Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперкапнија: Симптоми и третман

Хиперкапнија - главните симптоми:

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

Причините за патолошката состојба се честопати патолошки и се состојат во нарушување на вентилацијата во однос на позадината на текот на болестите на органите на респираторниот систем. Изворите треба да вклучуваат загаден воздух, зависност од лоши навики и други негативни фактори.

Клиничката слика е сосема специфична, изразена во смисла на недостаток на воздух, брзо дишење, зголемено потење, нарушувања во однесувањето и промени во кожата.

Процесот на поставување на точна дијагноза се базира на резултатите од лабораториските параметри. Во процесот на дијагностицирање на неопходните инструментални процедури и манипулации извршени од лекарот што посетува.

Тактиката на терапија целосно зависи од корените, често има конзервативна природа. Во некои случаи, повикајте се на постапка како вештачка вентилација на белите дробови.

Етиологија

Во хиперкапнија, причините за потекло се многу разновидни, поделени на надворешни и внатрешни. Првата категорија е зголемена содржина на јаглерод диоксид во воздухот - ако некое лице долго време се наоѓа во таква средина, се развива патолошка состојба. Оваа група вклучува:

 • некои професионални карактеристики се пекари, нуркачи и производители на челик во ризик;
 • загадување на воздухот;
 • долг престој на лице во неконвенционална област;
 • долгорочна зависност од цигари;
 • пасивно пушење;
 • вдишување на јаглерод диоксид за време на пожар;
 • нуркање во поголема длабочина за време на нуркање;
 • вишок храна;
 • несоодветна работа на специјален апарат за дишење, кој се користи за време на хируршки операции - кога пациентот е под анестезија.
Обилна соба и хиперкапнија

Внатрешните провокатори се претставени со следнава листа:

 • напади или епилептични напади;
 • нарушување на интегритетот на стеблото на мозокот, што може да се појави на позадината на повредата, онколошкиот процес, инфламаторните лезии или мозочниот удар;
 • текот на бронхијална астма ;
 • патолошки мозочни патологии, како што се детска парализа ;
 • ирационална употреба на лекови;
 • синдром на спиечка апнеја - постои ненадеен прекин на респираторните движења;
 • мускулна дистрофија;
 • деформација на градите, особено кифоза ;
 • сепса ;
 • тешка дебелина ;
 • миастенија гравис ;
 • хронични бронхопулмонални заболувања придружени со опструктивен синдром;
 • лезија на централниот нервен систем;
 • треска;
 • нарушена размена на гасови во ткивото на белите дробови - нарушување може да се појави поради синдромот на Менделсон, болката Хаммен-Рич, пневмотораксот, синдромот на респираторен дистрес, пулмоналниот едем или пневмонијата;
 • период на раѓање - често се развива болеста во третиот триместар, кога сите проблеми со дишењето може да предизвикаат хиперкапнија;
 • респираторна ацидоза;
 • малигна хипертермија ;
 • атеросклероза .

Состојбата е тесно поврзана со хипоксија - недоволен кислород во крвта или кислородно гладување на телото.

Класификација

Врз основа на природата на протокот, хиперкапнија е:

 • акутен - се карактеризира со остар изглед на клинички знаци и значително влошување на состојбата, најчесто се јавува кај деца;
 • хронично - клиниката е изразена во бавното зголемување на симптомите за долго време.

Постојат неколку степени на болеста:

Во зависност од причините за развојот на болеста е:

 • ендогени - внатрешни извори се провокатори;
 • егзогени - се развива против позадината на надворешните фактори.

Одделно, хроничната компензирана хиперкапнија е изолирана - се случува кога едно лице е во состојба на бавно зголемување на нивото на јаглерод диоксид во воздухот за подолг временски период. Во телото се активираат процесите на прилагодување кон новата средина - ова е компензација на државата со зголемени респираторни движења.

Ниту една од класификацијата не вклучува попустлива хиперкапнија - насочено ограничување на волуменот на вентилација на белите дробови, што е неопходно за да се избегне прекумерно истегнување на алвеолите, и покрај зголемувањето на CO2 надвор од нормалниот опсег, на 50-100 милиметри жива. ул.

Симптоматологија

Обично болеста се развива бавно, со постепено зголемување на интензитетот на клиничките манифестации. Фулминантни симптоми се развиваат многу ретко.

Симптомите на хиперкапнија ќе се разликуваат малку во зависност од сериозноста на проблемот. На пример, за умерена форма се карактеристични:

 • проблеми со спиењето;
 • еуфорија;
 • зголемено потење;
 • хиперемија на кожата;
 • зголемени респираторни движења;
 • зголемен тонус на крв;
 • зголемена брзина на срцето

Длабоката сцена е изразена со следните симптоми:

 • зголемена агресивност и агитација;
 • тешка главоболка;
 • гадење и слабост;
 • модринки под очите;
 • подпухнатост;
 • намалена визуелна острина;
 • ретко и плитко дишење;
 • цијаноза на кожата;
 • силна ладна пот;
 • зголемена брзина на срцето до 150 отчукувања во минута;
 • зголемување на вредностите на крвниот притисок ;
 • вртоглавица;
 • тешкотии при мокрење.

Ацидотична кома се изразува со следниве симптоми:

 • намалени рефлекси;
 • хиперхидроза ;
 • нагло намалување на крвниот тон;
 • губење на свеста;
 • цијанотичен тон на кожата;
 • конвулзивни напади.

Во случај на хроничен тек на болеста, симптомите вклучуваат:

 • постојан замор;
 • попреченост;
 • намалување на крвниот притисок;
 • возбуда, проследено со депресија на свеста;
 • недостаток на здив;
 • проблеми со дишењето;
 • нарушување на спиењето;
 • главоболки и вртоглавица.

Кај децата, симптомите се скоро исти. Треба да се запомни дека кај оваа категорија на пациенти хиперкапнија се развива многу побрзо и продолжува многу потешко отколку кај возрасните.

Во оние ситуации кога болеста се развива во позадина на други болести, веројатноста за појава на надворешни знаци на основната патологија не е исклучена.

Ако се појават симптоми, многу е важно да се обезбеди итна помош на жртвата. Треба да го повикате медицинскиот тим дома, а потоа да ги извршите следните дејства:

 • отстрани или отстрани лице од просторија со висока содржина на јаглероден диоксид;
 • да се спроведе трахеална интубација (само во случај на тешка состојба на пациентот) - искусен клиничар може да го стори тоа;
 • спроведе итна терапија со кислород.

Единствената мерка на грижа за лице кое паднало во ацидозна кома е вештачко дишење.

Главни симптоми на хиперкапнија

Дијагностика

Искусен клиничар може да направи точна дијагноза врз основа на симптомите и резултатите од лабораториските тестови.

Лекарот мора:

 • да ја проучува историјата на болеста - да побара можна основна болест;
 • собира и анализира животна историја - да ги идентификува надворешните причини, кои ќе одредат дали има потреба од таква постапка како попустлива хиперкапнија;
 • оцени состојбата на кожата;
 • мерење на отчукувањата на срцето, отчукувањата на срцето и тонусот на крв;
 • Сослушајте го пациентот детално (ако лицето е свесно) или лицето кое ја доставило жртвата во медицинска установа за да создаде комплетна симптоматска слика и да ја одреди сериозноста на состојбата.

Лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • евалуација на составот на гасот на биолошката течност;
 • КБС анализа.

Што се однесува до инструменталните процедури, направете ги следниве тестови:

 • градна радиографија;
 • ЕКГ;
 • ултрасонографија;
 • КТ скенирање;
 • МНР
Како е направена МНР?

Третман

Тактиката на терапија зависи од изворите против кои се појави хиперкапнија. Ако патологијата е егзогена, потребно е:

 • воздухот во собата;
 • добие свеж воздух;
 • одмори се од работа;
 • пијте многу течности.

Ако слабоста стана секундарен феномен, неопходно е да се елиминира основната болест со цел да се елиминира патологијата. Можеби ќе треба да ги земате овие лекови:

 • бронходилататори;
 • антибиотици;
 • антиинфламаторни лекови;
 • хормонални лекови;
 • имуностимуланти;
 • диуретици;
 • бронходилататори;
 • лекови за олеснување на симптомите.

Елиминирање на негативните ефекти на јаглерод диоксид врз телото на следниве начини:

 • инфузиона терапија;
 • вештачка вентилација на белите дробови;
 • кислородна терапија;
 • градна масажа;
 • Терапија за вежбање.

Можни компликации

Нарушувањето на нормалниот состав на крвта може да предизвика формирање на голем број компликации:

Превенција и прогноза

Можете да избегнете зголемување на нивото на јаглерод диоксид во крвта со помош на едноставни превентивни препораки:

 • редовна вентилација и вентилација на просториите;
 • вежби за дишење вежба;
 • чест надворешен престој;
 • почитување на соодветен начин на работа и одмор;
 • рационална употреба на лекови строго пропишани од лекарот што посетува;
 • проверка и дијагностицирање машини за анестезија;
 • спречување на развој на услови кога можеби ќе ви треба попустлива хиперкапнија;
 • обезбедување на адекватен апарат за дишење што треба да го работат рударите, пожарникарите и нуркачите;
 • навремено откривање и третман на сите болести на респираторниот систем, што може да доведе не само до хиперкапнија, туку и до состојба како хипоксија без хиперкапнија;
 • годишен премин на целосен рутински преглед на клиниката.

Хиперкапнија има двосмислено предвидување, бидејќи сето тоа зависи од сериозноста на патологијата. Фаталниот и кардијалниот арест често доведува до смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперкапнија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување симптоми: 8 од 20)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Емболизам (појавување симптоми: 7 од 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Астматичен статус (појавување симптоми: 7 од 20)

Астматичен статус е продолжен напад на бронхијална астма, поради прогресијата на која има изразена респираторна инсуфициенција. Оваа патолошка состојба се развива како резултат на едем на бронхијалната мукоза, како и грчеви на нивните мускули. Во исто време, не е можно да се запре нападот со земање зголемена доза на бронходилататори, кои, како по правило, веќе земаат пациент со астма. Астматичниот статус е многу опасна состојба која може да доведе до смрт на пациентот, па затоа бара итна медицинска помош.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 7 од 20)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .