Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Миелодиспластичен синдром: симптоми и третман

Миелодиспластичен синдром - главните симптоми:

Миелодиспластичниот синдром е колективен концепт кој вклучува хематолошки заболувања во кои се јавува цитопенија, диспластични промени во коскената срцевина. Наспроти позадината на таков тежок патолошки процес, постои висок ризик за развој на акутна леукемија.

Опасноста од оваа болест не е само тоа што има тежок курс. Во рана фаза на развој, многу е тешко да се дијагностицира, а понекогаш и невозможно, бидејќи нема специфични симптоми.

Дијагнозата се утврдува врз основа на резултатите од лабораториските истражувачки методи. Третманот се темели на курс на хемотерапија, трансфузија на крв, трансплантација на коскена срцевина. Треба да се забележи дека трансплантацијата на орган е забележана кај 10% од случаите.

Веројатноста за развој на миелодиспластичен синдром кај децата е многу мала. Ризикот од развивање на таков патолошки процес значително се зголемува со возраста. Главната ризична група вклучува луѓе над 60 години. Кај мажите, болеста се дијагностицира почесто отколку кај жените. Сепак, треба да се забележи дека овој тип на болест неодамна почна да се манифестира кај луѓето со работоспособна возраст. Според лекарите, овој негативен тренд се должи на деградацијата на животната средина.

Прогнозата ќе зависи од видот на болеста, тактиката на лекување, сериозноста на клиничката слика и присуството на компликации. Просечната стапка на преживување кај луѓето кои се во групата со низок ризик е околу 11 години, а ако не се лекува - не повеќе од 8 месеци. Специфична превенција, за жал, не постои.

Миелодиспластичен синдром

Етиологија

Примарниот миелодиспластичен синдром во моментов нема јасно дефиниран етиолошки модел.

Според лекарите, следните фактори можат да предизвикаат фактори за развој на таков патолошки процес:

 • живеат во екстремно неповолен еколошки терен;
 • генетска предиспозиција;
 • зголемено ниво на зрачење, работа во такви услови;
 • пушењето;
 • чести и пролонгирани контакти со хемикалии, токсини, отрови и тешки метали.

Стекнатиот облик на болеста веројатно се развива поради фактори како што се:

 • хемотерапија или радиотерапија;
 • негативни ефекти на лекови за лекување на рак.

Треба да се напомене дека секундарниот, односно стекнатиот тип на оваа болест се карактеризира со потешка клиничка слика, зголемена отпорност на третман и, како резултат на тоа, негативни предвидувања.

Класификација

Според современата класификација на болести, се разликуваат следниве форми:

 • рефрактерна анемија - во анализата на крвта, експлозиите се единствени или отсутни, дисплазија на еритроидните процеси е присутна во коскената срцевина;
 • рефрактерна анемија со прстенести сидеробласти - клиничката слика е скоро иста како во случајот опишан погоре, останува во оваа форма за околу шест месеци;
 • рефрактерна цитопенија со мултилинеарна дисплазија - единечни експлозии или непостоечки, но зголемување на бројот на моноцити, а во коскената срцевина експлозии помалку од 5%;
 • рефракторна анемија со вишок на експлозии-1 - постои зголемување на бројот на моноцити, експлозии повеќе од 5%, во коскената срцевина постојат неколку клеточни линии, експлозии околу 5-9%;
 • рефракторна анемија со зголемен број експлозии-2 - околу 5-19% експлозии, Auer Taurus може да биде присутен, 10-19% од експлозиите во коскената срцевина;
 • миелодиспластичен синдром, неодредено - цитопенија е присутна во испитувањата на крвта, воопшто има минимални или никакви експлозии, во коскената срцевина со експлозии повеќе од 5% се јавува дисплазија на гранулоцитниот процес;
 • Моелодиспластичен синдром, кој е асоциран со изолирана 5q делеција - тромбоцитоза е можно, постои изразена анемија, експлозии на повеќе од 5%, во Auer Taurus коскената срцевина се отсутни.

Со оглед на развојот на овој патолошки процес, се разликуваат само две од нејзините форми - примарно, односно, идиопатско и секундарно. Утврдувањето на природата на текот на болеста се изведува само преку дијагностички мерки.

Симптоматологија

Симптоми на миелодиспластичен синдром

Оваа болест нема специфична клиничка слика, што ја комплицира понатамошната дијагноза и навременото правилно лекување. Покрај тоа, долго време болеста може да биде асимптоматска.

Колективниот симптоматски комплекс може да ги содржи следните клинички знаци:

 • чести назални и гингивални крварења;
 • петехии;
 • поткожно хеморагија;
 • чести АРВИ , грип со долготрајна клиничка слика;
 • стоматитис , синузитис , стрептодерма ;
 • пневмонија ;
 • сепса ;
 • отечени лимфни јазли;
 • зголемен црн дроб, слезината;
 • општо влошување на здравјето;
 • чести вртоглавица, главоболки без очигледна причина;
 • слабост, скратен здив дури и со мала физичка активност;
 • бледило на кожата;
 • честа несвестица.

Поради фактот што слични симптоми може да се појават дури и со слаб имунолошки систем, хроничен замор или други болести, скоро е невозможно веднаш да се претпостави присуство на таква тешка патологија.

Кај децата, оваа болест е исклучително ретка, но нејзиното присуство може да се утврди со следните симптоми:

 • постојано плаче, мудрост;
 • хеморагичен осип на кожата;
 • слаб апетит, недостаток на телесна тежина;
 • заостануваат во физичкиот развој;
 • слабост, бледило на кожата.

Со такви симптоми, неопходно е итно да се консултира лекар, кој по физичкиот преглед ќе ги пропише потребните дијагностички мерки за појаснување на дијагнозата.

Дијагностика

Дијагнозата на миелодиспластичниот синдром се утврдува врз основа на анализата на клиничката слика и лабораториските тестови.

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот одредува:

 • природата на симптомите;
 • лична и семејна историја.

Ако постои клиничка слика на детето, тогаш примарниот преглед се врши со родителите на бебето.

Користете ги следните лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • детален биохемиски тест за крв;
 • тест за тумор маркери;
 • периферна крвна слика;
 • биопсија на коскената срцевина проследена со хистолошки и цитолошки преглед;
 • цитохемиски тестови;
 • цитогенетски тестови.

Во овој случај, инструменталните дијагностички методи не се користат, бидејќи тие не претставуваат дијагностичка вредност.

Во голем број клинички случаи, потребна е диференцијална дијагноза за болести како што се:

Дополнителни терапевтски интервенции ќе зависат од резултатите од тестовите.

Третман

Тактиката на третман е целосно утврдена од сериозноста на клиничките симптоми и резултатите од лабораториските тестови. Ако не постојат очигледни знаци на болеста, нема инфективни компликации и хеморагичен синдром, тогаш не се врши итен специфичен третман, но се врши динамичко набљудување.

Болеста со изразена клиничка слика и релевантни резултати од тестот бара итен третман. Пациентот е неопходно хоспитализиран.

Понатамошниот третман може да се базира на следните мерки:

 • имуносупресивна терапија;
 • хемотерапија;
 • интравенска инфузија на крвни компоненти.

Долготрајните и чести мерки за трансфузија на крв може да доведат до зголемување на нивото на железо, што би предизвикало нарушување на работата на виталните органи, па така ваквите настани се минимизирани (ако е можно).

Доколку горенаведените терапевтски мерки не даваат соодветни резултати, тогаш се врши трансплантација на коскена срцевина. Таквите тактики на третман значително ги зголемуваат шансите за целосно закрепнување. Отфрлањето на трансплантираниот орган е забележано кај околу 10% од случаите.

Дополнително, специјална диета е пропишана за миелодиспластичен синдром, чија природа лекарот ќе ја утврди врз основа на моменталната клиничка слика, здравствениот статус на пациентот и формата на болеста.

Прогнозата ќе зависи од тежината на патологијата. Просечното преживување на пациентите во отсуство на компликации и навремено лекување е околу 11 години. Кога вршите трансплантација на коскена срцевина, оваа бројка е повеќе. Недостатокот на терапија во секој случај доведува до смрт, а просечниот животен век во овој случај не е подолг од 8 месеци.

За превенција, за жал, не постои.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Миелодиспластичен синдром и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: хематолог , онколог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пурпура тромбоцитопенична (Verlgof-ова болест) (појавување симптоми: 8 од 20)

Пурпура тромбоцитопенична или Verlgof-ова болест е болест која се јавува во позадина за намалување на бројот на тромбоцити и нивната патолошка тенденција за лепење и се карактеризира со појава на повеќе хеморагии на површината на кожата и мукозните мембрани. Оваа болест припаѓа на групата на хеморагична дијатеза, е доста ретка (според статистиката, 10-100 луѓе се разболуваат годишно). Првпат беше опишан во 1735 од страна на познатиот германски лекар Пол Werlhof, по што го доби своето име. Почесто, сè се манифестира на возраст од 10 години, а тоа влијае на лицата на двата пола со иста фреквенција, и ако зборуваме за статистички податоци кај возрасните (по 10-годишна возраст), жените се разболуваат два пати почесто од мажите.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 8 од 20)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 8 од 20)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, но експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Анемија кај дефицит на железо кај деца (појавување на симптоми: 8 од 20)

Анемија кај деца со дефицит на железо е клинички синдром кој се развива под услов на акутен дефицит во детското тело од железо. Наспроти ова, нивото на хемоглобинот во крвта се намалува, што доведува до развој на сродни компликации.

...
Рубела (појавување на симптоми: 8 од 20)

Мокалите рубела е акутен инфективен процес на вирусна природа. Патологијата се разликува по тоа што лесно се пренесува од личност до личност. Најчеста болест кај децата во возрасната група од 2 до 14 години, но може да се дијагностицира кај возрасни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .