Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Бигемини: симптоми и третман

Бигемини - главни симптоми:

Бигемини е име на форма на аритмија, во која се јавува предвремено возбудување на срцето по секое нормално чукање на срцето. Навремениот пристап за квалификувана помош ќе помогне да се избегне прогресијата на болеста и формирањето на компликации.

Многу неповолни предиспонирачки фактори со патолошка и физиолошка основа може да бидат причина за развојот на патологијата. Најчестите провокатори се кардиолошки заболувања.

Симптоматската слика вклучува голем број на прилично специфични клинички манифестации, меѓу кои се чувството на контракција на срцето, бледило на кожата, недостаток на воздух, вртоглавица и нејасен говор.

Дијагнозата се потврдува со помош на инструментални испитувања и мерки за примарна дијагностика. Лабораториските тестови се помошни.

Бигемнинот на срцето се третира само со помош на конзервативни методи: лекови, промени во начинот на живеење и постојано следење на срцевиот ритам.

Етиологија

Нормалните екстрасистоли кај просечно возрасно лице се движат од 30 до 60 години. Кога се појави нарушување, вредностите може да се променат нагоре и да се менуваат со нормални отчукувања на срцето.

Ситуации во кои екстрасистолот се јавува преку една нормална контракција, односно, односот 1: 1 е забележан, и се нарекува големина.

Нормално, кај здрава личност може да се појават единечни екстрасистоли - во такви случаи тие не предизвикуваат непријатност и не се придружени со други надворешни манифестации.

Најчести провокатори на овој тип на аритмија се:

Предвидните фактори на непатолошка природа што доведуваат до дефект на срцето:

 • лоша исхрана - доминација на масни и зачинети јадења, пушено месо, кисели краставички, кисели краставички и конзерванси во менито;
 • трајна зависност од пиење алкохол, пушење цигари или инјектирање дрога;
 • голтање во големи количества кафе или силен црн чај;
 • прекумерна физичка активност;
 • влијанието на стресните ситуации или силниот нерв;
 • неконтролирана употреба на лекови.

Епизодите на големинија може да бидат резултат на дијагностички испитувања, коронарна ангиографија или било каква хируршка интервенција врз срцето.

Коронарографија на срцето

Класификација

Постојат само два типа на патологија:

 • вентрикуларна големина - импулсите се предизвикани од комората, во повеќето ситуации оваа форма се дијагностицира кај постарите лица;
 • суправентрикуларни импулси се продуцираат од атриовентрикуларен јазол, наречен атријална големенија, најкарактеристичен за младите луѓе, а почесто поради влијанието на физиолошките фактори.

Симптоматологија

Со развојот на патолошкиот процес, пациентот чувствува присуство на голем број клинички манифестации, поради што сите симптоми на таква состојба како вентрикуларни предвремени удари од типот на големемија се поделени во неколку големи групи.

Првата категорија ги комбинира невролошките знаци поврзани со оштетено снабдување со крв и исхрана на мозокот:

 • нарушување на спиењето - дневна поспаност и несоница во текот на ноќта;
 • бледило на кожата на лицето;
 • намалување на визуелната острина, која се изразува во "goosebumps" или заматен вид;
 • напади со силна вртоглавица;
 • гадење, што ретко доведува до гадење;
 • зголемена анксиозност и раздразливост;
 • прекумерно потење;
 • слабо состојба;
 • летаргија и замор;
 • намалување на работниот капацитет;
 • кратка синкопа;
 • нејасен говор;
 • оштетена чувствителност и моторна активност на горните и долните екстремитети.

Втората група на симптоми на вентрикуларни предвремени удари, кои продолжуваат како големинија, се претставени со кардијални нарушувања:

 • чувствувајќи свое срце;
 • постојан страв од смрт;
 • чувство на избледување и запирање на срцето;
 • внатрешна анксиозност;
 • тремор;
 • недостаток на воздух;
 • флуктуација во тонус на крв;
 • непријатност со локализација во ретростерналниот регион или левата страна на градите (каде што е срцето), може да има болно горење и угнетувачка природа.

Во некои случаи, нарушување на срцевиот ритам не е дополнето со други надворешни манифестации, патологијата станува дијагностичко изненадување.

Дијагностика

Пред да се пропише третман за болест, кардиолог или терапевт мора самостојно да спроведе неколку дијагностички процедури и да се запознаат со резултатите од лабораториските и инструменталните испитувања.

Примарна дијагноза:

 • проучување на историјата на болеста - да се идентификува основната болест, која може да доведе до нарушувања на срцевиот ритам;
 • собирање и анализа на животната историја - да се побара физиолошки провокативен фактор;
 • внимателно проучување на состојбата на кожата;
 • слушање на пациентот со специјални алатки;
 • мерење на крвниот притисок;
 • Детално интервју за пациентот - за докторот да подготви комплетна симптоматска слика, бидејќи патологијата може да се надополни со клинички манифестации на провокативната болест.

Инструментални дијагностички мерки:

 • дневниот мониторинг на тонот на крвта и електрокардиограмот - големини на ЕКГ ќе се разликуваат од тригеминија, квадригемија и пентагемија;
 • ултрасонографија;
 • Ехокардиографија;
 • Тест за вежбање - тест на неблагодарна работа, шест минути пешачење и велосипедска ергометрија.

Лабораториските тестови за болеста се ограничени на следнава листа:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • општа анализа на урината.
Бигемини на ЕКГ

Третман

Потврдувањето на дијагностиката на големини бара итно спроведување на терапевтски интервенции.

Кога ќе се открие провокативна болест, треба да се отстрани патолошкиот етиолошки фактор, кој ќе има индивидуална шема за секој пациент.

После тоа, неопходно е да се прилагоди начинот на живот и нормализирање на психолошката состојба на пациентот:

 • добра исхрана;
 • рационализација на работата и одмор;
 • психолошко советување;
 • туш;
 • отфрлање на лошите навики;
 • умерена физичка активност.

Третманот со лекови за големина ги вклучува следниве лекови:

 • бета блокатори;
 • блокатори на калциумовите канали;
 • електролити и нитрати;
 • АКЕ инхибитори;
 • седативи;
 • антитромбоцитни агенси;
 • витамински комплекси;
 • лекови насочени кон борба против клиничките манифестации.

Кога терапијата со антиаритмични лекови е контраиндицирана кај пациент и, доколку е неефикасна или нетолерантна, се назначува постапка како што е радиофреквентна аблација. Срцето (ткиво на атриумот или комората) е предизвикувачко, што ќе се ослободи од патолошки импулси.

Ефективноста на конзервативниот или хируршки третман се следи со користење на ЕКГ со текот на времето.

Можни компликации

Оваа болест е опасно можна за формирање на тешки компликации кои негативно влијаат на квалитетот на животот на една личност или доведуваат до смрт.

Меѓу компликациите од овој тип на аритмија се:

Веројатноста за развој на негативни последици е под влијание на неколку фактори:

 • возрасна категорија на пациентот;
 • провокатор bigeminii;
 • состојба на миокард и срцеви крвни садови.

Превенција и прогноза

За да се спречи големинија и тригеминија денес, не се развија посебни превентивни мерки.

Сепак, аритмијата може да се избегне со следење на овие препораки:

 • доживотно отфрлање на лоши навики;
 • до умерено активен животен стил;
 • избегнување на стресни ситуации;
 • целосна и здрава храна;
 • земајќи ги само оние лекови што лекарот ќе ги издаде;
 • рано откривање и сложена елиминација на срцеви или други патологии што доведува до нарушување на функционирањето на срцето;
 • редовен премин (најмалку 2 пати годишно) на целосен медицински преглед со посета на сите лекари.

Прогнозата ќе биде поволна само кога пациентот нема сериозно оштетување на срцето. Во други ситуации, исходот е диктиран од патолошки етиолошки фактор.

Не треба да се заборави дека аномалијата може да биде целосно асимптоматска, што во поголем степен го зголемува ризикот од компликации и веројатноста за смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Бигемини и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: кардиолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тахиаритмија (појавување симптоми: 7 од 20)

Тахиаритмијата е патолошки процес во кој се зголемува фреквенцијата на контракција на срцевиот мускул со истовремено нарушување на фреквенцијата. Таквата повреда е ретко независна, во повеќето случаи се развива против позадината на други болести.

...
Кардигија (симптоми на појавување: 6 од 20)

Кардигијата е патолошка состојба која се карактеризира со појава на болка во левата страна на градниот кош, што не е поврзано со ангина или срцев удар. Треба да се напомене дека ова не е независна нозолошка единица, туку манифестација на голем број на различни состојби на срцето и екстракардијалното потекло.

...
Панично растројство (појавување симптоми: 6 од 20)

Паничното нарушување се јавува кај луѓето кои долго време биле изложени на стрес. Се карактеризира со појава на панични напади во траење од 10 минути до половина час, кои се повторуваат со одредена регуларност (од неколку пати годишно до неколку пати на ден).

...
Инсулином (појавување симптоми: 6 од 20)

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...
Васкуларна дистонија (појавување симптоми: 5 од 20)

Вегетоваскуларна дистонија (VVD) е болест која го вклучува целото тело во патолошкиот процес. Најчесто, периферните нерви како и кардиоваскуларниот систем добиваат негативен ефект од вегетативниот нервен систем. Неопходно е лекувањето да се третира без прекин, бидејќи во занемарена форма ќе даде сериозни последици за сите органи. Покрај тоа, медицинската помош ќе му помогне на пациентот да се ослободи од непријатни манифестации на болеста. Во меѓународната класификација на болести ICD-10, IRR го има кодот G24.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .