Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дефект на интервентрикуларниот септум: симптоми и третман

Дефект на интервентрикуларниот септум - главните симптоми:

Интервентрикуларниот септален дефект е кардијална болест која се карактеризира со присуство на порака помеѓу десната и левата комора, што доведува до абнормален крвен бајпас.

VSD во фетусот е една од најчестите патологии кои предизвикуваат вродена срцева болест . Таквата повреда доведува до застој во физичкиот развој, недостаток на здив, формирање на "срцева грпка". Доста често, ова прекршување е еден од знаците на кардиолошки заболувања, како што се тетрадот Фалот , транспозиција на големи крвни садови , трикуспидна атрезија и така натаму.

Клиничката слика има знаци специфични за кардиолошките заболувања: дефектот на интервентрикуларниот септус се манифестира во форма на сериозен недостаток на здив, слабост, цијаноза на назолабијалниот триаголник, долните и горните екстремитети. Третманот во овој случај е функционален само: дефектот е затворен или артеријата се стеснува. Вториот не ја елиминира болеста како целина, туку значително ја подобрува благосостојбата на детето и го намалува ризикот од развој на истовремени болести.

За жал, долгорочната прогноза за вентрикуларниот септален дефект кај фетусот е неповолна. Спонтано затворање на пораката ретко се забележува: во вакви клинички случаи може да се зборува за позитивни прогнози.

Етиологија

Дефектот на интервентрикуларниот септум кај новороденото е предизвикан од нарушувања за време на интраутериниот развој.

Предвидните фактори за таков патолошки процес може да бидат:

 • заразни болести на мајката, особено опасни се болести во првиот триместар од бременоста;
 • пиење алкохол, пушење;
 • генетска предиспозиција за такви болести;
 • употребата на одредени лекови за време на бременоста (ова може да вклучува лекови кои содржат литиум, варфарин);
 • штетни услови на работа, односно контакт со хемиски, токсични супстанции;
 • изложеност;
 • историја на системски лупус еритематозус ;
 • дијабетес кај мајката;
 • стрес , нервозни искуства.

Ретко, но сепак, постои вентрикуларен септален дефект кај возрасните, а причините се следните:

Во ретки случаи, за да се утврди етиологијата не е можно.

Класификација

ВСД кај новороденчето се класифицира според неколку критериуми.

Од природата на појавата разгледајте ги следниве типови:

Според локализацијата на патологијата, неговите форми како што се разликуваат:

 • перимембранозен вентрикуларен септален дефект;
 • мускулен дефект на интервентрикуларниот септум;
 • субартеријален VSD

Одделно разгледајте ги дефектите на интерваријалниот интервентрикуларен септум.

Од природата на лезијата изолирана:

 • повеќе;
 • сингл.

Со дефект големина:

 • мали - перимембранозни dzhzhp е помалку од една третина од аортниот лумен;
 • средно вентрикуларниот септален дефект е еднаков на околу половина од аортниот лумен;
 • големи - повеќе од половина од аортниот лумен.

Природата на патолошкиот процес може да биде:

 • асимптоматски - во овој случај, болеста може да се дијагностицира само преку инструментални процедури;
 • со клиничка слика за срцева слабост.

Исто така, ги разликува фазите на болеста:

 • првиот се карактеризира со зголемување на големината на срцето, стагнација на крв во пулмоналните садови;
 • вториот е спазам на белодробните и коронарните садови, заради нивното претерано ширење;
 • третата - иреверзибилна склероза во пулмоналните садови - во овој случај, операцијата нема смисла повеќе, бидејќи пациентот едноставно не може да ги издржи патолошките процеси и оперативната интервенција.

Одредувањето на природата на патолошкиот процес се утврдува со помош на дијагностички мерки, бидејќи е присутна само општата клиничка слика.

Симптоматологија

Мал дефект на интервентрикуларниот септум кај децата може да потрае некое време во латентна форма.

Со голем дефект ќе има изразена клиничка слика, која ги вклучува следните симптоми:

 • благосостојбата на бебето се влошува првиот ден по раѓањето;
 • плаче, недостаток на цицање рефлекс;
 • недостаток на здив;
 • нарушување на спиењето;
 • чести инфективни и воспалителни болести кои тешко се лекуваат;
 • слаба телесна тежина, летаргија.

Заеднички клинички знаци вклучуваат:

 • цијаноза на кожата;
 • плитко дишење;
 • при слушање, отежнато дишење во белите дробови ќе биде јасно звучено;
 • зголемен црн дроб и слезината;
 • формирање на срцева грпка.

Покрај тоа, треба да се забележи дека целокупната клиничка слика, која ќе биде карактеристична само за главната патологија, може да биде дополнета со други симптоми ако VSD е во композитна форма.

Дефект на интервентрикуларниот септум

Присуството на такви симптоми бара итно барање за медицинска помош, бидејќи најмало одложување може да предизвика развој на не само компликации, туку и смрт.

Дијагностика

За да се утврди природата на патолошкиот процес потребна е темелна дијагноза, која вклучува:

 • физички преглед;
 • лабораториска дијагностика;
 • инструментален преглед.

За време на физичкиот преглед, лекарот мора:

 • се утврди природата на патолошкиот процес;
 • собира лична и семејна историја.

Последователна дијагностика вклучува:

 • електрокардиографија;
 • рентген испит;
 • Ултразвук на срцето со истражување на Доплер;
 • дво-димензионална доплер-ехокардиографија.

Според резултатите од дијагностичките мерки, ќе се утврди точната клиничка слика, природата на патолошкиот процес и тактиката на лекување.

Третман

Во овој случај, единствениот соодветен метод на лекување би бил оперативна интервенција.

Операцијата може да се изврши со еден од следниве методи:

 • стеснување на пулмоналната артерија;
 • операција на отворено срце;
 • интервенција со мал ефект со оклудера.
Okklyuder

Индикации за хирургија се:

 • дефект себе;
 • рефлукс на крв од левата комора десно;
 • проширување на десната комора;
 • тешка акутна срцева слабост ;
 • слаба циркулација во белите дробови.

Сепак, треба да се забележи дека операцијата не е секогаш можна и во следните ситуации не може да се изврши:

 • рефлукс на крв од десната комора лево;
 • тешка малнутриција;
 • висок крвен притисок;
 • тешки болести на бубрезите и црниот дроб.

Оптималната возраст на операцијата ќе зависи од тежината на патолошкиот процес. Значи, ако постои голема големина на дефектот, тогаш операцијата мора да биде итна. Просечната големина на недостатокот на потреба од хирургија за шест месеци, но малите се раководат на планиран начин - на возраст од 2 до 5 години.

По операцијата, мора да ги следите општите препораки на лекарот:

 • неопходно е соодветно да се грижи за шиењето - сите поединечни препораки за секојдневните процедури ги дава лекарот поединечно;
 • треба да се ограничи физичката активност на детето;
 • за време на периодот за опоравување подобро е да го носите бебето во вашите раце.

Лекарот, исто така, дава препораки во врска со исхраната на индивидуална основа.

Медицинскиот дел од третманот, кој во овој случај ќе биде само дополнителен, може да ги содржи следниве лекови:

 • срцеви гликозиди;
 • антикоагуланси;
 • диуретици;
 • кардиопротектори;
 • бета блокатори;
 • инхибитори на ангиотензин-конвертирачкиот ензим.

Тоа е важно! Ако температурата на бебето се зголемува, тој одбива да јаде и се однесува неспокојно, тогаш е неопходно да се побара лекарска помош: веројатно е дека започнал инфективен или воспалителен процес.

По операцијата, дури и со целосно закрепнување, децата со таква историја треба да бидат регистрирани кај кардиолог, систематски да се подложат на медицински преглед и да водат здрав начин на живот. Физичката активност е забранета.

Можни компликации

Веројатноста за развивање на следните компликации е висока:

Тешко е да се направат долгорочни предвидувања во овој случај, бидејќи сè ќе зависи од тежината и формата на патолошкиот процес. Со големи дефекти постои можност за смрт во првата година од животот. Специфични методи на превенција не постојат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вентрикуларен септален дефект и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: кардиолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интраутерина пневмонија кај новороденчиња (појавување симптоми: 6 од 16)

Интраутерина пневмонија кај новороденчињата е воспалителен процес во белодробното ткиво предизвикан од изложеност на патогени организми. Во повеќето случаи, интраутерината пневмонија кај новородените е локализирана, но генерализираната форма не е исклучена.

...
Атрезија на езофагусот (појавување симптоми: 5 од 16)

Атрезијата на хранопроводникот е конгенитална патологија во која новороденчето нема дел од хранопроводот, што води до езофагеална опструкција. Третманот на таква болест е хируршки. Треба да се напомене дека овој вид на патолошки процес се јавува и кај момчињата и кај девојчињата. Во отсуство на рана хируршка интервенција, оваа патологија доведува до смрт на новороденчето.

...
Дилатирана кардиомиопатија (појавување симптоми: 5 од 16)

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

...
Аритмија кај деца (појавување симптоми: 5 од 16)

Аритмијата кај децата е различна етиологија на срцеви аритмии, која се карактеризира со промена на фреквенцијата, регуларноста и секвенцата на срцеви контракции. Однадвор, аритмијата кај децата се манифестира во форма на неспецифична клиничка слика, што всушност доведува до задоцнета дијагноза.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување симптоми: 5 од 16)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .