Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хидропекардиум: Симптоми и третман

Хидропекардиум - главни симптоми:

Hydropericardium - е колекција на течности во атријалната кошула. Оваа болест укажува на појава на сериозни проблеми во човечкото тело. Овој феномен бара лекарска грижа и итна нега. Болеста е подложна на секој човек, без разлика на пол и возраст. Покрај тоа, болеста може да се дијагностицира дури и во фаза на развој на фетусот.

Оваа состојба е последица на нарушената циркулација на крвта и конгестивните срцеви феномени. Покрај тоа, други патологии и преголема доза на лекови може да предизвикаат болест.

Тежината на клиничките знаци зависи од сериозноста на текот на самата болест. На пример, во почетната фаза, симптомите може да бидат целосно отсутни, но како што проблемот се влошува, се јавува отежнато дишење, зголемена срцева фреквенција, оток на екстремитетите и ослободување на големи количини на ладна пот.

Дијагнозата се поставува врз основа на податоци од инструментални испитувања, кои се нужно надополнети со лабораториски испитувања. Покрај тоа, процесот на дијагностицирање вклучува манипулации од страна на кардиолог.

Третманот на болеста вклучува лекови, употреба на рецепти за традиционална медицина и хирургија.

Во меѓународната класификација на болести ICD-10, оваа патологија нема посебна шифра. Сепак, спомнувањето на оваа болест се наоѓа во категоријата "други видови на перикардитис", што ќе предизвика кодот да биде I31.

Етиологија

Допирот на срцето е секундарно нарушување што се развива против позадината на другите патолошки процеси во човечкото тело. Постојат многу причини за хидроперикардиум, но сите тие се поделени во категоријата на заеднички и поретки.

Првата група вклучува:

 • конгестивни срцеви феномени предизвикани од нарушена локална циркулација на крвта;
 • срцева слабост , и акутна и хронична;
 • хипопротеинемија;
 • анемија или анемија ;
 • хипоалбуминемија;
 • акутно или хронично воспаление на бубрезите;
 • вродени срцеви дефекти ;
 • хипотироидизам;
 • анорексија и кахексија ;
 • долготрајна радиотерапија;
 • широк спектар на алергиски реакции;
 • повреда на градите;
 • присуство на директна комуникација помеѓу перитонеалните и перикардијалните шуплини;
 • промени во составот на крвта, имено намалување на нивото на хемоглобин и црвени крвни клетки;
 • акутна интоксикација на телото.

Најретки причини за хидроперикардиумот се:

Хидропекардиумот во фетусот е формиран на позадината на нарушувањата на интраутериниот развој, имено поради формирањето на дивертикулумот на левата комора на срцето. Во такви случаи, веднаш по раѓањето на детето, неопходна е итна медицинска помош, бидејќи таквата состојба го загрозува животот на новороденчето.

Акумулација на течности со хидроперикардиум

Класификација

Главната поделба на болеста вклучува постоење на неколку фази од својот тек, кои се разликуваат во обемот на акумулираната течност во перикардијалната кеса. Така, емитираат:

 • мал хидропекардиум - количината на трансудат не надминува 100 милилитри;
 • умерен хидроперикардиум - волуменот на патолошката течност варира од 100 до 500 милилитри;
 • голем хидроперикардиум е таков ако повеќе од 500 милилитри трансудат се акумулираат во атријалната кошула. Во такви случаи, до 1 литар течност може да се акумулира во перикардот.

Оваа болест е исто така поделена според составот на трансудат, поради што хидроперикардијата е поделена на:

 • hemopericardium - ова значи дека крвта се акумулира во областа на перикардот. Ова е олеснето со прекин на крвните садови кои го хранат срцето. Оваа состојба може да се должи на миокарден инфаркт, трауматска повреда или дебелина на срцето;
 • Chilopericardium - се разликува по тоа што лимфата се собира во перикардот. Ова се спроведува врз основа на стегање на лимфните канали, што предизвикува нарушување на процесот на лимфниот проток на флуиди.

Најинформираната дијагностичка техника е ехокардиографија, што овозможува да се одреди сериозноста на болеста. Нормално, дивергенцијата на перикардијалните листови долж задниот ѕид на левата комора на срцето не треба да надминува 5 милиметри. Степенот на несовпаѓање може да биде:

 • иницијалните големини варираат од 6 милиметри до 1 сантиметар;
 • умерена - отстапување од норма е 1-2 сантиметри;
 • изречена - дивергенцијата на ливчиња надминува 2 сантиметри.

Симптоматологија

Тежината на клиничките манифестации е диктирана од варијантата на текот на хидроперикардиумот. На пример, во почетната фаза, сите надворешни знаци се целосно отсутни, нема нарушување во работата на срцето, а благосостојбата на пациентот не се влошува.

Следните симптоми се типични за умерени до умерени хидроперикардиум:

 • недостаток на здив што се јавува само по физичка активност;
 • непријатност во градите, која може да се зголеми со напред виткање на телото;
 • зголемена брзина на срцето;
 • оток на екстремитетите;
 • чести и плитки дишења;
 • празнење на ладна пот.

Се прикажани знаци на најтешката форма на болеста:

 • намалување на вредностите на крвниот тонус;
 • психомоторна агитација;
 • недостаток на здив, се појавува дури и во мирување;
 • синеста на мукозните мембрани и кожата на нозете, рацете, глуждот и прстите;
 • астма напади;
 • силна болка во градите;
 • сериозна слабост;
 • зголемен венски притисок;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • напади на несвест;
 • икачки, кои се манифестираат на позадината на зголемување на волуменот на срцето, што доведува до стегање на хранопроводникот и нарушување на преминувањето на групата на храна.

Игнорирањето на ваквите симптоми кај деца и возрасни може да доведе до компликации опасни по живот.

Дијагностика

Само лекарот може да направи точна дијагноза врз основа на сеопфатен преглед.

Пред сѐ, кардиологот треба самостојно да спроведе неколку активности, имено:

 • да ја проучува историјата на болеста - да го бара патолошкиот предизвикувачки фактор;
 • ја читаат и анализираат животната историја на пациентот;
 • врши палпација и перкусии на градите во срцето;
 • слушајте го пациентот со посебна алатка;
 • оцени состојбата на кожата и мукозните мембрани;
 • мерење на пулсот и крвниот тон;
 • детално прашајте го пациентот за да ја одредите сериозноста на симптоматската слика, што ќе укаже на сериозноста на текот на таков патолошки процес.

Меѓу лабораториските студии вреди да се потенцира:

 • општ клинички тест за крв;
 • крвна биохемија;
 • уринализа;
 • микробиолошка и цитолошка студија на трансудат.

Презентирани се најинформираните дијагностички мерки:

 • Ултразвук на срцето;
 • ЕКХ и ЕККГ;
 • х-зраци;
 • пункција на перикардот.
Хидропекардиум на ултразвук

Откријте ја болеста кај фетусот со употреба на фетална кардиографија, која се изведува под контрола на ултразвук. Сепак, таквата постапка е опасна и за бремената мајка и за детето.

Третман

Шемата за тоа како да се елиминира опаѓањето на срцето се определува од сериозноста на појавата на оваа болест. Со мали и умерени хидроперикарди се користат конзервативни методи, вклучувајќи:

 • третман на основната болест - се прави на индивидуална основа за секој пациент;
 • орални диуретици;
 • методи на алтернативна медицина.

За да се намали нивото на трансудат во атријалната кошула, може да се користат народни лекови, но тие можат да се користат само по одобрување на лекарот што посетува. Во такви случаи, можете да подготвите лековитни нафта и инфузии дома базирани на:

 • црна боровинка;
 • горчлив пелин;
 • пепел од ѓумбир;
 • црвена кора од корен.

Во случај на акумулација на голема количина на течност во перикардот, единствениот метод на терапија е терапевтска пункција, која го отстранува патолошкиот трансудат.

Можни компликации

Ако клиничките манифестации се игнорираат и медицинската помош е целосно негирана, веројатноста за појава на компликации е висока. Тие вклучуваат:

 • хронична срцева слабост ;
 • тампонада на срцето;
 • остар пад во вредностите на тонот на крвта;
 • дефект на коморите на срцевиот мускул.

Секој од горенаведените ефекти може да биде фатален.

Превенција и прогноза

Невозможно е да се избегне формирање на хидроперикардиум во фетусот, бидејќи тоа се случува за време на развојот на феталните органи. Покрај тоа, причините за појавата на абнормалности во левата комора остануваат непознати и денес.

Во сите други случаи, следните превентивни мерки можат да ја намалат веројатноста за развој на едем на срцето:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • избалансирана и добра исхрана;
 • трошење многу време во свеж воздух;
 • избегнување на изложеност на телото;
 • активен животен стил;
 • употребата на лекови, строго следејќи ги упатствата на лекарот што посетува, имено, во согласност со дневната доза и времетраењето на администрацијата;
 • спречување на повреди на срцето и градниот кош;
 • спречување на интоксикација и исцрпеност на телото;
 • комплексен третман на патологии кои доведуваат до акумулација на течност во перикардот;
 • редовни посети на кардиолог и други специјалисти - да се подложи на целосен превентивен медицински преглед.

Прогнозата на хидроперикардијата е условно поволна - специфичноста на болеста лежи во фактот дека во раните фази на нејзиниот тек симптомите се целосно отсутни или не се многу изразени. Ова води кон фактот дека болеста напредува во тешка мера, при што секое одложување во обезбедувањето на итна медицинска нега води до формирање на компликации и смрт на пациентот - особено ова се однесува на деца, постари лица или лица со состојби на имунодефициенција.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Hydropericardium и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: кардиолог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пневмоторакс (појавување симптоми: 7 од 18)

Пневмотораксот на белите дробови е опасна патологија во која воздухот продира до местото каде што не треба да биде физиолошки лоциран - во плевралната празнина. Оваа состојба е вообичаена. Оштетеното лице треба да започне да обезбедува итна медицинска помош што е можно поскоро, бидејќи пнеумотораксот може да биде фатален.

...
Кардиопулмонална инсуфициенција (појавување симптоми: 7 од 18)

Кардиопулмонална инсуфициенција е патологија на респираторните и кардиоваскуларните системи, напредувајќи како резултат на зголемување на притисокот во пулмоналната циркулација. Како резултат на тоа, десната комора на срцето почнува да функционира поинтензивно. Ако болеста напредува во текот на подолг временски период и неговото лекување не се спроведува, мускулните структури на десната страна на срцето постепено ќе ја зголемат нивната маса (поради интензивната работа).

...
Хиперкапнија (појавување симптоми: 7 од 18)

Хиперкапнија (синдром Хиперкарбија) - зголемување на јаглеродниот диоксид во крвта, што е предизвикано од повреда на респираторните процеси. Делумниот напон надминува 45 милиметри жива. Оваа болест може да се развие и кај возрасни и кај деца.

...
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 6 од 18)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Белодробен едем (појавување симптоми: 6 од 18)

Болеста, која се карактеризира со формирање на пулмонална инсуфициенција, презентирана во форма на масовно ослободување на трансудат од капиларите во пулмоналната празнина и како резултат на инфилтрација на алвеолите, се нарекува пулмонален едем. Едноставно, пулмоналниот едем е ситуација каде што течноста во белите дробови стагнира и протекува низ крвните садови. Оваа болест се карактеризира како независен симптом и може да се формира врз основа на други сериозни заболувања на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, ул. Rossoshanskaya, 4, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .