Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипонатремија: Симптоми и третман

Хипонатремија - главни симптоми:

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

Патологијата е секогаш од секундарна природа - се развива против позадината на други болести, на пример, цироза на црниот дроб , хипотироидизам , бубрежна и срцева слабост . Предозирањето со лекови може да дејствува како провокатор.

Симптомите не се специфични, но зависи од тежината на болеста. Главните симптоми се сметаат за гадење, главоболка и губење на свеста.

Дијагнозата се поставува само врз основа на резултатите од широк спектар на лабораториски тестови. Диференцијалната дијагностика ќе бара неколку инструментални процедури.

Тактиката на третманот се собира поединечно, во зависност од комбинацијата на неколку фактори, вклучувајќи го и оригиналниот извор. Сепак, конзервативните мерки најчесто се решат.

Етиологија

Широк спектар на негативни предиспонирачки извори може да доведе до појава на болеста. Главните провокатори:

Не е невообичаена хипонатремија кај новороденчињата - во такви ситуации механизмот за активирање е најсилната дехидратација на организмот, кој се развива во позадина:

 • пролонгирана дијареа или повраќање - веројатноста за влијание на овие две причини во исто време не е исклучена;
 • Вазопресин, нарушување кое произведува хормони, за кое хипоталамусот е одговорен за секреција;
 • инфекција на централниот нервен систем;
 • присуството на тумори;
 • слаба исхрана - преголема разредена формула за млеко (ако детето е на вештачко хранење), како резултат на тоа се развива интоксикација на водата на телото на детето;
 • конгенитална бубрежна или срцева слабост;
 • премногу мокрење.

Кај постарите деца како провокатор може да биде:

 • хормонална нерамнотежа ;
 • срцеви заболувања;
 • заболување на бубрезите или црниот дроб;
 • било каква штета на мозокот;
 • неправилна исхрана, во која телото не добива доволно количество натриум и други хранливи материи.

Нарушувањето на балансот на вода и електролит често се комбинира со други проблеми, вклучувајќи хиперкалемија и хипопротеинемија.

Класификација

Хипонатремија за варијанта на протокот може да биде:

 • Акутен - ако клиничките знаци кои се карактеристични за нерамнотежата во балансот на водата и електролитите, остануваат не повеќе од 48 часа;
 • хроничен.

Клиничарите идентификуваат неколку степени на болеста:

 • концентрацијата на светлина - натриум варира од 130 до 135 mmol / l;
 • умерена - содржината на супстанцијата е 125-129 mmol / l;
 • тежок - нивото на натриум не достигнува 125 mmol / l.

Постојат такви видови на болести кај возрасни и деца:

 • хиповолемија - последица на изобилната загуба на екстрацелуларни течности и натриумски јони;
 • хиперволемија - поради зголемување на волуменот на интрацелуларната течност во телото;
 • норвоволемичен или изоволемичен - натриумот е во прифатливи граници, но се јавува интоксикација со вода.

Губење на натриум може да биде:

 • екстраренален или екстраренален - се јавува на позадината на гастроинтестиналните нарушувања, зголемено потење, масивна загуба на крв, парацентеза, проширување на периферните садови, екстензивни изгореници или повреди на екстремитетите;
 • бубрежна или бубрежна - се јавува намалување на нивото на супстанцијата во однос на позадината на ирационалната употреба на диуретици или диуретици, нефропатии што губат сол и ренална инсуфициенција во акутни и хронични форми.

Симптоматологија

Без оглед на причината за хипонатремија, главните клинички манифестации се невролошки знаци со различен интензитет, почнувајќи од мали главоболки до длабока кома.

Тежината на симптомите е под влијание на такви фактори:

 • возрасна категорија;
 • почетна здравствена состојба;
 • сериозноста на патологијата;
 • стапката на губење на натриумови јони.

Симптомите во хипонатремијата се неспецифични, но треба да побарате квалификувана помош во ситуации кога имате:

 • постојана жед;
 • треска и треска;
 • намалување на дневната количина на урина излачена;
 • зголемена брзина на срцето - понекогаш може да се открие само на ЕКГ;
 • константно или периодично намалување на крвниот тон;
 • намалување на тургорот на кожата;
 • сува мукозните мембрани;
 • упорни гадење;
 • изречени главоболки;
 • напади на несвест;
 • поспаност;
 • губење на тежината.

Кога хипонатремија се јавува во хронична форма, следново ќе се појави:

 • диспептични нарушувања;
 • намален тон на мускулите;
 • губење на еластичноста на кожата;
 • невропсихијатриски нарушувања;
 • хипотензија или постојано намалување на тонусот во крвта;
 • проблеми со спиењето;
 • оток, што може да доведе до мало зголемување на телесната тежина.

Клиничката слика на болеста кај децата ги вклучува следните симптоми:

 • гадење и повраќање;
 • слабост и слабост;
 • сериозна вртоглавица;
 • прекршување на јасноста на свеста;
 • конвулзии;
 • грчеви на јазикот;
 • проблеми со движењето на очното јаболко.

Кај пациенти од оваа возрасна група, болеста напредува многу брзо и може да доведе до коматна состојба или смрт.

Во случај на намалување на концентрацијата на елементот на ниво од 115 mmol / l и подолу, пациентите развиваат поддуеност на мозокот и кома.

Симптоми на хипонатремија

Вреди да се напомене дека нарушувањето кај некои луѓе може да биде целосно асимптоматско.

Дијагностика

Точна дијагноза може да се направи само откако клиничарот е запознаен со резултатите од лабораториските тестови. Дијагностичкиот процес нужно мора да биде интегриран пристап.

Примарна дијагноза ги комбинира таквите активности:

 • проучување на историјата на болеста - да се идентификува патолошкиот извор;
 • собирање и анализа на животната историја - може да укажуваат на физиолошки причини, како што се пролонгирано повраќање или дијареа;
 • проценка на кожата;
 • мерење на срцевиот ритам, температура и крвен тон;
 • темелно физичко испитување;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да се создаде целосна слика за текот на нарушувањето.

Лабораториските тестови се насочени кон спроведување на вакви тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија - хиперкалемија може да биде присутна;
 • мостри за да се утврди нивото на електролити во серумот;
 • примероци со оптеретување на вода;
 • определување на осмоларноста на урината;
 • општа анализа на урината.

Инструменталните студии се ограничени на следниве постапки:

 • МНР на главата;
 • ЕКГ;
 • перитонеална ултрасонографија;
 • дневно следење на крвниот притисок;
 • КТ скенирање на бубрезите.
Дневно следење на крвниот притисок

Диференцијална дијагноза се изведува со такви прекршувања:

Третман

Корекцијата на хипонатремијата се определува со следните фактори:

 • сериозноста на електролитни пореметувања;
 • времетраењето на протокот;
 • индивидуални карактеристики на симптоматската слика;
 • извори на формирање.

Основата на терапијата е:

 • интравенска администрација на изотонични раствори;
 • ограничување на потрошувачката на вода;
 • земање лекови кои ги елиминираат придружните симптоми;
 • АКЕ инхибитори;
 • диуретици на јамка.

Корекцијата на содржината на натриум се одвива постепено, па третманот на хипонатремијата може да трае подолго.

Во тешки случаи, пациентите се пропишани со специфична терапија - укажана е хемодијализа. Времетраењето на третманот на хемодијализа се избира поединечно.

Можни компликации

Хипонатремијата може да доведе до формирање на опасни последици, вклучувајќи:

 • оток на мозокот - најчеста причина за смрт;
 • менингитис ;
 • енцефалитис ;
 • формирање на хематоми со субарахноидален или субдурален карактер;
 • церебрална артериска тромбоза ;
 • инфаркт на хипоталамусот или задниот хипофизен;
 • појавата на хернија од мозочното стебло;
 • нарушување на функционирањето на централниот нервен систем.

Превенција и прогноза

За да спречите развој на ваков проблем, треба да ги следите општите превентивни препораки:

 • правилна и целосна исхрана;
 • отфрлање на лошите навики;
 • примање само оние лекови што ги пропишал лекарот што присуствувал;
 • рано откривање и целосна елиминација на сите патолошки процеси;
 • редовен премин на целосен превентивен преглед во здравствена установа.

Хипонатремијата најчесто завршува со целосно опоравување, но прогнозата целосно зависи од основната причина за патологијата. Асимптоматскиот тек на болеста, игнорирањето на симптомите и одбивањето на медицинската нега, доведуваат до компликации што можат да предизвикаат смртоносен исход.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипонатремија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Труење со арсен (појавување симптоми: 11 од 20)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Емобизам (појавување симптоми: 9 од 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Нефротичен синдром (појавување симптоми: 9 од 20)

Нефротичниот синдром е нарушување во функционирањето на бубрезите, кое се карактеризира со силна загуба на протеини, која е елиминирана од телото заедно со урина, намалување на албуминот во крвта и нарушен метаболизам на протеини и масти. Во придружба на едема болест со локализација низ телото и зголемена способност на крвта да коагулира. Дијагнозата се базира на податоци за промени во тестовите за крв и урина. Третманот е комплексен и се состои од диета и терапија со лекови.

...
Бубрежен апсцес (појавување симптоми: 9 од 20)

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гнојна инфилтрација. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 8 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .