Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Белодробно срце: симптоми и третман

Белодробно срце - главните симптоми:

Пулмоналното срце подразбира таков вид патологија на десните делови на срцето, во кое постои зголемување и проширување на неговата комора во комбинација со десниот атриум. Пулмоналното срце, чии симптоми се појавуваат и на позадината на циркулаторната слабост поради вистинската хипертензија во малата циркулација (т.е. висок крвен притисок), се формира како резултат на патолошки процеси кои се јавуваат кај пациенти во градниот кош, во бронхопулмоналниот систем и во пулмоналните садови.

Општ опис

Слично како и голем број други болести, пулмоналното срце може да се манифестира во акутна или хронична форма (покрај тоа, сликата на субакутниот тек е исто така релевантна). Развојот на акутната форма на болеста се случува брзо, во период од неколку минути до неколку часа / денови.

Што се однесува до хроничната форма, овде времетраењето на неговиот развој е од редот на неколку месеци / години. Во околу 3% од случаите, присуството на хронични бронхопулмонални патологии кај пациентите ги одредува постепениот развој на пулмоналното срце. Треба да се забележи дека белодробното срце делува како отежнувачки фактор за текот на патологиите на кардиолошко ниво - во оваа варијанта, со смртност, се смета како причина што е рангирана на четврто место во случај на кардиоваскуларни заболувања.

Белодробно срце: причини

Како што веќе беше забележано, белодробното срце може да се манифестира во акутна, субакутна или хронична форма.

Акутното белодробно срце се карактеризира со брзо зголемување на симптомите во краток временски период. Основата на развојот на оваа форма на болеста може да бидат следниве фактори:

 • Оштетување на садови . Се јавува на позадината на белодробната емболија во комбинација со нејзините гранки (абдоминална белодробна емболија е патологија во која коагулацијата настанува со згрутчување на крвта) или на позадината на пневмомедијастинумот (инаку спонтан емфизем на медијастинумот, што е ретка независна болест која предизвикува инфилтрација на медијастиналното ткиво со воздух) што се случува без конкретна причина и го одредува последователниот бениген тек).
 • Бронхопулмонална патологија. Во овој случај, екстензивните форми на пневмонија, како и тешките форми на бронхијална астма може да бидат релевантни кога пациентите развиваат астматичен статус.

Што се однесува до следнава форма, а ова е субакутно белодробно срце, тогаш за неговиот развој е потребен период од неколку недели до неколку месеци. Како причини против кои може да се развие оваа форма на патологија, може да се идентификуваат следниве опции:

 • Оштетување на садови. Во овој случај, се разгледуваат можностите за повторување на микроемболизмот во рамките на средните гранки на пулмоналната артерија, како и примарната форма на пулмонална хипертензија и пулмонален васкулитис.
 • Болести на бронхопулмоналниот систем. Во овој случај, таквите патологии кои делуваат како причини за субакутен белодробен развој на срцето, како што се дифузна форма на фиброзен алвеолитис, тешки форми на бронхијална астма, како и актуелни онколошки процеси концентрирани во медијастиналната област (со други зборови, лимфогената белодробна канироматоза која се развива на позадината далечни видови на метастази кај малигни тумори на уринарниот систем, простата, стомак итн.).
 • Торакодијафрагматска патологија. Во овој случај, се смета алвеоларна хипервентилација, која е релевантна за такви патологии како што се миастенија, полио и ботулизам.

Хроничното пулмонално срце, кое исто така е веќе забележано, се развива во период од неколку години. Главните причини кои го предизвикуваат развојот на оваа форма на патологија се следниве опции:

 • Оштетување на садови. Во овој случај, се смета за позадината на релевантноста за пациентот од примарна форма на пулмонална хипертензија, рекурентна емболија, артеритис или операција за целосно отстранување на дел од белите дробови или белите дробови.
 • Болести на бронхопулмоналниот систем. Во овој случај, може да бидат релевантни опструктивни болести кои влијаат врз бронхиите (пневмосклероза, бронхијална астма, белодробна емфизема, хроничен бронхитис, итн.), Разни форми на фиброза и грануломатоза, процеси со рестриктивна големина, бројни цистични формации кои влијаат на белите дробови.
 • Торакодијафрагматска патологија. Во овој случај се разгледуваат опции како што се дебелината, предизвикана од болест, адхезии, кои влијаат на плеврата, како и лезии на 'рбетот и градите, во кои се јавува нивната деформација.

Белодробно срце: механизмот на развој

Белодробната хипертензија игра водечка улога во формирањето на пулмоналното срце кај пациентите. Во почетната фаза, тој е тесно поврзан со зголемениот срцев резултат на ниво на рефлекс, оваа реакција е одговор на зголемена респираторна функција и ткивна хипоксија, која се развива во позадината на респираторната инсуфициенција.

Васкуларната форма на белодробното срце е придружена со отпорност на протокот на крв во артериите кои одговараат на малиот круг на циркулација на крв, што се јавува главно поради органската форма на луменот во пулмоналните садови против позадината на блокада со емболија (со оглед на поврзаноста со тромбоемболизмот), како и врз позадината на туморската или инфламаторната ѕидна инфилтрација кога фузија на луменот во нив (кога се размислува за комуникација со системски васкулитис).

Бронхопулмоналните и торакодијафрагматските манифестации на белодробното срце се придружени со стеснување на луменот во пулмоналните крвни садови, што се должи на актуелната микротромбоза и прекумерно растење преку сврзното ткиво или поради реалната компресија која се јавува во туморот, воспалителниот или склерозирачкиот процес. Покрај тоа, стеснувањето на луменот на пулмоналните крвни садови може да се појави во позадината на слабеење на белите дробови во однос на капацитетот на нивните садови да се истегнуваат и паѓаат поради промени во белодробните сегменти. Во меѓувреме, во најголем дел од случаите, главната улога ја имаат функционалните механизми, наспроти позадината на која се развива веќе забележаната пулмонална артериска хипертензија, овие механизми се директно поврзани со нарушувањата што произлегуваат од респираторната функција, вентилацијата и развојот на хипоксијата.

Овој фактор, вистинската хипертензија, предизвикува срцето да преоптоварува, а особено - десните делови. Постепениот развој на болеста доведува до промени во киселинско-базната рамнотежа (првично може да се дефинира како компензирана, но подоцна и да достигне состојба на нарушувања на декомпензација). Во чести случаи, малите крвни садови се зафатени од бројни крвни згрутчувања, срцевиот мускул постепено достигнува состојба на дистрофија во комбинација со некротични процеси.

Хроничниот процес на пулмонална срцева болест ја одредува следнава класификација на фази:

 • претклиничката фаза се карактеризира со манифестација на пулмонална форма на хипертензија во комбинација со знаци кои укажуваат на интензитетот на функционирањето на десната комора; идентификацијата на оваа фаза е можна само кога се врши инструментално истражување;
 • фаза компензирана - за нејзината секако карактеристична хипертрофија на десната комора во комбинација со белодробна хипертензија во стабилна форма на манифестација без да се достигне состојбата на циркулаторна инсуфициенција;
 • декомпензирана фаза (кардиопулмонална инсуфициенција) - симптомите се манифестираат во формата актуелна за десно вентрикуларна инсуфициенција.

Белодробни симптоми на срцето

Акутното белодробно срце е придружено со појава на жалби за остра болка што се јавува во градите, што се јавува во комбинација со изразена форма на манифестација на недостаток на здив. Исто така, пациентите покажуваат цијаноза (цијаноза на кожата и мукозните мембрани), се јавува отекување на вените во вратот. Крвниот притисок се намалува, пулсот се забрзува (од 100 отчукувања или повеќе). Не ја исклучувајте можноста за болка во десниот хипохондриум поради оштетување на црниот дроб, гадење и повраќање.

Субакутното белодробно срце е придружено со слична акутна форма, но манифестациите на симптомите се забележани во друг временски период, односно не веднаш, туку во варијанта која се протега низ времето.

Хроничното белодробно срце и симптомите поврзани со него, се појавуваат до почетокот на декомпензација, во подолг временски период тие може да бидат предизвикани од релевантноста на бронхопулмонална патологија, која се смета за главна болест. Раните знаци на белодробното срце во оваа форма се состојат од зголемен отчук на срцето, како и зголемен замор на позадината на стандардниот тип на оптоварување. Постепено се зголемува кај пациенти со недостаток на здив. Во текот на првиот степен на оваа болест, диспнеа се јавува само во тешки форми на физичка активност, додека постигнувањето на трет степен ја одредува релевантноста на овој симптом дури и при мирување.

Повторно, кај пациенти со чести случаи на зголемена срцева фрекфенција. Болката што се појавува во регионот на срцето може да има интензивна природа на манифестација, да се ослободи од нив е можно со специјално вдишување на кислородот. Не постои јасна корелација помеѓу појавата на болката и стресот што го врши пациентот. Кога користите нитроглицерин болка во овој случај не помине.

Честа форма на цијаноза исто така е надополнета со додавање на таков симптом како појава на виолетова синкаста нијанса на кожата во ушите, усните и назолабијалниот триаголник. Грлото на вените може да се издува, може да настане едем (лезија на долните екстремитети), тешки форми на болеста во хронична форма се придружени со развој на асцит кај пациенти со течност што се акумулира во абдоминалната празнина.

Важна карактеристика на хроничната форма на оваа болест е тоа што таа е резултат на тежок и продолжен курс на бронхопулмонални патологии, поради што постепено се намалува општата работна способност на пациентите, нивниот квалитет на живот се намалува, тогаш постои попреченост и, во крајна линија, смрт.

Дијагностика

Како дијагностички критериуми за пулмонално срце, постојат вистински болести кои делуваат како причински фактори за развој на белодробното срце и состојби што доведуваат до него (проширување и проширување на десната комора, пулмонална хипертензија, десна вентрикуларна срцева слабост). Манифестациите на симптоми кои се карактеристични за болеста (респираторна инсуфициенција, отежнато дишење, болка во регионот на срцето, цијаноза итн.) Исто така се земаат во предвид.

При спроведување на ЕКГ, можно е да се идентификуваат индиректни и директни знаци кои ја детерминираат десната вентрикуларна хипертрофија. Исто така се користи и методот на дифракција на Х-зраци, при што може да се идентификуваат промените во белите дробови (сенката на нејзиниот корен се зголемува, се забележува зголемена транспарентност и други специфични промени). Спиродерма ви овозможува да го поставите степенот и видот на респираторната инсуфициенција. Ехокардиографијата ја открива важноста на хипертрофијата на вистинското срце. Дијагнозата на белодробната емболија се заснова на употреба на пулмонална ангиографија. Радиоизотоп методот овозможува да се испита циркулаторниот систем во однос на карактеристиките на срцевиот минутен волумен, обемот на циркулацијата на крвта, брзината на протокот на крв, индикаторите на притисокот на венскиот притисок.

Белодробно срце: третман

Акутното белодробно срце се третира преку употреба на мерки за реанимација, како и мерки со кои се обезбедува реставрација на просперитетот на пулмоналните крвни садови. Исто така се фокусира на имплементација на мерки за елиминирање на болката. Тромбоемболичната терапија се изведува во првите 4-6 часа по појавата на манифестации релевантни за болеста во случај на масивен пулмонален тромбоемболизам. Неоснованоста на мерките на оваа терапија се определува со неговата употреба во рамките на подоцнежните периоди. Се одржува во болница.

Современите достигнувања во медицината, за жал, го дефинираат третманот на пулмоналното срце како многу тешка задача. На неговиот трошок, во меѓувреме, можно е да се забави прогресијата на болеста, одредено зголемување на очекуваното траење на животот на пациентите и да се подобри нејзиниот квалитет. Како дел од интегриран пристап кон третманот на патологијата за која станува збор, тие се фокусираат на третманот на болеста, која е главна во овој случај, како и на олеснување на нарушувањата во процесите на размена на гасови и респираторна инсуфициенција, за елиминација на симптоми поврзани со срцева слабост за време на декомпензација или за намалување на нејзините манифестации.

Во речиси сите случаи, вдишувањето на кислород е неопходен метод за употреба. Значајна улога има и на одбивањето на штетните навики (особено на пушењето), елиминирање на влијанието на индустриските негативни фактори, како и идентификација и последователна екскреција на алергени од телото, спречување на нејзиниот понатамошен влез во животната средина на телото, итн. Одредена улога е дадена на респираторната гимнастика и градите масажа клетки Во присуство на хронични воспалителни заболувања на респираторните органи, потребна е обука за дел од вршење на бронхијална позициона дренажа.

Народни лекови во третманот на белодробното срце, како и самотретирање се сметаат барем како методи на неефикасна терапија, во рамките на која најважното нешто во него е време.

Ако се појават симптоми кои укажуваат на можната релевантност на таквата дијагноза како пулмонално срце, неопходно е да се консултираат со пулмолог, кардиолог и општ лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пулмонално срце и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: пулмолог , кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Срцева слабост (појавување на симптоми: 7 од 10)

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

...
Миокардитис (појавување симптоми: 7 од 10)

Миокардитисот е генеричко име за воспалителните процеси во срцевиот мускул, или миокардот. Болеста може да се појави на позадината на разни инфекции и автоимуни лезии, изложеност на токсини или алергени. Постојат примарни воспаленија на миокардот, кој се развива како независна болест, а секундарна, кога срцевата патологија е една од главните манифестации на системска болест. Со навремена дијагноза и комплексен третман на миокардитисот и нејзините причини, прогнозата за опоравување е најуспешна.

...
Аскаријаза (појавување симптоми: 6 од 10)

Многу луѓе сега немаат поим за тоа што е аскаријаза. Оваа болест е многу опасна, бидејќи истовремено влијае и на возрасните и на малите деца. Аскаријазата е честа нематодна болест на хелминтот, која е предизвикана од човечки аскари. Нејзините ларви можат слободно да мигрираат низ телото, кои влијаат врз органите и системите. Нивниот развој се јавува во цревата.

...
Белодробна инсуфициенција (појавување на симптоми: 6 од 10)

Белодробна инсуфициенција е состојба која се карактеризира со неможноста на пулмоналниот систем да го одржува нормалниот гасен состав на крвта или се стабилизира поради силниот пренапон на компензаторните механизми на респираторниот апарат. Основата на овој патолошки процес е нарушување на размената на гасови во белодробниот систем. Поради тоа, потребното количество кислород не се доставува до човечкото тело, а нивото на јаглерод диоксид постојано се зголемува. Сето ова предизвикува кислород гладување на органи.

...
Хиповолемија (појавување симптоми: 6 од 10)

Хиповолемија е патологија која се карактеризира со намалување на обемот на циркулирачка крв во човечкото тело. Таа укажува на развојот на сите патолошки процеси. Оваа состојба е опасна по живот, така што е потребна итна медицинска помош. Може да се појави кај секое лице, без оглед на полот и возраста.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

пулмонолог го зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .