Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Транспонирање на големите крвни садови: симптоми и третман

Транспозиција на големите крвни садови - главните симптоми:

Транспонирањето на големите крвни садови е критична кардијална патологија, која се манифестира од раѓање. Со оваа болест, големиот и мал круг на циркулација на крв во телото работат со недостаток на интеракција едни со други: крвта од десната комора преминува во артеријата и во големиот круг на циркулација на крв, а крвта од левата комора тече во белите дробови, наместо да ја збогатува крвта со кислород.

Транспонирањето на големите крвни садови во фетусот не предизвикува непријатности, бидејќи во матката крвта не поминува низ големата циркулација. За родено дете, неопходно е да се задржи барем дел од венската крв со кислород за поддршка на витална активност. Во такви случаи, конгениталните патологии од друга природа може да бидат спасение. Неисправната состојба на интервентрикуларниот септум со присуство на лумен во неа овозможува крв да комуницира едни со други.

Од групата дефекти на срцевиот мускул наречена "единечна комора", оваа патологија е најчеста појава и се јавува кај 74-79% од случаите. Оваа болест е дијагностицирана кај женските три пати помалку отколку кај мажите. Осврнувајќи се на медицинската статистика, овој дефект е 40% кај сите дефекти на срцето. Врз основа на Меѓународната класификација на болести ICD-10, кодот Q25.8 е доделен на болеста.

Етиологија

Првите два месеци од интраутериниот живот на фетусот вклучуваат формирање на разни органи, вклучувајќи ги и големите крвни садови. До денес, не се идентификувани точни причини кои влијаат на абнормалното формирање на крвните садови, но постојат бројни фактори кои имаат негативен ефект врз развојот на внатрешните органи на фетусот за време на бременоста:

 • предиспозиција за патологија на генетско ниво;
 • зависност од никотин;
 • пиење алкохол;
 • нездрава исхрана;
 • контакт со хемикалии;
 • рана токсикоза;
 • изразен дефицит на витамин ;
 • присуство на сериозни хронични процеси во телото;
 • употреба на опојни дроги;
 • изложеност на јонизирачко зрачење;
 • земање лекови без лекарски рецепт;
 • недостаток на третман на дијабетес кај бремена жена;
 • Возраста на идната мајка е постара од четириесет години.

Исто така, негативното влијание врз здравјето на фетусот може да влијае врз трансферот на болести како што се:

Транспонирањето на големите крвни садови кај новородените може да се дијагностицира во присуство на други хромозомски абнормалности, на пример, Даунов синдром .

Транспонирање на големи садови

Класификација

Специјалисти ги класифицираат следниве видови патолошки состојби:

 • транспозиција на големите крвни садови, која е придружена со хиперволемија или недоволен проток на крв во белите дробови;
 • патологија на големи крвни садови, што е придружено со намалување на протокот на крв во белите дробови.

Патологија, придружена со хиперволемија или недоволен обем на пулмонален проток на крв, се манифестира:

 • со атријален септален дефект;
 • со атријален септален дефект или отворен овален прозорец (едноставна транспозиција на големите крвни садови);
 • со отворена артерија или дополнителни комуникации.

Следниот тип на патологија се карактеризира со присуство на:

 • стеноза на надворешниот тракт на левата комора;
 • атријален септален дефект и стеноза на надворешниот канал на левата комора (коригирана транспозиција на големите крвни садови).

Во здрава личност, пулмоналниот багаж се вкрстува со аортата, а во присуство на овој вид патологија, тие се паралелни едни со други.

Патолошки феномен е класифициран во зависност од нивната локација:

 • Д-варијанта (пулмонално стебло лево од аортата);
 • L-варијанта (пулмонална трупа десно од аортата).

Во 60% од случаите има пациенти со L-варијанта, во 40% - со Д-варијанта.

Симптоматологија

Како по правило, транспозицијата на големите крвни садови кај децата се појавува речиси веднаш по раѓањето, меѓутоа има случаи кога првите симптоми спонтано се појавија само откако овалниот прозорец и артерискиот канал се затворени.

Клиничарите ги идентификуваат следниве знаци на болест:

 • синкаста нијанса на кожата;
 • зголемување на големината на црниот дроб;
 • појава на недостаток на здив;
 • благ систолен шум во левата страна на градниот кош;
 • срцева стапка се зголемува;
 • зголемување на големината на срцевиот мускул;
 • патологија на прстите на екстремитетите;
 • недостаток на апетит;
 • абдоминална капка ;
 • оток на рацете и нозете.

Во случај детето да преживее без корекција на транспозицијата, се забележува:

 • физичка ретардација;
 • слаба тежина;
 • зголемување на градната коска.

Кога малиот круг е исполнет со крв, а во исто време нема пулмонална стеноза , често се развива и пневмонија .

Дијагностика

За време на феталниот развој, патолошката состојба на срцевиот мускул може да се идентификува во матката, меѓутоа, ако ова не е забележано, се планираат следните студии:

 • ехокардиографија (способност за откривање на абнормална локализација на крвните садови);
 • Х-зраци (способност да се разјаснат големината на срцевиот мускул и посебните разлики на крвните садови);
 • катетеризација (можност за детално разгледување на структурата на срцевите комори кога катетерот се внесува во неговата област);
 • ангиографија (способност да се испитаат садови кои користат контрастен агент);
 • електрокардиограм (способност да се процени електричниот потенцијал на миокард);
 • компјутеризирана томографија или позитронска емисиона томографија (способност да се дијагностицира текот на поврзани патолошки процеси).
Срцева катетеризација

Од лабораториски студии задолжително доделени:

 • комплетна крвна слика;
 • анализа на составот на гасот на крвта (способноста да се следи сатурацијата на крв со кислород).

Ако болеста е откриена кај бремена жена за време на ултразвучна дијагноза, се поставува прашањето за прекинување на бременоста, бидејќи по раѓањето на бебето ќе треба итна операција, која се спроведува само во специјализирани медицински установи. Меѓутоа, ако мајката инсистира да го носи фетусот, таа треба да се испрати во специјализирана породишна болница, каде што по раѓањето на детето ќе бидат потребни неопходните дијагностички методи.

Третман

Борбата против транспозицијата претпоставува ексклузивен хируршки третман, но исто така е можно да се поддржи детето во овој период со лекови.

Поддршката за лекови е помошна. Во предоперативниот период може да се администрира простагландин Е1 со цел да се спречи крварење на артерискиот канал, за што е вообичаено да се затвори по раѓањето на бебето. На овој начин, може да се прошири на одржливост на операција.

Третманот со операција, по правило, се јавува во две фази:

 • Рашкинд процедура;
 • операција Жатене.

Рашкин процедурата треба да се спроведе веднаш по раѓањето на бебето. Се состои во воведувањето на катетер со посебен балон во регионот на локацијата на срцето, кој набувнува во овалниот прозорец и се меша со нејзиното надраснување.

Операцијата Јатари имаше за цел комплетна корекција на сите проблеми во срцето. Спроведена со помош на внатрешна циркулација на крвта. Се препорачува операцијата да се изврши во текот на првиот месец од животот на новороденчето.

Ако терапијата не се спроведува долго време по раѓањето (1-1,5 години), не се смета за можноста за понатамошна имплементација, бидејќи постои зависност од коморите на дадениот товар и тие не можат да се справат со корекцијата. Сепак, лекарите најдоа излез од оваа ситуација - операција за промена на насоката на протокот на крв: во малата циркулација ќе има венска крв, а во голема циркулација - артериски.

Стапката на морталитет по операцијата е 10%.

Транспонирањето на големите крвни садови може да доведе до разни компликации:

 • кислородното гладување на ткивата (развојот на телесни ткива се забавува поради недостатокот на кислород во нив);
 • срцева слабост (состојба во која срцевиот мускул не е во состојба да обезбеди нормален проток на крв);
 • оштетување на белите дробови (ниска содржина на кислород во крвта предизвикува оштетување на ткивото на белите дробови, што го отежнува процесот на дишење).
Срцева слабост

По операцијата за исправување на патологијата, во животот на детето може да се појават следниве компликации:

 • валвуларен срцев мускулен вентил;
 • стеснување на коронарните артерии (артерии кои го заситуваат срцето);
 • нарушување на срцевиот ритам ( аритмија );

Исто така, постои слабост во работата на срцето што предизвикува срцева слабост.

Превенција

По операцијата за исправање на детето, потребно е:

 • набљудување на животот од страна на кардиолог;
 • елиминирање на тешки вежби;
 • се држи до здрав сон (8 часа);
 • набљудувајте ја соодветната исхрана.

Возрасните се препорачуваат да ги следат истите активности.

Прогнозата во отсуство на навремено лекување е неповолна: половина од пациентите умираат во рок од еден месец по раѓањето, а 2/3 умираат пред година.

По операцијата, предвидувањата се многу поудобни. Во тешки ситуации, добри резултати се забележани кај 70% од пациентите, а во случај на едноставни дефекти - кај 90%.

Транспонирањето на големите крвни садови е сериозна срцева болест која бара задолжителен хируршки третман и навремена кардиолошка заштита.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате транспозиција на големите крвни садови и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување на симптоми: 5 од 14)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Дилатирана кардиомиопатија (појавување на симптоми: 5 од 14)

Дилатирана кардиомиопатија е патологија на главниот мускул на срцето, што резултира со значително зголемување на коморите. Ова подразбира повреда на функционирањето на срцевите комори. Болеста може да биде примарна и секундарна. Во првиот случај, факторите на настанување во моментов остануваат непознати, а во втората на нејзиниот развој претходи настанување на други болести.

...
Хепаторенален синдром (појавување симптоми: 5 од 14)

Хепатореналниот синдром е брзо прогресивно нарушување на бубрезите, кое се развива во позадината на патологиите на овој орган, порталната хипертензија и други процеси. Оваа болест е особено опасна, бидејќи без специфичен третман, леталниот исход се јавува во рок од неколку недели.

...
Срцева тампонада (појавување на симптоми: 5 од 14)

Срцева тампонада е срцева болест која се карактеризира со нестабилна хемодинамика и акумулација на течност во перикардот. Овој вид на повреда може да биде предизвикана од повреда на градите или самиот мускул. Во овој случај, крвта се акумулира во областа на перикардот, што води до тампонада.

...
Перикардитис (појавување симптоми: 4 од 14)

Перикардитисот е кардиоваскуларна болест, која се карактеризира со присуство на воспалителни процеси во надворешната мембрана на срцето - перикардот. Перикардот целосно го обвива срцето и е прикачен на градите, со садови и дијафрагма што се протега од срцето. Оваа школка е дизајнирана да го спречи срцето да се протега при тешки товари, како и да се избегне поместување на срцето од неговата нормална положба во градите. Перикардот се состои од два слоја: еден е цврсто прикачен на срцевиот мускул, а вториот го опкружува срцето прилично слободно. Меѓу нив има течност која го намалува триењето помеѓу слоевите за време на движењата на срцето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .