Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Срцева слабост: Симптоми и третман

Срцева слабост - главните симптоми:

Срцева слабост го одредува таков клинички синдром, во рамките на кој се јавува повреда на функцијата на пумпање карактеристична за срцето. Срцева слабост, чии симптоми можат да се манифестираат на различни начини, се карактеризира и со тоа што се карактеризира со постојана прогресија, врз основа на која пациентите постепено губат соодветен работен капацитет и се соочуваат со значително влошување на квалитетот на нивниот живот.

Општ опис

Комплексот на нарушувања кои ја придружуваат срцевата слабост е, пред сè, предизвикан од фактот што ја намалува контрактилноста на срцевиот мускул. Покрај тоа, акутната срцева слабост, како една од облиците на патологијата што се разгледува, може да предизвика фатален исход, што е особено важно во отсуство на навремена медицинска нега. Што се однесува до другата форма, во која се манифестира и срцева слабост, односно хронична форма, тоа е обично терминална болест, односно неизлечива болест во завршната фаза на нејзиниот тек.

Само во САД, патологијата на срцева слабост е релевантна за приближно 1% од вкупното население, а тоа е најмалку 2,5 милиони луѓе. За истите САД, 10% од оваа сума се луѓе на возраст од 75 години и постари, што, соодветно, укажува на тенденција за зголемување на инциденцата на оваа патологија со возраста.

Карактеристиките на срцевата слабост лежи во фактот дека, како што веќе забележавме, срцето ја губи способноста да ги извршува своите сопствени функции. Без оглед на точното она што го правиме во одреден временски период, одмор е или, обратно, активна активност, телото треба постојано да се обезбедува со одреден обем на крв. Волуменот на крв, или поточно минулниот волумен на крв, го одредува количеството на крв што пумпа од срцето во минута.

Интензитетот на срцето се одредува токму врз основа на таков минутен волумен. Колку е поголем минулниот волумен на крв, толку е поголема количината на крв што срцето се пумпа за една минута, толку е поинтензивна неговата работа. Што се однесува до нивото на минута волумен на крв, која нормално треба да го поддржи срцето, таа се заснова на специфичните потреби на кислородот на органите и ткивата. Соодветно обезбедување на реалните потреби во секој конкретен случај, интензитетот на срцеви контракции и големината на васкуларните лумени - сето тоа се определува поединечно во секој случај.

Способноста на срцето да го одржи потребното ниво на минутен волумен на крв е диктирана од неколку главни фактори:

 • Општата состојба на срцевиот мускул, која служи како главен елемент во работата на срцето, како и состојбата на остатокот од срцевите елементи. Поради овој фактор се одредува способноста да се извршат сите потребни чекори поврзани со работата на срцето во смисла на пумпање крв (ова е пополнување на крвта, процес на контракција на ѕидовите и ослободување на крв).
 • Обемот на циркулирачката крв, состојбата на садовите. Овој фактор ја одредува потребата да се усогласат со одредени параметри, со што е можно да се постигне и одржува нормално ниво на притисок, како и да се направи соодветна работа на кардиоваскуларниот систем.
 • Сегашната состојба на системите и органите во телото.

Токму поради нормалното функционирање на срцето, како што може да се разбере, во таа верзија е обезбедена нормална циркулација на крвта, што е неопходно за некое лице, нарушувања на функциите на срцето предизвикуваат нарушувања во циркулацијата на крвта. Во овој случај, срцето престанува да троши крв ефикасно, поради што, пак, циркулацијата на кислородот со хранливи материи е нарушена. Поради тоа се јавува стагнација на крв, наспроти позадината на која се развиваат патологии како што се срцеви дефекти, коронарна болест (ИХД), артериска хипертензија, белодробна патологија, ревматизам, миокардитис, итн.

Треба да се забележи дека срцевата слабост не делува како независна болест, во основа тоа е или резултат на одредени болести или патолошки состојби, или се смета за нивна компликација. Така, поради оваа причина ја обележавме оваа патологија како синдром. Можно е дека ако читателот нема директна врска со полето на медицината, тогаш воведувањето на срцева инсуфициенција на синдромот или ќе биде незначително за него или сосема неразбирливо. Во меѓувреме, изолацијата на фактот дека е синдром е од суштинско значење за природата на срцевата слабост да биде полесно да се разбере. Што, всушност, е синдром? Во медицинска смисла, овој термин подразбира цела група на клинички манифестации или симптоми својствени за текот на болеста, кога специфичен орган или органски систем е оштетен од неа. Друга карактеристика е нивното заедничко патогенетско потекло (т.е. механизам кој ја промовира појавата на болеста во комбинација со некои од неговите манифестации).

Враќајќи се во варијантата која нè интересира конкретно, која се смета за синдром на срцева слабост, синдромот ги одредува особеностите на состојбата на телото (т.е. индивидуалните знаци и симптоми) кои се својствени за вистинската неспособност на срцето под влијание на одредени причини да создадат циркулација на крв во нормална форма на телото. Оттука, сфаќа дека срцевата слабост како посебен поим е претежно последица на одреден патолошки процес (односно нарушување на работата на срцето), без да се опише суштината на овој процес, врз основа на кои настанале пореметувања во целиот кардиоваскуларен систем.

Причини за срцева слабост

Причините кои предизвикуваат развој на срцева слабост можат да бидат многу различни. Зборувајќи логично, може да се дојде до заклучок дека секоја патолошка состојба или болест веќе е доволна поддршка за развој на срцева слабост, која, сепак, е релевантна само ако еден од горенаведените фактори за кои сме одговорни за кршење за нормална работа на срцето. Неверојатно, големо мнозинство на болести, всушност, може да доведе до срцева слабост, односно на декомпензација на срцето. Сепак, срцето има значајна резерва во однос на сопствената функционалност и отпорност на негативни фактори, соодветно, и само во случај на целосно исцрпување на функционалните резерви, препорачливо е да се разгледа состојбата на срцева слабост.

Размислете за главните нарушувања и нивните придружни причини кои доведуваат до срцева слабост подолу.

 • Оштетување на срцевиот мускул. Во овој случај, како причини кои довеле до важен синдром, можеме да ги разликуваме ваквите болести и патолошките состојби како кардиомиопатија, миокардитис, кардиосклероза, миокарден инфаркт, оштетување на срцето на позадината на системските заболувања кои влијаат врз сврзното ткиво (лупус, ревматизам и сл.), алергиска лезија, која има директен ефект врз срцевиот мускул. Карактеристиките на механизмот на развој на срцева слабост во овој случај се состојат во уништување, кое срцевиот мускул се подложува на позадината на реалните процеси.
 • Застојот на срцето. Како причини што доведуваат до синдром на срцева слабост, можеме да го разликуваме изгледот на пречката која се јавува по патеката на крвта што излегува од срцето (против позадината на стенозата на пулмоналниот багаж или аорта), развојот на пулмоналната хипертензија или артериска хипертензија и недостатокот на валвуларниот апарат лоциран во срцето. Што се однесува до развојниот механизам кој е важен за оваа опција, срцето мора да пумпа премногу големи количини на крв или да го надмине прекумерниот отпор од крвните садови. Кога се разгледува механизмот на дејство во однос на наведената причина во форма на инсуфициенција на валвулата, механизмот на дејствување е, повторно, потребата да се пумпа премногу големи количини на крв, и во овој случај одредена количина на крв се враќа во срцето, што се случува цело време.
 • Растројство на срцевиот ритам. Во овој случај, разни опции за аритмии се сметаат за причини за срцева слабост. Во однос на механизмот на развој, тука е кршење на електричната срцева активност, против која последователните намалувања ја губат нивната ефикасност.
 • Повреда на крв пополнување на срцето. Како причина за провоцирање на срцева слабост во овој случај, може да се разликува срцева тампонада и перикардитис, зголемена вкочанетост која е релевантна за срцевиот мускул (која се јавува при изложеност на фибролеластоза, амилоидоза и други патолошки состојби), како и стеноза на атриовентрикуларните вентили. Механизмот на развој во овој случај лежи во фактот дека поради прекумерна ригидност или поради надворешна компресија, која се врши на ѕидовите на срцето, постои соодветна пречка за соодветно полнење со крвта на срцето, што, пак, се рефлектира во неговата севкупна способност да го обезбеди процесот пумпање крв.

Главно предизвикуваат срцева слабост разни форми на коронарна артериска болест (коронарна срцева болест), како и миокарден инфаркт (приближно 60-70% од случаите), ревматски срцеви дефекти и дилатирана кардиомиопатија (14 и 11% од случаите, соодветно).

Кај пациенти во возрасна група од 60 години и повеќе, покрај коронарната срцева болест, хипертензијата може исто така да предизвика срцева слабост, што се јавува кај околу 4% од случаите. Покрај тоа, кај постари пациенти, дијабетес мелитусот од вториот тип често е релевантен фактор во развојот на срцева слабост, со можна комбинација со состојба како што е артериска хипертензија.

Без оглед на тоа кој фактор го предизвикал развојот на срцева слабост, неговите манифестации се секогаш од ист вид, и најчесто зависат од тоа кој степен на оштетување во одреден случај е релевантен за срцето, а не за природата на болеста, што предизвика срцева слабост.

Работата на срцето во нормална и срцева слабост

Срцева слабост: развојен механизам

Акутната срцева слабост често се развива кај пациентите во однос на позадината на нивниот акутен миокардитис, миокарден инфаркт и тешки аритмии (пароксизмална тахикардија, вентрикуларна фибрилација, итн.). Ова е придружено со ненадеен пад на минута волумен на крв во обемот на неговото ослободување, како и нејзиниот проток во артерискиот систем. Клиничките манифестации на акутна срцева слабост имаат сличности со акутната форма на васкуларна инсуфициенција, во некои случаи таа е дефинирана како таква состојба како акутен кардијален колапс.

Следниот облик, хронична срцева слабост, се карактеризира со развој на такви промени во срцето, компензација на која се постигнува со интензивна работа на срцето во комбинација со дејството на адаптивни механизми од страна на васкуларниот систем. Особено, ова се манифестира со зголемување на силата со која срцето доведува до зголемување на неговиот ритам, намалување на дијастолниот притисок преку проширување на артериоли и капилари, во олеснување на празнење на срцето за време на систолата, како и во зголемување на вкупната перфузија на ткивата.

Со понатамошно зголемување на феноменот карактеристичен за срцева слабост, постои промена во обемот на срцевиот минутен волумен (забележано е намалување), преостанатиот волумен на крвта во коморите исто така се менува (тоа, пак, се зголемува), за време на периодот на дијастола, тие се прелеваат, а потоа следат миокардните влакна. Поради постојаниот пренапони на миокардот, додека се обидува да се придвижи кон васкуларниот крвен канал, со цел да се обезбеди поддршка за циркулацијата на крвта, тој потоа доживува компензаторна хипертрофија. Во меѓувреме, во одреден временски период доаѓа до крајот на фазата на декомпензација, која произлегува од истовременото слабеење на миокардот, процесите на дистрофија и стврднување во неа. Така, миокард страда од недостаток на снабдување со крв, а со тоа и снабдување со енергија.

Со почетокот на оваа фаза, неврохоморалните механизми се додаваат на патолошкиот процес. Кога се активираат механизмите поврзани со симпатично-адреналинскиот систем, стеснување се јавува по должината на периферијата на садовите, што овозможува одржување на крвниот притисок во рамки на стабилни показатели во услови на текот на големиот круг на циркулација на крвта со истовремено намалување на срцевиот минутен волумен. Поради развојот на позадината на оваа бубрежна вазоконстрикција, се развива ренална исхемија, како резултат на што задржувањето на течности се јавува на интерстицијално ниво.

Поради фактот што хипофизата започнува да произведува на оваа позадина зголемена количина на антидиуретичен хормон, постои зголемување на процесите поврзани со реапсорпција на вода, поради што нивото на циркулирачки крв се зголемува, венски и капиларен притисок се зголемува, екстравазација (т.е. перформанси) ткивна течност е подобрена. Врз основа на наведените карактеристики карактеристични за механизмот на срцева слабост, груби форми на хемодинамски нарушувања започнуваат да се развиваат во телото. Тие вклучуваат нарушување на едемот, размена на гасови и стагнација на промените во белите дробови.

Срцева слабост: Класификација

Во зависност од стапката која го карактеризира зголемувањето на декомпензација, срцевата слабост може да биде, како што веќе се идентификувани, акутна или хронична.

Во зависност од комората, која е најмногу погодена од тековните патолошки процеси, срцева слабост може да биде лево вентрикуларна или десна вентрикуларна.

Десната вентрикуларна срцева слабост се карактеризира со тоа што е придружена со задржување од садовите на големиот круг на циркулација на крв од вишок волумен на течност, поради што, за возврат, се развива едем (по нивните карактеристики, како и од карактеристиките на другите манифестации, ќе престанеме). а исто така и брзо задоцнување (во однос на позадината на ниско ниво на кислородна сатурација во крвта), пулсирање и чувство на пукање кое се јавува во вратот.

Следна форма на манифестација е лево вентрикуларна срцева слабост, чија главна особина е задржувањето на течности во пулмоналната циркулација, што доведува до намалување на количеството кислород што влегува во крвта. Поради ова, недостаток на здив, замор и слабост.

Што се однесува до сериозноста на симптомите и редоследот на нејзините манифестации во срцева слабост, тогаш, како што веќе забележавме, е индивидуално во секој конкретен случај. Болести во кои се јавува оштетување на десната комора одредуваат побрза манифестација на симптомите на срцева слабост отколку ако е зафатена левата комора. Ова се објаснува со фактот дека левата комора во срцето е најмоќна во него, па затоа, до моментот кога "се откажува" од своите позиции, обично поминува многу време. Во меѓувреме, појавата на ова одредено време го одредува развојот на срцева слабост според исклучително брзо сценарио.

Во зависност од степенот на сериозноста, врз основа на резултатите од физичкиот преглед, се користи класификација во согласност со тековните знаци (скала Килип), во која се разликуваат следните фази:

 • Фаза I - знаци на срцева слабост се отсутни;
 • Фаза II - срцева слабост се манифестира во слаба форма, отежнато дишење е незначително;
 • Фаза III - срцева слабост во поизразена форма, отежнато дишење станува се повеќе;
 • Фаза IV - состојбата на кардиоген шок со истовремено намалување на крвниот притисок под границата од 90 mm Hg.

Акутна срцева слабост: симптоми

Манифестацијата на акутната форма на срцева слабост е предизвикана од фактот дека еден од деловите на срцето е ослабен, може да биде десната комора, левиот атриум или комората. Соодветно на тоа, акутната лево вентрикуларна инсуфициенција станува резултат на болести во кои доминантно се користи стресот на левата комора, може да биде аортна болест, хипертензија или миокарден инфаркт. Поради фактот што функциите на левата комора се ослабуваат, притисокот се зголемува, тоа се случува во капиларите, артериолите и пулмоналните вени. Этому также сопутствует усиление их проницаемости, из-за чего происходит пропотевание жидкой составляющей крови. Таким образом, изначально развивается интерстициальный отек, а вслед за ним – отек альвеолярный.

На основании указанных поражений, симптоматика острой недостаточности левого желудочка заключается в возникновении у больного сердечной астмы, а также альвеолярного отека легких.

В качестве факторов, провоцирующих приступ сердечной астмы, выступают, как правило, нервно-психическое напряжение или напряжение физическое. В большинстве случаев резкое удушье в рамках такого приступа приходится на ночное время, в результате чего больной просыпается. Проявлению сердечной астмы сопутствует учащенное сердцебиение в сочетании с ощущением острой нехватки воздуха. Появляется кашель, при котором мокрота отходит с осложнением, отмечается выраженная слабость, появляется холодный пот.

В результате этих проявлений пациенты стремятся к принятию положения ортопноэ, то есть стараются сесть, опустив ноги, что может несколько облегчить состояние. Изначально можно заметить бледность кожи, однако по мере прогрессирования состояния она становится синюшной. Дыхание учащается, на шее вены заметно набухают. Прогрессирование состояния отражается также и на кашле, который, являясь изначально сухим, постепенно изменяется – присоединяется слизистая мокрота, в ней обнаруживается примесь крови. При прогрессировании в малом круге кровообращения нарушений мокрота становится пенистой и жидкой, в ней все также обнаруживается примесь крови. Также возможен вариант при выделении мокроты в равномерно окрашенном розовом цвете, что указывает уже на то, что у больного развивается отек легких.

Исследование органов дыхания определяет наличие у больного одышки, на расстоянии определяется клокочущий характер дыхания, при котором отмечаются влажные хрипы. Одышка прогрессирующая, появляется головокружение, пульс слабый, давление снижается, больной может потерять сознание. Важно заметить, что отек легких является состоянием неотложного характера, потому интенсивная терапия является крайне необходимой мерой в рамках этого периода, в противном случае может наступить летальный исход.

Митральный стеноз левого предсердно-желудочкового клапана провоцирует развитие острой формы левопредсердной недостаточности, которая клинически проявляется в состояниях, аналогичных острой недостаточности левого желудочка.

Что касается такого варианта развития сердечной недостаточности, как острая недостаточность правого желудочка, то она чаще всего развивается на фоне тромбоэмболии области крупных разветвлений легочной артерии. Сосудистая система большого круга кровообращения определяет актуальность в ней застоя, в результате чего появляется боль в области правого подреберья, отечность ног, на шее набухают вены, отмечается их пульсация, ощущение распирания. Все также проявляется одышка и цианоз (синюшность кожи и слизистых), в области сердца может возникнуть боль, давление. Давление понижено, пульс слабый и учащенный.

Острая форма левожелудочковой недостаточности: симптоматика отека легких

Хроническая сердечная недостаточность: симптомы

Развитие данной формы сердечной недостаточности происходит в три основных стадии:

 • I стадия – начальная стадия. Для этой стадии характерны скрытые признаки, указывающие на недостаточность кровообращения, проявляют они себя лишь при физической нагрузке в форме учащенного сердцебиения, одышки, повышенной утомляемости. Отсутствуют перечисленные проявления в состоянии покоя.
 • II стадия – выраженная стадия. Данный этап проявления хронической формы сердечной недостаточности характеризуется выраженностью симптоматики предыдущей стадии в состоянии покоя. Одновременно с этим отмечается резкая ограниченность трудоспособности, в рамках этой стадии актуальны следующие периоды:
  • II А. Проявления I стадии носят умеренный характер. Сердечная недостаточность актуальна только для одного из отделов (соответст венно, это или левожелудочковая или правожелудочковая недостаточность). Появление одышки отмечается в рамках стандартной физической активности, что определяет резкое снижение трудоспособности. В качестве объективных признаков выступает цианоз (синюшность слизистых и кожи), жесткость дыхания, отечность голеней, проявление начальных признаков гепатомегалии.
  • II Б. Отмечаются глубокие формы проявления гемодинамических расстройств (расстройств, отмеченных в рамках I стадии) при одновременном вовлечении большого и малого кругов сердечно-сосудистой системы. В качестве объективных признаков отмечается одышка, проявляющаяся в состоянии покоя, цианоз и асцит, выраженная отечность. Помимо этого особенность периода заключается в полной нетрудоспособности больного.
 • III стадия – конечная, дистрофическая, терминальная. В рамках этой стадии недостаточность кровообращения имеет стойкий характер, касается это и обмена веществ. Помимо этого актуальны нарушения структурных характеристик органов, нарушения эти имеют морфологически необратимый характер проявления, поражению подвергаются почки, легкие и печень, в целом определяется истощенное состояние больных.

Проявляться симптоматика хронической сердечной недостаточности может в виде самых различных симптомов, и, как нами уже указано, основным фактором в этом является то, какой из отделов поражен в наибольшей степени. В общем плане симптомы сердечной недостаточности могут проявляться в виде одышки, обмороков, головокружения, аритмии, набухания вен в области шеи, потемнения в глазах, увеличения печени и асцита (то есть состояния, в рамках которого происходит скопление свободной жидкости, сосредотачиваемой в брюшной полости).

Даже незначительная физическая нагрузка становится непереносимой для больных. В рамках течения более поздних стадий актуальные для патологического состояния жалобы у больных появляются не только при тех или иных формах нагрузок, но и в состоянии покоя, что, соответственно, определяет полную утрату трудоспособности для них. Как можно понять, на фоне недостаточности кровоснабжения в той или иной степени подвержены поражению все системы и органы организма.

Аналогично особенностям поражения, рассмотренным нами выше по правому и левому желудочкам, определяется и симптоматика, соответствующая конкретной форме поражения. Так, при недостаточной эффективности работы сердца с правой стороны происходит переполнение кровью периферических вен, что, в свою очередь, приводит к ее просачиванию в ткани брюшной полости и печени, а также в ткани ног. Соответственно, на фоне этого происходит увеличение печени и появляются отеки.

При поражении левой стороны переполнение кровью актуально для сосудов малого круга кровообращения, а также для сердца, при частичном переходе к легким. На фоне этого у больных учащается сердечный ритм и дыхание, появляется кашель, кожа становится бледной или голубоватой. Симптоматика может проявляться с различной степенью интенсивности, в зависимости от особенностей общей клинической картины не исключается возможность наступления летального исхода.

Рассмотрим основные симптомы, проявляющиеся при сердечной недостаточности, а также особенности, им присущие.

 • Отеки

Данный симптом является одним из первоочередных при правожелудочковой сердечной недостаточности. Больных изначально беспокоят отеки в слабовыраженной форме их проявления, в рамках которой поражению подвергаются, как правило, голени и стопы. Отечность происходит равномерным образом, при поражении обеих конечностей. Появляются они с вечера, исчезают к утру. Развитие недостаточности приводит к большей плотности отеков, причем при указанной картине их проявления к утру они уже не исчезают.

При актуальности этого симптома пациенты могут заметить, что привычная обувь перестает им подходить, более того, доходит до того, что свободные домашние тапки становятся едва ли не единственной обувью, ношение которой не приводит к дискомфорту. Последующее прогрессирование отечности определяет ее переход к области головы при увеличении бедер и голеней в диаметре.

Далее накопление жидкости начинает происходить в рамках брюшной полости, что определяет соответствующее состояние – асцит. В этом случае, больные, как правило, придерживаются сидячего положения по причине возникновения острой нехватки воздуха при принятии положения лежа. Помимо этого развивает я и гепатомегалия, что, в свою очередь, определяет увеличение печени. Происходит это по причине того, что ее венозная сеть начинает переполняться жидкой составляющей крови.

При увеличении печени больные жалуются на появление дискомфорта, ощущение тяжести и общих неприятных ощущений в ее области. Кроме того, у них также появляются болевые ощущения со стороны правого подреберья. Гепатомегалии сопутствует накопление билирубина в крови, за счет которого также может наблюдаться пожелтение склер глаз (то есть их белков). В некоторых случаях появление такой желтушности приводит больных к врачу ввиду определенных беспокойств на этот счет.

 • Повышенная утомляемость

Данный признак актуален при обоих вариантах поражения, то есть и при правожелудочковой недостаточности, и при недостаточности левожелудочковой. Сначала у больных может отмечаться нехватка сил при физических нагрузках, несколько ранее вполне адекватно ими переносимых. Между тем, с течением времени длительность возможной физической активности постепенно сокращается, в то время как пауз для отдыха требуется в любом случае больше. Следует также отметить, что помимо повышенной утомляемости сердечная недостаточность сопровождается и другими нарушениями, связанными с функциями ЦНС, заключаются они в пониженной физической и умственной деятельности, в расстройствах сна, повышенной раздражительности, развитием депрессивных состояний и пр.

 • Одышка

Одышка выступает в некоторых случаях в качестве основного и часто первого симптома, сопутствующего проявлению левожелудочковой хронической недостаточности. При одышке дыхание больных учащается, заметным становится то, что в этот момент предпринимаются попытки максимального наполнения легких кислородом. Изначально одышка сопровождает только выполнение интенсивных физических нагрузок (бег и пр.), однако при прогрессировании сердечной недостаточности одышка возникает и при стандартных ситуациях (например, во время разговора) и даже при абсолютном состоянии покоя. Может показаться несколько странным, но больные нередко вообще не ощущают того, что у них одышка, замечается она нередко людьми в их непосредственном окружении.

 • Кашель

Кашель проявляется в приступообразной форме, в основном после повышенной нагрузки. Зачастую больные считают, что появляющийся у них кашель выступает в качестве проявления тех или иных заболеваний, поражающих легкие (к примеру, бронхит). Учитывая это при попытках диагностирования врачом на основании симптоматики состояния больных, кашель может даже не указываться в качестве сопутствующего патологическому состоянию проявления (в особенности такое упущение часто отмечается среди курильщиков, кашель у которых ими же воспринимается как явление естественное и само собой разумеющееся).

 • Учащение сердцебиения

Учащение сердцебиения рассматривается в качестве такого состояния как синусовая тахикардия. Воспринимается оно пациентами в качестве своеобразного трепыхания, отмечаемого в области грудной клетки. Появляется оно при той или иной форме двигательной активности, а исчезает спустя определенное время после ее прекращения. Аналогично кашлю, больные нередко настолько привыкают к появлению у них данного симптома, что фиксации на нем внимания вообще может не происходить как на проявлении, заслуживающем внимания.

 • Застойные изменения в органах

На данном проявлении сердечной недостаточности остановимся отдельно, включать она может в себя целую группу симптомов. Актуальность застойных явлений диктуется нарушением в малом кругу кровообращения гемодинамики. Основные проявления сводятся к застойной форме бронхита, кровохарканью и проявлению кардиогенной формы пневмосклероза.

При застойных явлениях, актуальных для большого круга кровообращения, актуальна отмеченная ранее гепатомегалия в виде боли и тяжести в области правого подреберья, за которой появляется сердечный фиброз печени при развитии соединительной ткани в ней.

Из-за расширения полостей предсердий и желудочков сердечная недостаточность может сопровождаться относительной формой недостаточности со стороны предсердно-желудочковых клапанов, это, в свою очередь, проявляется в форме тахикардии (учащенного сердцебиения) и набухания шейных вен.

Развитие на этом фоне застойного гастрита сопровождается появлением тошноты и рвоты, нарушением аппе ита, склонностью к появлению запоров и метеоризма (газы), также может отмечаться потеря больными веса. В результате прогрессирования сердечной недостаточности у больных развивается тяжелая форма истощения, проявляющаяся в виде сердечной кахексии.

Развитие застойных процессов в области почек сопровождается появлением у больных олигурии (то есть уменьшением суточного объема мочи, отделяемой почками), плотность мочи несколько увеличивается, развиваются такие состояния как протеинурия (появление в моче белка, что выявляется при ее анализе), цилиндрурия (появление микроскопических телец цилиндрической формы в моче, формирующихся на основе клеток крови, свернувшегося белка, эпителия и пр.) и гематурия (появление в моче крови).

Основные проявления сердечной недостаточности

Дијагностика

Учитывая тот факт, что сердечная недостаточность выступает в качестве вторичного синдрома, проявляющегося на фоне рассмотренных выше заболеваний, меры диагностики должны быть ориентированы на ранее ее выявление, причем даже в том варианте, при котором у пациентов могут отсутствовать какие-либо ее признаки.

Первые признаки сердечной недостаточности – это утомление и одышка, и именно на них важно обратить внимание в рамках диагностики. Аналогичного внимания требуют состояния гипертензии, ИБС, перенесение ранее ревматической атаки, кардиомиопатии, инфаркта миокарда. Опять же, важным моментом диагностики становится выявление отечности голеней, учащенного характера пульса и асцита.

Подозрение на сердечную недостаточность требует изучения крови по части ее газового и электролитного состава, мочевины, наличия кардиоспецифических ферментов и пр.

За счет проведения ЭКГ на основании специфического характера изменений имеется возможность выявления недостаточности кровоснабжения миокарда в сочетании с гипертрофией (ишемия) и аритмии. Эхокардиография (ЭКГ) также служит также и в качестве основы для последующего проведения ряда нагрузочных тестов с использованием бегущей дорожки и велотренажера, в рамках которых при постепенном усилении нагрузки определяются те резервные возможности, которыми располагает сердце.

Эхокардиография определяет возможность установления конкретной причины, спровоцировавшей сердечную недостаточность при одновременном проведении оценки актуальной насосной функции миокарда. МРТ сердца позволяет с успехом диагностировать пороки сердца (врожденные, приобретенные), ИБС и ряд других заболеваний.

При проведении рентгенографии легких определяется возможность выявления кардиомегалии и застойных процессов в рамках малого круга кровообращения.

За счет радиоизотропной вентрикулографии при сердечной недостаточности с высокой точностью определяется желудочковая сократительная способность. Тяжелые формы сердечной недостаточности требуют выявления посредством УЗИ конкретной области поражения внутренних органов (исследуется соответственно печень, брюшная полость, поджелудочная железа и селезенка).

Лечение сердечной недостаточности

В лечении сердечной недостаточности важным аспектом является устранение тех факторов, которые могут ухудшить дальнейший прогноз по ней. В частности необходим отказ от алкоголя, наркотических препаратов и курения; важно принять меры по снижению веса при актуальной для больного проблеме ожирения. Отдельно рассматривается необходимость корректировок в питании (снижение потребления холестерина и жиров, поваренной соли), а также изменение физической активности при соответствующей состоянию ее нормализации. Отдельно назначаются препараты, соответствующие общим особенностям проявления сердечной недостаточности. В частности назначаются мочегонные препараты, ингибиторы АПФ с бета-блокаторами, нитроглицерин с каптоприлом, сердечные гликозиды.

В отдельных случаях имеется необходимость в проведении оперативного лечения (установка кардиостимулятора, пересадка сердца и пр.).

Что касается прогноза относительно пятилетней выживаемости, то он для пациентов с сердечной недостаточностью определен в 50%. Относительно отдаленных прогнозов целесообразно отметить их вариабельность, зависят они, прежде всего, от степени тяжести патологического состояния, эффективности мер терапии в его адрес, от сопутствующего фона, особенностей образа жизни и многих других факторов. При начале лечения в рамках периода начальных стадий возможна полная компенсация состояния. По III стадии сердечной недостаточности прогноз в значительной мере ухудшен.

При появлении симптомов, которые могут указывать на сердечную недостаточность, необходимо обратиться к кардиологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Сердечная недостаточность и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Легочное сердце (совпадающих симптомов: 7 из 19)

Легочное сердце подразумевает под собой такого рода патологию правых отделов в сердце, при которой происходит увеличение и расширение его желудочка в сочетании с правым предсердием. Легочное сердце, симптомы которого проявляются также на фоне недостаточности кровообращения из-за актуальной гипертензии в малом кругу кровообращения (то есть повышенного артериального давления), формируется в результате патологических процессов, возникающих у пациентов в грудной клетке, в бронхолегочной системе и в сосудах легких.

...
Тромбоэмболия лёгочной артерии (совпадающих симптомов: 7 из 19)

Белодробната емболија е блокада на пулмоналната артерија со згрутчување на крв или друго туѓо тело (честички на коскената срж, масни наслаги, паразити). Згрутчувањето на крвта може да се формира во венскиот систем, десно или лево атриум, вентрикула на срцето. Ако медицинска нега не е навремено обезбедена, тоа е фатално.

...
Пневмоторакс (совпадающих симптомов: 7 из 19)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Разрыв сердца (совпадающих симптомов: 7 из 19)

Руптура на срцето е кршење на интегритетот на нејзините ткива, што се јавува поради миокарден инфаркт. Постои популарно мислење меѓу луѓето дека е можно да се скрши срцето од страв или силен страв, но тоа не е така. Срцето е силен мускул кој може да се оштети ако е нарушен оригиналниот изглед.

...
Дыхательная недостаточность (совпадающих симптомов: 6 из 19)

Како што знаете, респираторната функција на телото е една од главните функции на нормалното функционирање на телото. Синдромот во кој се нарушува рамнотежата на крвните компоненти и, поточно, се зголемува концентрацијата на јаглероден диоксид и се намалува количината на кислород, се нарекува "акутна респираторна инсуфициенција", може да се претвори во хронична форма. Како, во овој случај, пациентот се чувствува болен, какви симптоми може да го нарушат, какви знаци и предизвикува овој синдром - прочитајте подолу. Исто така, од нашата статија ќе научите за методите на дијагностицирање и најсовремените методи за лекување на оваа болест.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .