. Овој метод на терапија ќе помогне во враќањето на скршената интракардијална спроводливост на крвта. За овој имплантиран три-коморен пејсмејкер. Неговите електроди се наоѓаат во десната преткомора и двете комори. Тоа ќе им даде електрични импулси и ќе ги пренесе до срцето. Таквиот електростимулатор ќе им помогне на луѓето со не-истовремена контракција на коморите и нивните јазли.
 • Имплантација на кардиовертер-дефибрилатор. Ова значи дека уредот е имплантиран под кожата, стомачните мускули и градите. Тоа е поврзано со срцето со жици. Неговата работа е да се отстрани интракардијалниот електрокардиограм. Кога кршење на срцевиот ритам, тој става електричен импулс на срцето. На овој начин, срцевиот ритам се обновува.

Но, постои и наједноставен метод за дијагностицирање на оваа болест - биохемиска анализа на крвта. Резултатите од лабораториските тестови ќе покажат нивоа на холестерол и шеќер во крвта.

Ако се појави опструктивна хипертрофична кардиомиопатија во бремена жена, тогаш не треба да се грижите премногу: овој период ќе им биде добар. Но, по породувањето, неопходно е да се справи со патологијата, бидејќи со одложена терапија може да се развие срцева слабост .

Можни компликации

Во случај на ненавремено или неефективно лекување на хипертрофична кардиомиопатија, може да се појават разни компликации:

 • Развојот на аритмии. Ваквото отстапување се среќава кај речиси сите пациенти за време на дневниот мониторинг. Кај некои пациенти, оваа патологија го влошува текот на кардиомиопатијата, наспроти позадината на која се јавува развојот на срцева слабост, се јавува несвестица и тромбоемболизам . Една третина од пациентите имаат срцев блок, што доведува до несвестица и ненадеен срцев удар.
 • Ненадеен срцев удар. Тоа се јавува поради сериозна дефект на срцето и неговата спроводливост.
 • Инфективен ендокардит . Се развива поради пенетрација на човечкото тело на микроорганизми кои предизвикуваат болест. Тие влијаат врз внатрешната постава и вентилите на срцето. Поради инфективни срцеви заболувања, се јавува инсуфициенција на срцевиот вентил.
 • Тромбоемболизмот е патологија во која луменот на крвниот сад се преклопува со тромб на крв. Во исто време, таа била пренесена од крвотокот од местото на неговото формирање. Најчесто, тромбоемболизмот се јавува во садовите на мозокот, но страдаат и крвните садови на екстремитетите и внатрешните органи. Згрутчување на крвта се формира за време на атријална фибрилација - неуспех на срцевиот ритам, кога одредени области се договараат случајно, а електричните импулси се пренесуваат само во делумно на коморите.
 • Хронична срцева слабост . Оваа патологија има карактеристични карактеристики: замор, недостаток на здив, намалени перформанси. Сите овие симптоми се јавуваат поради слаба циркулација на крвта, бидејќи телото не го прима потребното количество кислород и хранливи материи. Покрај тоа, тие се придружени со доцнење во телесната течност. Оваа компликација се јавува ако кардиомиопатијата не се лекува долго време, што доведува до замена на срцевите мускулни влакна со ткиво на лузна.

Покрај опишаните компликации, може да има и други последици кои се поврзани со нарушен крвен проток.

Прогноза и превенција

Природниот развој на болеста може да се одвива кај секој пациент на различни начини. За некои, по извесно време, здравјето се подобрува или стабилизира. Во групата на најсмртоносен ризик - млади луѓе. Почесто отколку не, ненадејна смрт од срцеви заболувања е утврдена од нив. Од оваа патологија регистрирани се околу 4% од смртните случаи во една година. Ова може да се случи за време на вежбањето или веднаш после тоа.

Кај младите, ова се случува затоа што тие не ја контролираат нивната физичка активност. Таа, исто така може да ги надмине луѓето со прекумерна тежина. Ако не го ограничите дневното оптоварување и не започнете со соодветен третман, прогнозата ќе биде неповолна.

Според статистичките податоци, просечниот животен век за хипертрофична кардиомиопатија не е подолг од 17 години. Ако болеста е тешка, тогаш пет години.

Не постојат посебни превентивни мерки за хипертрофична кардиомиопатија.

Сепак, експертите даваат општи препораки за тоа како да го намалат ризикот од оваа патологија:

 • Спроведете истражување на роднини за да го утврди присуството на болеста во раните фази на развојот. Ќе се започне навремено лекување кое ќе го продолжи животот на лицето. Исто така, потребно е да се направи генетска анализа за да се открие дали роднините се носители на оваа патологија. Резултатите од ехокардиографијата се многу важни. Тоа треба да се направи за сите блиски роднини. Таквите испитувања треба да се вршат на годишно ниво.
 • Преземајте превентивни прегледи еднаш годишно. Ова е добар начин за откривање на болеста во рана фаза.

Исто така, на пациентите им се препорачува да се одморат и да користат помалку сол.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипертрофична кардиомиопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: кардиолог , педијатар , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 6 од 14)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 6 од 14)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Стекната болест на срцето (појавување на симптоми: 6 од 14)

Стекнати срцеви дефекти - болести поврзани со оштетено функционирање и анатомска структура на срцевиот мускул. Како последица на тоа, постои повреда на интракардијалната циркулација. Оваа состојба е многу опасна, бидејќи може да доведе до развој на многу компликации, особено на срцева слабост.

...
Пулмонална хипертензија (појавување на симптоми: 6 од 14)

Пулмоналната хипертензија не е независна болест, туку специфичен синдром на одредени патологии кои се поврзани со една посебна карактеристика - се зголемува крвниот притисок во пулмоналната артерија. Исто така, за време на прогресијата на овој патолошки процес, забележано е зголемување на оптоварувањето на десната комора, кое подоцна ќе доведе до хипертрофија.

...
Блокада на нозете од пакетот на Неговите (појавување симптоми: 6 од 14)

Блокадата на пакетот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со кршење на интракардијална спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста долж гранките на Неговиот пакет. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
педијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .