Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ортостатска хипотензија: симптоми и третман

Ортостатска хипотензија - главните симптоми:

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

Ортостатската хипотензија е последица на дефект на вестибуларниот апарат и како никогаш не се јавува независна болест. Затоа, да се спроведе само симптоматски третман во овој случај е несоодветно.

За да се утврдат причините за појавата на таков синдром, неопходно е да се спроведе сеопфатна дијагноза: физички преглед, лабораториски и инструментални методи на истражување. Врз основа на резултатите од дијагностиката утврди понатамошната тактика на терапевтските мерки.

Недвосмислената прогноза во овој случај е доста тешко да се направи, бидејќи сè ќе зависи од коренот. Сепак, колку што е можно побрзо лекување, толку се поголеми шансите за целосно закрепнување. Треба да се забележи дека во присуство на таков синдром во личната историја потребно е да се регистрира кај кардиолог, како и да се подложи на систематски медицински преглед.

Етиологија

Следниве етиолошки фактори можат да предизвикаат ортостатски колапс:

 • болести на кардиоваскуларниот систем, вклучувајќи ги и оние од хронична природа;
 • повреда на надбубрежната кортекс;
 • хормонски нарушувања;
 • болести на нервниот систем;
 • Адисонова болест ;
 • проширени вени и болести, во клиничката слика за која постои даден патолошки процес;
 • дијабетес мелитус ;
 • дијабетична невропатија ;
 • васкуларни патологии, особено во хронична форма;
 • хормонски промени за време на бременоста;
 • масивна загуба на крв, вклучувајќи ги и внатрешните;
 • посттромботичен синдром;
 • дехидратација на телото како резултат на екстензивна интоксикација , труење со тешки метали, отрови и други супстанции;
 • неизбалансирана исхрана, почитување на строгите диети кои не се оправдани од медицинска гледна точка;
 • хроничен стрес , постојана нервна напнатост;
 • продолжено почитување на одмор во кревет;
 • васкуларна дистонија ;
 • злоупотреба на алкохол на континуирана основа.

Покрај тоа, може да се развие ортостатска хипотензија при земање на одредени лекови, па дури и традиционална медицина. Во некои случаи, овој синдром се јавува во позадина на повреди на 'рбетниот столб.

Во тој случај, ако не е можно да се утврдат провокативните причини за овој синдром, се прави дијагноза на идиопатска ортостатска хипотензија.

Ортостатска хипотензија

Класификација

Ортостатската хипотензија е поделена на следните подвидови, во зависност од етиолошкиот фактор:

 • лекови - поради прекумерна употреба на лекови или земање лекови кои не се соодветни за пациентот;
 • субакутен - се развива поради намалувањето на циркулацијата на крвта во позадината на интоксикација на телото, дехидрација и масивна загуба на крв;
 • акутна - etiology е иста како што е опишано погоре, но клиничката слика е поизразена;
 • Шеј-Драгеров синдром - пад на притисокот поради хормонални нарушувања, болести на нервниот систем;
 • идиопатска - причината за повредата не е утврдена.

Одредувањето на основната причина се врши само преку дијагностички мерки. Клиничката слика може да се надополни со специфични симптоми, но невозможно е да се направи дијагноза само врз основа на симптоми, па затоа само-третманот е неприфатлив.

Симптоматологија

Најчесто, симптомите се манифестираат во утринските часови кога едно лице само станува. Времетраењето и зачестеноста на нападот ќе зависи од основната болест. Исто така, може да се случи и остар пад на притисокот ако лицето брзо ја промени позицијата на телото - се крева по долго седење на едно место.

Општата клиничка слика ги вклучува следните знаци:

 • вртоглавица - треба да се забележи дека не поминува, дури и ако лицето седи или лежи надолу;
 • бучава, ѕвонење во ушите;
 • чувство на тежина во главата;
 • зголемување на слабост, малаксаност;
 • затемнување на очите;
 • ладни раце и нозе, ладно потење;
 • бледило на кожата;
 • грчеви во екстремитетите;
 • гадење и повраќање;
 • слабо состојба.

Покрај тоа, клиничката слика може да се надополни со знаци како што се:

 • симптоми на ангина пекторис ;
 • срцева болка;
 • отежнато дишење, плитко дишење;
 • губење на свеста

Исто така, треба да се напомене дека целокупната клиничка слика може да биде дополнета со специфични симптоми кои ќе бидат карактеристични за патолошкиот процес кој го предизвикал овој синдром.

Може да се појават следниве симптоми:

 • нарушување на ориентацијата во просторот, проблемот со координацијата на движењето;
 • промени во расположението, апатично расположение;
 • губење на апетитот, губење на тежината;
 • општо влошување на здравјето;
 • егзацербација на хронични болести, доколку ги има;
 • главоболки од хронична природа, што доведуваат до намалување на човековите перформанси, го влошуваат квалитетот на неговиот живот.

Слични симптоми може да се појават со прилично голем број на кардиоваскуларни заболувања. Затоа, препорачливо е да не се земаат лекови по своја дискреција: таквите дејства може да доведат до крајно негативни последици, од кои некои може да бидат неповратни.

Дијагностика

Третманот на ортостатскиот колапс се изведува само со комплексни методи, но за да се утврди тактиката на терапијата, неопходно е да се спроведе сеопфатен преглед и да се утврди основната причина.

Дијагнозата се изведува во две фази.

Прво, лекарот врши физички преглед на пациентот, при што:

 • спроведува анкета на пациентот, кој ќе даде целосна слика за тековната клиничка слика;
 • собира лична и семејна историја;
 • проучување на историјата на болеста.

Следната фаза ќе биде лабораториски и инструментални методи за истражување:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • одредување на нивото на хормони во крвта;
 • ехокардиографија;
 • Холтер мониторинг;
 • ортостатски тестови.

Ортостатските тестови се:

 • активно оптоварување - пациентот лежи неколку минути, по што мора драматично да ја промени позицијата на телото;
 • пасивно оптоварување - се изведува на специјален симулатор.

Врз основа на резултатите од дијагностичките мерки, ќе се утврди што точно предизвикало појава на таков синдром, и кои терапевтски мерки треба да се преземат за да се отстрани.

Холтер мониторинг

Третман

Како што споменавме погоре, ортостатскиот третман за хипотензија вклучува само комплексна - медицинска терапија, исхрана, процедури за физиотерапија и општи препораки.

Фармаколошкиот дел од терапијата се базира на следните препарати:

 • адаптогени;
 • бета блокатори;
 • нестероидни антиинфламаторни лекови;
 • минералокортикоиди;
 • мускулни релаксанти;
 • антидепресиви (најчесто пропишани венлафаксин).
 • адреномиметици.

Во некои случаи, на пациентот му е потребна диета, но специфичната диета се одредува поединечно.

Средствата на традиционалната медицина не се исклучуваат, меѓутоа, тие треба да се сметаат само како дополнителни и можат да се користат само во консултација со вашиот лекар.

Прогнозата, ако се спроведе навремено и точни третмани, може да биде поволна, а природата на основната причина мора да се земе предвид. Затоа, при првите симптоми, неопходно е да се консултирате со лекар: навремената иницијална терапија значително ги зголемува шансите за целосно закрепнување.

Во однос на превенцијата, може да се разликуваат само општи препораки:

 • води здрав начин на живот;
 • јаде право;
 • земајте лекови само по препорака на лекар;
 • вклучуваат умерено вежбање во вашиот режим.

Луѓето кои имаат историја на болести на кардиоваскуларниот систем, треба систематски да се подложат на медицински преглед.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ортостатска хипотензија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: кардиолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атријален септален дефект (појавување симптоми: 9 од 20)

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување симптоми: 8 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Ацидоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 8 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Анемија (анемија) (појавување симптоми: 7 од 20)

Анемија, почестото име за кое звучи како анемија, е состојба во која има намалување на вкупниот број на црвени крвни клетки и / или намалување на содржината на хемоглобин по единица волумен на крв. Анемија, чии симптоми се манифестираат како замор, вртоглавица и други видови карактеристични состојби, се јавува поради недоволно снабдување со кислород до органите.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .