Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атеросклероза: Симптоми и третман

Атеросклероза - главните симптоми:

Атеросклерозата е прилично честа хронична болест која се карактеризира со сопствена прогресија. Атеросклероза, чии симптоми се јавуваат на позадината на афекцијата на средните и големите артерии поради акумулацијата на холестеролот кај нив (која ја одредува причината за појава на оваа болест), предизвикува циркулаторни нарушувања и голем број сериозни ризици предизвикани од оваа повреда.

Општ опис

При атеросклероза, атеросклеротичните плаки формираат на ѕидовите на садовите (тие се базираат на масни наслаги во комбинација со растечко сврзно ткиво). Поради овие плаки има стеснување на садовите и нивна последователна деформација. Овие промени, пак, доведуваат до нарушена циркулација на крвта, како и оштетување на внатрешните органи. Во принцип, големите артерии се засегнати.

Да останеме на сликата на оваа болест. Пред се, забележуваме дека појавата и последователната формација на атеросклероза зависи од следниве фактори:

 • состојбата во која се наоѓаат васкуларните ѕидови;
 • релевантноста на генетскиот наследен фактор;
 • нарушувања во метаболизмот на масти (липиди).

Холестеролот, првично забележан, припаѓа на масти, со негова помош се обезбедуваат повеќе различни функции во нашето тело. Со други зборови, може да се смета како градежен материјал кој се користи во клеточните ѕидови. Покрај тоа, холестеролот е компонента на витамини и хормони, поради што се обезбедува соодветна активност на телото. Холестеролот се синтетизира за околу 70% од вкупната сума во црниот дроб, додека остатокот се проголта преку храна.

Имајте на ум дека холестеролот во телото не е во слободна состојба, тој е вклучен во составот на специфични комплексни соединенија на масти и протеини - липопротеини. Липопротеините, пак, ја даваат можноста за нејзино пренесување од црниот дроб во ткивата долж крвотокот. Ако холестеролот во телото е во вишок состојба, тогаш тоа се испраќа од ткивата во црниот дроб, и ова е местото каде што се користи вишокот на количината. Нарушувањето на функционирањето на овој механизам води до фактот дека болеста која се разгледува, односно атеросклерозата, се развива.

Во развојот на атеросклероза, главната улога ја играат липопротеините, кои имаат мала густина, во скратена форма, тоа е ЛДЛ. На нивна сметка, се обезбедува транспортот на холестерол од црниот дроб до клетките, додека строго дефинираната количина е предмет на таков транспорт, во спротивно надминување на нивото го одредува сериозниот ризик за можен развој на атеросклероза на оваа позадина.

Што се однесува до повратниот транспорт од ткивата до холестерол црниот дроб, тој веќе е обезбеден со липопротеини со висока густина, кои во скратена верзија ги дефинираат како HDL, посебна класа на антиатерогени липопротеини. Тие обезбедуваат чистење на површинскиот слој на клетките од прекумерниот холестерол. Ризикот од развој на атеросклероза се јавува при ниски нивоа на ХДЛ холестерол и на покачени нивоа на ЛДЛ.

Ајде да престанеме со возраста на атеросклерозата. Значи, може да се забележи дека првичниот тип на промени во ѕидовите на артериите (нивниот среден и голем калибар) се забележуваат веќе во рана возраст. Потоа, тие се развиваат, во кои се трансформираат во фиброаденоматозни плаки, кои, пак, често се развиваат по 40-годишна возраст. Оваа атеросклеротична васкуларна лезија е релевантна кај околу 17% од случаите на возраст од пациенти под 20 години, кај 60% од случаите на возраст под 40 години, во 85% од случаите на возраст од 50 години и постари.

Во иднина, сликата на болеста е како што следува. Артерискиот ѕид е изложен на пенетрација на фибрин, холестерол и голем број на супстанции во неговата база, поради влијанието на кое се формира атеросклеротичната плоча. Бидејќи во прекумерна количина, холестеролот, кога има соодветен ефект, предизвикува зголемување на големината на плаката, што предизвикува пречка за соодветен проток на крв низ садовите во областа на формираната констрикција. Протокот на крв на оваа позадина се намалува, се развива воспаление. Исто така, формираат згрутчување на крвта, тие подоцна може да излезат, со што се одредува значителна опасност за садовите, кои се од витално значење во нашето тело. Ова се должи на можноста за нивно блокирање, поради што, пак, на органите ќе им биде одземено потребното снабдување со крв.

Артерија во добра состојба и со оштетување на атеросклеротични плочи

Причини за атеросклероза

Причините за атеросклероза може да бидат многу различни, исто така се изедначени со фактори на ризик за атеросклероза, што укажува на тоа дека усогласеноста на условите со овие фактори го зголемува ризикот од атеросклероза кај пациентите. Генерално, таквите фактори на ризик може да се поделат на две главни групи во зависност од природата на влијанието врз нив од страна на пациентот. Така, причините за атеросклероза може да бидат променливи и непроменливи (модифицирани и непроменети).

Непроменливи (немодифицирани) причини, како што може да се одредат веќе од нивното име, не можат да се менуваат со една или друга мерка за влијание (вклучувајќи ги и медицинските). Како такви фактори се следниве:

 • Павле Овој фактор се смета за независен фактор на ризик во разгледувањето на моделот на атеросклероза. Атеросклерозата кај мажите се развива околу 10 години порано, што е познато врз основа на одредени статистички податоци за оваа тема во споредба со женскиот морбидитет. Дополнително, до 50-тата година, ризикот од развивање на оваа болест кај мажите е четири пати повисок отколку, соодветно, кај жените. По достигнувањето на прагот од 50 години, инциденцата на двата пола се изедначува. Оваа особеност се објаснува со фактот дека во овој период започнуваат специфични хормонални промени во женското тело и исчезнува функцијата на заштита од естрогените (овде, како што можете да разберете, ова е менопауза и постепено намалување на ослободувањето на овие естрогенски хормони).
 • Возраст Како што читателот можеби забележал, со возраста, ризикот од развој на болеста која ја разгледуваме се зголемува. Соодветно на тоа, постарите лице, толку е поголем овој ризик. И, се разбира, исто така е невозможно да се влијае на овој фактор, бидејќи се разгледува во оваа конкретна група. Треба да се напомене дека, воопшто, атеросклерозата како болест често се споредува со стареењето на организмот, односно како една од манифестациите на овој процес. Ова се објаснува со фактот дека атеросклеротичните промени по истекот на одреден возрасен период се апсолутно определени кај сите пациенти. И, како што веќе беше забележано, од 45-50 години, ризикот од такви промени особено се зголемува.
 • Генетска предиспозиција. Овој фактор на ризик е исто така непроменет кога се разгледува атеросклероза. Така, оние пациенти чии непосредни роднини биле дијагностицирани со една или друга форма, се особено осетливи на оваа болест. Се смета дека генетската предиспозиција (исто така позната како наследство), исто така, делува како таков фактор, поради што се определува релативно забрзување на атеросклерозата (до возраст од 50 години). Во меѓувреме, кај луѓе чија возраст надминува 50 години, факторот на наследност во пракса одредува незначителен ефект врз развојот на атеросклероза и затоа е невозможно да се даде јасна изјава за раниот развој на оваа болест кога е присутна кај роднините.

Променливите (изменетите) причини, пак, се карактеризираат со фактот дека пациентот може да влијае врз нив. Ова може да вклучува прилагодување на начинот на живеење, третманот итн. Дозволете ни да ги издвоиме опциите кои се актуелни за оваа болест која се разгледува:

 • Хипертензија. Оваа причина (фактор) е независна во разгледувањето на развојот на атеросклероза. Особеноста на влијанието на хипертензијата лежи во фактот што наспроти нејзината заднина постои зголемување на интензитетот на импрегнирање на артериските ѕидови со маснотии, што, пак, се смета како почетна фаза во развојот на главната манифестација на атеросклероза, атеросклеротична плака. Во исто време, атеросклероза, поради што еластичноста на артериите е предмет на промена, е фактор кој го зголемува ризикот од развој на хипертензија кај пациент.
 • Пушењето Овој фактор е голема помош за развој на многу болести, а атеросклерозата не е исклучок. Со долготрајното пушење, ризикот од развој на хипертензија, дискутиран погоре, како предиспонирачки фактор во развојот на атеросклероза, се зголемува, што веќе ни овозможува да го пронајдеме синџирот на промени кои се релевантни во овој случај. Покрај тоа, пушењето, исто така, придонесува за развој на коронарна срцева болест (исхемична срцева болест) и хиперлипидемија, која исто така го забрзува развојот на атеросклероза кај пушачите. Основата на влијание се заснова на негативното влијание што компонентите на тутунскиот чад имаат директно на садовите.
 • Дебелината. Друг, не помалку значаен во влијанието на факторот кој придонесува за развојот на атеросклероза. Повторно, дебелината го предиспонира не само развојот на самата атеросклероза, туку и еден од факторите што веќе ги наведовме, артериска хипертензија, која во секој случај, како што може да се разбере, го поврзува овој фактор со болеста која се разгледува. Дополнително, ние забележуваме дека дебелината е исто така еден од главните фактори во развојот на дијабетес мелитус, кој исто така игра значајна улога во разгледувањето на модифицираните фактори кои се од интерес за нас.
 • Дијабетес. Релевантноста на овој фактор за пациентите значително го зголемува ризикот од развој и атеросклероза (приближно 5-7 пати). Причината за таков висок ризик е итноста на кршењето на метаболичките процеси (особено се однесува на маснотиите), што предизвикува развој на атеросклеротични промени во садовите.
 • Хиперлипидемија (дислипидемија). Овој фактор подразбира повреда во метаболизмот на мастите, што ја одредува неговата не помалку значајна улога во разгледувањето на факторите кои предизвикуваат атеросклероза. Треба да се забележи дека сите горенаведени фактори се директно поврзани со дислипидемијата, односно за секој од нив, проблемот со метаболизмот на мастите е релевантен. Главната улога во развојот на атеросклероза (како и друг вид на болести поврзани со кардиоваскуларниот систем) е назначена на следните форми на метаболизам на масти: покачен холестерол, покачени триглицериди и покачени липопротеини во крвта.
 • Функции на храна. Особено на развојот на атеросклероза влијае присуството на значајни количини на животински масти во исхраната.
 • Хиподинамија (начин на живот без неактивност). Овој фактор исто така игра важна улога во развојот на атеросклероза, вклучувајќи го и развојот на претходно наведените состојби (дијабетес мелитус, артериска хипертензија, дебелина). Лесно е да се претпостави дека, поради намалената моторна активност, метаболните процеси на јаглени хидрати и масти се нарушени, поради што, соодветно, се зголемува и ризикот од развој на овие нарушувања и атеросклероза.
 • Инфекции. Заразната природа на развојот на атеросклероза се смета за релативно неодамна. Врз основа на спроведеното истражување, беше откриено дека цитомегаловирусите и хламидијалните инфекции може да се сметаат за две опции кои ја претставуваат оваа точка во врска со атеросклероза.

Атеросклероза: фази

Како што веќе видовме, патолошкиот процес кој е релевантен за атеросклероза е концентриран во ѕидовите на артериите. Ова, пак, води кон постепено уништување на погодениот ѕид. Во согласност со степенот на лезијата и нејзините карактеристики, три фази на атеросклероза се одредуваат последователно во нивната манифестација, ние ќе ги разгледаме подолу.

 • Фаза I Како дел од нејзината манифестација се формираат липидни точки . Ова подразбира импрегнација на ѕидовите на артериите со масни молекули, локализацијата на импрегнацијата е забележана само во рамките на ограничените области на ѕидовите. Овие области се појавуваат како жолтеникави ленти, концентрирани по целата должина на погодената артерија. Карактеристиките на оваа фаза се карактеризираат со фактот дека симптомите на атеросклероза не се манифестираат, и воопшто, нема специфични нарушувања кои би можеле да ја одредат релевантноста на циркулаторните нарушувања во артериите на крвта. Забрзувањето на формирањето на липидните точки може да се случи поради влијанието на горенаведените модифицирани фактори во форма на дебелина, артериска хипертензија и дијабетес.
 • Фаза II Оваа фаза исто така се дефинира како фаза на липосклероза, која се карактеризира со развој на атеросклероза до таква фаза, во која се случува воспаление на липидни дамки, што доведува до акумулација на клетките на имунолошкиот систем во нивните шуплини. Особено, тие се обидуваат да го исчистат артерискиот ѕид од мастите што се акумулираат на неа (во некои случаи тие можат да бидат микроби). Наспроти позадината на долготрајниот воспалителен процес, мастите што се депонираат на артерискиот ѕид почнуваат да се распаѓаат, а во него се јавува истовремена ртење на сврзното ткиво. Ова доведува до формирање на фиброзна плакета, која ја одредува оваа фаза. Површината на таков плак е во благо покачена положба во однос на внатрешната површина на засегнатиот сад, поради што, поради тоа, нејзиниот лумен е стеснет, а циркулацијата на крвта е нарушена.
 • Фаза III. Оваа фаза е финален развој на атеросклероза, се карактеризира со развој на голем број на компликации кои се директно поврзани со развојот на фиброзната плака. Освен тоа, од оваа фаза на болеста симптомите почнуваат да се појавуваат. Оваа фаза се дефинира како фаза на атерокарциноза. Прогресијата на деформација на плака во оваа фаза се должи на компактирањето што е релевантно за него, како и на таложењето на калциумови соли во неа. Природата на манифестацијата на атеросклеротична плака може да ја одреди и нејзината стабилност и постепениот раст, поради што ќе продолжи да го деформира луменот на артеријата и да го стеснува. Наспроти ова, последниот, пак, ќе биде провоциран од развојот на прогресивна форма на хронично оштетување во снабдувањето со крв на органот кој се храни од артеријата која претрпела таква повреда. Ова, исто така, предизвикува значителен ризик од оклузија (акутна блокада), во кој луменот на садот е блокиран или со дезинтеграција на тромб или плака, што резултира со орган за снабдување со крв или екстремитет на друг вид на некроза (срцев удар). или гангрена.

Атеросклероза: симптоми

Аорта (абдоминална и торакална), мезентерична, коронарна и бубрежна артерија, како и артерии на мозокот и долните екстремитети, главно се зафатени со атеросклероза.

Главните области на оштетување при атеросклероза

Во рамките на развојот на болеста се разликуваат неговите асимптоматски (или претклинички) и клинички периоди. Асимптоматски период е придружен со зголемена содржина на бета-липопротеини во крвта или висока содржина на холестерол во него, додека симптомите, како што може да се види од дефиницијата на овој период, се отсутни.

Што се однесува до периодот на клиничките манифестации, тие се релевантни во случај на стеснување за 50% или повеќе од артерискиот лумен. Ова, пак, ја одредува релевантноста на трите главни фази на периодот: исхемичната фаза, тромбонекротичната фаза и фиброзната фаза.

Исхемичната фаза се карактеризира со тоа што за време на тоа кршењето на одреден орган е нарушено. Како пример, можеме да издвоиме слика за текот на оваа фаза, во која миокардната исхемија против позадината на атеросклерозата на коронарните крвни садови се манифестира во форма на ангина. Тромбонекротичната фаза се карактеризира со додавање на тромбоза на артериите кои биле подложени на промени. Атеросклерозата на коронарните артерии во овој случај може да доведе до компликации во форма на миокарден инфаркт. И, конечно, фиброзната фаза, која се карактеризира со пролиферација на сврзното ткиво, кое се јавува кај неефикасни органи за снабдување со крв. Повторно, кога се разгледува атеросклероза на коронарните артерии во оваа фаза, можеме да ја разликуваме транзицијата кон развојот на таквата патологија како атеросклеротична кардиосклероза.

Что касается конкретных проявлений атеросклероза, то его симптомы определяются на основании того, какой вид артерий подвергся поражению. Ниже мы рассмотрим основные варианты течения этого заболевания.

Особенности развития инфаркта миокарда при поражении коронарной артерии атеросклерозом

Атеросклероз аорты: симптомы

Атеросклероз аорты выступает в качестве наиболее распространенного варианта проявления атеросклероза, соответственно, у большинства больных выявляется именно он. Атеросклероз может поражать ее различные участки, на основании чего, в свою очередь, определяются симптомы заболевания и прогноз по нему.

Как вам, вероятно, известно, аорта является в нашем организме крупнейшим сосудом. Начинается она от сердца (левый желудочек), далее разветвляется, образуя, тем самым, множество мелких сосудов, распространяющихся к тканям и органам нашего организма. Состоит аорта из двух основных отделов, которые располагаются в анатомически различных областях. В качестве таких отделов выступает брюшная и грудная аорта.

Грудная аорта в аорте является начальным участком, за ее счет обеспечивается кровоснабжение верхней части нашего тела, соответственно, это органы самой грудной клетки, шея, голова и верхние конечности. Что касается брюшной аорты, то она является конечным участком, кровоснабжение за ее счет обеспечивается для органов брюшной полости. В свою очередь, ее конечный отдел разделен на две основные ветви, в качестве которых выступает левая и правая подвздошная артерия, через них кровь поступает к нижним конечностям и к органам малого таза.

При атеросклерозе аорты поражение, для этого заболевания актуальное, охватывает или полностью аорту вдоль ее протяженности, или отдельные ее области. Симптоматика в данном случае определяется также в зависимости от того, где именно локализуется патологический процесс и насколько выраженный характер обрели изменения, возникшие в стенках аорты при его воздействии.

В качестве наиболее опасного осложнения, провоцируемого атеросклерозом аорты, выступает аневризма аорты. При аневризме аорты происходит расширение определенного участка артерии, чему сопутствует истончение стенки сосуда и повышенный риск разрыва артерии, на фоне чего, в свою очередь, может развиться кровотечение, опасное для жизни.

Атеросклероз грудного отдела аорты: симптомы

Длительное время симптоматика отсутствует. Нередко атеросклероз этого отдела развивается наряду с такими формами заболевания, как атеросклероз венечных артерий сердца (т.е. коронарных артерий), а также атеросклероз сосудов головного мозга.

Проявление симптоматики отмечается в основном в возрасте в пределах 60-70 лет, что объясняется значительностью поражения стенок аорты к этому времени. У больных появляются жалобы на жгучую боль в области груди, повышается систолическое артериальное давление, глотание становится затрудненным, актуальны головокружения.

В качестве менее специфических проявлений симптоматики может быть отмечено раннее старение, что сочетается и с ранним появлением седины. Одновременно с этим отмечается обильность роста волос в области ушных раковин, вдоль наружного края радужки появляется характерная светлая полоска, на коже лица появляются жировики.

Атеросклероз брюшного отдела аорты: симптомы

Данная форма заболевания диагностируется практически в половине случаев всех возможных вариантов его проявления. Аналогично предыдущей форме, длительное время он может вообще никак себя не проявлять.

Атеросклероз рассматриваемой области выступает в качестве причины развития у пациентов такой патологии как абдоминальная ишемическая болезнь. Она, аналогично ИБС (ишемической болезни), характеризуется тем, что приводит к нарушению кровоснабжения на фоне поражения сосудов атеросклерозом, что в частности актуально для тех органов, которые эти сосуды питают.

Симптоматика, сопутствующая поражению брюшного отдела аорты, проявляться может в следующем:

 • Боли в животе. Такие боли возникают после еды, характер проявления – приступообразный, ноющий. Как правило, они не слишком интенсивны, четкой локализацией не располагают. Исчезают такие боли через несколько часов самостоятельно.
 • Нарушения пищеварения. В частности актуальны жалобы на вздутие живота, появление запоров и поносов (чередование состояний) и на снижение аппетита.
 • Потеря веса. Данный симптом является прогрессирующим, обуславливается устойчивой формой нарушения пищеварения.
 • Артериальная гипертония (повышенное давление), почечная недостаточность. Повышенное давление обуславливается тем, что нарушению подлежит кровоснабжение почек. Что касается почечной недостаточности, то она развивается из-за того, что постепенным образом нормальные их ткани начинают замещаться тканями соединительными. Это, в свою очередь, определяет постепенное их омертвение на фоне недостаточности кровоснабжения.
 • Тромбоз висцеральных артерий. Данное осложнение является смертельно опасным при атеросклерозе рассматриваемой части аорты, более того, оно требует безотлагательного оказания специализированной медицинской помощи. При омертвении сосудов, за счет которых обеспечивается кровоснабжение кишечника, происходит омертвение его петель, что приводит к массовому воспалению органов, сосредоточенных в брюшной полости и в брюшине (что определяет перитонит). К симптомам этого состояния относятся выраженные болевые ощущения, не исчезающие при приеме спазмолитиков и обезболивающих препаратов. Кроме того, к болевым ощущениям вскоре присоединяется внезапное ухудшение общего самочувствия.

Атеросклероз сосудов головного мозга: симптомы

Данная форма атеросклероза является не менее распространенной, поражению в этом случае подлежат питающие головной мозг внутричерепные и внечерепные сосуды. Выраженность симптоматики определяется на основании степени поражения указанных сосудов. Из-за атеросклероза сосудов головного мозга постепенно угнетается деятельность нервной системы, могут развиться психические нарушения или инсульт.

Особенности поражения бляшкой и тромбом при инфаркте и инсульте

Первые проявления симптоматики данной формы атеросклероза диагностируются 60-65-летнем возрасте пациентов, при этом их интерпретация сводится в большинстве случаев лишь к проявлениям признаков старения организма. Между тем, правильным такое убеждение является лишь отчасти. Само по себе старение является необратимым физиологическим процессом, в то время как атеросклероз выступает в качестве конкретного типа заболевания, течение которого до достижения им определенных пределов определяет возможность излечения, а также реализации в его адрес определенных профилактических мер.

Теперь же перейдем к симптоматике. В качестве начальных проявлений атеросклероза этой формы выступают эпизодические приступы «ишемической атаки», в рамках которой проявляются в относительной степени стабильные неврологические симптомы. Сюда в частности относятся нарушения чувствительности, которые могут проявляться либо в ее снижении с одной из сторон тела, или в полной утрате. Также отмечаются нарушения движений в форме парезов (частичное утрачивание мышечной силы) и параличей. Помимо этого могут отмечаться нарушения слуха, зрения и речи. Перечисленная симптоматика, между тем, проявляется в течение короткого временного промежутка, по прошествии которого она исчезает.

При выраженной форме проявления атеросклероза сосудов головного мозга нередко развивается инсульт, при котором происходит омертвение определенного участка тканей мозга. Это состояние характеризуется стойким проявлением симптоматики, уже нами рассмотренной (потеря чувствительности, паралич, потеря речи), лечению оно поддается в незначительной степени.

В качестве других проявлений симптоматики атеросклероза этой формы можно отметить расстройство высшей нервной деятельности в той или иной форме (в частности это касается интеллектуальных способностей и памяти), изменений в характере (придирчивость, капризность и пр.), нарушения сна, развитие депрессивных состояний.

Отсутствие адекватного лечения может привести к слабоумию (старческая деменция). Оно, в свою очередь, является тяжелым и, к сожалению, необратимым проявлением снижения свойственны головному мозгу высших функций.

Инсульт является наибольшей опасностью данного заболевания. Данное состояние является по своей сути состоянием, аналогичным инфаркту миокарда состоянием, при котором происходит омертвение тканей. Состояние это сопровождается повышенной летальностью, а также частой инвалидизацией пациентов.

Следует заметить, что в некоторых случаях симптомы, указывающие на атеросклероз артерий головного мозга, бывает довольно сложно дифференцировать, например, от симптоматики, проявляющейся при гипертонической энцефалопатии или от актуальных нарушений мозгового кровоснабжения из-за развития заболеваний позвоночника дегенеративного масштаба (например, остеохондроз). В действительности же часто бывает так, что у пациентов группы старческого возраста актуальны многие из заболеваний, с которыми можно было бы спутать атеросклероз, потому диагностика этого заболевания определяет необходимость в комплексном подходе к этому процессу.

Поражение мозга при инсульте: омертвение ткани головного мозга

Атеросклероз сосудов нижних конечностей: симптомы

Аналогично рассмотренным нами ранее формам, атеросклероз нижних конечностей (облитерирующий атеросклероз) длительное время ничем себя не проявляет, и длится это до тех пор, пока циркуляция крови по сосудам не будет нарушена серьезным образом на фоне рассматриваемого нами заболевания.

В качестве классического, можно сказать, симптома, в данном случае рассматриваются боли, которые возникают при ходьбе в мышцах нижних конечностей. У этого симптома есть соответствующее его проявлению определение – «перемежающаяся хромота» (что объясняется периодическими остановками во время ходьбы по причине возникающих болевых ощущений для снижения их интенсивности). Боли возникают в данном случае из-за того, что в функционирующих мышцах отмечается нехватка кислорода, что, в свою очередь, происходит из-за специфики самого атеросклероза.

Что примечательно, артериальная недостаточность, возникающая при данной форме атеросклероза, негативным образом сказывается не только на функциях, свойственных ногам, но она же выступает и в качестве причины развития трофических нарушений, при которых нарушению в частности подлежит питание нижних конечностей. Проявляться трофические нарушения могут в выпадении волос и в изменениях кожи (истончение, бледность). Ногти подвержены деформации, становятся ломкими. При тяжелых случаях атеросклероз ног сопровождается не только атрофией мышц, но и формированием трофических язв в сочетании с гангреной.

Артериальная недостаточность ног проявляется в соответствии с нарушениями, определяющими основные четыре ее стадии.

 • I стадия . В данном случае боли в ногах проявляются только в сочетании со значительными физическими нагрузками (например, это может быть ходьба на длительные расстояния (от одного километра и более)).
 • II стадия . В данном случае предельное расстояние для возникновения боли сокращается, составляя не более 200 метров, после преодоления которых, соответственно, боль и появляется.
 • III стадия . Здесь уже боль возникает при ходьбе в пределах расстояния в не более 25 метров, а то и вовсе в состоянии покоя.
 • IV стадия . На этой стадии у больных формируются трофические язвы, развивается гангрена области нижних конечностей.

В качестве еще одного признака, соответствующего проявлениям атеросклероза, рассматривается исчезновение пульса, отмечаемое в области артерий нижних конечностей (это может быть область с задней стороны внутренней лодыжки, область подколенной ямки или область бедра).

Тромбоз подвздошных артерий и конечной части брюшной аорты провоцирует развитие синдрома Лериша.

Синдром Лериша сопровождается нарушением циркуляции крови, актуальным для артерий нижних конечностей, а также для органов, сосредоточенных в области малого таза. Достаточно часто этот синдром развивается на фоне атеросклероза аорты. Проявления этой патологии аналогичны проявлениям, возникающим при атеросклерозе сосудов ног.

Помимо этого, может развиться импотенция, что, как понятно, является актуальным для мужчин. Облитерирующий атеросклероз сосудов нижних конечностей может выступать в качестве серьезного рода трофических нарушений, епосредственным образом касающихся конечностей (ног), что также может привести к развитию гангрены, и, в конечном счете, к утрате одной из них. Соответственно, любой настораживающий признак может служить поводом для обращения к специалисту.

Атеросклероз сосудов нижних конечностей: особенности поражения

Атеросклероз венечных артерий сердца: симптомы

Эта форма заболевания выступает в качестве основной причины развития у больных ишемической болезни сердца, которая, в свою очередь, развивается на фоне нарушения кровоснабжения сердечной мышцы. Инфаркт миокарда и стенокардия – патологии, напрямую зависящие от степени развития атеросклероза, поражающего артерии сердца. Таким образом, при частичной закупорке развивается ишемическая болезнь (той или иной степени тяжести собственного проявления), а при полной развивается инфаркт миокарда.

Останавливаясь на особенностях интересующей нас патологии, коей является атеросклероз венечных артерий сердца, выделим особенности кровоснабжения сердца. Обеспечивается оно в частности за счет двух венечных артерий, которые следуют от аорты. При любом нарушении, возникающем в ходе циркуляции крови по коронарным (венечным) артериям, нарушается, соответственно, и работа сердечной мышцы. Это, в свою очередь, может спровоцировать инфаркт.

Чаще всего циркуляция крови нарушается на фоне атеросклероза коронарных артерий. В этом случае указанной патологии сопутствует процесс образования плотных бляшек, за счет которых постепенно происходит деформация и разрушение стенки артерии при одновременном сужении ее просвета (типичная картина течения атеросклероза). Симптомы атеросклероза венечных артерий соответствуют тем симптомам, которые проявляются при ИБС, однако основной причиной в любом случае является именно атеросклероз.

Основные проявления симптоматики, соответственно, в этом случае заключаются в развитии стенокардии и ИБС, в качестве осложнений атеросклероза сосудов сердца выступает кардиосклероз и инфаркт миокарда. Приступ стенокардии, проявляющийся при рассматриваемой форме атеросклероза, характеризуется следующими проявлениями симптоматики:

 • появление жгучей, давящей болезненности в области грудной клетки; распространение такой боли к левому плечу и к спине; возникновение – при возникновении стрессовых ситуаций или при физической нагрузке;
 • одышка (появляется ощущение нехватки воздуха, сопровождается оно обычно указанным выше болевым приступом; в некоторых случаях возникает необходимость в принятии сидячего положения, потому как в лежачем больной попросту начинает задыхаться);
 • в качестве возможного варианта дополнения картины приступа рассматривается появление таких симптомов, как головная боль, тошнота, рвота и головокружение.

Лечение приступа стенокардии обеспечивается за счет приема больным нитроглицерина, более того, именно этот препарат является основным в рассмотрении экстренного купирования приступа.

При осложнении в виде инфаркта миокарда у больных появляются интенсивные болевые ощущения, напоминающие те, которые возникают при стенокардии. Отличием является то, что использование нитроглицерина не определяет соответствующего эффекта. В качестве дополняющих проявлений симптоматики отмечается сильная одышка, больной может потерять сознание. Проявление сердечной недостаточности характеризуется собственной резкостью.

Если же проявляется такое осложнение как кардиосклероз , то сердечная недостаточность при нем проявляется постепенным образом, чему сопутствует снижение физической активности в сочетании с одышкой и возникновением отечности.

Определение специфических признаков, соответствующих атеросклерозу коронарных артерий, может быть произведено лишь с использованием специальных диагностических методик.

Атеросклероз мезентериальных сосудов: симптомы

Данная форма атеросклероза проявляется преимущественным образом со стороны верхних отделов живота. Время проявления симптоматики, которая, прежде всего, заключается в появлении болевых ощущений, в основном приходится на поздние часы, в частности после ужина. Длительность проявления боли может составлять как несколько минут, так и достигать часа. В качестве сопутствующих проявлений си мптоматики может также отмечаться вздутие живота и отрыжка, может возникнуть запор. Боль при атеросклерозе, если сравнивать ее с болевым синдромом, сопутствующим язвенной болезни, не столь продолжительна в проявлении.

К основным симптомам, сопутствующим атеросклерозу в данной форме, относятся следующие проявления:

 • надуеност;
 • умеренное проявление болезненности, определяемой при прощупывании области живота;
 • легкая напряженность мышц в области передней брюшной стенки;
 • ослабление перистальтики или полное ее отсутствие.

Перечисленные проявления определяют в качестве такого состояния как «грудная жаба». Оно развивается по причине несоответствия между требуемым для обеспечения кровоснабжения органов пищеварительной системы объемом крови и фактическим объемом, который, как можно понять, является недостаточным для этого.

В качестве одного из осложнений данной формы атеросклероза может быть отмечен тромбоз, развивающийся в мезентериальных сосудах. Как правило, появляется он внезапным образом, сопровождаясь следующей сопутствующей симптоматикой:

 • постоянные болевые ощущения блуждающего или разлитого характера, возникающие в животе;
 • болевые ощущения в области расположения пупка;
 • тошнота, многократная рвота (с примесью желчи; может присутствовать и кровь, которая отмечается в таком случае и в кале);
 • запор, метеоризм (газы).

Нередко тромбоз мезентериальных сосудов завершается развитием гангрены кишечника, которая, в свою очередь, сопровождается выраженной симптоматикой перитонита.

Атеросклероз почечных артерий: симптомы

Данная форма атеросклероза становится причиной развития стойкой формы ишемии, она же, в свою очередь, выступает в качестве фактора, провоцирующего развитие стабильно высокой формы артериальной гипертензии.

Некоторые случаи течения атеросклероза почечных артерий сопровождаются отсутствием симптоматики. Между тем, чаще картина заболевания проявляется в форме развития атеросклеротических бляшек при одновременном сужении просвета области почечной артерии, на фоне чего развивается вторичная форма артериальной гипертензии.

При поражении лишь одной из почечных артерий можно говорить о медленном прогрессировании этого заболевания, передовым проявлением симптоматики становится в этом случае повышенное артериальное давление. Если же распространение процесса затрагивает сразу обе артерии, то это, в свою очередь, обуславливает развитие заболевания по такому типу, при котором артериальная гипертензия является злокачественной, характеризуется стремительным прогрессированием и серьезным ухудшением общего состояния пациента.

Сопутствующими проявлениями симптоматики могут быть боль в животе и боль в области поясницы. Длительность болевых ощущений проявляется по-разному, в одних случаях составляя около нескольких часов, в других – около нескольких дней. Также может появиться тошнота и рвота.

Стеноз (сужение) почечных артерий и область расположения атеросклеротической бляшки "

Дијагностицирање

Первичная диагностика атеросклероза осуществляется терапевтом в рамках стандартного ежегодного осмотра пациента по данному направлению. Для этого измеряется давление, выявляются факторы риска, способствующие развитию атеросклероза, измеряется индекс массы тела.

В качестве меры уточняющего характера могут быть применены следующие методы исследования:

 • ЭКГ (эхокардиография) в сочетании с УЗИ аорты и сердца, а также со специальными нагрузочными тестами;
 • Инвазивные методы исследования (коронарография, ангиография, ультразвуковое внутрисосудистое исследование);
 • Дуплексное сканирование, триплексное сканирование (исследованию подлежит кровоток посредством ультразвуковой визуализации сосудов);
 • МРТ (магнитно-резонансная томография), посредством которой производится визуализация атеросклеротических бляшек и стенок артерий.

Третман

Лечение атеросклероза основывается на ряде следующих принципов:

 • воздействие на инфекционные возбудители;
 • реализация мер заместительной терапии (актуально для женщин в период менопаузы);
 • усиление вывода из организма холестерина, а также его метаболитов;
 • ограничение поступления холестерина в организм, снижение синтеза холестерина клетками.

Корректировкам на этом фоне подлежит образ жизни, дополнительно назначается диета, в которой, как можно понять, максимальному исключению подлежат продукты, содержащие холестерин.

Что касается медикаментозного лечения, то оно основывается на приеме следующих типов препаратов:

 • никотиновая кислота в сочетании с ее производными (обеспечение возможности за их счет снижения холестерина и триглицеридов в составе крови, а также повышения содержания липопротеидов с повышенной плотностью);
 • фибраты (препараты этой группы обеспечивают снижение синтеза собственных жиров организмом);
 • статины (обеспечивают возможность снижения холестерина наиболее эффективным образом за счет воздействия на процессы их производства самим организмом);
 • секвестранты (обеспечивают связывание и выведение из кишечника желчных кислот при снижении холестерина и жиров в клетках).

Атеросклероз может потребовать в отдельных случаях и хирургического лечения, что актуально при серьезной угрозе или при развитии острой формы закупорки тромбом или бляшкой артерии. Для этого может быть проведена эндартеректомия (открытая операция на артерии) или эндоваскулярная операция (дилатация артерии, установка в области сужения стента, за счет которого обеспечивается препятствие для последующей закупорки). Выраженная форма атеросклероза с поражением сосудов сердца, на фоне которого может развиться инфаркт миокарда, требует проведения аортокоронарного шунтирования.

В качестве определяющего фактора дальнейшего состояния, на основании которого рассматривается прогноз при атеросклерозе, выступает образ жизни пациента. Если в органах начинают на фоне заболевания развиваться участки некроза в сочетании с острыми расстройствами кровообращения, прогноз ухудшается.

При появлении симптомов, указывающих на атеросклероз, понадобится посетить терапевта, сосудистого хирурга, кардиолога, невролога и нефролога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Атеросклероз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: терапевт , кардиолог , сосудистый хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ишемический колит (совпадающих симптомов: 9 из 18)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Метеоризм (совпадающих симптомов: 9 из 18)

Подуеност - развојот на таквата состојба се базира на акумулација на голем број гасови во гастроинтестиналниот тракт. Често ова се случува во позадината на нивната прекумерна формација или недоволната елиминација од телото. Развојот на таквото нарушување може да биде предизвикано од широк спектар на предиспонирачки фактори, кои во речиси сите случаи се поврзани со појава на гастроентеролошки проблеми. Сепак, постои категорија на извори кои во никој случај не се поврзани со присуство на одредена болест.

...
Аскаридоз у детей (совпадающих симптомов: 9 из 18)

Аскаријазата кај децата е патологија поврзана со паразитски болести, што најчесто се дијагностицира кај децата. Во повеќето случаи, болеста се среќава кај бебиња кои не поминале 5 години. Провокатор на болеста е хелминтот, имено човековиот циркумбар (лат. Ascaris lumbricoides). Паразитот може да навлезе во детскиот организам на неколку начини, но најчестиот механизам на пренесување е контактниот.

...
Гастродуоденит (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Како болест како што е гастродуоденитот, вообичаено е да се одреди состојбата во која пилоричната зона на желудникот и дуоденалната мукоза се подложени на воспаление. Гастродуоденитот, симптоми кои можат да се појават поради влијанието на надворешните или внатрешните фактори, е една од најчестите болести за гастроинтестиналниот тракт.

...
Гастроэнтероколит (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .