Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Телград на Фалот: симптоми и третман

Главните симптоми на Фалдот е:

Телград на Фалот е комплексна патологија на срцето на вродена природа, што доведува до неразвиеност на екскреторниот дел од десната комора на срцето и поврзаното поместување на септумот на десната или левата страна. Оваа болест е исклучително негативно карактеризирана. Tetralo Fallo кај децата веќе е очигледна во првата година од животот, затоа, со навремена дијагноза, по правило, нема проблеми.

Фалдовиот тетрад кај новороденчиња, како кај возрасните, се манифестира во форма на физичка и ментална ретардација, слабост, цијаноза , отежнато дишење, честа несвестица, гадење и повраќање.

Тетрад Фалло третманот е само радикален. Терапијата со лекови се изведува со цел да се подготви за операција и за време на периодот на рехабилитација. Народни лекови, физиотерапија и едноставно земање лекови не го даваат саканиот терапевтски ефект.

Прогнозата во овој случај може да биде релативно позитивна само ако операцијата се одвива брзо и успешно. Релативно позитивен изглед, бидејќи овој синдром во секој случај негативно ќе влијае на психолошкиот и физичкиот развој на една личност.

Етиологија

Тетрад Фалок

Главната причина за развој на таков тежок патолошки процес кај децата е негативното влијание врз телото на мајката за време на бременоста.

Затоа, тетрадот Фалот има следниве причини:

 • алкохол, дрога и пушење;
 • заразни болести во текот на бременоста - мали сипаници , рубеола , црвена треска , грип ;
 • хормонални, седативни лекови - ова исто така вклучува и антибиотици, средства за смирување, апчиња за спиење;
 • интоксикација на телото со токсични, токсични материи, тешки метали.

Исто така, лекарите зборуваат за наследна предиспозиција за такви болести. Затоа, ако во фамилијарната историја постои Фолтовиот тетрад, треба да се планира бременост, а пред да се зачне детето, консултирајте се со медицинска генетика.

Класификација

Всушност, тетрадот Фало е синдром кој вклучува четири типа на абнормалности одеднаш:

 • дефект во интервентрикуларниот септум;
 • десна страна на аортата;
 • пулмонална артериска стеноза - во некои случаи, таа е целосно "обраснат" (тестово на Fallot со пулмонална атрезија);
 • тешка панкреатична миокардна хипертрофија.

За анатомски промени се разликуваат следниве форми на оваа патологија на срцето:

 • ембриолошки - септумот е поместен, структурата на пулмоналниот вентил не се менува;
 • хипертрофична хипертрофија на излезната зона од десната комора на срцето се додава на горенаведената клиничка слика;
 • тубуларна - промена на валвуларниот апарат и опструкција на десната комора;
 • мултикомпетентни - клинички слики од горенаведените форми - ова е најтешка форма на патологија.

Оваа болест кај децата се должи на степенот на стеснување на дијаметарот на пулмоналната артерија.

Така, во прилог на класификацијата, овој фактор исто така се разгледува - хемодинамиката на Фалот е тетрад

 • комплетна атрезија на луменот на артеријата - најтешка форма;
 • ацијанотична - умерена стеноза , цијаноза не се јавува (бледата форма на тетрадот на Фалот);
 • цијанотичен - прогресија на опструкција.

Исто така, болеста е класифицирана според типот на проток:

 • раните симптоми се појавуваат речиси веднаш по раѓањето;
 • класична - клиничката слика се појавува на возраст од 2-3 години;
 • тешки - симптоми се пароксизмални, секогаш придружени со тешка недостаток на здив;
 • доцните симптоми почнуваат да се појавуваат на возраст од 6-10 години.

Телград на Фаллот кај возрасните, како кај децата, се карактеризира како најсложена патологија која често доведува до смрт.

Симптоматологија

Клиничката слика за таква болест може да се појави и кај новороденче, 1-2 месеци по раѓањето. Сепак, најчесто првите симптоми се појавуваат поблиску на возраст од една.

Општо земено, тетрадот на Fallot ги има следните симптоми:

 • Цијаноза во значителна форма - во горната половина на телото, околу усните. Кога детето плаче, за време на протегањето и хранењето, симптомот се зголемува.
 • Недостатокот на здив - најчесто е пароксизмален по природа, отежнат за време на вежбањето. Детето има присилна поза.
 • Физичка неразвиеност.
 • Слабост - кратка физичка активност доведува до замор, вртоглавица, главоболка.
 • Честа губење на свеста без никаква очигледна причина.
 • Конвулзии - во овој случај, тоа е предизвикано од хипоксија на мозочната структура, задебелување на крвта, што доведува до зголемен ризик од тромбоемболизам.
 • Нецелосна парализа на екстремитетите.
 • Палпитации на срцето.

Кај возрасните, клиничката слика се манифестира на ист начин. Сепак, треба да се забележи дека ако операцијата за отстранување на патологијата не се изведува во детството, поголемиот дел од пациентите не живеат до зрелоста.

Дијагностика

Поради фактот што клиничката слика е доста специфична, нема проблеми со дијагнозата.

Во овој случај, консултирајте се со следниве специјалисти:

 • педијатар;
 • неонатолог;
 • педијатриски кардиолог.

Тетрадот на Fallot, исто така, може да се дијагностицира за време на феталниот ултразвук.

Општо земено, дијагностичката програма ги опфаќа следните активности:

 • физички преглед со слушање - присуството на патологија може да укаже на "срцева грпка" (испакнатост во регионот на срцето), ослабен втор тон во пулмоналната артерија;
 • клинички и биохемиски тест на крв - со оваа болест бројот на црвените крвни клетки во крвта ќе биде значително надминат, хемоглобинот ќе се зголеми;
 • фонокардиограм;
 • ЕКГ;
 • Х-зраци на срцето;
 • срцева катетеризација;
 • Ултразвук на срцето;
 • Доплер сонографија.
Срцева катетеризација

Во голем број клинички случаи, може да биде неопходно да се спроведе диференцијална дијагноза во врска со патолошки процеси како што се:

 • комплетна фузија (атрезија) на пулмоналната артерија;
 • заеднички артериски труп;
 • конгенитална аномалија - присуство на само една комора;
 • Ебштајн аномалија .

Доколку е потребно, лекарот може да пропише дополнителни дијагностички мерки, па дијагностичката програма презентирана овде е приближна.

Третман

Единствениот ефективен третман за оваа конгенитална абнормалност е хирургија. А радикална корекција на тетрадот на Фалот се врши само по три години. До оваа возраст, се врши палијативна оперативна интервенција со цел одржување на животната активност на детето и подобрување на квалитетот на неговиот живот.

Палијативната хирургија се изведува на следниот начин:

 • меѓу артериите се поставени дополнителни садови;
 • една артерија е поврзана со субклавицата со помош на вештачка протеза.

После тоа, крвта почнува да тече од артеријата во белите дробови, а потоа во левиот атриум. Ваквото решение овозможува намалување на бројот на напади и елиминирање на недостатокот на здив, но тоа не го решава фундаментално проблемот.

Радикална интервенција е неопходна. За жал, дури и во овие случаи, не е секогаш можно успешно да се отстрани патологијата: постои ризик од смрт.

Операцијата се изведува под услов комплетен срцев удар. После тоа, пациентот се поврзува со машината на белите дробови, а хирургот го отстранува дефектот и стеснувањето на артеријата. Успешната операција може значително да го подобри квалитетот на животот на пациентот.

Во исклучителни случаи, палијативната фаза се избегнува ако патологијата продолжува во особено сложена форма и постои висок ризик од смрт.

Што се однесува до терапијата со лекови, таа се изведува само за време на подготовката за хирургија и во постоперативниот период.

За таа цел, пациентот е пропишан:

 • раствор на натриум бикарбонат, бисопролол;
 • вдишување на мешавина од кислород и воздух;
 • лекови кои го намалуваат тромбоцитното производство.
Бисопролол

Децата кои не биле подложени на операција, во просек живеат само до 12 години. До 40 години не повеќе од 5% од пациентите со таква дијагноза преживуваат. Во повеќето случаи, причината за смртта е мозочен удар, коронарна срцева болест, срцев удар.

Можни компликации после операцијата

По постоперативниот период може да се развијат следниве компликации:

Недостатокот на третман доведува до такви компликации како што се:

Како резултат на тоа, смртта се јавува, така што операцијата со тетрад на Fallot е задолжителна.

Прогноза

Тетрадските предвидувања на Фало можат да бидат релативно позитивни само ако операцијата се изведува навремено со последователниот медицински третман, како и почитување на сите препораки на докторот за животниот стил. Инаку, последиците ќе бидат неповратни.

Превенција

За жал, не постои конкретна профилакса посебно за детето.

Сите препораки за спречување на болеста ќе се применуваат само за идните родители:

 • Ако во семејната историја постојат такви болести, тогаш треба да се планира концептот на детето. Претходно, двојката треба да се сврти кон медицинската генетика, да се подложи на испитување и третман (доколку е потребно).
 • Концепцијата на детето во пијана состојба во голема мера го зголемува ризикот од развивање на оваа патологија, па затоа е неопходно да се исклучи веројатноста за такви моменти.
 • Ако сте бремени, треба да го исклучите пушењето, да земате алкохол и лекови. Лековите треба строго да се договорат со вашиот лекар.
 • Прифаќање на хормонални лекови, седативи и психотропни лекови треба да се врши само како што е пропишано од лекар и строго според шемата која ја насликал.

Ако детето има барем некои од горенаведените симптоми, треба веднаш да се консултирате со лекар. Најмало одложување во овој случај може да биде фатално.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Tetrad Fallot и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , неонатолог , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Емболизам (појавување симптоми: 6 од 12)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Астматичен статус (појавување симптоми: 6 од 12)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Нефротичен синдром (појавување симптоми: 6 од 12)

Нефротичниот синдром е нарушување во функционирањето на бубрезите, кое се карактеризира со силна загуба на протеини, која е елиминирана од телото заедно со урина, намалување на албуминот во крвта и нарушен метаболизам на протеини и масти. Во придружба на едема болест со локализација низ телото и зголемена способност на крвта да коагулира. Дијагнозата се базира на податоци за промени во тестовите за крв и урина. Третманот е комплексен и се состои од диета и терапија со лекови.

...
Кардитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Кардитис е воспалителна болест на различна етиологија, во која има оштетување на срцевите мембрани. И миокардните и други органски мембрани, како што се перикардот, епикардиумот и ендокардиумот, може да страдаат од кардитис. Системското множество воспаленија на срцевите мембрани, исто така, се вклопува во општото име за патологија.

...
Хипонатремија (појавување симптоми: 6 од 12)

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .