Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ангиосарком: Симптоми и третман

Ангиосарком - главните симптоми:

Ангиосаркомот (синхрониум хемангиоендотелиом) спаѓа во категоријата на најредок малигните неоплазми, која вклучува модифицирани клетки на крвните садови на циркулаторниот или лимфниот систем. Посебни карактеристики - висок степен на малигнитет на туморот и голема веројатност за хемангиом.

Точните причини за онкопатологија се моментно непознати, сепак, лекарите одлучија да издвојат неколку од најверојатните предиспонирачки фактори. Главните извори на малигнитет се сметаат за долгорочна изложеност на телото, текот на хронични болести и намален имунитет.

Клиничката слика зависи од локацијата на туморот (најчесто се развива ангиосаркомот на црниот дроб), но постојат неколку вообичаени симптоми, како што се болка , надворешни промени, знаци на интоксикација и висока температура.

Само клиничар врз основа на надворешни клинички знаци и податоци од инструментални испитувања на пациент може да направи точна дијагноза. Лабораториските тестови во овој случај се помошни.

Третманот на таквите лезии на внатрешните органи и коски се изведува само со помош на хируршка интервенција, која е задолжително дополнета со хемотерапија.

Етиологија

До денес, точните причини за формирање на ангиосаркомот не се познати. Меѓу лекарите, постојат многу претпоставки во врска со потеклото на таквата конформација. Голем број на лекари се согласуваат дека главната причина за појавата на патогепот е долгорочен ефект врз човечкото тело на зрачење, што може да се спроведе дури и за терапевтски цели.

Негативни предиспонирачки фактори вклучуваат:

 • малигна дегенерација на бенигни тумор на слезината, кожата или друга локализација;
 • механичка траума на кожата;
 • Хочкинова болест ;
 • тешко хемиско труење, како што се арсенски соединенија и андрогени, поливинил хлорид или ароматски јаглеводороди;
 • Реклингхаусонова болест ;
 • хронична хемохроматоза ;
 • проблеми со васкуларниот систем;
 • генетска предиспозиција кон онколошки формации;
 • фрактури или модринки на 'рбетот;
 • несоодветна секторска ресекција на дојката.

Можни причини вклучуваат намалување на отпорноста на имунолошкиот систем, наспроти што горенаведените провокатори се уште под влијание на луѓето.

Класификација

Меѓу клиничките манифестации на ангиосаркомот се истакнува:

 • ангиосарком на екстремитетите;
 • примарен ангиосарком на дојка;
 • меки ткивни ангиосарком;
 • идиопатска примарна ангиосарком на лицето или скалпот;
 • постдијационата ангиосарком на кожата - може да се случи дури 15-25 години по зрачењето.

Преостанатите малигни неоплазми се делат според локацијата, на пример, ангиосарком на црниот дроб, срцето, бубрезите, слезината, илиум, итн.

Постојат неколку видови на тумори, различни во нивната структура:

 • лимфангиосарком - се состои од елементи на лимфните садови;
 • хемангиосаркома - вклучува клетки на крвните садови;
 • мешан тумор.

Според степенот на диференцијација, онкологијата на подлактицата, црниот дроб, кожата или другиот сегмент може да биде:

 • високо диференцирани - има најмал степен на малигност;
 • умерено диференцирани;
 • слабо диференцирани - образование со високо ниво на малигнитет;
 • недиференциран - туморот се карактеризира со агресивност, брз раст и рано појавување на метастази.

Постојат неколку фази на прогресија на ракот:

 • 1A - големината на туморот не надминува 5 сантиметри, фокусот може да биде површен или длабок;
 • 1B - образованието е повеќе од 5 сантиметри, но е локализирано само во површинскиот слој;
 • 2А - забележано е оштетување на меките ткива, но без регионални метастази;
 • 2B - површински тумор повеќе од 5 сантиметри, се протега на локалните лимфни јазли;
 • 3 - површна или длабока неоплазма поголема од 5 сантиметри по големина и давање единечни далечни метастази;
 • 4 - се развива голем број регионални и далечни метастази.

Симптоматологија

Клиничката слика ќе биде потполно диктирана од локацијата на малигниот процес. На пример, срцевиот ангиосарком има следниве знаци:

 • болка во срцето;
 • чести варијации во пулсот;
 • срцева слабост ;
 • прекршување на процесот на дишење;
 • синест на кожата;
 • оток на лицето, вратот и горните екстремитети;
 • главоболки со различни степени на интензитет;
 • постојана поспаност;
 • напади на несвест;
 • тинитус;
 • вртоглавица.

Ангиосарком на црниот дроб за време на развојот може да има такви знаци:

 • остра губење на тежината;
 • зголемување на абдоменот;
 • жолтило на кожата, видливи мукозни мембрани и склера на очите;
 • горчлив вкус во уста;
 • фекално белење;
 • затемнување на урината;
 • тежок пруритус;
 • напади на тешка главоболка;
 • гадење;
 • манифестации на епилепсија ;
 • халуцинации на визуелен и аудитивен карактер;
 • проблеми со координација на движењата;
 • мускулна пареза.

Се прикажува лезијата на илумот или било кој друг елемент на коските:

 • синдром на коскена болка;
 • нарушена подвижност на болно нога;
 • тремор на раката или ногата;
 • невролошки нарушувања.

Со вклучување во левата или десната патогеста на градите, симптомите на рак може да бидат:

 • појава на нодуларна неоплазма;
 • чистење на кожата и менување на неговата сенка до сина-виолетова - зборуваме за кожата, која се наоѓа над туморот;
 • проширување на поткожната венска шема;
 • зголемување на обемот на погодениот сегмент;
 • болка;
 • асиметрија на дојка;
 • улцерација на кожата во текот на формирањето;
 • крвавечки тумор.

Ангиосарком на кожата се изразува:

 • локализација на лицето, скалпот, долната или горната вилица, крајниците, фаринксот или ларинксот;
 • кора од портокалова кожа и збрчкана кожа;
 • формирање на болни јазли;
 • неоплазми за крварење.

Останатите типови на болеста, на пример, оштетување на слезината, бубрезите итн., Се разликуваат малку од погоре опишаните во однос на клиничките манифестации.

Чести симптоми за сите форми на карциногенеза се:

 • слабост и замор;
 • остра губење на тежината;
 • намалување на работниот капацитет;
 • гадење и други знаци на интоксикација;
 • зголемување на индикаторите за температура;
 • аверзија кон храната;
 • анемија .

Вреди да се напомене дека со метастази кои брзо се шират на околните ткива, ќе се забележат клиничките манифестации на погодената област. Овој тип на рак може да метастазира на такви органи и системи на телото:

 • регионални лимфни јазли;
 • мозок;
 • коски;
 • белите дробови;
 • бубрезите.

Дијагностика

Дијагнозата може да се потврди само со помош на инструментални испитувања на пациентот, но во процесот на дијагностицирање е неопходно лабораториските тестови и манипулации да се вршат директно од страна на лекарот.

Првата фаза на дијагноза:

 • проучување на историјата на болеста;
 • собирање и анализа на животната историја;
 • проценка на кожата, мукозните мембрани и склерата;
 • мерење на температурата и отчукувањата на срцето;
 • палпација на проблематичната област;
 • Детално истражување на пациентот - за да се идентификува времето на настанување и сериозноста на клиничките знаци.

Лабораториските тестови се ограничени на следнава листа:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • копрограм;
 • микроскопско испитување на биопсија;
 • тестови за тумор маркери.

Инструменталните процедури ги вклучуваат следните тестови:

 • ултрасонографија на перитонеумот, слезината и млечните жлезди;
 • КТ и МРИ на 'рбетниот столб, главата и внатрешните органи;
 • биопсија;
 • радиографија;
 • дијагностичка лапароскопија.
Предности на лапароскопија

Во зависност од локализацијата на туморот, потребни се дополнителни консултации од ваквите медицински специјалисти:

 • нефролог - оштетување на бубрезите;
 • гастроентеролог - ангиосарком на црниот дроб и слезината;
 • невролог - оштетување на 'рбетниот столб;
 • дерматолог - локализација на кожата или скалпот;
 • онколог;
 • неврохирург - со ширење на метастази во мозокот.

Третман

Ангиосарком на црниот дроб (како и друга локализација) се елиминира само со помош на хируршка интервенција.

Суштината на операцијата е ресекција на овие области:

 • погоден орган;
 • околно ткиво;
 • регионални лимфни јазли;
 • сегменти со метастази.

И пред и по операцијата, со цел да се олесни работата на хирурзите и за да се спаси животот на пациентот, се посочува полихемотерапијата.

Превенција и прогноза

Главните фактори кои стојат зад почетокот на ангиосаркомот остануваат необјаснети и не е развиена специфична профилакса.

Намалување на веројатноста за развој на рак со следење на овие принципи:

 • целосно отфрлање на лошите навики;
 • добра исхрана;
 • рационализација на работата и одмор;
 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • до умерено активен животен стил;
 • избегнување на изложеност на телото;
 • употребата на лична заштитна опрема при работа со хемиски и токсични супстанции;
 • редовен премин на целосен лабораториски и инструментален преглед во здравствена установа.

Прогнозата на ангиосарком е неповолна: статистиката наведува дека при дијагностицирање на карциногенезата не во раните фази, петгодишно преживување се забележува кај секој втор пациент, а при крајот на третманот тоа е 25%.

Сепак, поради брзиот раст на туморот, ширењето на метастази и формирањето на хемангиом, повеќето пациенти умираат во рок од една година по потврдувањето на точната дијагноза.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ангиосарком и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: онколог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дифузни промени во црниот дроб (појавување на симптоми: 8 од 20)

Дифузните промени во црниот дроб се честа патолошка состојба која се карактеризира со развојот на трансформациите на жлечното ткиво. Опасноста е дека болеста се развива дури и со мали нарушувања и не е невообичаена кај децата.

...
Механичка жолтица (појавување симптоми: 7 од 20)

Механичка жолтица се развива кога се нарушува процесот на одлив на жолчката по должината на жолчните канали. Ова се случува поради механичка компресија на каналите од тумор, циста, камен или други формации. Претежно жените страдаат од болеста, а на млада возраст, опструктивна жолтица се јавува како резултат на холелитијаза, а кај средовечни и постари жени, патологијата е последица на туморски процеси во органот. Оваа болест може да има и други имиња - опструктивна жолтица, екстрахепатична холестаза и други, но суштината на овие патологии е една и тоа е во кршење на протокот на жолчката, што доведува до појава на специфични симптоми и повреда на човечката состојба.

...
Акутен вирусен хепатитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Акутен вирусен хепатитис - е инфекција на црниот дроб предизвикани од специфични микроорганизми. Во зависност од тоа која бактерија стана извор на болка, ќе се утврди форма на хепатитис. Покрај специфичните бактерии, причината за развојот на оваа патологија може да биде и други, непознати микроорганизми. Постојат, исто така, голем број на предиспонирачки фактори кои го зголемуваат ризикот од развој на болеста.

...
Криптоген хепатитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Криптоген хепатитис - е развој на воспалителниот процес во клетките на овој орган. Патологијата може да се појави или во акутна или хронична форма, но во секој случај води до формирање на опасни компликации. Неможноста да се воспостави етиолошкиот фактор се должи на изборот на широк спектар на причини од страна на специјалисти од областа на гастроентерологијата. Во некои случаи, ова се должи на фактот дека здравствената установа нема соодветна техничка основа за да помогне во утврдувањето на провокаторите на болеста.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 6 од 20)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Пестеля, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .