Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Есенцијална хипертензија: симптоми и третман

Есенцијална хипертензија - главните симптоми:

Есенцијалната хипертензија е патолошки процес кој се карактеризира со хронично зголемување на крвниот притисок. Треба да се напомене дека со оваа болест, истовремено зголемување на систолниот и дијастолниот индекс е можно.

Во моментов не постои точна етиолошка слика за оваа болест, па затоа нема посебни профилактички методи. Клиничката слика е изразена во слабост, главоболки, општо влошување на здравјето. Треба да се забележи дека есенцијалната хипертензија се карактеризира со бавна прогресија, па некое време може да се развие асимптоматско.

Дијагнозата на есенцијална хипертензија се врши врз основа на лабораториски и инструментални методи на истражување и резултатите од физичкиот преглед. Третманот се пропишува поединечно, но невозможно е целосно да се елиминира болеста. Покрај тоа, треба да се разбере дека со оваа патологија значително го зголемува ризикот од мозочен удар , срцев удар и други кардиоваскуларни заболувања.

Нема ограничувања за сексот и возраста: постои есенцијална примарна хипертензија дури и кај децата. Прогнозата е индивидуална.

Етиологија

Специфичниот етиолошки модел во моментов не е воспоставен.

Сепак, лекарите ги идентификуваат следните предиспонирачки фактори за развој на таков хроничен патолошки процес:

 • дијабетес мелитус од прв или втор тип во личната историја;
 • дебелина ;
 • седентарен начин на живот;
 • нездрава храна - злоупотреба на брза храна, погодност храна, масна и груба храна, доцна вечери, злоупотреба на сол;
 • злоупотреба на алкохол;
 • несоодветен третман или недостаток на истата во почетната фаза на хипертензија ;
 • пушењето;
 • генетска предиспозиција за такви болести;
 • чест стрес, хронична нервна напнатост.

Во однос на ризик, тогаш ова треба да вклучува луѓе:

 • Сепак, над 55 години, есенцијалната хипертензија се дијагностицира и на млада возраст;
 • има историја на кардиоваскуларни болести;
 • со зафатен распоред, постојана нервна напнатост.

Наследна предиспозиција не е исклучена. Ако блиските роднини имаат болести поврзани со висок крвен притисок, веројатноста за појава на хроничен висок крвен притисок кај децата значително се зголемува.

Класификација

Оваа патологија е класифицирана според неколку критериуми:

 • природата на појавата;
 • патогенеза;
 • сериозност.

Од природата на појавата:

 • примарна есенцијална хипертензија - е конгенитална болест, најверојатно поради наследен фактор;
 • секундарно - може да се развие во однос на позадината на други патолошки процеси, чести стресови, нервна напнатост, во отсуство на третман на хипертензија.

Од природата на текот на болеста може да биде:

 • Бенигни. Во овој случај, едно лице има мазен пораст на крвниот притисок, и не постојат остри промени во индикаторите. Нападите лесно се стабилизираат, па опасноста за живот, ако пациентот внимава на нивното здравје, бр.
 • Малигнен. Оваа форма се карактеризира со нагло зголемување на крвниот притисок, дури и ако не постојат видливи причини за ова, и можно е да се намалат притисоците. Многу е тешко да се стабилизираат перформансите со специјални лекови. Постои голема веројатност за сериозни компликации.

Освен тоа, размислете за текот на патолошкиот процес на сериозност:

 • Есенцијална хипертензија од 1 степен - нема очигледни поплаки, како и влошување на благосостојбата. Овој тип на патолошки процес може да биде асимптоматски веќе 20 години.
 • Есенцијална хипертензија на II степен - не постојат видливи знаци на текот на патолошкиот процес, но за време на дијагностичкиот преглед веќе ќе има знаци на развој на хипертензија.
 • Хипертензија од степен 3 - развој на васкуларни компликации, атеросклероза , постои изразена клиничка слика.

Покрај тежината, се разгледуваат и фазите на развој на болеста:

 • првата фаза - надворешни знаци се отсутни, оштетувањето на внатрешните органи и садови не е дијагностички откриено, а присуството на патолошкиот процес е видливо само со промени во индикациите на тонометрот;
 • втората фаза - миокардна хипертрофија е присутна, но во голема мера и прогресираат промени во ѕидовите на крвните садови;
 • третата фаза е стадиум на промени на органите кога се присутни изречени промени на садовите и органите на кардиоваскуларниот систем.

Хипертензијата на I степен е најдобра за лекување - има доволно лесни лекови за подобрување на показателите за крвниот притисок и корекција на начинот на живот.

Есенцијална хипертензија (статистика)

Симптоматологија

Како што споменавме погоре, во почетните фази на развој, хипертензијата е асимптоматска. Како што патолошкиот процес се влошува, клиничката слика ќе биде поизразена. Во принцип, симптоматскиот комплекс во оваа болест се карактеризира како што следува:

 • тинитус;
 • вртоглавица, слабост;
 • главоболки;
 • чувство на пулсираност во главата;
 • болка во градите, недостаток на здив, недостаток на здив;
 • затемнување на очите, дамки пред очите;
 • црвенило на лицето, зголемено потење;
 • чувство на анксиозност, страв;
 • гадење, понекогаш со повраќање што не носи олеснување.

Како по правило, манифестацијата на таква клиничка слика е периодична по природа: симптомите може да се појават по нервозна искуство, стрес , прекумерно физичко насилство за таква состојба на пациентот.

Во третата фаза на развој, болеста ќе се карактеризира со други клинички знаци кои не се директно поврзани со кардиоваскуларниот систем.

Симптоматски комплекс ќе ги опфати следните состојби:

 • влошување на метаболизмот;
 • намалена визуелна острина;
 • нарушување на меморијата и интелектуалните способности;
 • симптоми на функционирање на бубрезите (непријатно чувство во десниот хипохондриум, проблеми со мокрење);
 • склоност кон депресија или апатија ;
 • повторување на хронични заболувања;
 • општо влошување на здравјето, намалени перформанси.

Таквата клиничка слика е неспецифична по природа, бидејќи исто така може да се појави со сериозно кардиоваскуларно заболување или да биде манифестација на хроничен замор. Затоа, само-третманот не се препорачува: тоа само ќе го влоши текот на патологијата и ќе доведе до сериозни компликации.

Дијагностика

Првиот е физички преглед на пациентот, при што лекарот:

 • ја појаснува природата на клиничката слика;
 • ја испитува личната и семејна историја на пациентот;
 • утврдува дали пациентот земал лекови за да ги ослободи нападите без лекарски рецепт;
 • ја испитува медицинската историја на пациентот.

Следната фаза ќе биде лабораториски и инструментални студии кои ќе овозможат да се утврди обликот, степенот и фазата на патолошкиот процес.

Лекарот ги пропишува следниве постапки:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • дневно мерење на крвниот притисок;
 • ехокардиографија;
 • електрокардиографија;
 • радиографија на градите;
 • Ултразвук на бубрезите;
 • контрастна ангиографија;
 • КТ скен, МНР на мозокот.
Електрокардиографија (ЕКГ)

Општо земено, дијагностичката програма е составена одделно, колку зависи од историјата собрана за време на почетниот преглед, природата на тековната клиничка слика и општите здравствени индикатори на пациентот.

Според резултатите од дијагнозата, лекарот ќе ја утврди сериозноста на патолошкиот процес, и врз основа на тоа ќе пропише ефикасен третман. Без точна дијагноза, лекот не е препишан, така што само-третманот е исклучен.

Третман

За да се ослободат нападите и да се стабилизира состојбата на пациентот, може да се препишат лекови од следниот спектар на дејства:

 • бета блокатори;
 • диуретици;
 • блокатори на калциумовите канали;
 • АКЕ инхибитори;
 • блокатори на ангиотензин рецептор;
 • вазодилататори со директно дејство;
 • антиадренергични агенси.

Назначувањето на лекови го врши само лекар, така што не можете сами да земате дрога.

Дополнително, лекарот може да препише посебна диета, терапија за вежбање, вежбање, физиотерапија. Предмет на усогласеност со сите барања на лекар, можно е да се избегне развој на компликации и спроведување на полноправно живеење.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Суштинска хипертензија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Коарктација на аортата (појавување симптоми: 9 од 20)

Коарктација на аортата е вродена форма на стеснување на аортниот лумен во еден од неговите сегменти, локализиран во областа на истмусот, односно во областа каде што лакот поминува во опаѓачкото подрачје. Патологијата е забележана неколку пати поретко во асцедентните и абдоминалните региони.

...
Баротраума (појавување симптоми: 8 од 20)

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување на симптоми: 7 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Церебрален едем (појавување симптоми: 7 од 20)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Хроничен бронхитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Хроничниот бронхитис е воспалителен процес кој се развива и напредува во органите на респираторниот систем. Со таква болест, функционирањето на бронхиите е нарушено, штетата на нивната заштитна и чистачка активност преовладува. Поради нарушување на интегритетот на мукозната мембрана на овој орган, хроничниот бронхитис е придружен со ослободување на голема количина на спутум, во чиста форма или со нечистотии, при кашлање.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .