Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Коарктација на аортата: симптоми и третман

Коарктација на аортата - главните симптоми:

Коарктација на аортата е вродена форма на стеснување на аортниот лумен во еден од неговите сегменти, локализиран во областа на истмусот, односно во областа каде што лакот поминува во опаѓачкото подрачје. Патологијата е забележана неколку пати поретко во асцедентните и абдоминалните региони.

Причините за оваа срцева болест не се потполно разбрани, но експертите од областа на кардиологијата произлегоа неколку теории за потеклото на болеста. Покрај тоа, голем број на предиспонирачки фактори се идентификувани.

Симптомите на болеста почнуваат да се манифестираат во новороденчињата, најчесто постои заостанување на здив, тешка кашлица, зголемена анксиозност, сериозна вртоглавица, брзо отчукување на срцето и крварење од носната празнина.

Дијагностиката се базира на имплементација на инструментални процедури, меѓу кои главното место е дадено на ЕКГ и ехокардиографија. Покрај тоа, потребен е темелен физички преглед.

Терапевтските мерки се ограничени на изведување на хируршки операции, бидејќи конзервативните методи на терапија во овој случај не носат позитивен резултат.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, оваа болест има своја шифра. Код ICD-10 ќе биде - Q25.1.

Етиологија

Коарктацијата на аортата кај децата се смета за прилично честа срцева слабост, која е откриена со фреквенција од 7,5%. Вреди да се забележи дека најчесто се дијагностицира кај мажите. Покрај тоа, во големото мнозинство на ситуации, таков дефект е надополнет со други конгенитални пречки во развојот, најчести меѓу кои се:

До денес, причина за формирање на таков аортен дефект се зема за да се разгледаат неколку теории:

 • несоодветна фузија на аортни лакови за време на формирањето на ембриони;
 • затворање на PDA или отворен артериски канал, придружен со пристапување кон патолошкиот процес на блискиот дел на аортата. Таквото отстапување се формира речиси веднаш по раѓањето на детето во светот, а ѕидовите на каналот може да се пролее и да се уништат;
 • присуството на лигаменти во форма на срп на аортата, што подразбира стеснување на ишмусот во присуство на преклопување на PDA;
 • индивидуални разлики во феталната циркулација.

Предвидните фактори кои ја зголемуваат веројатноста за таква срцева болест, вообичаено е да се атрибути:

 • оптоварена наследност;
 • услови на животната средина кои имаат негативно влијание врз лежењето, развојот на ткивата и внатрешните органи на фетусот во матката;
 • вирусни болести кои се пренесуваат во првиот триместар;
 • неконтролирана употреба на лекови до 12-та недела од бременоста - ова треба да вклучува хормонални супстанции, како и лекови насочени кон запирање на тонусот со висок крвен притисок и против нервниот систем;
 • злоупотреба на алкохол и пушење цигари за време на бременоста;
 • професионални опасности, особено контактирање на идната мајка со бои, лакови, бензин и други хемикалии;
 • присуство во историјата на случај на жена од дијабетес мелитус , абнормалности на карличните органи, како и претходни абортуси;
 • возрасна категорија на бремени, имено над 35 години;
 • редовно пиење (еднаш на ден е доволно) е повеќе од 8 грама силно кафе.

Исто така вреди да се земе во предвид дека коарктацијата на аортата се јавува кај приближно секои 10 пациенти дијагностицирани со синдром на Шершевски-Тарнер , кој е хромозомска болест.

Коарктација на аортата

Класификација

Кардиолози одлучиле да направат разлика помеѓу два типа на овој вроден дефект:

 • возрасен - е таков во случај на сегментална стеноза на аортниот лумен под делот од кој левата субклавијална артерија отстапува од неа, а артерискиот канал е затворен;
 • детска соба - во такви ситуации локалната аортна неразвиеност е забележана со слична локализација, но артерискиот канал е отворен.

Врз основа на анатомски карактеристики, такви форми на болеста се познати:

 • изолирани - во такви ситуации се забележува само коарктација, без присуство на други отстапувања. Тоа е најчестиот тип дијагностициран кај 73% од пациентите;
 • во комбинација со ОАП - е само 5%;
 • придружени со други вродени срцеви дефекти споменати погоре. Детектирана во 12% од ситуациите.

Вториот тип на болеста има своја класификација и е поделен на:

 • пост-дуктален - локализиран под местото каде се наоѓа отворениот аортен канал;
 • Yuxtaductal - се наоѓа на исто ниво со PDA;
 • предхоталниот отворен аортен канал се наоѓа под аортната коарктација.

Како што напредува, болеста поминува низ неколку периоди:

 • критично - забележано кај бебиња кои се уште не се претвориле во една година. Се карактеризира со развој на срцева слабост и висока смртност;
 • адаптивни - забележани кај деца од 1 година до 5 години. Основата на клиничката слика е само брз замор и недостаток на здив;
 • компензаторна - се открива на возраст од 5 до 15 години и често е целосно асимптоматска;
 • релативна декомпензација - се развива кај пациенти во опсег од 15 до 20 години. Вреди да се напомене дека во пубертетот, симптомите на недостаток повторно се појавуваат;
 • декомпензација - како коарктација на аортата кај возрасните 20-40 години е изразена во малигната хипертензија , срцева слабост и исто така има висок ризик од смрт.

Во зависност од локацијата на срцевата болест на срцето, постојат такви патолошки патологии:

 • типичен - во транзиционата зона на лакот во опаѓачкиот регион;
 • атипичен - во торакалниот и абдоминалниот регион.

Одделно, вреди да се издвои псевдокарктичната аорта кај новороденчето - ова е деформитет сличен на коарктација, но не се меша со протокот на крв. Ова се должи на фактот дека тоа е едноставна изобличеност или продолжување на аортниот лак.

Симптоматологија

Клиничката слика за оваа болест не е специфична, односно е карактеристична за голем број други кардиолошки заболувања. Сепак, симптомите кај децата и кај возрасните ќе бидат поинакви.

Симптоматологијата на аортна коарктација кај новороденчињата и бебињата од новороденчиња вклучува:

 • слаба тежина;
 • заостанува зад колегите во моторниот и физичкиот развој;
 • губење на апетитот и слаба цицање на градите;
 • бледа кожа;
 • цијаноза на назолабијалниот триаголник, како и врвовите на прстите и прстите;
 • отежнато дишење и кашлица;
 • зголемени респираторни движења кои достигнуваат 100 повторувања во минута;
 • зголемена анксиозност;
 • неразумни напади на силен плач;
 • енергично движење на нозете, што може да укаже на појава на болка во срцето.

Клинички знаци на болест кај постарите деца се презентирани:

 • тешки главоболки;
 • силна пулсираност во храмови;
 • непријатност во срцето;
 • брз ментален замор;
 • оштетување на меморијата;
 • намален вид;
 • болка во телињата за време на долго одење;
 • тинитус;
 • вртоглавица;
 • подобар развој на горниот торзо во споредба со долниот;
 • постојана слабост;
 • студени нозе;
 • зголемен крвен притисок;
 • чувствувајќи пореметувања во функционирањето на срцето.

Кај возрасни пациенти симптомите на аортна коарктација ќе бидат како што следува:

 • пулмонална хипертензија;
 • менструално нарушување кај жените;
 • носеви;
 • периоди на губење на свеста;
 • чувство на вкочанетост и студенило;
 • промена на одење и куцање;
 • грчеви на долните екстремитети;
 • абдоминална болка;
 • тежина во главата;
 • скратен здив и сува кашлица - таквите знаци се појавуваат само за време на физичкиот напор;
 • зголемување на крвниот притисок со умерена активност;
 • нарушување на срцевиот ритам;
 • намалување на работниот капацитет.

Игнорирањето на симптомите води кон развој на опасни по живот последици или почетокот на раната смрт.

Дијагностика

За да се дијагностицира таква конгенитална срцева болест кај дете или возрасен, неопходно е да се спроведат цела комплекс на инструментални испитувања, но пред нив мора да им претходат манипулации кои ги извршува непосредно кардиолог, и тоа:

 • запознавање со историјата на болеста не само на пациентот, туку и на неговите роднини;
 • собирање и анализирање на историјата на животот на жената за време на раѓањето на детето - ова ќе му помогне на лекарот да разбере кој предиспонирачки фактор влијае врз развојот на таков аортен дефект;
 • темелен физички преглед, кој мора да вклучи проценка на состојбата на кожата, тип на тело и слушање на пациент со помош на форендоскоп;
 • детален преглед на родителите на пациентот - ова ќе му овозможи на лекарот да дознае повеќе за сериозноста на симптомите и сериозноста на болеста.

Инструменталната дијагностика вклучува имплементација на:

 • ЕКГ и ехо;
 • дневно следење на електрокардиограмот;
 • радиографија на градната коска;
 • зрачење на шуплините на срцето;
 • срцева катетеризација со аортографија;
 • КТ и МРИ;
 • вентрикулографија;
 • коронарна ангиографија.
Коронарна ангиографија

Лабораториските студии се ограничени на вршење општа клиничка анализа на крв и урина, како и биохемија на крв и ПЦР тестови.

Оваа срцева болест мора да се разликува од:

 • хипертензивна болест на васкуларните и ефективни форми;
 • аортна срцева болест;
 • Такајасу синдром.

Третман

Потврда за дијагнозата е индикација за медицинска интервенција. Операцијата на коарктација на аортата се јавува во раниот период - кај пациенти во возрасна група од 1 до 3 години, но во критични случаи можно е да се изврши хируршка нега додека пациентот не достигне 1 година.

И покрај фактот дека кардиохирургијата е единствениот начин да се ослободи од болеста, има неколку контраиндикации:

 • отпорен на третман на пулмонална хипертензија;
 • појава на тешки, неприродни секундарни патологии;
 • срцева слабост во терминалната фаза.

Хируршки третман на аортна коарктација се изведува со користење:

 • локална реконструкција на пластична аорта;
 • отстранување на дефектот проследен со протетика;
 • формирање на бајпас анастомози;
 • балон дилатација на аортата.
Стентирање на аортна коарктација

Изборот на медицинска интервенција е избран поединечно за секој пациент.

Можни компликации

Недостатокот на третман на аортна коарктација е полн со појава на такви последици:

Не ја исклучувајте веројатноста за појава на компликации по кардиохирургијата. Тие вклучуваат:

 • спинална исхемија;
 • тромбоза на оперираните области на аортата;
 • анастомоза прекин;
 • аортна рекаркација;
 • гангрена на левата рака.

Превенција и прогноза

Специјално дизајнирани профилактички мерки кои го спречуваат формирањето на сличен аортен дефект, не постојат. Единственото нешто што може да се направи за да се намали веројатноста за аортна коарктација е да се следи соодветното лекување на бременоста.

Прогнозата на болеста е релативно поволна - во просек, животниот век на луѓето со таква дијагноза достигнува 35 години. Целосниот недостаток на помош на хирург на срцето доведува до фактот дека 55% од пациентите се фатални во првата година од животот. Со навремена хируршка интервенција, позитивните резултати се забележани кај околу 90% од пациентите, но под услов операцијата да се изврши пред возраста од 10 години. Пациентите кои биле подложени на операција треба да бидат на доживотно снимање со кардиолог или кардиохирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Коарктација на аортата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот кардиолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Есенцијална хипертензија (појавување на симптоми: 9 од 20)

Есенцијалната хипертензија е патолошки процес кој се карактеризира со хронично зголемување на крвниот притисок. Треба да се напомене дека со оваа болест, истовремено зголемување на систолниот и дијастолниот индекс е можно.

...
Планинска болест (појавување симптоми: 9 од 20)

Планинска болест (хипоксија надморска висина, надморска висина, надморска височина декомпресија болест) е патолошки процес во кој кислород гладувањето се јавува за време на искачување на надморска височина. Развојот на ваквата болест најчесто се јавува кај планинарите, како и кај луѓето кои работат на висина.

...
Атријален септален дефект (појавување на симптоми: 8 од 20)

Атријалниот септален дефект е кардиолошка патологија на конгенитална природа, на која се формира отворена комуникација помеѓу левиот и десниот атриум. Со оваа патологија во септумот се формираат една или повеќе дупки, со што се дели левата и десната празнина. Ова води кон патолошки исцедок на крв, оштетена срцева и системска хемодинамика.

...
Туберкулозен плеврит (појавување симптоми: 7 од 20)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Алпорт-синдром (наследен нефрит) (појавување на симптоми: 7 од 20)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .