Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Атриовентрикуларен блок: симптоми и третман

Атриовентрикуларен блок - главни симптоми:

Атриовентрикуларниот блок (синтитриовентрикуларен блок, AV блок) е нарушување на спроведувањето на електричните импулси од атријата до коморите, наспроти позадината на која има забавување на отчукувањата на срцето. Ако навремената помош не му се даде на жртвата, веројатноста за смрт е висока.

Болеста може да се стекне за време на животот или да се наследи. Во повеќето ситуации, патологијата се развива кај оние пациенти кои имаат кардиомиопатија .

Понекогаш болеста е асимптоматска, но честопати клиничката слика вклучува брадикардија , сериозна вртоглавица, ангина, слабост и пореметувања на губење на свеста.

Главните дијагностички мерки се инструментални постапки, особено, секојдневно следење на ЕКГ. Дијагностичкиот процес задолжително треба да вклучува лабораториски тестови и манипулации извршени директно од страна на лекарот.

Третманот на AV-блокада зависи од сериозноста на текот на болеста, но најчесто доста конзервативни методи. Пациентите може да побараат кардиохирургија - имплантација на пејсмејкер.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, болеста има индивидуален код. Кодот за МКБ-10 е I44.

Етиологија

Атриовентрикуларниот блок на срцето се јавува како резултат на забавување или комплетен прекин на преминот од пулсот од преткоморите до коморите, што се развива на позадината на лезијата:

 • атриовентрикуларен јазол;
 • пакет на Неговото;
 • атријален тракт;
 • багажникот од Неговиот.

Треба да се има на ум дека колку е помало нивото на лезија, толку потешки се симптомите и полошо е прогнозата.

Вродената форма е исклучително ретко дијагностицирана - само кај 1 новороденче на 20.000 новороденчиња. Во такви случаи, појавата на болеста е под влијание на:

 • целосно отсуство на делови од спроводливиот систем;
 • други вродени срцеви абнормалности;
 • голема доза на лекови земени од жена за време на бременоста.

Стекната блокада може да се јави како резултат на такви заболувања:

Атриовентрикуларен блок

Како дополнување на горенаведените болести, причините за AV-блокада може да се состојат во спроведување на одредени медицински интервенции:

 • замена на аортна валвула;
 • третман на вродени срцеви дефекти;
 • десна срцева катетеризација;
 • радиофреквентна аблација на срцето.

Честопати, патологијата е резултат на ирационална употреба на лекови:

 • бета блокатори;
 • срцеви гликозиди;
 • блокатори на калциумовите канали;
 • литиум соли;
 • антиаритмици.

Класификација

Постојат неколку главни типови на болести:

 • комплетна AV блокада - карактеризирана со прекин на атриовентрикуларната порака;
 • нецелосна AV-блокада - скоро сите импулси, иако со задоцнување, ги достигнуваат коморите.

Во зависност од времетраењето на патологијата е:

 • краткорочна (транзиторна AV-блокада) и постојана;
 • случајно и периодично (транзиторна AV-блокада).

Постојат неколку степени на сериозност кои се разликуваат во клиничката слика и ЕКГ податоци:

 1. Атриовентрикуларен блок 1 степен кај деца или возрасни - се изразува со забавување на времето на пулсот од преткоморите до вентрикулите од 0., 2 секунди или повеќе. Стапката на срцето останува нормална.
 2. AV-блокада 2 степени - дел од импулсите од преткоморите не достигнуваат коморите.
 3. Блокада од AV одделение 3 - импулсите од преткоморите воопшто не ги достигнуваат коморите. Во такви случаи, тие велат за комплетен атриовентрикуларен блок.

Вреди да се напомене дека лекарите разликуваат помеѓу неколку видови на болест 2 сериозност:

 1. Тип 1 (сорта Венкебах или Мобиц 1). Задоцнувањето на секој следен пулс во атриовентрикуларниот јазол е полн со целосно одложување на еден од нив и губење на вентрикуларниот комплекс.
 2. Тип 2 (AV блокада 2 степени Mobitts 2). Се одликува со ненадеен развој на критично одложување на пулсот. Постои недостаток на спроведување на секои 2 или 3 импулси.
 3. Тип 3. Секој 2, 3 или 4 импулси се случуваат во одреден редослед. Брадикардија се развива.

Кај сите лица на кои им е дијагностициран атриовентрикуларен блок, се забележува следната појава на патологија:

 • AV-блокада од 1 степен кај деца и возрасни - 5%, кај 2% е забележана кај здрави поединци, на пример, кај луѓе чиј спорт е од голема важност во животот;
 • AV-блокада 2 степени - изразена во 2%;
 • Одделение 3 AV-блокада - најчеста, бидејќи има изразени симптоми, често се развива на возраст од 70 години и постари.

Симптоматологија

Тежината на симптомите е под влијание на следните фактори:

 • ниво на нарушување на спроводливоста;
 • степен;
 • етиологија;
 • тежината на истовремена срцева болест.

Првите клинички знаци:

 • недостаток на здив;
 • слабост и слабост;
 • немотивиран замор;
 • чувство на затегнатост во градите;
 • напади на вртоглавица;
 • губење на свеста за кратко време.

Во фаза 2 AV блокада, симптомите ќе бидат како што следува:

 • палпабилна срцева слабост;
 • минорни главоболки;
 • тешка, но краткотрајна вртоглавица;
 • постојана слабост и замор;
 • ангина пекторис

Ако болеста напредува до степен 3, симптомите на атриовентрикуларниот блок ќе бидат како што следува:

 • затемнување на очите;
 • сериозна вртоглавица;
 • болка во срцето;
 • конвулзивни напади;
 • синење (цијаноза) на кожата;
 • намалување на отчукувањата на срцето до 40 отчукувања во минута или помалку;
 • губење на свеста

Вреди да се забележи дека вродениот атриовентрикуларен блок може да биде целосно асимптоматски.

Дијагностика

Атриовентрикуларен блок на електрокардиограм

Воспоставувањето на точна дијагноза се врши од страна на кардиолог, кој мора да ги проучува резултатите од лабораториски и инструментални испитувања и независно да спроведе серија на манипулации.

Така, примарната дијагноза за AV блокада вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - да се бараат болести кои може да претходат на појава на патологија;
 • собирање и анализирање на историјата на животот - да се утврди фактот дека не е соодветно користење на лекови;
 • слушање на пациентот со форендоскоп - за да се одреди срцето;
 • детално истражување - да се идентификува првиот пат на појава и сериозност на симптомите, што укажува на формата и природата на текот на болеста.

Меѓу најинформативните инструментални процедури кои вреди да се истакнат:

 • ЕКГ и ехо;
 • Ултразвук на срцето;
 • секојдневен ЕКГ мониторинг;
 • КТ или МРИ на срцето;
 • MSCT и EFI.

Лабораториските тестови се од помошна природа и се ограничени на општи клинички и биохемиски анализи на крвта.

Третман

Тактиката на третманот се определува од сериозноста на текот на болеста и, непотполна или комплетна AV блокада се дијагностицира кај пациент.

Ако асимптоматски или атриовентрикуларен блок 1, предизвикан од земање дрога, зема тактика за чекање и види и целосно ја прекинува употребата на лекови.

Во други случаи, да се излечи болеста, пропишува:

 • "Атропин";
 • антибактериски супстанции;
 • кортикостероидни хормони.

Атриовентрикуларниот блок 2 степен се третира со такви методи:

 • земајќи коронаролитици и бета-блокатори;
 • инјектирање на натриум бикарбонат и алкални раствори, може да се бара "анти-дигоксин" и "атропин";
 • употреба на диуретици, вазодилататори и срцеви гликозиди.

Во случај на атриовентрикуларна блокада одделение 3, третманот се изведува само со помош на методи на кардиохирургија. Стимулатор на срцето е вграден според следните индикации:

 • ВП помалку од 40 отчукувања во минута;
 • периоди на асистолија од 3 секунди или повеќе;
 • тешка за комплетен атриовентрикуларен блок;
 • артериска хипертензија;
 • развој на компликации.

Можни компликации

Ако пациентот на кого му е дијагностициран атриовентрикуларен блок не е веднаш обезбеден со итна нега, веројатноста за такви последици е екстремно висока:

 • појава или влошување на хронична срцева слабост ;
 • ектопична анемија ;
 • вентрикуларна тахикардија ;
 • церебрална хипоксија;
 • аритмоген кардиоген шок;
 • егзацербација на коронарна артериска болест и патологии на бубрезите;
 • кардиоваскуларна инсуфициенција;
 • ненадејна срцева смрт - забележана кај 17%, особено кога адекватната итна медицинска помош не им била обезбедена на луѓето;
 • интелектуални и ментални нарушувања - често се јавуваат кај постари пациенти.

Превенција и прогноза

За да се избегне развој на атриовентрикуларен блок, нема конкретни мерки. Превенција на болестите ќе бидат општи едноставни правила, вклучувајќи:

 • одржување здрав и умерено активен животен стил;
 • одбивање да земаат лекови кои не ги пропишал лекарот што присуствувал;
 • рано откривање и комплетен третман на оние болести кои можат да предизвикаат аномалија;
 • редовни посети на кардиолог и други специјалисти да бидат подложени на целосен превентивен медицински преглед.

Атриовентрикуларниот блок е опасна болест чија прогноза зависи од сериозноста. Најповолниот исход е AV-блокада 1 и 2 фази со навремено започната терапија.

Најсериозна прогноза е забележана во фаза 3 AV-блокада - во вакви случаи, најчесто се развиваат компликации, поради кои пациентите се оневозможени или целосно фатални.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате атриовентрикуларен блок и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: кардиолог , општ лекар , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Вентрикуларни предвремени удари (појавување симптоми: 7 од 14)

Вентрикуларни предвремени удари - е форма на нарушување на срцевиот ритам, карактеризирано со појава на вонредни или предвремени вентрикуларни контракции. И возрасните и децата можат да страдаат од оваа болест.

...
Ортостатска хипотензија (појавување на симптоми: 7 од 14)

Ортостатска хипотензија (постурална ортостатска хипотензија, ортостатски колапс) е синдром кој се манифестира во остра промена во систолниот и дијастолниот индекс на притисок. Треба да се забележи дека таков синдром се манифестира во моментот кога едно лице нагло ја менува позицијата од хоризонтална во вертикална.

...
Лево вентрикуларна хипертрофија (појавување симптоми: 6 од 14)

Левата вентрикуларна хипертрофија (кардиомиопатија) е типично срцево заболување кај пациенти со дијагноза на хипертензија. Левата вентрикуларна хипертрофија, чии симптоми овозможуваат оваа патологија да се смета како процес кој вклучува структурна адаптација на срцето во однос на метаболните потреби релевантни за миокардот, како и промени кои се јавуваат кај хемодинамските параметри, е доста опасна по тоа што често резултира со фатален исход.

...
Срцева болест (појавување симптоми: 6 од 14)

Срцеви дефекти се аномалии и деформации на индивидуалните функционални делови на срцето: вентили, партиции, отвори помеѓу садови и комори. Поради нивното дефект, циркулацијата на крвта е нарушена, а срцето престанува да ја извршува својата главна функција - снабдување со кислород до сите органи и ткива.

...
Церебрална исхемија (појавување симптоми: 6 од 14)

Церебралната исхемија е болест која е прогресивно кршење на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, што доведува до гладување на кислород на овој орган. Главната ризична група е новороденчиња. Оваа состојба често се развива за време на феталниот развој или директно во процесот на трудот. Како и за возрасните, нивната болест е формирана во позадина на други болести и ирационален начин на живот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .