Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Метхемоглобинемија: симптоми и третман

Метхемоглобинемија - главни симптоми:

Methemoglobinemia е болест во позадина од која се зголемува нивото на метхемоглобин или оксидираниот хемоглобин во главната биолошка течност на една личност. Во такви случаи, степенот на концентрација се зголемува над нормалата - 1%. Патологијата е вродена и стекната.

Главните причини за појава се сметаат за оптоварени со наследство, несоодветна употреба на дроги, хемиско труење. Ризичната група вклучува и предвремено родени бебиња.

Болеста има карактеристични симптоми: промена на тонот на кожата (може да е сива или со синкава нијанса), главоболки, скратен здив, оштетен пулс и конфузија.

Точната дијагноза е направена врз основа на резултатите од лабораториските крвни тестови и темелно физичко испитување. Инструментални процедури се потребни за диференцијална дијагноза.

Третманот на метхемоглобинемијата се изведува само со помош на конзервативни методи. На пациентите им се дава орална или интравенска администрација на лекови. Во некои случаи, може да се бара размена на трансфузија на крв.

Етиологија

Methemoglobinemia е зголемување на содржината на хемоглобин, кој вклучува оксидирано железо во црвените крвни клетки. Како што споменавме погоре, слична состојба може да биде и вродена и стекната.

Во првиот случај, провокаторите можат да дејствуваат:

 • наследни ферментопатии - ова треба да вклучува примарна ниска активност или целосно отсуство на ензим methemoglobin редуктаза;
 • М-хемоглобинопатии.

Во секундарната формација, се прикажани причините за метхемоглобинемија:

 • преголема доза на лекови;
 • пенетрацијата на хемикалиите во човечкото тело (во такви случаи, метхемоглобинемијата е водечки симптом);
 • тешко труење со храна или вода за пиење со високо ниво на нитрати.

Што се однесува до ирационалната употреба на лекови, во такви случаи, причините за метхемоглобинемија се состојат од земање на следниве лекови:

 • "Парацетамол";
 • Дапсон;
 • Викасол;
 • Нитропрусид;
 • "Нитроглицерин";
 • "Лидокаин";
 • Новокаен;
 • "Амилнирит";
 • "Феназопиридин";
 • "Калиум перманганат";
 • "Фенацетин";
 • сулфонамиди;
 • антималарични супстанции;
 • анилински бои;
 • хлоробензен;
 • сребро нитрати.

Често се развива метхемоглобинемија кај новороденчињата, имено, оние бебиња кои се родени пред крајниот рок.

Ова може да се должи на:

 • ниска активност на специфичниот ензим метхемоглобин редуктаза;
 • оксидативен стрес за време на трудот;
 • метаболна ацидоза.

Само поради тоа, децата од првата година од животот развиваат слична болка.

Исто така, лекарите разликуваат друга варијанта за тоа како може да се формира метхемоглобинемија - мешана форма. Таквата разновидност се зборува за тоа кога патологијата се појавува против позадината на влијанието на негативните надворешни фактори во совршено здрава личност, која во исто време е хетерозиготна носител на генот на наследниот тип на таква болест.

Наспроти позадината на ваквите процеси, функцијата на кислород-транспорт на еритроцитите е оштетена.

Симптоматологија

Клиничкиот тек на различни форми на патологија ќе биде различен. На пример, карактеристичните манифестации на наследни видови се забележуваат веднаш по раѓањето на бебето и се комбинираат во себе:

 • цијаноза на видливите мукозни мембрани (уста и очи) и кожата (назолабијален триаголник, earlobes и кревет на шајбни) - methemoglobinemia на вода-нитрат;
 • деформитет на черепот;
 • неразвиеноста на екстремитетите - почесто горниот од долниот дел;
 • вагинална атрезија;
 • таласемија ;
 • заостануваат во психомоторниот развој.

Што се однесува до стекнатиот тип, присуството и тежината на симптомите директно ќе зависат од концентрацијата на оксидираниот хемоглобин:

 • помалку од 3% - симптомите може да бидат целосно отсутни;
 • од 3 до 15% - кожата станува бледа, сива или сина боја;
 • 15-30% - појавата на цијаноза е забележана, а крвта станува темно кафеава.

Со умерен тек, имено со содржината на метхемоглобинот од 30 до 50%, се појавуваат:

 • слабост и замор;
 • главоболки со различна тежина;
 • вртоглавица;
 • зголемена брзина на срцето;
 • недостаток на здив - изразен при физичка активност;
 • несвестица.

Кога концентрацијата на оксидираниот хемоглобин во 50-70% од симптомите ќе биде презентирана:

 • аритмија ;
 • брзо дишење;
 • конвулзивни напади;
 • несоница;
 • нервоза;
 • оштетување на меморијата;
 • честа дијареа;
 • метаболна ацидоза;
 • угнетување на функционирањето на централниот нервен систем;
 • кома.

Во случаи на зголемување на нивото до 70% и повисока, се јавува изразена хипоксија, која за кратко време доведува до смртоносен исход.

Метагемоглобинемијата на нитрати се одликува со специфични клинички манифестации. Во случаи на хемиско труење, патологијата се развива многу побрзо и почнува поакутно.

Во овој случај, манифестацијата на:

 • кратка сина кожа;
 • тешки главоболки;
 • просторна дезориентација;
 • недостаток на здив;
 • срцева дисфункција;
 • губење на свеста;
 • напади.

Во отсуство на терапија и долгорочен ефект на нитрати врз човечкото тело, болеста станува хронична, која се карактеризира со чести рецидиви и постепено зголемување на процентот на метахемоглобин.

Фотографии на пациентот со метхемоглобинемија

Дијагностика

И покрај карактеристичната клиничка слика, метеоглобинемијата на вода-нитрат може да се дијагностицира само со помош на лабораториски тестови. Сепак, процесот на утврдување на точна дијагноза треба да биде интегриран пристап.

Пред сè, хематологот треба самостојно да изврши голем број манипулации, имено:

 • да ја проучи историјата на болеста за да ја утврди примарната, секундарната или мешаната природа на болеста;
 • собира и анализира животна историја за да го потврди ефектот врз телото на нитрати;
 • оцени состојбата на кожата;
 • мерење на телесната температура и отчукувањата на срцето;
 • прашајте го пациентот детално - неопходно е да ја дознаете комплетната симптоматска слика за патологијата, што ќе укаже на тежината на нејзиниот тек.

Прецизно да се идентификува болеста ќе помогне:

 • општи клинички и биохемиски анализи на крвта;
 • хемоглобинска електрофореза;
 • крвна спектроскопија;
 • воведување на метиленско сино;
 • проценка на активноста на метхемоглобин редуктазата.

Дополнителни дијагностички техники се:

 • консултација со генетичар за да се утврди видот на наследување на таквата крвна патологија;
 • КТ и МРИ;
 • ЕКГ;
 • Ултразвук и радиографија.
Ултразвук

Многу е важно наследната метхемоглобинемија да се разликува од:

 • сини вродени срцеви дефекти;
 • абнормалности во развојот на белите дробови;
 • услови придружени со хипоксија.

Третман

Пациентите кои немаат специфични надворешни манифестации не бараат терапија, и неопходно е редовно да се подложуваат на лабораториски испитувања и да се избегне контакт со супстанции кои формираат methemoglobin.

Со значајна содржина на метхемоглобинот, неопходно е да се спроведат терапевтски мерки насочени кон претворање на оваа супстанца во хемоглобин, кој ќе го транспортира кислородот.

Така, метхемоглобинемијата се третира со:

 • прима аскорбинска киселина во големи количини - дозата постепено се намалува;
 • воведувањето на метиленско сино со стапка од 1 милиграм на лек за 1 кг тежина;
 • кислородна терапија;
 • инјекции на витамини на групата Б12 и раствори на гликоза.

Во тешки случаи на овој патолошки процес, потребна е трансфузија на крв.

Превенција и прогноза

Со цел децата и возрасните да немаат проблеми со таква болест како метхемоглобинемија, треба строго да се следат едноставни превентивни препораки:

 • точна усогласеност со дозата на лекови;
 • Спречување на хемиски соединенија да влезат во телото, и за ова треба да користите лична заштитна опрема;
 • престанете да јадете храна со нитрати, бидејќи таквата болест е главен симптом на труење со слична супстанција;
 • пиење само прочистена вода;
 • Пред да имате дете, треба да се консултирате со генетичар;
 • избегнувајте хипотермија;
 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Во најголем дел од случаите, метгемоглобинемијата има поволна прогноза, особено во развојот на наследна и медицинска форма. Фаталниот исход се развива само во случаи кога оксидираниот хемоглобин достигнува критични вредности.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Methemoglobinemia и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: хематолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева болест (појавување симптоми: 8 од 20)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Планинска болест (појавување симптоми: 8 од 20)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 7 од 20)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување на симптоми: 7 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .