Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипернатремија: Симптоми и третман

Хипернатремија - главните симптоми:

Хипернатремија е болест која се карактеризира со зголемување на серумскиот натриум на вредност од 145 mmol / L или повисоко. Покрај тоа, откриено е намалено количество на течност во телото. Патологијата има прилично висока стапка на морталитет.

Главни извори на таква повреда се губењето на водата или недоволната количина во телото, како и прекумерното внесување на натриум. Сличен модел може да се забележи со појава на голем број заболувања.

Главниот надворешен знак се смета за постојана силна жед. Покрај тоа, меѓу знаците се намалува апетитот, гадење и повраќање, поспаност, губење на свеста и кома.

Бидејќи манифестациите не се специфични, процесот на утврдување на точна дијагноза треба да биде интегриран пристап. Лабораториските тестови доаѓаат во прв план, а инструменталните процедури и активности што ги спроведува клиничар се од секундарна важност.

Третманот е целосно диктиран од етиолошки фактор, но во повеќето случаи тој е ограничен на употреба на конзервативни методи, имено, при орална администрација или интравенска администрација на лековити супстанции.

Етиологија

Болеста обично се развива во следните случаи:

 • вишок на натриум во плазма;
 • недостаток на течност во телото;
 • комбинација на горенаведените критериуми.

Така, причините за хипернатремија се следниве:

Кај децата, покрај горенаведените извори, болеста може да биде предизвикана од:

 • несоодветна подготовка на храна за бебиња;
 • претерано ниска родилна тежина.

Што се однесува до постарите лица, кај оваа категорија на пациенти главната причина е воведувањето на диуретици во јамка.

Класификација

Во зависност од типот на курсот, хипернатремијата е поделена на:

 • акутен - се јавува најчесто;
 • хронична - оваа форма е индицирана во тие случаи ако клиничката слика инхерентна во таква повреда на балансот на вода и електролит е забележана повеќе од 2 дена.

Покрај тоа, постојат неколку степени на сериозноста на оваа болест:

 • умерена концентрација на натриум не надминува 150 mmol / l;
 • умерена - содржината на таквата супстанца се движи од 150 до 160 mmol / l;
 • тежок - нивото на натриум достигнува 170-180 mmol / l.

Врз основа на интраваскуларната дистрибуција на натриум, лекарите ги разликуваат следниве форми на патологија:

 • хиповолемична - вода се губи низ кожата, бубрезите, гастроинтестиналниот тракт и органите на респираторниот систем;
 • хиперволемија - развива во позадина на употреба на хипертонични раствори или лекови, кои вклучуваат натриум;
 • норвоволемичен - е последица на хормоналната нерамнотежа кај дијабетес инсипидус.

Намалување на концентрацијата на течности е:

 • екстраренален или екстраренален;
 • бубрежна или бубрежна.

Симптоматологија

За таква болест, најкарактеристичниот знак е интензивна жед или целосно отсуство.

Покрај тоа, симптомите на хипернатремија ги имаат следните:

 • прекумерна раздразливост;
 • нарушување на свеста;
 • висока мускулна активност;
 • да се зголемат рефлексите;
 • конвулзивни напади;
 • церебрални васкуларни нарушувања;
 • зголемување на дневниот волумен на излачване на урина;
 • летаргија и замор;
 • летаргија;
 • сува кожа и мукозни мембрани;
 • намалување на работниот капацитет;
 • епилептични напади;
 • руптура на вените, врз основа на која се развиваат интрацеребрални хеморагии;
 • постојана поспаност.

Хроничната хипернатремија најчесто е асимптоматска. Тоа е затоа што исправката е премногу брза. Во некои случаи, се развива едем на мозокот, што доведува до развој на коматна состојба во совршено здрава личност.

Кај децата, симптомите се речиси исти како и погоре. Сепак, мора да се запомни дека секоја патологија која се јавува кај оваа категорија на пациенти напредува многу побрзо.

Тежината на клиниката е диктирана од такви фактори:

 • возрасна категорија на пациентот;
 • главен етиолошки извор;
 • сериозноста на опишаниот проблем;
 • стапката на зголемување на натриумовите јони.

Дијагностика

Дијагнозата на "хипернатремија" може да биде само клиничар, кој се базира на лабораториски податоци. И покрај ова, дијагнозата вклучува спроведување на цела низа на активности.

Првата фаза на дијагнозата се изведува директно од страна на лекарот и вклучува:

 • запознавање со историјата на болеста - честопати помага да се идентификува патолошки извор на такво нарушување на рамнотежата на вода и електролит, која е најкарактеристична за пациентот;
 • собирање и анализа на животна историја - ова може да укаже на физиолошки извори кои предизвикуваат недостаток на течност или зголемување на содржината на натриум, на пример, продолжено повраќање или дијареа, како и предозирање со лекови;
 • проценка на кожата и мукозните мембрани;
 • мерење на срцето, температура и крвен тон;
 • темелно физичко испитување на пациентот;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - за да се одреди првиот пат на појава и сериозност на симптомите.

Се презентираат лабораториски тестови:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • тестови за одредување на нивото на натриум во серумот;
 • примероци со дехидратација;
 • определување на осмоларноста на урината;
 • општ уринарен тест.

Што се однесува до инструменталните процедури, најинформативните се:

 • МНР;
 • ЕКГ;
 • бубрежна ултрасонографија;
 • дневно следење на крвниот притисок и ЕКГ.
Уред за дневно следење на крвниот притисок

Хипернатремијата мора да се диференцира од такви болести и состојби како:

 • злоупотреба на сол;
 • хиперсмоларна нететоацидотична кома;
 • дијабетес инсипидус;
 • хипертензивен тип.

Третман

Третманот на хипернатремија се прави поединечно за секој пациент. Ова се должи на фактот што лекарот ги зема во предвид таквите фактори:

 • сериозноста на појавата на таквата повреда;
 • времетраењето на болеста;
 • карактеристики на клиничката слика;
 • етиолошки извори.

Пред сè, неопходно е да се ослободиме од основниот проблем, што предизвика формирање на опишаната патологија: без ова, спроведувањето на специфичната терапија нема смисла.

Од ова произлегува дека основите за елиминација на болеста се:

 • усогласеност со штетната исхрана, имено: ограничување на употребата на сол (не повеќе од 6 грама дневно) и обилен режим на пиење, како и соодветно внесување на протеини, масти и јаглехидрати;
 • Препорачливо е да се збогати менито со свеж зеленчук и овошје, млечни производи и сокови;
 • интравенска администрација на гликозни раствори;
 • инфузија на калиум хлорид;
 • земајќи диуретици во јамка и додатоци на калциум;
 • употребата на нестероидни антиинфламаторни супстанции;
 • употребата на лекови кои ги елиминираат придружните симптоми.

Корекцијата на хипернатремијата се одвива постепено, бидејќи со остра нормализација на содржината на натриум, веројатноста за појава на оток на мозокот или белите дробови е висока.

Во тешки случаи, пациентите се пропишани хемодијализа, која овозможува да се ослободи од вишокот на натриумови јони. Времетраењето на таквиот третман ќе биде индивидуализирано за секој пациент.

Можни компликации

Хипернатремијата кај децата и кај возрасните најчесто е полна со формирање на компликации, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • нарушување на функционирањето на централниот нервен систем;
 • проблеми со периферниот нервен систем;
 • бубрежна инсуфициенција;
 • оток на мозокот ;
 • кома.

Превенција и прогноза

До денес, нема посебни техники насочени кон спречување на развојот на таквата болест.

Општите превентивни мерки вклучуваат:

 • правилна и целосна исхрана;
 • земање лекови строго како што е пропишано од лекарот што посетува;
 • рана дијагноза и третман на сите патологии кои можат да доведат до нарушување на балансот на вода и електролит;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед со посети на сите лекари.

Хипернатремијата се карактеризира со лоша прогноза. Смртноста кај акутната форма кај возрасните изнесува 40%, а кај децата - 70%. Кај хроничен тек, смртта се забележува кај секои 10 возрасни пациенти и кај 60% од децата.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипернатремија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кетоацидоза (појавување симптоми: 5 од 18)

Кетоацидозата е опасна компликација на дијабетес мелитус, кој без адекватен и навремен третман може да доведе до дијабетична кома или дури и смрт. Состојбата почнува да напредува ако човечкото тело не може целосно да ја искористи гликозата како извор на енергија, бидејќи му недостасува хормон инсулин. Во овој случај, компензирачкиот механизам е активиран, а телото почнува да ги користи влезните масти како извор на енергија.

...
Церебрален едем (појавување симптоми: 5 од 18)

Церебралниот едем е опасна состојба која се карактеризира со прекумерна акумулација на ексудат во органските ткива. Како резултат на тоа, неговиот волумен постепено се зголемува и расте интракранијалниот притисок. Сето ова води кон кршење на циркулацијата на крвта во телото и до смрт на нејзините клетки.

...
Хиперосмоларна кома (појавување на симптоми: 5 од 18)

Хиперосмоларната кома е компликација на дијабетес мелитус, кој се карактеризира со хипергликемија, хиперосмоларна крв. Се изразува во дехидрација (дехидрација) и отсуство на кетоацидоза. Се забележува кај пациенти постари од 50 години кои имаат инсулин-зависен тип на дијабетес мелитус, може да се комбинираат со дебелина. Најчесто се јавува кај луѓе поради лош третман на болеста или негово отсуство.

...
Колера (појавување симптоми: 4 од 18)

Секој кој е заинтересиран за историски книги веројатно мораше да чита за епидемиите на колера, кои понекогаш ги покриваа целите градови. Покрај тоа, споменувањата за оваа болест се наоѓаат низ целиот свет. До денес, болеста не е целосно поразена, но случаите на болеста во средните ширини се доста ретки: најголем број на пациенти со колера се наоѓаат во земјите од третиот свет.

...
Уремија (појавување на симптоми: 4 од 18)

Уремија е процес на труење на човечкото тело со протеински метаболизам. Се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бубрезите. Оваа состојба понекогаш се нарекува "самоуправа-труење на урина". Неговото латинско име се преведува како "урина" и "крв". Болеста се карактеризира со патолошки промени кои се случуваат во системот на неврохоморалната регулација на телото. Уремијата има доста комплексна патогенеза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .