Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Блокада на ногата на гранката: симптоми и третман

Блокада на пакетот на Неговата гранка - главните симптоми:

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

Блокадата на десната и левата нога на неговиот пакет се дијагностицира со помош на инструментални методи на испитување, а најмногу информативен во овој случај е кардиограмот. Третманот на блокадите на снопот на Неговата гранка се пропишува поединечно. Ако конзервативните терапевтски мерки не даваат соодветни резултати, тогаш се изведува операција за да се инсталира вештачки пејсмејкер.

Прогнозата, ако причините за блокадата на вистинскиот пакет на Неговиот пакет не имаат органска кардиолошка основа, е поволна. Во сите други случаи, исходот од третманот ќе зависи од тежината и формата на основната причина. Во исто време, треба да се разбере дека ако блокадата на десната нога од пакетот на Неговото дете кај децата или возрасните не е решена навремено, тоа може да доведе до други патолошки процеси, како и зголемен ризик од смрт.

Етиологија

Причините за оваа болест може да се поделат на кардијални и екстракардијални.

Првата група ги вклучува следните патолошки фактори:

Во ризик се луѓето со историја на миокарден инфаркт.

Нецелосна блокада на десната нога од пакетот на неговата

Што се однесува до екстракардијалните причини за развој на патолошкиот процес, тука е неопходно да се потенцираат фактори како што се:

Нема ограничувања за возраста и полот: донесувањето или делумната блокада може да се дијагностицира дури и кај децата.

Класификација

Оваа болест е класифицирана според неколку критериуми: според локацијата, природата и тежината на клиничката слика.

На локализација на патолошкиот процес:

 • нецелосна блокада на десната нога од пакетот на Неговото;
 • целосна блокада на десната нога од пакетот на Неговото;
 • нецелосна блокада на левата нога од пакетот на Неговото;
 • целосна блокада на левата нога од пакетот на Неговото;
 • блокада на задната гранка на левата нога;
 • блокада на предната гранка на левата нога од пакетот на Неговото.

Според тежината на патолошкиот процес, се разликуваат следниве форми:

 • преносот на еден зрак-сигнал е тежок на десната нога и делумно на левата страна;
 • dvuhhpuchkovaya - блокирани гранки на левата нога, како и десната нога со една од гранките на левата страна;
 • три-зрак - сите три патеки се истовремено погодени.

Исто така, ги разликува фазите на развој на патолошкиот процес:

 • прв степен - сигналите стигнуваат со задоцнување;
 • втор степен - сигналите делумно не стигнуваат до авторитетот;
 • трет степен - нервните сигнали воопшто не го достигнуваат вентрикуларниот миокард.

Треба да се напомене дека оваа болест е скоро секогаш резултат на други патолошки процеси, па при спроведување на дијагностика важно е не само да се утврди формата и сериозноста, туку и основната причина.

Симптоматологија

Доста често, таква болест е асимптоматска, што доведува до задоцнета дијагноза.

Како по правило, клиничката слика се појавува веќе во доцните фази на развој, која се карактеризира со следните клинички карактеристики:

 • изречена недостаток на здив дури и со мала физичка активност;
 • пациентот не толерира вид на вежба која претходно била прифатлива за него;
 • срцеви палпитации;
 • нестабилна работа на срцето;
 • крвен притисок скокови;
 • болка во градите, чувство на констрикција и непријатност;
 • по аускултацијата, ќе се дијагностицира промена во тонот на срцето.

Симптомите на блокада на неговиот Сонце во доцните фази на развој се како што следува:

 • остра диспнеа дури и во мирување;
 • исклучително ниски стапки на срцевите отчукувања - до 40 отчукувања во минута;
 • вртоглавица, слабост;
 • бледило на кожата;
 • зголемено ладно потење;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • губење на свеста;
 • во некои случаи, цијаноза на кожата.

Покрај тоа, треба да се забележи дека целокупната клиничка слика ќе биде надополнета со специфични симптоми на основната причина. Затоа, во овој случај невозможно е да се спроведе само-третман: тоа може да доведе до крајно негативни последици.

Дијагностика

Во овој случај, основните методи за утврдување на болеста се инструментални анализи.

Лекарот пропишува:

 • секојдневен ЕКГ мониторинг;
 • електрокардиографија;
 • транссеофагеално електрофизиолошко испитување на срцето.
Холтер ЕКГ Дневен мониторинг

Што се однесува до стандардните лабораториски тестови, тие се изведуваат само кога е потребно - за да се утврди природата на текот на основната болест. Сами по себе, во овој случај тие не носат дијагностичка вредност.

Во прилог на лабораториски и инструментални дијагностички мерки, лекарот врши физички преглед на пациентот, при што:

 • да дознаете целосна клиничка слика;
 • собира лична и семејна историја;
 • ја испитува медицинската историја на пациентот;
 • утврдува дали пациентот зема лекови за да ги отстрани симптомите.

Сеопфатната дијагноза ви овозможува прецизно да го одредите обликот, сериозноста на болеста, како и етиолошкиот фактор. Врз основа на овие податоци, ќе се утврдат понатамошни тактики за третман.

Третман

Третманот на патологијата на десната нога од пакетот на Неговото, ако факторот на основната причина е отсутен, не се спроведува. Во овој случај, лекарот дава препораки од општа природа, по што е можно да се спречи развојот на патолошки процеси.

Општо земено, терапијата со лекови може да се базира на следниве лекови:

 • антихипоксанти;
 • антиоксиданти;
 • Б витамини;
 • антиагрегат;
 • хиполипидемија;
 • витамини и минерални комплекси;
 • седативи.

Покрај тоа, во некои случаи, диета може дополнително да се препише, а одредена диетална табела се одредува на индивидуална основа, врз основа на основната причина.

Во случај терапијата со лекови да не го даде посакуваниот резултат или ако постои висок ризик од компликации, се изведува операција - на пациентот е инсталиран посебен уред, со кој се нормализира спроведувањето на импулсите на возбудувањето. Кај AV-блокадите може да се инсталира пејсмејкер, во кој срцето ќе работи правилно.

Ако дијагностицираната повреда нема клинички знаци, не влијае на здравствената состојба на пациентот, тогаш не се изведува специфичен третман - се прикажува динамичко набљудување.

Можни компликации

И покрај фактот дека во повеќето случаи оваа патологија има поволна прогноза, во отсуство на третман, развој на такви компликации како што се:

 • акутна срцева слабост;
 • тромбоемболизам;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • срцев удар и смрт.

Исто така, треба да се земе во предвид дека евентуалниот развој на компликации од основната болест.

Прогнозата, ако не постои патолошка основа, е поволна - кршењето не претставува закана за човечкиот живот и не го нарушува квалитетот на животната активност. Ако причината за BNPG е срцева болест, сè ќе зависи од основната причина.

Превенција

За жал, нема посебни методи за превенција.

Во овој случај, препорачливо е да се следат препораките од општ карактер:

 • јаде право;
 • елиминирање на прекумерната потрошувачка на алкохолни пијалоци, престанете со пушењето;
 • почитувајте го начинот на работа и одмор;
 • вклучуваат умерена вежба во вашиот распоред;
 • прави дневни прошетки на свеж воздух.

Луѓето кои имаат историја на кардиоваскуларни и системски болести треба да подлежат на систематски медицински прегледи и целосно да ги почитуваат сите препораки на лекарите. Ако не се чувствувате добро, треба да побарате медицинска помош и да не се лекувате.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате блокада од пакетот на Неговата гранка и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Атријален септален дефект (појавување на симптоми: 10 од 17)

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...
Атријален флатер (појавување симптоми: 9 од 17)

Атријалниот флетер (суправентрикуларна тахикардија) е патолошки процес, како резултат на кој се јавува зголемување на срцевата фрекфенција, но во исто време нејзините показатели остануваат стабилни. Таквата повреда се однесува на различни атријални фибрилации. Треба да се забележи дека атријалната фибрилација и атријалниот флатер најчесто се наоѓаат кај овие видови патологии на кардиоваскуларниот систем и можат да се менуваат меѓу себе. Главната разлика во атријалната фибрилација е дека атријалната активност е хаотична.

...
Хемоторакс (појавување симптоми: 8 од 17)

Хемотораксот е патолошка состојба која се карактеризира со акумулација на крв во плевралниот регион. Во нормална состојба, содржи само мала количина на сериска течност. Поради пополнување на плевралната шуплина со крв, белите дробови се компресирани, а трахеата, тимусната жлезда, аортниот лак се преместуваат во друга насока.

...
Нарушување на процесите на реполаризација (коинцидентни симптоми: 8 од 17)

Нарушување на процесите на реполаризација е болест за време на која фазата на реполаризација е скратена или станува подолга. Таквата повреда може да биде симптоматска, но може да се одреди само со спроведување на потребните дијагностички мерки.

...
Срцева тампонада (појавување на симптоми: 8 од 17)

Срцева тампонада е срцева болест која се карактеризира со нестабилна хемодинамика и акумулација на течност во перикардот. Овој вид на повреда може да биде предизвикана од повреда на градите или самиот мускул. Во овој случај, крвта се акумулира во областа на перикардот, што води до тампонада.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .