Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кардиоген шок: симптоми и третман

Кардиоген шок - главните симптоми:

Кардиогениот шок е патолошки процес, кога неуспешната контрактилна функција на левата комора се влошува, снабдувањето со крв во ткивата и внатрешните органи се влошува, што често завршува со смрт.

Треба да се разбере дека кардиоген шок не е независна болест, а причината за аномалијата може да биде друга болест, состојба на анафилактичен шок и други патолошки процеси опасни за животот.

Состојбата е исклучително опасна по живот: ако не е обезбедена точна предомедициска помош, се случува фатален исход. За жал, во некои случаи, дури и обезбедувањето помош од квалификувани лекари не е доволно: статистичките податоци се такви што во 90% од случаите се јавува биолошка смрт.

Компликациите кои се јавуваат без оглед на степенот на развој на државата може да доведат до сериозни последици: нарушена е циркулација на крвта на сите органи и ткива, церебрална тромбоза , акутна бубрежна и хепатална инсуфициенција , трофични чиреви во органите за варење и така натаму.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, состојбата е во делот "Симптоми, знаци и отстапувања од нормата, кои не се распоредуваат во други секции". Кодот за ICD-10 е R57.0.

Етиологија

Во повеќето случаи, кардиоген шок се развива во миокарден инфаркт како компликација. Но постојат и други етиолошки фактори за развој на аномалии. Причините за кардиоген шок се како што следува:

 • компликација по миокардитис ;
 • труење на кардијалните супстанции;
 • белодробна емболија;
 • интракардијално крварење или излив;
 • слаба пумпна функција на срцето;
 • тешка аритмија ;
 • акутна валвуларна инсуфициенција;
 • хипертрофична кардиомиопатија ;
 • прекин на интервентрикуларниот септум;
 • аортна стеноза ;
 • пнеумоторакс ;
 • трауматско или воспалително оштетување на перикардијалната вреќа.
Причини за кардиоген шок

Секоја состојба е исклучително опасна по живот, па ако имате дијагноза, треба внимателно да ги следите препораките на лекарот, и ако не се чувствувате добро, треба веднаш да побарате медицинска помош.

Патогенеза

Патогенезата на кардиоген шок е како што следува:

 • како резултат на одредени етиолошки фактори, се случува нагло намалување на срцевиот аутпут;
 • срцето повеќе не може целосно да го снабдува телото со крв, вклучувајќи го и мозокот;
 • развиваат исхемија и ацидоза;
 • патолошкиот процес може да се влоши со вентрикуларна фибрилација;
 • асистолија, респираторен арест се јавува;
 • ако ресусцитацијата не го даде посакуваниот резултат, пациентот умира.

Проблемот се развива многу брзо, така што практично нема време за лекување.

Класификација

Срцева фреквенција, индикатори на крвниот притисок, клинички знаци и времетраење на абнормална состојба утврдени со три степени на кардиоген шок. Постојат неколку други клинички форми на патолошкиот процес.

Видови на кардиоген шок:

 • рефлексен кардиоген шок - лесно уапсен, се карактеризира со силна болка;
 • аритмичен шок - поврзан со тахикардија или брадикардија , артериска хипотензија поради низок кардијален аутпут;
 • вистински кардиоген шок - таквата класификација на кардиоген шок се смета за најопасна (фатален исход се јавува во скоро 100%, бидејќи патогенезата доведува до неповратни промени кои се некомпатибилни со животот);
 • неактивен - според механизмот на развој, всушност е аналог на вистинскиот кардиоген шок, но патогенетските фактори се поизразени;
 • кардиоген шок поради миокарден прекин - остар пад на крвниот притисок, срцева тампонада како резултат на претходни патолошки процеси.

Без оглед на тоа каква форма на патолошкиот процес е достапна, на пациентот итно треба да му се даде прва помош во кардиоген шок.

Симптоматологија

Клиничките знаци на кардиоген шок се слични на манифестации на срцев удар и слични патолошки процеси. Асимптоматската аномалија не може да продолжи.

Симптоми на кардиоген шок:

 • слаб, филаментозен пулс;
 • остар пад на крвниот притисок;
 • намалување на дневната количина на излачена урина - помалку од 20 ml / h;
 • човечка инхибиција, во некои случаи се јавува кома;
 • бледило на кожата, понекогаш акроцијаноза се јавува;
 • пулмонален едем со придружни симптоми;
 • намалување на температурата на кожата;
 • плитки, отежнато дишење;
 • прекумерно потење, пот, леплива;
 • глувите звуци на срцето се слушаат;
 • остра болка во градите, која дава на рамената, рацете;
 • ако пациентот е свесен, паничниот страв, анксиозноста и состојбата на делириум се присутни.

Недостатокот на итна медицинска помош за симптоми на кардиоген шок неизбежно ќе доведе до смрт.

Дијагностика

Симптомите на кардиоген шок се изговара, па нема проблем со дијагнозата. Прво, тие спроведуваат мерки за реанимација со цел да се стабилизира човечката состојба и само тогаш да се спроведе дијагностика.

Дијагнозата на кардиоген шок ги вклучува следниве постапки:

 • градна радиографија;
 • ангиографија;
 • ехокардиографија;
 • електрокардиографија
 • КТ скенирање;
 • биохемиски тест на крвта;
 • артериска крвна земање примероци за анализа на состав на гас.

Се земаат предвид дијагностичките критериуми за кардиоген шок:

 • срцевите звуци се глуви, третиот тон може да биде фатен;
 • функција на бубрезите - диуреза или анурија;
 • пулс - филиформен, мал полнење;
 • индикатори за крвен притисок - намалени на критичен минимум;
 • дишење - плитко, тешко, со висока височина на градите;
 • болка - остар, на целата градите, дава назад, вратот и рацете;
 • човечка свест - полудериус, губење на свеста, кома.

Врз основа на резултатите од дијагностичките мерки, се избира тактиката на третман со кардиоген шок - се врши избор на лекови и се прават општи препораки.

Третман

Зголемување на шансите за опоравување е можно само ако на пациентот ќе им се обезбеди медицинска помош однапред и правилно. На патот, со спроведувањето на овие активности, треба да се повика бригада за итна медицинска помош и симптомите треба јасно да се опишат.

Обезбедете итна грижа за кардиоген шок со алгоритам:

 • поставете лице на цврста рамна површина и кренете ги нозете;
 • отпакувајте јака и појас на панталони;
 • да обезбеди пристап до свеж воздух ако е тоа соба;
 • ако пациентот е свесен, даде пилула "Нитроглицерин";
 • Ако има видливи знаци на срцева слабост, започнете индиректна масажа.

Екипажот за брза помош може да врши такви активности за спасување:

 • инјекции со пенкилер - лек од групата нитрати или наркотични аналгетици;
 • со пулмонален едем - брзо дејствувачки диуретици;
 • лек "Допамин" и адреналин со кардиоген шок - ако има срцев удар;
 • за стимулација на срцевата активност, лекот Добутамин се администрира во разредена форма;
 • снабдување со кислород со балон или перница.
Допамин

Интензивната терапија за кардиоген шок значително ги зголемува шансите дека лицето нема да умре. Алгоритмот на помош е приближен, бидејќи дејствата на лекарите ќе зависат од состојбата на пациентот.

Третманот на кардиоген шок кај миокарден инфаркт и други етиолошки фактори директно во здравствена установа може да ги вклучува следните мерки:

 • катетерот се вметнува во субклавијалната вена за терапија со инфузија;
 • причините за развојот на кардиоген шок се дијагностички испитани, и лекот е избран да ги елиминира;
 • ако пациентот е несвесен, лицето се пренесува на вештачка вентилација на белите дробови;
 • поставување на катетер во мочниот меур за контрола на износот на ослободена урина;
 • лекови се воведуваат за зголемување на крвниот притисок;
 • инјекции на лекови од катехоламинската група ("допамин", "адреналин"), ако се појави кардијален арест;
 • Хепарин се инјектира за да се вратат оштетените коагулациони својства на крвта.

Во процесот на спроведување на мерки за стабилизирање на државата може да се користат дроги од таков спектар на дејства:

 • аналгетици;
 • вазопресори;
 • срцеви гликозиди;
 • инхибитори на фосфодиестераза.

Невозможно е да се даваат хемодинамски лекови и други лекови (со исклучок на "нитроглицерин") самостојно.

Доколку мерките за терапија со инфузија за кардиоген шок не даваат соодветен резултат, итно е донесена одлука во врска со хируршкиот зафат.

Во овој случај, коронарна ангиопластика може да се врши со понатамошно поставување на стентови и одлука за потребата од бајпас хирургија. Итна трансплантација на срце може да биде најефективниот метод за таква дијагноза, но тоа е речиси невозможно.

За жал, во повеќето случаи, кардиоген шок доведува до смрт. Но, обезбедувањето на итна медицинска помош за кардиоген шок сепак му дава на лицето шанса да преживее. Превентивните мерки не постојат.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате кардиоген шок и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ларингеална стеноза (појавување симптоми: 6 од 20)

Ларингеалната стеноза е патолошки процес кој води до значително стеснување на ларингеалниот лумен, што го отежнува проголувањето на храната и дишењето. Најчесто забележана стеноза на гркланот кај децата. Оваа патологија бара итна посета на докторот и правилен третман на детето. Недостатокот на навремена реанимација може да предизвика смрт.

...
Срцева тампонада (појавување симптоми: 6 од 20)

Срцева тампонада е срцева болест која се карактеризира со нестабилна хемодинамика и акумулација на течност во перикардот. Овој вид на повреда може да биде предизвикана од повреда на градите или самиот мускул. Во овој случај, крвта се акумулира во областа на перикардот, што води до тампонада.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 5 од 20)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Лажни крв (појавување симптоми: 5 од 20)

Лажно крупен е патологија на инфективно-алергиска природа која предизвикува развој на ларингеален едем со неговата последователна стеноза. Стеснувањето на луменот на респираторниот тракт, вклучувајќи го и гркланот, доведува до недоволен проток на воздух во белите дробови и претставува закана за животот на пациентот, па затоа треба да се обезбеди помош во таква состојба веднаш - за неколку минути по нападот.

...
Баротраума (појавување на симптоми: 5 од 20)

Баротраума - оштетување на ткивото кое е предизвикано од промена на волуменот на гасот во телесна празнина поради промена на притисокот. Овој патолошки процес може да се забележи во ушите, белите дробови, забите, гастроинтестиналниот тракт, очите и параназалните синуси. Клиничката слика за таквата повреда е доста изразена, поради што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Третманот го пропишува само квалификуван лекар.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .