Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Трикуспидална инсуфициенција: симптоми и третман

Трикуспидална инсуфициенција - главните симптоми:

Трискуспидната инсуфициенција е дефект на срцевите оддели. Зборуваме за неисправното затворање на витките, кои се наоѓаат во срцевиот мускул. Проблемот се случува во систолниот јаз: релативната инсуфициенција води кон патолошки враќање на крвните компоненти во атриумот.

Меѓу сите срцеви проблеми со ревматско потекло, умерена трикуспидна инсуфициенција се јавува во секоја третина. Интересен факт: во срцева пракса, според резултатите на EchoCG, 1-ви степенна болест може да се појави кај здрави поединци.

Оваа патологија често се комбинира со други кардијални дефекти. Така, во некои случаи, трикуспидалната инсуфициенција е вклучена во структурата на комплексни или комбинирани дефекти.

Етиологија

Трикуспидална валвула

Прво, митрална инсуфициенција може да биде конгенитална или стекнато патологија.

Вродената форма на болеста најмногу се должи на:

 • Ебштајн аномалија;
 • слаб развој на вентилите;
 • дисплазија.

Ако зборуваме за стекнатиот облик на болеста, тогаш во овој случај може да има многу повеќе етиолошки фактори. Овој вид неуспех се јавува најчесто. Тоа обично се предизвикува со ревматизам .

Рекурентните манифестации на ревматскиот ендокардит наскоро доведуваат до тешки задебелувања и брчки на вентилите. Покрај тоа, таквата трикуспидална инсуфициенција често се комбинира со стеноза на десниот атриовентрикуларен отвор. Така се развива комбинираниот трикуспиден дефект. Локалната трикуспидна инсуфициенција кај ревматизам ретко се дијагностицира.

Други причини за стекнатиот облик на болеста:

Инсуфициенцијата на трикуспидалната валвула може да се развие или повтори по извршување на митрална комисуротомија.

Класификација

Според етиологијата на болеста е вродена и стекната. Исто така се разликуваат и примарни (органски) и секундарни видови (што е, функционална) патологија. Првиот се одвива за време на деформитети, брчки на валвуларниот апарат, а другиот - само дисфункција на елементите на вентилите (зборуваме за папиларни мускули, тенди акорди).

Според природата на клиничката слика, вообичаено е да се направи разлика на комплексноста на 4 степени на болеста:

 • трикуспидна инсуфициенција на степен 1 ​​- минимален волумен на враќање на крвта, што не влијае на општата хемодинамика;
 • 2 степени - обратен тек на крвта се открива на растојание од 2 см од самиот вентил;
 • Степен 3 - регургитација откриена на растојание од повеќе од 2 cm од вентилниот елемент;
 • 4 - оштетен крвен проток се јавува над значителна должина на областа на десниот атриум.

Одредување на формата на патолошкиот процес може да се дијагностицира само.

Симптоматологија

Кај доенчиња со конгенитална абнормалност, обично се открива тешка срцева слабост и означена цијаноза . Во секој четврти случај, основната патологија манифестира епизоди на суправентрикуларна тахикардија или дури и атријална фибрилација.

Неуспехот на трикуспидалната валвула на постарата возраст има поинаква клиничка слика.

Пациентите обично се жалат на:

 • слабост;
 • малаксаност;
 • зголемен замор при низок товар;
 • тешка недостаток на здив;
 • срцеви палпитации;
 • болка во срцето;
 • хемоптиза;
 • клиника на диспепсија .

Покрај тоа, со стагнација во голема циркулација на крв, периферниот едем понатаму се манифестира.

Не е тешко да се дијагностицира состојбата на пациент кој има трикуспидна инсуфициенција од степен 2 или 3. Надуеност на лицето со сина боја на жолтица и пулсирање на вените на вратот е впечатлива.

Тешка портална хипертензија често е главната причина за крварење од дигестивниот тракт. Бремените случаи на гестоза , плацентарна инсуфициенција , спонтани абортуси и мртвородени деца не се невообичаени.

Дијагностика

Да претпоставиме дека развојот на патолошкиот процес може да биде веќе во фаза на почетниот преглед на пациентот. За време на аускултаторскиот преглед, систолниот шум се слуша во процесот на xiphoid и на ниво од 5-7 меѓуребрениот простор во левата страна на градната коска, кој станува посилен со длабок здив. Границите на срцето се значително пренасочени кон десно.

Со цел да се потврди дијагнозата на неуспехот на трикуспидалната инсуфициенција, ќе биде потребно темелно, сеопфатно испитување од страна на специјалист.

На сите пациенти со сомневање за патологија се прикажува сеопфатно инструментално испитување, кое вклучува:

 • радиографија на срцето со езофагеален контраст;
 • фонокардиографија;
 • ЕКГ;
 • Ехокардиографија со доплер;
 • звук на вистинското срце;
 • вентрикулографија;
 • југуларна флебографија.
Фонокардиографија

Промени во болеста се изговара во хематолошка анализа - откриени се знаци на воспалителни промени. Кога биохемиските тестови обрнуваат внимание на маркерите карактеристични за примарната болест.

Третман

Конзервативната терапија е главно палијативна. Овој пристап обезбедува борба против развојот на срцева слабост, пулмонална хипертензија.

За ова, пациентите се пропишани:

 • диуретици;
 • вазодилататорски лекови;
 • АКЕ инхибитори;
 • б-блокатори.

Во шемата на терапијата со лекови нужно е да се вклучат и антикоагуланси под контрола на коагулациониот систем. Хидроторакс - честа состојба за проблеми со вентилите. За да се ослободи од оваа манифестација, се употребува пункција или дренажа.

Само според резултатите од истражувањето, се избираат индивидуални стратегии и шема на терапија со лекови. Задолжителната точка на третманот е целосна и правилна исхрана - ова е основа на сеопфатен третман на болеста кај дете и возрасен. Срцевите пациенти остро го ограничуваат внесувањето на солено, кисело, акутно, а исто така го ограничуваат дневното количество на течност. Пациентот мора да ја следи исхраната што ја пропишува лекарот, со што ќе се минимизира оптоварувањето на васкуларните елементи и срцевиот мускул. Многу е важно да се избегне физички труд, стрес и хипотермија. Пушењето тутун при трикуспидна инсуфициенција е целосно неприфатливо, строго е забрането да се употребуваат алкохол, наркотични супстанции.

Хируршката корекција е индицирана за изразени, значајни хемодинамски нарушувања. Затоа, индикацијата е болест со 2-4 степени на сложеност. Во такви случаи се прикажани пластифицирање на погодените елементи на вентилите и последователната протетика на проблематичните области. Оперативната интервенција може да доведе до компликации: пациентите се изложени на ризик за знаци на протетски ендокардитис , дегенерација на протезата, тромбоза или калцификација на протезата по директна интервенција.

Превенција

Еден од важните аспекти на успешната превенција е клиничко следење, систематски прегледи од страна на кардиолог.

Пациентите треба да се грижат за себе и да се грижат. Смртта во некои случаи е директно поврзана со брзиот развој и прогресијата на кардиолошките проблеми. Често ситуацијата е во голема мера влошена од остриот изглед на пневмонија , белодробна емболија. Развојот на секундарна форма на валвуларна инсуфициенција се смета за прогностички неповолен и се заканува да биде фатален.

Неуспехот на трикуспидалната валвула е тешка патологија, која не може да се игнорира, бидејќи прогресијата на состојбата може да предизвика влошување на здравјето. Со цел да се спречи најмала компликација, неопходно е, ако се појават дури и мали простории за патологија, веднаш да се јавите кај специјалист. Само навремена дијагноза и правилна терапија во раните фази гарантира стабилен тек и нормална благосостојба.

Луѓето во ризик треба систематски да ги испитуваат кардиолози. Ако не се чувствувате добро, треба веднаш да побарате медицинска помош и да не вршите независни терапевтски мерки. Само на овој начин може да се исклучи развојот на компликации. Инаку, постои висок ризик од смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате трикуспидна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 6 од 16)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Белодробна хипертензија (појавување симптоми: 6 од 16)

Пулмоналната хипертензија не е независна болест, туку специфичен синдром на одредени патологии кои се поврзани со една посебна карактеристика - се зголемува крвниот притисок во пулмоналната артерија. Исто така, за време на прогресијата на овој патолошки процес, забележано е зголемување на оптоварувањето на десната комора, кое подоцна ќе доведе до хипертрофија.

...
Кардитис (појавување симптоми: 6 од 16)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардот и другите органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Гастритис со ниска киселост (појавување симптоми: 6 од 16)

Гастритис со ниска киселост - патолошки процес во стомакот, е форма на хроничен гастритис и води кон воспалителни процеси на мукозната мембрана на овој орган. Оваа болест се карактеризира со ниско ниво на гастрична киселост, што придонесува за влошување на неговата моторна функција. Во својата напредна форма, тој предизвикува чиреви на стомакот и рак. Ризикуваат луѓе од средна и старосна возраст.

...
Серумска болест (појавување симптоми: 6 од 16)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .